X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro 2019 , walczymy dalej!!!
Odpowiedz

In vitro 2019 , walczymy dalej!!!

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG :( Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?:(

Inka bardzo Ci współczuję :( to okropne :( Ja jakoś w 7. tygodniu (tylko u mnie w ogóle było puste jajo płodowe) odstawiłam leki i wzięłam tez tabletki na wywołanie poronienia. Poronienie zaczęło się tego samego dnia, chodziłam do lekarza na kontrole i podawał mi kolejne tabletki, bardzo nie chciałam iść do szpitala i ostatecznie po około 1 tygodniu (albo trochę dłużej, nie pamiętam dokładnie) powiedział, że wszystko się oczyściło, obyło się bez zabiegu. Z perspektywy czasu jestem wdzięczna lekarzowi, że dał mi receptę na te tabletki, bo cały proces się skrócił no i trauma mniejsza. Trzymaj się kochana, wiem że bardzo ciężkie przeżycie :(

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:
    Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?

Ja brałam AH wtedy kiedy lekarz sugerował, czyli przy crio i wtedy kiedy zarodek miał grubą otoczkę. Nie wiem na ile to prawda, ale lekarz mi tłumaczył, że to ma sens - w moim przypadku przynajmniej. W ostatnim udanym transferze nie brałam, ale tylko dlatego, że zarodek już w momencie transferu wychodził w otoczki i lekarz powiedział, że nie trzeba jej dodatkowo nacinać.

Embrio glue - nikt mi nigdy nie proponował, więc nie mam zdania.

Hodowla - ja zdecydowanie jestem za tym, żeby zarodki hodować do 5 doby, ale to zdanie moje (i zdecydowanie mojego lekarza), różne są opinie. I często to nie jest decyzja pacjentki tylko w klinice sami decydują.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • ef36 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG :( Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?:(

W lipcu przeszłam dokładnie to samo. Bardzo Ci współczuję.
    Ja trafiłam do Szpitala bo zależało mi na badaniach genetycznych zarodka (zabezpieczenie materiału) i immunoglobulinie ( konflikt serologiczny). Dostałam leki na wywołanie poronienia i u mnie udało się poronić bez łyżeczkowania.
    To wczesna ciąża więc jest duża szansa że organizm oczyści się sam, jak tylko luteina przestanie działać. Powodzenia!

1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:
    Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?

U nas decyzję co do hodowli podjął lekarz: miałam 11 dojrzałych komórek, z czego zapłodniło się i do trzeciej doby przetrwało 9. W trzeciej dobie jeden zaredek został mi podany, trzy zamrożone, a pięć hodowanych dalej do 5 doby. z tych pięciu przetrwał jeden - jest na zimowisku ;). Trzydniowy zarodek. który został mi podany w 21dpt dał betę 3580. Nie miałam ani kleju, ani nacinania otoczki, ani usg po podaniu. Więc to chyba loteria, chociaż możliwe, że rzeczywiście najlepiej zarodkom w macicy. Kto wie, w sumie nie widziałam żadnego kompleksowego badania na ten temat... Pierwszą wizutę i usg będę miała dopiero 1/03, więc na razie nie moge powiedzieć, że jest sukces, bo wolałabym najpierw zobaczyć serduszko. Ale sznasa i nadzieja są :)

niepłodność idiopatyczna
    2017 - 3x IUI :(
    2019 - IVF
    - 28.01 transfer - [*] 8 tydzień
    - 25.06 crio - mamy serduszko! - > mamy synka!
    2022 - nieudany transfer mrozaczka
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysunia89 wrote:
    Cześć dziewczyny. Może mnie jeszcze pamiętacie z wątku inseminacja 2018 po 3 nieudanych próbach zdecydowaliśmy się na IVF. Krótki protokół 9 komórek z czego 5 zdolnych do zapłodnienia, 3 się zapłodniły z czego tylko jedna się prawidłowo rozwija ( myślałam że coś zamrozimy a tu dupa jak zawsze ) W poniedziałek była punkcja dziś transfer. Jak to u was wyglądało? Miałyście USG po transferze żeby zobaczyć zarodek w macicy? I jak z transferem w 3 dobie? Są tu szczęśliwe ciężarne po takim transferze?

Ja nigdy przy transferze nie miałam usg. Bądź dobtej mysli. Grunt to dobte nastawienie Trzymam kciuki :)

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaMotylek wrote:

Mnie tez nikt nie pytal do ktorej doby czekać. Ale ja jestem zwolenniczka czekania do 5 chociaz przy malej ilosci uzyskanych zarodkow pewnie zdecydowalabym soe na podanie zarodka w 3 dobie bo przeciez najlepiej u mamy w brzuszku ;). Jesli chodzi o AH to decyzje zostaw embriologom. Kiedgy otoczka jest cienka nie ma takiej potrzeby żeby nie uszkodzic zarodka. Embrio glue mialam za kazdym razem wiec nie wiem czy pomaga czy nie. 3 razy zarodek sie zatwierdził a 2 razy nie.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
    Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
    Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zl

mia4444 lubi tę wiadomość

✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
    Transfer odroczony - hiperka
    ✔30.04 transfer
    Prog w dniu transferu 17.367 ng/ml
    Podano jednen kropek 4 AA
    Ah+ Embrioglue
    7dpt beta 12.8 prg 9dpt beta 12.8
    ✔4.06 transfer 4AA
    Prg w dniu transferu 25.757 ng
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    ☀️2020 zaczynamy od nowa 💪💪
    24.01 histeroskopia
    Endometrium w stanie nierownowagi hormonalnej.
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    41 dc jest groszek i serduszko ❤
    29.04.22 transfer
    5dpt cień cienia II ; 6dp II kreski
    10 dpt Beta 319 prg 20.10
    23, 26, 29 dpt - brak akcji serca
    6 tydzień [*]
    28.06 ostatni transfer 2 zarodków AH ,embroglue i intralipid
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    19 dpt jest sam pecherzyk 0.66mm
    8t4d 👼
    The end...
  • asias Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Cześć,
    Hej, u mnie zatrzymał się w rozwoju ok 7tc, też czekałam, aż samo się oczyści, ale była cisza i po tygodniu tego czekania dr przepisał mi tabletki arthrotec na poronienie w domu, parę godzin po zażyciu wszystko wyleciało. Może poproś dr o tabletki, bo zawsze to szybciej i bezpieczniej będzie

l22n8u69izcn9pau.png
    endo 3/4 st, 2016- aniołek 7tc, 2017 I ICSI- aniołek 9 tc ,2018 II ICSI- 9dpt blastki- beta 112, 12 dpt- beta 442, 26 dpt <3
    3jgx3e3kcqbi5gsd.png
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka bardzo mi przykro :-(. Nie wyobrażam sobie co czujesz. Tulę mocno.

Asia motylek przy pierwszym transferze użyliśmy embroglu . Zarodek się zagnieździł. Ale skończyło się na ciąży biochemicznej. Lekarz tłumaczył że to przez błąd w chromosomów komórki.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Starania o juniora od 2014 r.
    04.2018 początek przygody z in vitro
    transfer 05.2018 ciąża biochemiczna :(
    transfer 06.2018 :(
    04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
    31.10 - maluszki są z nami

Cudzie trwaj...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anys wrote:
    Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
    Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
    Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zl

Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował.

• Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował.
    Mozesz mi cos wiecej o tym napisac?Mialas podawane dwa zarodki czy jeden? I czy oprocz tego mialas cos jeszcze z tych ulepszen?:)

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • AsiaMotylek Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam dzisiaj z embriologiem i zdecyduje się na badanie tych chromosomów, przynajmniej będę wiedzieć czy zdrowe te zarodki a dzięki temu odpadnie mi koszt AH bo to już będzie w tym i koszt hodowli do 5ej doby bo przy tym muszą do tej doby hodować. Wezmę sobie dodatkowo Time lapse czyli monitoring zarodków bez wyciągania ich codziennie z inkubatora, wyciągną tylko w 3 dobie do badania i zmiany podłoża. I chyba to lepsze podłoże też wezmę żeby się lepiej hodowaly. I zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie. Jak już robić to tak żeby wszystko bylo ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 14:09

tolerancyjna, mia4444, Alstro38, Paulcia28, aga_ni lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anys wrote:
    Mozesz mi cos wiecej o tym napisac?Mialas podawane dwa zarodki czy jeden? I czy oprocz tego mialas cos jeszcze z tych ulepszen?:)

Miałam wszystko embryogen, glue + AH.
    Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden :P

• Anny1122 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego :( Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.

A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??

Rocznik 1982.
    Starania od 2016 r.
    Słabe nasienie.

1 i 2 ICSI, 3 transfery w sumie 5 maluchów
    3 ICSI pierwszy transfer w lutym 2019 r. - 14dpt beta 1330; 17dpt 3380; 18 dpt dwa pęcherzyki w macicy na USG. Co dalej? 20dpt 7598
    22 dpt 14983

2nn3kw7iahlcy9lm.png
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:
    Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego :( Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.

Mogę mówić tylko za siebie , ale w ciążach w których wogóle miałam objawy to objawy były cały czas aż do zabiegu( w moim przypadku, wszystkie ciąże zakończone zabiegiem). Ale nie wiem czy tak jest u wszystkich , miałam nawet podejrzenia że sobie wmawiałam te objawy ale lekarz mi powiedział że do momentu aż poziom hormonów jest ciążowy to objawy są . . .

• Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden :P
    Wspaniale! Ja tez chcialabym dwa zarodki podac . :) No i tez mysle o AH i ebrioglue . A powiedz to Ah na zyczenie pacjenta robia ?

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • Anys Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Ah i jak bys mogla napisac gdzie sie leczysz?

✔30.04 transfer
    Ah+ Embrioglue
    ✔4.06 transfer 4AA
    7dpt test II
    8dpt test II
    9dpt beta 128,9
    13dpt beta 1035
    22dpt ❤
    6tc [*]😥
    24.01 histeroskopia
    Komorki nk 20%
    25dc beta 30
    27 dc beta 111.4
    32dc beta 1013
    40dc beta 17140
    29.04.22 transfer
    6 tydzień [*]
    5dpt ⏸️
    9dpt beta 132.49
    12 dpt 263.47
    8t4d 👼
    The end...
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:

U mnie wszystkie objawy ciąży przeszły ok 2 tyg po lyzeczkowaniu, no i jak hcg było już 0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 16:01

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • inka222 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias wrote:
    Hej, u mnie zatrzymał się w rozwoju ok 7tc, też czekałam, aż samo się oczyści, ale była cisza i po tygodniu tego czekania dr przepisał mi tabletki arthrotec na poronienie w domu, parę godzin po zażyciu wszystko wyleciało. Może poproś dr o tabletki, bo zawsze to szybciej i bezpieczniej będzie

Dziękuję za odpowiedź. Jutro wybieram się do lekarza i poproszę o tabletki. Możesz mi powiedzieć jesli pamiętasz ile to trwało i po jakim czasie przyszła @ ? Widzę, że teraz jesteś w ciąży gratuluje :):)
    Dziewczyny wiecie po jakim czasie będę mogła podejść do kolejnej procedury ?
    Najgorsze że nie mam mrozaków i wszystko zaczynam od początku :(

preg.png
  • inka222 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anny1122 wrote:

No właśnie ja nie miałam, ale do 6 tyogodnia wszystko było ok zarodek też był i nie miał żadnych objawów oprócz zmęczenia i bolących piersi ( tylko to na pewno od leków ) i myślałam ,że może po prostu mam szczeście i tak dobrze przechodzę pierwsze tygodnie... ale niestety u mnie prawda okazała się inna... nie miałam też żadnych objawów, że coś jest nie tak przez 2 tygodnie nic... podobno tak się zdarza...

preg.png
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ