Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
Nova12 wrote:Bo właśnie się zastaniwm nad tym bo profesor odradza starania w tym czasie zdecydowanie. Żeby poczekać do ostatniej dawki i wyniku allo i chciałam poznać wasze zdanie na ten temat jak to u was bylo
U nas jakoś chyba ta informacja umknęła, bo nie wiedzieliśmy o tym żeby się nie starać. I nie ukrywam że po 2 latach bez żadnej ciąży, też przez ivf, nie traktowaliśmy tego jako starania. Po prostu tak wyszło 😀
A co jest wtedy przeciwwskazaniem do starania się? -
Paciaszka wrote:U nas jakoś chyba ta informacja umknęła, bo nie wiedzieliśmy o tym żeby się nie starać. I nie ukrywam że po 2 latach bez żadnej ciąży, też przez ivf, nie traktowaliśmy tego jako starania. Po prostu tak wyszło 😀
A co jest wtedy przeciwwskazaniem do starania się?
U nas nie było przeciwskazań do starań naturalnych, za to Paśnik uważał, że do stymulacji, lepiej jesli jest przerwa co najmniej 2-cy. Motywował to tym, że komórki jajowe moga być gorszej jakości i po prostu zmarnuje się podejście IVF. Inny immunolog już uważał, że szczepienia nie mają na to wpływu i do IVF z marszu można podchodzić.... Także bądź tu mądra.
Generalnie ja naturalnie bym się starała i nie martwiła o ewentulane wady zarodka w związku ze szczepieniami, szczególnie, że szczepienia przecież na początku ciąży też się robi - więc na zarodek nie wpływają. Można jedynie nastawić się, że może się nie udać zajść w ciąże, bo zwyczajnie komórka będzie za słaba i mimo owulacji, zapłodnienia... po prostu się nie wyjdzie.
Za to do IVF zrobiłabym sobie 2 cykle przerwy, tak na wszelki wypadek by mieć szansę na dobrej jakości zarodki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 11:31
Ona 37 lat -> AMH 5,87
On 39 lat -> niskie parametry nasienia
I stymulacja i I transfer = sukces -> 2021r ur. córka
---
starania o rodzeństwo:
3 transfery nieudane
histeroskopia - lekki stan zapalny -> wyleczony
szczepienia, poza tym immuno ok, kariotypy też
---
12.2024 - stymulacja: (od 2dc) menopur 225jm (od 6 dc) menopur 225jm +orgalutran 0,25mg, (od 9 dc) menopur 300jm + orgalutran 0,25mg
Pick-up -> 12 dojrzałych komórek -> 10 zapłodnionych -> 7 blastocyst 🥳
Czekamy na wyniki badań zarodków 🤞🤞🤞 -
Ladybug wrote:Hej, każdy słyszał coś innego
U nas nie było przeciwskazań do starań naturalnych, za to Paśnik uważał, że do stymulacji, lepiej jesli jest przerwa co najmniej 2-cy. Motywował to tym, że komórki jajowe moga być gorszej jakości i po prostu zmarnuje się podejście IVF. Inny immunolog już uważał, że szczepienia nie mają na to wpływu i do IVF z marszu można podchodzić.... Także bądź tu mądra.
Generalnie ja naturalnie bym się starała i nie martwiła o ewentulane wady zarodka w związku ze szczepieniami, szczególnie, że szczepienia przecież na początku ciąży też się robi - więc na zarodek nie wpływają. Można jedynie nastawić się, że może się nie udać zajść w ciąże, bo zwyczajnie komórka będzie za słaba i mimo owulacji, zapłodnienia... po prostu się nie wyjdzie.
Za to do IVF zrobiłabym sobie 2 cykle przerwy, tak na wszelki wypadek by mieć szansę na dobrej jakości zarodki.
Też wydaje mi się, że naturalnie zawsze można próbować.
Nawet teraz męża podpytałam, to on mi przypomniał, że nam Paśnik mówił nawet że dużo par zachodzi naturalnie po drugim szczepieniu. -
Cześć dziewczyny, czy są tutaj osoby które brały Prograf przez 2 m-ce i dopiero potem podchodziły do transferu? Mam zalecenia 2 m-ce Prograf i jednocześnie 3 m-ce Zocor i dopiero po odstawieniu tych leków cykl w którym ma być transfer. Już jestem przerażona tym Prografem jak czytam co to za lek.Ona i On '84
2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
11.2017 II poronienie 9tc
02.2019 III poronienie 8tc
09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków -
mi.nu wrote:Cześć dziewczyny, czy są tutaj osoby które brały Prograf przez 2 m-ce i dopiero potem podchodziły do transferu? Mam zalecenia 2 m-ce Prograf i jednocześnie 3 m-ce Zocor i dopiero po odstawieniu tych leków cykl w którym ma być transfer. Już jestem przerażona tym Prografem jak czytam co to za lek.
mi.nu lubi tę wiadomość
IUI ❌❌❌❌❌
INV #1
Pick up 08.24 ( menopur 150)
FET #1 09.24❌ (cyclogest 3x2, prolutex 2x1, luteina 3x1, encorton 10)
Immunosupresja
FET #2 styczeń ❓❓
Kariotypy✅
Kir ✅
Cross match 20,4%
NK 8,8%
Homocysteina 4,6 -
Cześć dziewczyny, za mną 4 ciążę biochemiczne (beta rośnie do max 100 i spada) i już boję się, że nic mi nie pomoże..
Ostatnia ciąża wyleczeniu stanu zapalnego endometrium, po immunosupresji, po Prografie, na Accofilu, Encortonie 5 mg, Fraxyparynie 0,4, Acardzie 150, Cyclogest, partner na Medrol 4 mg.
Myślicie że są jeszcze jakieś leki które mogłyby mi pomóc?
Czy któraś z Was była w takiej sytuacji i udało się zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko? -
Ketsi wrote:Stosowałam prograf na 2 cyklach naturalnych, żadnych skutków ubocznych, ale ja miałam mała dawkę, już nie pamiętam jaką, a Ty jaka masz dawkę ?Ona i On '84
2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
11.2017 II poronienie 9tc
02.2019 III poronienie 8tc
09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków -
mi.nu wrote:1mg na dzień. Też taką miałaś?
mi.nu lubi tę wiadomość
IUI ❌❌❌❌❌
INV #1
Pick up 08.24 ( menopur 150)
FET #1 09.24❌ (cyclogest 3x2, prolutex 2x1, luteina 3x1, encorton 10)
Immunosupresja
FET #2 styczeń ❓❓
Kariotypy✅
Kir ✅
Cross match 20,4%
NK 8,8%
Homocysteina 4,6 -
Potrzebuję pomocy, może ktoś miał tutaj taka sytuację. Jarosz zleciła mi branie hydroxychloroquine . Biorę już 5 tygodni.
Dziś dostałam wyniki biopsji i jest stan zapalny. Muszę go przeleczyć, zależy mi na czasie i chcę to zrobić od razu. Wizytę u Jarosz mam 5 grudnia. Czy hydroxychloroquine mogę połączyć z Tarividem i Metronidazolem? Nie chcę tego odkładać bo wizyty, bo transfer ma być w styczniu.Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno) -
Paciaszka wrote:Też wydaje mi się, że naturalnie zawsze można próbować.
Nawet teraz męża podpytałam, to on mi przypomniał, że nam Paśnik mówił nawet że dużo par zachodzi naturalnie po drugim szczepieniu.
U nas też tak było. 3 szczepienia w odstępie co 2 tyg i ciąża już w pierwszym cyklu po. Miałam przygotowywać się do transferu a tu niespodzianka. I też pierwsza ciąża utrzymana bo wcześniej wiele poronień na wczesnym etapie, ale z IVF'88 - Ja, '87 - On ✔️
2022:
01.22 - rozpoczęcie starań
11.22 - rozpoczęcie IVF, 6 zarodków AA
FETI - poronienie 6tc
2023:
1.23 - FET II - 2 zarodki ❌️
2.23 - wysokie NK z biopsji, CD138 - antybiotyk
3.23 - FET III❌️
4.23 - Histeroskopia i biopsja endometrium (wykryto mikropolipy i stan zapalny wciąż jest) leczenie antybiotykami
6.23 - FET IV, hcg 0 ❌️, laparoskopia endometriozy (1 st), stan zapalny wyleczony. Sterydy
7.23 - ciąża naturalna, poronienie zatrzymane 8tc
2024:
IVF2 - 6 zdrowych zarodków AA, po PGT
FET1 - puste jajo 6c
FET2 - ciąża jajowodowa
06.24 - Czyżby immunologia to byl ten trop? TAK!
Ciąża naturalna 1 cykl po szczepieniach LIT i Tacrolimusie. 19 tydzień już! -
Witajcie dziewczyny,
Jestem po jednej ciąży z zaleceniami immunologa. Plaquenil na rozchwiane cytokiny i Neoparin na mutacje mthfr-pai. Pytanie czy przed kolejnym podejściem do transferu FET powinnam znowu zrobić badanie cytokin?
Mam jeszcze trochę leku. Mogłabym brać tak jak wcześniej ok. 2 miesiące żeby się cytokiny trochę unormowały i wtedy zrobić badanie. Wiecie może czy badania cytokin zmieniają się z czasem?
Chodzi o to żeby nie płacić 300 zł tylko po to żeby lekarz mi powiedział że musze najpierw zrobić badanie za 500 zł a potem kolejna wizyta i dopiero mi przepisze dokładnie to co wcześniej co do facto mam.
Czy są jeszcze jakieś badania z immunologii które się zmieniają i trzeba je powtarzać? Dotyczy tylko transferu FET.
Chciałabym je zrobić przed wizyta.
Z góry dziękuje.
-
frankapzn wrote:Potrzebuję pomocy, może ktoś miał tutaj taka sytuację. Jarosz zleciła mi branie hydroxychloroquine . Biorę już 5 tygodni.
Dziś dostałam wyniki biopsji i jest stan zapalny. Muszę go przeleczyć, zależy mi na czasie i chcę to zrobić od razu. Wizytę u Jarosz mam 5 grudnia. Czy hydroxychloroquine mogę połączyć z Tarividem i Metronidazolem? Nie chcę tego odkładać bo wizyty, bo transfer ma być w styczniu.
Znasz może odpowiedź na swoje pytanie?? Też jestem ciekawa -
Dziewczyny Wy tu jesteście na bieżąco, a ja już nie wszystko pamiętam.
Pomożecie w ocenie cytokin?
https://zapodaj.net/plik-SvNDUVZZHK
Mam jeszcze wynik homocysteiny 10,5
Czym to cholerstwo zbijacie skoro ja od 5 lat jem methylofolian i complex b też metylowany.IV ivf ⏳
Cross match 54%, reszta immuno ok
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 komórek/19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19 Invicta Wro
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: słabo z ilością, upłynnieniem i ruchliwością, MSOME 0%, FDNA 18%; HBA 86%, 96% uszkodzeń główki, wszystkie parametry do kitu.
Walka od 2016 -
Szukam prograf, proszę o kontaktTrombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Starania naturalne od 01/2021
Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔
Starania w klinice od 2023
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔 -
Czesc dziewczyny. Doradźcie proszę, bo nie wiem co robić. 3 lata temu urodziłam córkę o którą walczyliśmy 3 lata, już wtedy trafiłam do doc Paśnika, miałam immunosupresję equoral + encorton 21 dni, accofil. Udało się w 2 cyklu po immunosupresji. Teraz sprawa wygląda tak, chcemy kolejne dziecko i znów się nie udaje, pomimo accofilu. Miałam konsultacje z doc i znów immunuspreja jak wyżej, miala być w grudniu, z tym że w międzyczasie zostałam zakwalifikowana do shsh w Lublinie na grudzień pod RTG.
Pytanie 1 czy biorąc antybiotyk 3 dni przed badaniem droznosci i 5 dni po mogę w międzyczasie brać lekki immuno?
Pytanie 2 czy kończyć antybiotykoterapię po badaniu mogę od razu rozpoczac immunosupresję, np. w 15 dc? Doradźcie błagam bo nie wiem co robić ;( W grudniu i tak starania będę zawieszone przez badanie, a nie chce 2 cykli tracićStarania o pierwsze dziecko od 07.2019
11/2019 poronienie 8tc
01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
Córeczka 29/01/2022
Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.
Starania o drugie dziecko
07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X -
Witajcie dziewczyny
Czy możecie polecić mi jakiegoś lekarza lub ogólnie klinikę w której biorą pod uwagę leczenie immunologiczne 🤷♀️i mają dosyć dobre zaplecze embriologiczne .
Muszę zmienić klinikę i już głowa mi pęka od poszukiwań.
Na ten moment myślałam o oviklinice i dr. Marian Malinowski .
Starania od 2018
💔Aniołek25.11.18
[*]5/9tc
💔Aniołek13.11.19
[*]6/10tc
💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
💔Aniołek 31.03.21
[*]4/8tc
💔Aniołek17.06.21
[*]6/10tc
💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
Problemy immunologiczne 🤦♀️
-KIR AA 😔
-rozjechane cytokiny😏
-wysokie NK maciczne🥺
-Insulinooporość
-Niedoczynność tarczycy
04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)
11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩
,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "