Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
Yuki wrote:Kammka7 to samo mnie zastanawia! skąd to się bierze, skoro nie było problemu, czy to szukanie go "na siłę" i wytłumaczeniem jest immuno?🤔
21.09 mam pierwsze szczepienie limfocytami, stresuję się na maksa. Mamy w APC, macie jakieś rady dla laika?
Transfer po szczepieniach to nasza ostatnia próba.
Mimo wszystko niektórym te leki na immuno pomagają więc coś musi w tym być.
Próbowałaś jakiś naturalnych sposobów na wyciszenie immunologii? Chodzi mi np.o zioła,. -
Kammka7 nie, nie mamy dzieci. I mam nadzieję, że rzeczywiście to pierwsze będzie
Nie próbowałam ziół, bo trochę obawiam się łączyć ich z lekami. A masz jakieś wypróbowane? -
Yuki wrote:Kammka7 nie, nie mamy dzieci. I mam nadzieję, że rzeczywiście to pierwsze będzie
Nie próbowałam ziół, bo trochę obawiam się łączyć ich z lekami. A masz jakieś wypróbowane?
Jeszcze nie mam wypróbowanych ziół, ale po histero zglaszam się do jednego zielarza i zobaczymy co z tego będzie. Ogólnie wierzę w moc ziół, kiedyś tylko tym leczono różne dolegliwości i dawano radę w wielu przypadkach.
Na pewno dostanę coś na immuno i mój niedrożny jajowod. -
Kammka7 wrote:To zastanawiające w takim razie dlaczego teraz jest. Wcześniej miałaś cytokiny i kiry ok, a na przestrzeni lat coś się pozmieniało?
KIRy się nie zmieniają, w końcu to badanie genetyczne - robi się je raz na całe życie (wyniki są zawsze ważne, prawie tak samo jak z grupą krwi). Było kilka historii dziewczyn, które dopiero miały problemy z zajściem w drugiej ciąży.
Lekarze się domyślają, że po prostu wcześniej kobiety miały silniejszy organizm i silniejsze zarodki (pamiętajmy, że z wiekiem jakość komórek maleje, a materiał genetyczny degraduje) - stąd, co się załapało to już działało.
(Dlatego późne starania o ciążę (po 26 roku życia i bardzo późne po 35) są zmorą naszych czasów. Zwłaszcza przy staraniach z własnym materiałem genetycznym (może łatwiej by się przyjęło komórki od młodej dawczyni czy zarodki od młodej pary - niestety u nas to nierealne, większość oddanych do banku zarodków to zarodki par już walczących z niepłodnością, tylko mających nadwyżki). Mało się słyszy o niepłodności wśród młodszych ludzi (18-22). Taki wiek, a nawet trochę wcześniejszy był historycznie wiekiem odpowiednim na ciążę.)
Przy KIR AA wskazane badanie HLA-C u męża/partnera.
Spójrz na tabelkę tutaj:
https://www.medgen.pl/pl/nieplodnosc-i-poronienia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 16:34
-
MyŚliwa wrote:KIRy się nie zmieniają, w końcu to badanie genetyczne - robi się je raz na całe życie (wyniki są zawsze ważne, prawie tak samo jak z grupą krwi). Było kilka historii dziewczyn, które dopiero miały problemy z zajściem w drugiej ciąży.
Lekarze się domyślają, że po prostu wcześniej kobiety miały silniejszy organizm i silniejsze zarodki (pamiętajmy, że z wiekiem jakość komórek maleje, a materiał genetyczny degraduje) - stąd, co się załapało to już działało.
(Dlatego późne starania o ciążę (po 26 roku życia i bardzo późne po 35) są zmorą naszych czasów. Zwłaszcza przy staraniach z własnym materiałem genetycznym (może łatwiej by się przyjęło komórki od młodej dawczyni czy zarodki od młodej pary - niestety u nas to nierealne, większość oddanych do banku zarodków to zarodki par już walczących z niepłodnością, tylko mających nadwyżki). Mało się słyszy o niepłodności wśród młodszych ludzi (18-22). Taki wiek, a nawet trochę wcześniejszy był historycznie wiekiem odpowiednim na ciążę.)
Przy KIR AA wskazane badanie HLA-C u męża/partnera.
Spójrz na tabelkę tutaj:
https://www.medgen.pl/pl/nieplodnosc-i-poronienia
A w Czechach nie pobiera się materiału od młodych dawczyn? Czyli myślisz że zarodek z dobrego materiału tj. młodej komórki i dobrego jakościowo plemnika da radę przetrwać nawet Kir AA? -
Część, właśnie dostałam wyniki badań Allo mlr po szczepieniach limfocytami dawcy. Wynik to 14% z mężem, 32% z dawca. Przed szczepieniami miałam 0% z mężem a z dawca coś koło 25% . Nie wiecie czy będzie potrzebne doszczepienie przy takim wyniku?moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:Część, właśnie dostałam wyniki badań Allo mlr po szczepieniach limfocytami dawcy. Wynik to 14% z mężem, 32% z dawca. Przed szczepieniami miałam 0% z mężem a z dawca coś koło 25% . Nie wiecie czy będzie potrzebne doszczepienie przy takim wyniku?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2021, 08:26
-
Martinka wrote:Evkil, kochana cieszę się, ze wróciłaś do walki❤️ Wyślij najlepiej wynik docentowimoja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:Hej, do lekarza pójdę z wynikami ,ale najwcześniej za 3 tyg. Myślałam, że ktoś mi coś więcej teraz powie. Czy do dobrze, czy źle?
A tak poza tym to co u Ciebie? Miałaś kolejną procedurę? Jesteś dalej w Angeliusie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2021, 11:55
evkill lubi tę wiadomość
-
Martinka wrote:Wydaje mi się, że docent zaproponuje doszczepienie pullowane, ale to tylko mi się wydaje. Ten wynik od męża 14% to jest za mało. Nie wiem jak się to ma do wyniku dawców, który już jest ok. Wyślij wcześniej e-mail. Po co tyle czekać.
A tak poza tym to co u Ciebie? Miałaś kolejną procedurę? Jesteś dalej w Angeliusie?
Kolejnej nie miałam, wciąż mam zarodki z tej ostatniej, trzeciej procedury. Ostatni transfer miałam w grudniu. Po tym transferze przez pół roku byłam na antydepresantach. I do szczepień podeszłam. Dr Mańka proponował mi wprowadzenie w menopauzę i po wakacjach transfer, ale nie podjęłam się tego leczenia. Stwierdziliśmy z mężem , że nie będziemy mnie dłużej męczyć. Wystarczy już samo to, że do szczepień podeszłam. Żyje teraz normalnie, bez koncentracji na leczeniu, to jest gdzieś tam z boku. A jak u Ciebie sytuacja?moja historia
evkill wrote:Ja nie leczę się u Paśnika.
Kolejnej nie miałam, wciąż mam zarodki z tej ostatniej, trzeciej procedury. Ostatni transfer miałam w grudniu. Po tym transferze przez pół roku byłam na antydepresantach. I do szczepień podeszłam. Dr Mańka proponował mi wprowadzenie w menopauzę i po wakacjach transfer, ale nie podjęłam się tego leczenia. Stwierdziliśmy z mężem , że nie będziemy mnie dłużej męczyć. Wystarczy już samo to, że do szczepień podeszłam. Żyje teraz normalnie, bez koncentracji na leczeniu, to jest gdzieś tam z boku. A jak u Ciebie sytuacja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2021, 12:50
-
Martinka wrote:Wysłałam Ci zaproszenie😌 Chciałam o coś zapytać na privmoja historia
evkill wrote:Część, właśnie dostałam wyniki badań Allo mlr po szczepieniach limfocytami dawcy. Wynik to 14% z mężem, 32% z dawca. Przed szczepieniami miałam 0% z mężem a z dawca coś koło 25% . Nie wiecie czy będzie potrzebne doszczepienie przy takim wyniku?
evkill lubi tę wiadomość
I IVF: Maj 2018 ICSI (2 blaskocysty):
1 - transfer 2 zarodkow; beta <0.1😢
II IVF: Sierpien 2018 ICSI (2 blaskocysty):
2 - 16.08.2018 - transfer 1 zarodka (blastocyst); beta<0.1😢
3 - 9.11.2018 -transfer mrozaczka na naturalnym cyklu - beta <0.1😢
III IVF: Sierpień 2019 ICSI (3 blaskocysty):
4 - 25.09.2019 crio transfer 1 zarodek - beta <0.1😢
5 - 03.12.2019 crio transfer 1 zarodek - beta <0.1😢
6 - 14.12.2020 crio transfer <0.1 😭😭😭
IV IVF: Maj 2021 IMSI (3 blaskocysty po PGT-A)
7 - 13.07.2021 crio transfer <0.1😭
8 - 03.12.2021 crio transfer na cyklu naturalnym:
5dpt ⏸️ kreski
7dpt beta 63.4🥰🥰🥰
10dpt beta 282. 9🥰🥰🥰
14dpt beta 1,292🥰🥰🥰
20 dpt beta 12 882🥰🥰🥰
24 dpt - CRL 0.43 cm, mamy ❤️
7w1d - CRL 1.07 cm💞💞💞
11/08/2022 - 2622g największego szczęścia ❤❤❤ -
Cześć Dziewczyny,
W związku z moimi dodatnimi ana (1:640) miałam już konsultacje z immunolog, ale dała mi jeszcze pół roku na naturalne starania, zanim zaczniemy robić inne badania. Pół roku mija, a ja na następna wizytę chciałabym pójść chociaż z jednym wynikiem. Mieć chociaż coś. Od czego zacząć? Domyślam się, ze każda z nas jest inna, ale czy jest jakieś badanie, które warto zrobić najpierw? KIR? Immunofenotyp? Widziałam na stronie testdna, ze maja takie badania i chce się zdecydować. Z kilku stron forum wiem juz np, ze to drugie badanie po owulacji:)
Jestem w temacie zielona i bede wdzięczna za jakaś podpowiedz od Was❤️
Staramy się od prawie 3 lat, oprócz jednej nie do końca zidentyfikowanej cb ( słaba blada kreska, a później okres ze skrzepami- jedyny taki długi w moim życiu) nic nigdy nie zaskoczyło. -
Cześć dziewczyny! Orientujecie się czy można się zaszczepić jedna dawka szczepionki limfocytami męża jeśli jest się już we wczesnej ciąży 6 tydz? Jeśli nie to dlaczego? I czy niesie to jakieś ryzyko dla ciąży? Wiem ze w ciąży można się doszczepic ale czy można zaszczepić się tylko jedna dawka lub ew. dwiema żeby podnieść nieco niskie allo ok 23% będąc już w ciąży…?
2018 - początek starań
🙍🏽♀️AMH 2,76
Immunologia przebadana
Allo 23,5 👎🏻
🙎🏼♂️
asthenoteratozoospermia
I IVF08.2020- rozpoczęcie stymulacji do pierwszego IVF- długi protokół
Punkcja 11.2020: 11 pęcherzyków, 9 dojrzałych 7 zapłodnionych. Mamy: ❄️ 5.1.1 ❄️ 4.1.2 (przebadane genetycznie)
1. FET: 7 dpt - beta 43 -> 10 dpt beta 24 😢 (Został ❄️ 4.1.2)
2. FET 😢
II IVF 6.2021 z ND
Mamy: ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ 5.11,4.11,3.11
3. FET❄️ 5.1.1 7 dpt beta 57 , 9 dpt beta 105, 11 dpt beta 102 😢
4. FET ❄️ 5.1.1 ❤️ -
Cześć dziewczyny,
Jestem pacjentką dr P choć pacjentką to za duzo powiedziane bo dostać się do niego to cud.
Teraz do naturalnych starań miałam 1/3 amp co 3 dni od owulacji ale nie wiem jak to do transferu do którego mamy podejść w następnym miesiącu....
Niestety, na email odpisał tylko, że mam kontrolować morfologie....
W Was nadzieja....jak do transferu...Śnieżka
Aniołek- 10 tc [*] 2019
Aniołek- 7 tc [*]2021
Aniołek- cb 2022
Starania od 08.2016
I dla Nas zaświeci słońce... -
Śnieżka90 wrote:Cześć dziewczyny,
Jestem pacjentką dr P choć pacjentką to za duzo powiedziane bo dostać się do niego to cud.
Teraz do naturalnych starań miałam 1/3 amp co 3 dni od owulacji ale nie wiem jak to do transferu do którego mamy podejść w następnym miesiącu....
Niestety, na email odpisał tylko, że mam kontrolować morfologie....
W Was nadzieja....jak do transferu...Krakowska lubi tę wiadomość
moja historia
Hejka 👋
W poniedziałek 27 września mam badanie immunofenotypu i ocenę cytokin.
W piątek 24 września mam z kolei leczenie kanałowe (ząb jest już oczyszczony, nieżywy, zostaje tylko wypełnienie do zrobienia). Czy ten zabieg może wpłynąć na badanie? Powinnam go przełożyć czy tym bardziej zrobić, żeby ząb był w 100% wyleczony?
Nie chce przekładać badań immuno, bo mam wizytę u lekarza i zgrywa mi się to z druga faza, ale boje się, że wyniki będą zaburzone.. 😔👰🏻M&M🤵🏻
"wszystko to, co mam, wszystko to, co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja"
06.22 ciąża biochemiczna (4+5) 💔
07.22 usunięcie jajowodu z ciążą pozamaciczną (6+5) 💔
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
listopad 2022 - start procedury, długi protokół 🍍
❄️4AA z 5 doby i ❄️4BA z 6 doby
19.01.23 🤰🏻 - ET 3dniowca - ❌
24.02.23 🤰🏻 - FET ❄️4AA + naturalny cud 🍀
19.10.23 - nasze cuda świata- 2730 misi ❤️ i 2080 małego 💙
-
celina550 wrote:Hejka 👋
W poniedziałek 27 września mam badanie immunofenotypu i ocenę cytokin.
W piątek 24 września mam z kolei leczenie kanałowe (ząb jest już oczyszczony, nieżywy, zostaje tylko wypełnienie do zrobienia). Czy ten zabieg może wpłynąć na badanie? Powinnam go przełożyć czy tym bardziej zrobić, żeby ząb był w 100% wyleczony?
Nie chce przekładać badań immuno, bo mam wizytę u lekarza i zgrywa mi się to z druga faza, ale boje się, że wyniki będą zaburzone.. 😔
Stan zapalny w organizmie bardzo wpływa na wyniki badań immuno. Immnunofenotyp i cytokiny powinny być wykonane co najmniej 6 tygodni od zakończenia infekcji/leczenia itd. Poza tym powinny być wykonane w drugiej fazie cyklu.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍