In vitro 2019 , walczymy dalej!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
inka222 wrote:Cześć,
Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?
Inka bardzo Ci współczuję to okropne Ja jakoś w 7. tygodniu (tylko u mnie w ogóle było puste jajo płodowe) odstawiłam leki i wzięłam tez tabletki na wywołanie poronienia. Poronienie zaczęło się tego samego dnia, chodziłam do lekarza na kontrole i podawał mi kolejne tabletki, bardzo nie chciałam iść do szpitala i ostatecznie po około 1 tygodniu (albo trochę dłużej, nie pamiętam dokładnie) powiedział, że wszystko się oczyściło, obyło się bez zabiegu. Z perspektywy czasu jestem wdzięczna lekarzowi, że dał mi receptę na te tabletki, bo cały proces się skrócił no i trauma mniejsza. Trzymaj się kochana, wiem że bardzo ciężkie przeżycie23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
AsiaMotylek wrote:Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?
Ja brałam AH wtedy kiedy lekarz sugerował, czyli przy crio i wtedy kiedy zarodek miał grubą otoczkę. Nie wiem na ile to prawda, ale lekarz mi tłumaczył, że to ma sens - w moim przypadku przynajmniej. W ostatnim udanym transferze nie brałam, ale tylko dlatego, że zarodek już w momencie transferu wychodził w otoczki i lekarz powiedział, że nie trzeba jej dodatkowo nacinać.
Embrio glue - nikt mi nigdy nie proponował, więc nie mam zdania.
Hodowla - ja zdecydowanie jestem za tym, żeby zarodki hodować do 5 doby, ale to zdanie moje (i zdecydowanie mojego lekarza), różne są opinie. I często to nie jest decyzja pacjentki tylko w klinice sami decydują.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ?
W lipcu przeszłam dokładnie to samo. Bardzo Ci współczuję.
Ja trafiłam do Szpitala bo zależało mi na badaniach genetycznych zarodka (zabezpieczenie materiału) i immunoglobulinie ( konflikt serologiczny). Dostałam leki na wywołanie poronienia i u mnie udało się poronić bez łyżeczkowania.
To wczesna ciąża więc jest duża szansa że organizm oczyści się sam, jak tylko luteina przestanie działać. Powodzenia!1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
AsiaMotylek wrote:Ja od dzisiaj kłuję się podwójnie. Gonal i cetrotide. Ten drugi to jednak gorszy. Im bliżej tym więcej pytań się pojawia. Czy hodowle zrobić do 5 doby, czy zrobić badania tym zarodkom na uszkodzenie chromosomów, czy użyć embrio glue, czy może jednak AH? Robilyscie cokolwiek z tego?
U nas decyzję co do hodowli podjął lekarz: miałam 11 dojrzałych komórek, z czego zapłodniło się i do trzeciej doby przetrwało 9. W trzeciej dobie jeden zaredek został mi podany, trzy zamrożone, a pięć hodowanych dalej do 5 doby. z tych pięciu przetrwał jeden - jest na zimowisku . Trzydniowy zarodek. który został mi podany w 21dpt dał betę 3580. Nie miałam ani kleju, ani nacinania otoczki, ani usg po podaniu. Więc to chyba loteria, chociaż możliwe, że rzeczywiście najlepiej zarodkom w macicy. Kto wie, w sumie nie widziałam żadnego kompleksowego badania na ten temat... Pierwszą wizutę i usg będę miała dopiero 1/03, więc na razie nie moge powiedzieć, że jest sukces, bo wolałabym najpierw zobaczyć serduszko. Ale sznasa i nadzieja są
niepłodność idiopatyczna
2017 - 3x IUI
2019 - IVF
- 28.01 transfer - [*] 8 tydzień
- 25.06 crio - mamy serduszko! - > mamy synka!
2022 - nieudany transfer mrozaczka -
Sysunia89 wrote:Cześć dziewczyny. Może mnie jeszcze pamiętacie z wątku inseminacja 2018 po 3 nieudanych próbach zdecydowaliśmy się na IVF. Krótki protokół 9 komórek z czego 5 zdolnych do zapłodnienia, 3 się zapłodniły z czego tylko jedna się prawidłowo rozwija ( myślałam że coś zamrozimy a tu dupa jak zawsze ) W poniedziałek była punkcja dziś transfer. Jak to u was wyglądało? Miałyście USG po transferze żeby zobaczyć zarodek w macicy? I jak z transferem w 3 dobie? Są tu szczęśliwe ciężarne po takim transferze?
Ja nigdy przy transferze nie miałam usg. Bądź dobtej mysli. Grunt to dobte nastawienie Trzymam kciuki -
Mnie tez nikt nie pytal do ktorej doby czekać. Ale ja jestem zwolenniczka czekania do 5 chociaz przy malej ilosci uzyskanych zarodkow pewnie zdecydowalabym soe na podanie zarodka w 3 dobie bo przeciez najlepiej u mamy w brzuszku . Jesli chodzi o AH to decyzje zostaw embriologom. Kiedgy otoczka jest cienka nie ma takiej potrzeby żeby nie uszkodzic zarodka. Embrio glue mialam za kazdym razem wiec nie wiem czy pomaga czy nie. 3 razy zarodek sie zatwierdził a 2 razy nie. -
Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zlmia4444 lubi tę wiadomość
✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
Transfer odroczony - hiperka
✔30.04 transfer
Prog w dniu transferu 17.367 ng/ml
Podano jednen kropek 4 AA
Ah+ Embrioglue
7dpt beta 12.8 prg 9dpt beta 12.8
✔4.06 transfer 4AA
Prg w dniu transferu 25.757 ng
7dpt test II
8dpt test II
9dpt beta 128,9
13dpt beta 1035
22dpt ❤
6tc [*]😥
☀️2020 zaczynamy od nowa 💪💪
24.01 histeroskopia
Endometrium w stanie nierownowagi hormonalnej.
Komorki nk 20%
25dc beta 30
27 dc beta 111.4
32dc beta 1013
40dc beta 17140
41 dc jest groszek i serduszko ❤
29.04.22 transfer
5dpt cień cienia II ; 6dp II kreski
10 dpt Beta 319 prg 20.10
23, 26, 29 dpt - brak akcji serca
6 tydzień [*]
28.06 ostatni transfer 2 zarodków AH ,embroglue i intralipid
5dpt ⏸️
9dpt beta 132.49
12 dpt 263.47
19 dpt jest sam pecherzyk 0.66mm
8t4d 👼
The end... -
Dziewczyny pisałam jakiś czas temu. Byłam po transferze udanym wszystko do 6 tygodnia było pięknie, aż poszłam we wtorek na USG po 2 tyg i okazało się , że zarodek zatrzymał się dokładnie dwa tygodnie wcześniej na ostatnim USG Nie ma serduszka, a rozmiar zarodka stanął. Wiem, że tutaj kilka osób też przeszło to co ja i teraz mam pytanie. We wtorek od razu odstawiłam wszystkie leki a troche tego bylo ( duphaston, lutinus, prolutex, encorton, estrofem, neoparin ). Mam pytanie czy jest szansa, że wszystko samo się oczyści ? lekarz w sumie nic nie powiedział tylko, że mam jeszcze raz przyjść za tydzień na kontrolę... i albo się oczyści samo albo łyżeczkowanie. Tylko moje pytanie czy mogę tyle czekać jak już 2 tygodnie zarodek się nie rozwija no i czy którejś z Was udało się bez łyżeczkowania na tym etapie ? -
Inka bardzo mi przykro . Nie wyobrażam sobie co czujesz. Tulę mocno.
Asia motylek przy pierwszym transferze użyliśmy embroglu . Zarodek się zagnieździł. Ale skończyło się na ciąży biochemicznej. Lekarz tłumaczył że to przez błąd w chromosomów komórki.Bajka_88
Starania o juniora od 2014 r.
04.2018 początek przygody z in vitro
transfer 05.2018 ciąża biochemiczna
transfer 06.2018
04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka . ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
31.10 - maluszki są z nami
Cudzie trwaj... -
nick nieaktualnyAnys wrote:Hej dziewczyny . Ja tez zaczynam od kolejnego cyklu czyli gdzies za 2 tyg . Krotki protokol . Na razie dostalam Metepryd 4mg 1tab dziennie. Co do kosztow to poki co wychodzi 8 tys ( to co biora w klinice) no i wiadomo + badania + leki .
Zastanawiam sie nad dodatkowej procedurze przy ivf tj . Scratching + Embryogen + EmbryoGlue+ Ah koszt 2380 zl
Oczywiscie ze stratchingiem juz nie zdaze bo robi sie jeden cykl wczesniej ale jest w tym pakiecie. Zapytam lekarza na wizycoe co by z tego polecal najbardziej interesuje. Wszystko niby zwieksza szanse . Co do AH slyszalam ze w niektorych klinikach decyduje o tym embriolog a nie pacjent. Czy ktoras z was miala ten embryogen ? Bo brzmi obiecujaco ale tylko o tym czytalam prawde mowiac nawet wczesniej o tym nie slyszalam . Osobny koszt tego 1180 zl
Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował. -
Kate_88 wrote:Hej, ja przy ostatniej hodowli zarodków miałam embryogen i dwa Groszki są w moim brzuchu. Nie wiem czy to akurat miało wpływ ale wcześniej lekarz tego nie proponował.✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
✔30.04 transfer
Ah+ Embrioglue
✔4.06 transfer 4AA
7dpt test II
8dpt test II
9dpt beta 128,9
13dpt beta 1035
22dpt ❤
6tc [*]😥
24.01 histeroskopia
Komorki nk 20%
25dc beta 30
27 dc beta 111.4
32dc beta 1013
40dc beta 17140
29.04.22 transfer
6 tydzień [*]
5dpt ⏸️
9dpt beta 132.49
12 dpt 263.47
8t4d 👼
The end... -
Rozmawiałam dzisiaj z embriologiem i zdecyduje się na badanie tych chromosomów, przynajmniej będę wiedzieć czy zdrowe te zarodki a dzięki temu odpadnie mi koszt AH bo to już będzie w tym i koszt hodowli do 5ej doby bo przy tym muszą do tej doby hodować. Wezmę sobie dodatkowo Time lapse czyli monitoring zarodków bez wyciągania ich codziennie z inkubatora, wyciągną tylko w 3 dobie do badania i zmiany podłoża. I chyba to lepsze podłoże też wezmę żeby się lepiej hodowaly. I zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie. Jak już robić to tak żeby wszystko bylo ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 14:09
tolerancyjna, mia4444, Alstro38, Paulcia28, aga_ni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnys wrote:Mozesz mi cos wiecej o tym napisac?Mialas podawane dwa zarodki czy jeden? I czy oprocz tego mialas cos jeszcze z tych ulepszen?
Miałam wszystko embryogen, glue + AH.
Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden -
Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.
A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??Rocznik 1982.
Starania od 2016 r.
Słabe nasienie.
1 i 2 ICSI, 3 transfery w sumie 5 maluchów
3 ICSI pierwszy transfer w lutym 2019 r. - 14dpt beta 1330; 17dpt 3380; 18 dpt dwa pęcherzyki w macicy na USG. Co dalej? 20dpt 7598
22 dpt 14983
-
Anny1122 wrote:Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.
A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??
Mogę mówić tylko za siebie , ale w ciążach w których wogóle miałam objawy to objawy były cały czas aż do zabiegu( w moim przypadku, wszystkie ciąże zakończone zabiegiem). Ale nie wiem czy tak jest u wszystkich , miałam nawet podejrzenia że sobie wmawiałam te objawy ale lekarz mi powiedział że do momentu aż poziom hormonów jest ciążowy to objawy są . . . -
Kate_88 wrote:Miałam wszystko embryogen, glue + AH.
Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
✔30.04 transfer
Ah+ Embrioglue
✔4.06 transfer 4AA
7dpt test II
8dpt test II
9dpt beta 128,9
13dpt beta 1035
22dpt ❤
6tc [*]😥
24.01 histeroskopia
Komorki nk 20%
25dc beta 30
27 dc beta 111.4
32dc beta 1013
40dc beta 17140
29.04.22 transfer
6 tydzień [*]
5dpt ⏸️
9dpt beta 132.49
12 dpt 263.47
8t4d 👼
The end... -
Kate_88 wrote:Miałam wszystko embryogen, glue + AH.
Embryogen to podobno lepsze podłoże które ma ograniczyć ryzyko poronienia ale ile jest w tych wszystkich "dodatkach" prawdy to nie wiem.. Miałam podawane dwa zarodki ale ja jestem z tych co od początku nie godziły się na jeden✔29.03 Punkcja pobrano 22 k.
✔30.04 transfer
Ah+ Embrioglue
✔4.06 transfer 4AA
7dpt test II
8dpt test II
9dpt beta 128,9
13dpt beta 1035
22dpt ❤
6tc [*]😥
24.01 histeroskopia
Komorki nk 20%
25dc beta 30
27 dc beta 111.4
32dc beta 1013
40dc beta 17140
29.04.22 transfer
6 tydzień [*]
5dpt ⏸️
9dpt beta 132.49
12 dpt 263.47
8t4d 👼
The end... -
Anny1122 wrote:Przykro mi z tymi zatrzymanymi ciążami. To właśnie jest takie fatalne, że sam udany transfer to nie wszystko. W przyszłym tygodniu idę na kolejne usg i oby nie było pustego jaja płodowego Lekarz w międzyczasie zalecił mi wykonanie 2x bhcg ale powiedział też, że jak spadnie to się nie martwić bo mogą te zarodki się niesymetrycznie rozwijać.
A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 16:01
Diagnoza:Azoospermia
3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
3x crio , 1 świeży transfer
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Aniołki (8*)2015 (12*)2018
-Amh 2,74
-Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
Zero zrostow, jajowody drożne
Torbiel 😬
02.2022 rozwód i początek nowego życia...
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
asias wrote:Hej, u mnie zatrzymał się w rozwoju ok 7tc, też czekałam, aż samo się oczyści, ale była cisza i po tygodniu tego czekania dr przepisał mi tabletki arthrotec na poronienie w domu, parę godzin po zażyciu wszystko wyleciało. Może poproś dr o tabletki, bo zawsze to szybciej i bezpieczniej będzie
Dziękuję za odpowiedź. Jutro wybieram się do lekarza i poproszę o tabletki. Możesz mi powiedzieć jesli pamiętasz ile to trwało i po jakim czasie przyszła @ ? Widzę, że teraz jesteś w ciąży gratuluje
Dziewczyny wiecie po jakim czasie będę mogła podejść do kolejnej procedury ?
Najgorsze że nie mam mrozaków i wszystko zaczynam od początku -
A przy tych zatrzymanych zarodkach to nadal miałyście objawy ciążowe??
No właśnie ja nie miałam, ale do 6 tyogodnia wszystko było ok zarodek też był i nie miał żadnych objawów oprócz zmęczenia i bolących piersi ( tylko to na pewno od leków ) i myślałam ,że może po prostu mam szczeście i tak dobrze przechodzę pierwsze tygodnie... ale niestety u mnie prawda okazała się inna... nie miałam też żadnych objawów, że coś jest nie tak przez 2 tygodnie nic... podobno tak się zdarza...