X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro 2019 , walczymy dalej!!!
Odpowiedz

In vitro 2019 , walczymy dalej!!!

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG :( Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?:(

Inka bardzo Ci współczuję :( to okropne :( Ja jakoś w 7. tygodniu (tylko u mnie w ogóle było puste jajo płodowe) odstawiłam leki i wzięłam tez tabletki na wywołanie poronienia. Poronienie zaczęło się tego samego dnia, chodziłam do lekarza na kontrole i podawał mi kolejne tabletki, bardzo nie chciałam iść do szpitala i ostatecznie po około 1 tygodniu (albo trochę dłużej, nie pamiętam dokładnie) powiedział, że wszystko się oczyściło, obyło się bez zabiegu. Z perspektywy czasu jestem wdzięczna lekarzowi, że dał mi receptę na te tabletki, bo cały proces się skrócił no i trauma mniejsza. Trzymaj się kochana, wiem że bardzo ciężkie przeżycie :(

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:
    Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?

Ja brałam AH wtedy kiedy lekarz sugerował, czyli przy crio i wtedy kiedy zarodek miał grubą otoczkę. Nie wiem na ile to prawda, ale lekarz mi tłumaczył, że to ma sens - w moim przypadku przynajmniej. W ostatnim udanym transferze nie brałam, ale tylko dlatego, że zarodek już w momencie transferu wychodził w otoczki i lekarz powiedział, że nie trzeba jej dodatkowo nacinać.

Embrio glue - nikt mi nigdy nie proponował, więc nie mam zdania.

Hodowla - ja zdecydowanie jestem za tym, żeby zarodki hodować do 5 doby, ale to zdanie moje (i zdecydowanie mojego lekarza), różne są opinie. I często to nie jest decyzja pacjentki tylko w klinice sami decydują.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • ef36 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG :( Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?:(

W lipcu przeszłam dokładnie to samo. Bardzo Ci współczuję.
    Ja trafiłam do Szpitala bo zależało mi na badaniach genetycznych zarodka (zabezpieczenie materiału) i immunoglobulinie ( konflikt serologiczny). Dostałam leki na wywołanie poronienia i u mnie udało się poronić bez łyżeczkowania.
    To wczesna ciąża więc jest duża szansa że organizm oczyści się sam, jak tylko luteina przestanie działać. Powodzenia!

1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:
    Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?

U nas decyzję co do hodowli podjął lekarz: miałam 11 dojrzałych komórek, z czego zapłodniło się i do trzeciej doby przetrwało 9. W trzeciej dobie jeden zaredek został mi podany, trzy zamrożone, a pięć hodowanych dalej do 5 doby. z tych pięciu przetrwał jeden - jest na zimowisku ;). Trzydniowy zarodek. który został mi podany w 21dpt dał betę 3580. Nie miałam ani kleju, ani nacinania otoczki, ani usg po podaniu. Więc to chyba loteria, chociaż możliwe, że rzeczywiście najlepiej zarodkom w macicy. Kto wie, w sumie nie widziałam żadnego kompleksowego badania na ten temat... Pierwszą wizutę i usg będę miała dopiero 1/03, więc na razie nie moge powiedzieć, że jest sukces, bo wolałabym najpierw zobaczyć serduszko. Ale sznasa i nadzieja są :)

niepłodność idiopatyczna
    2017 - 3x IUI :(
    2019 - IVF
    - 28.01 transfer - [*] 8 tydzień
    - 25.06 crio - mamy serduszko! - > mamy synka!
    2022 - nieudany transfer mrozaczka
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysunia89 wrote:
    Cześć dziewczyny. Może mnie jeszcze pamiętacie z wątku inseminacja 2018 po 3 nieudanych próbach zdecydowaliśmy się na IVF. Krótki protokół 9 komórek z czego 5 zdolnych do zapłodnienia, 3 się zapłodniły z czego tylko jedna się prawidłowo rozwija ( myślałam że coś zamrozimy a tu dupa jak zawsze ) W poniedziałek była punkcja dziś transfer. Jak to u was wyglądało? Miałyście USG po transferze żeby zobaczyć zarodek w macicy? I jak z transferem w 3 dobie? Są tu szczęśliwe ciężarne po takim transferze?

Ja nigdy przy transferze nie miałam usg. Bądź dobtej mysli. Grunt to dobte nastawienie Trzymam kciuki :)

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:

Mnie tez nikt nie pytal do ktorej doby czekać. Ale ja jestem zwolenniczka czekania do 5 chociaz przy malej ilosci uzyskanych zarodkow pewnie zdecydowalabym soe na podanie zarodka w 3 dobie bo przeciez najlepiej u mamy w brzuszku ;). Jesli chodzi o AH to decyzje zostaw embriologom. Kiedgy otoczka jest cienka nie ma takiej potrzeby żeby nie uszkodzic zarodka. Embrio glue mialam za kazdym razem wiec nie wiem czy pomaga czy nie. 3 razy zarodek sie zatwierdził a 2 razy nie.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
    Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
    Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zl

mia4444 lubi tę wiadomość

✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
    Transfer odroczony - hiperka
    ✔30.04 transfer
    Prog w dniu transferu 17.367 ng/ml
    Podano jednen kropek 4 AA
    Ah+ Embrioglue
    7dpt beta 12.8 prg 9dpt beta 12.8
    ✔4.06 transfer 4AA
    Prg w dniu transferu 25.757 ng
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    ☀️2020 zaczynamy od nowa 💪💪
    24.01 histeroskopia
    Endometrium w stanie nierownowagi hormonalnej.
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    41 dc jest groszek i serduszko ❤
    29.04.22 transfer
    5dpt cień cienia II ; 6dp II kreski
    10 dpt Beta 319 prg 20.10
    23, 26, 29 dpt - brak akcji serca
    6 tydzień [*]
    28.06 ostatni transfer 2 zarodków AH ,embroglue i intralipid
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    19 dpt jest sam pecherzyk 0.66mm
    8t4d 👼
    The end...
  • asias Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Hej, u mnie zatrzymał się w rozwoju ok 7tc, też czekałam, aż samo się oczyści, ale była cisza i po tygodniu tego czekania dr przepisał mi tabletki arthrotec na poronienie w domu, parę godzin po zażyciu wszystko wyleciało. Może poproś dr o tabletki, bo zawsze to szybciej i bezpieczniej będzie

l22n8u69izcn9pau.png
    endo 3/4 st, 2016- aniołek 7tc, 2017 I ICSI- aniołek 9 tc ,2018 II ICSI- 9dpt blastki- beta 112, 12 dpt- beta 442, 26 dpt <3
    3jgx3e3kcqbi5gsd.png
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka bardzo mi przykro :-(. Nie wyobrażam sobie co czujesz. Tulę mocno.

Asia motylek przy pierwszym transferze użyliśmy embroglu . Zarodek się zagnieździł. Ale skończyło się na ciąży biochemicznej. Lekarz tłumaczył że to przez błąd w chromosomów komórki.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Starania o juniora od 2014 r.
    04.2018 początek przygody z in vitro
    transfer 05.2018 ciąża biochemiczna :(
    transfer 06.2018 :(
    04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
    31.10 - maluszki są z nami

Cudzie trwaj...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anys wrote:
    Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
    Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
    Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zl

Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował.

• Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował.
    Mozesz mi cos wiecej o tym napisac?Mialas podawane dwa zarodki czy jeden? I czy oprocz tego mialas cos jeszcze z tych ulepszen?:)

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • AsiaMotylek Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam dzisiaj z embriologiem i zdecyduje się na badanie tych chromosomów, przynajmniej będę wiedzieć czy zdrowe te zarodki a dzięki temu odpadnie mi koszt AH bo to już będzie w tym i koszt hodowli do 5ej doby bo przy tym muszą do tej doby hodować. Wezmę sobie dodatkowo Time lapse czyli monitoring zarodków bez wyciągania ich codziennie z inkubatora, wyciągną tylko w 3 dobie do badania i zmiany podłoża. I chyba to lepsze podłoże też wezmę żeby się lepiej hodowaly. I zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie. Jak już robić to tak żeby wszystko bylo ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 14:09

tolerancyjna, mia4444, Alstro38, Paulcia28, aga_ni lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anys wrote:
    Mozesz mi cos wiecej o tym napisac?Mialas podawane dwa zarodki czy jeden? I czy oprocz tego mialas cos jeszcze z tych ulepszen?:)

Miałam wszystko embryogen, glue + AH.
    Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden :P

• Anny1122 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego :( Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.

A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??

Rocznik 1982.
    Starania od 2016 r.
    Słabe nasienie.

1 i 2 ICSI, 3 transfery w sumie 5 maluchów
    3 ICSI pierwszy transfer w lutym 2019 r. - 14dpt beta 1330; 17dpt 3380; 18 dpt dwa pęcherzyki w macicy na USG. Co dalej? 20dpt 7598
    22 dpt 14983

2nn3kw7iahlcy9lm.png
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:
    Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego :( Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.

Mogę mówić tylko za siebie , ale w ciążach w których wogóle miałam objawy to objawy były cały czas aż do zabiegu( w moim przypadku, wszystkie ciąże zakończone zabiegiem). Ale nie wiem czy tak jest u wszystkich , miałam nawet podejrzenia że sobie wmawiałam te objawy ale lekarz mi powiedział że do momentu aż poziom hormonów jest ciążowy to objawy są . . .

• Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden :P
    Wspaniale! Ja tez chcialabym dwa zarodki podac . :) No i tez mysle o AH i ebrioglue . A powiedz to Ah na zyczenie pacjenta robia ?

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Ah i jak bys mogla napisac gdzie sie leczysz?

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:

U mnie wszystkie objawy ciąży przeszły ok 2 tyg po lyzeczkowaniu, no i jak hcg było już 0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 16:01

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • inka222 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias wrote:
    Hej, u mnie zatrzymał się w rozwoju ok 7tc, też czekałam, aż samo się oczyści, ale była cisza i po tygodniu tego czekania dr przepisał mi tabletki arthrotec na poronienie w domu, parę godzin po zażyciu wszystko wyleciało. Może poproś dr o tabletki, bo zawsze to szybciej i bezpieczniej będzie

Dziękuję za odpowiedź. Jutro wybieram się do lekarza i poproszę o tabletki. Możesz mi powiedzieć jesli pamiętasz ile to trwało i po jakim czasie przyszła @ ? Widzę, że teraz jesteś w ciąży gratuluje :):)
    Dziewczyny wiecie po jakim czasie będę mogła podejść do kolejnej procedury ?
    Najgorsze że nie mam mrozaków i wszystko zaczynam od początku :(

preg.png
  • inka222 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:

No właśnie ja nie miałam, ale do 6 tyogodnia wszystko było ok zarodek też był i nie miał żadnych objawów oprócz zmęczenia i bolących piersi ( tylko to na pewno od leków ) i myślałam ,że może po prostu mam szczeście i tak dobrze przechodzę pierwsze tygodnie... ale niestety u mnie prawda okazała się inna... nie miałam też żadnych objawów, że coś jest nie tak przez 2 tygodnie nic... podobno tak się zdarza...

preg.png
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ