In vitro 2020, walczymy dalej!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie, suwaczek będzie dopiero jak będzie ładne serduszko. Do tego czasu jeszcze staram się nie używać stwierdzenia "jestem w ciąży" Zmęczona też trochę jestem, ale właśnie nie jakoś koszmarnie, mdłości brak (no chyba, że jestem bardzo głodna), więc ogólnie jakoś tak mało objawowo u mnie (a niby jutro zaczyna się 7tc)...także to niby spoko, a z drugiej strony to chyba wolałabym żeby mnie mdliło na okrągło to chociaż bym wiedziała, że coś się dzieje.
parviflora, Cherry78 lubią tę wiadomość
Córeczko, jesteś moim spełnieniem marzeń. 💕
17.06- FET 3.1.1
6dpt- 29.2; 8dpt- 80.8; 10dpt- 188.4 ; 12dpt- 557.2; 14dpt- 1497; 17dpt- 4795;
19dpt- pęcherzyk z zarodkiem;
28dpt- mamy ❤
38+4tc- mamy nasz Cud 👶 -
Maenka wrote:Aaaa ok, rozumiem.
Ja się leczę w Gdańsku, ogólnie jestem zadowolona chociaż znalazłoby się kilka rzeczy, nad którymi klinika mogłaby popracować. Z tymi testami covid to ja robiłam tylko jeden raz przed transferem. Z tego co kojarzę to tak właśnie jest, że się je robi przed zabiegami/punkcjami/transferami.
Nie dziwię się, że chcecie poszerzyć diagnostykę, to na pewno dobry pomysł.
Jakie badania robiliście do tej pory? Mój mąż był zarówno u urologów, andrologów, ale nie znaleźliśmy przyczyny słabego nasienia. Wszystko niby jest ok. Robiliśmy wymazy nasienia, usg jąder, przeciwciała przeciwplemnikowe.
Jeśli o mnie chodzi to robiliśmy histero, ale wszystko wyszło ok. Później poszliśmy w immunologię (kierunek warty sprawdzenia) i tutaj ważne badania na początek: subpopulacje limfocytów, przeciwciała przeciwplemnikowe, ANA, ASA, AOA. Warto zrobić też KIR. Pakiet na trombofolię (przeciwciala kardiolipidowe i glikoproteinowe - jesli nie myle nazwy) to mi zlecil hematolog. Robilam tez pakiet nieplodnosc żeńska - mutacje. No i na końcu biopsję endometrium z badaniem komórek nk - tutaj wyszedł problem, bo były lekko podwyższone (mimo, że poziom z krwi był ok). Aha zapomniałam o sprawdzeniu poziomu witamin B12, B9, ferrytyna, selen, cynk z krwi. Wyszła mi anemia (niski poziom ferrytyny).
Sporo tych badan ogólnie. Ciekawe co powie Wasz lekarz, co Wam zleci i jaki będzie miał pomysł na Was. No i na pewno wizyta u dobrego hematologa i immunologa byłaby dobrym pomysłem.
A tak poza tym to przecież jutro beta, może będzie niespodzianka? 😉 Trzymam kciuki.Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2020 - 3x IMSI, 3x ET 3 dniowych zarodków - beta 0, brak ❄️
2021 - ruszamy po AZ
- 17.02 - FET 4BB - poronienie zatrzymane 10.04👼
- 26.06 - FET 4BA - beta <0.2
- 22.09 - FET 3AA - 12 dpt beta 4.3 - cb
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
19.12- 38+1, nasza córeczka przyszła na świat -3.030 kg, 51cm😍
03.06.24 - 40 tyg, naturalny cud - synek - 4.130, 59 cm 😍 -
dominika405 wrote:parviflora, trochę ciężko powiedzieć czy u was to właśnie immunologia nie gra czy to kwestia zarodków. Jak rozumiem na razie mieliście tylko 2 transfery i to 3-dniowców? Może się okazać, że z immuno wszystko gra , a to kwestia zarodków, które nie tyle co nie dają rady się zaimplantować co nie przekształcają się w morulę i blastocystę. Niestety bez odpowiednich zarodków to immunologia nic nie da. Ile miałaś komórek do tej pory? Ile zapładnialiście? Zapisz się do immunologa- dr Paśnik i prof. Malinowski są guru immunologii i warto poczekać na wizytę u nich, a w międzyczasie zacznij robić badania i pogadaj w klinice jaki mają pomysł żeby zarodki dały radę dotrwać do 5 doby (może jakaś lepsza selekcja nasienia?aktywacja oocytów?).
Maenka, a gdzie suwaczek? Jak się czujesz? Ja mam dzisiaj jakieś delikatne kłucia w brzuchu, więc mam nadzieję, że tam wszystko dobrze.
Marmis, kciuki za wizytę!Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
Hej Dziewczyny melduje sie po wizycie u dr Paligi. Jest cudowna. Generalnie musze zrobic histeroskopie bo chyba po tym.poronieniu i lyzeczkowaniu jakies zrosty sie zrobily i jedyne badanie ktorego nie mialam - to ureaplasma. Bo byc moze to byc wina poronienia i słabych plemnikow w sensie fragmentacji. Kiedyś niestety to dziadostwo.mialam. Ale tak czy siak nasze szane sa w granicach 5%. Doszlysmy do wniosku, ze u nas lepsze bedzie AZ - z dawcow. Czyli Czechy. Ja jestem stara 42 lata, maz duzo starszy. Przy AZ szanse wzrastają do 80%. Wiec chyba sie zdecydujemy. Jeszcze przegadany temat z mężem , ale bralismy to pod uwagę. I jakos po tej wizycie mi lżej . Mam poczucue, ze trafilam do lekarza ktoremu zalezy na dobru pacjenta. Wizyta trwała 1,5 godziny😀
Kla_Mum, parviflora, Maenka, Ewuszek, dominika405, Cherry78, Perelka, Cccierpliwa, Martaaa87, Jlod, MAALINKAA, ultraviolet, Ewelka02 lubią tę wiadomość
Marmis -
nick nieaktualny
-
parviflora wrote:Na pewno chcemy tym razem poszerzyć diagnostykę, zbadać co się tylko da ale trochę mi już siły na to wszystko brak bo wszystko podporządkowaliśmy leczeniu a nic kompletnie nie wychodzi.
U immunologa nigdy nie byłam i nie miałam żadnych badań zrobionych w tym kierunku. U nas jest bardzo słabo z nasieniem męża ale podobno nie aż tak tragicznie w msome 1 stopnia było 0 ale 2 stopnia już coś było z tego co kojarzę. Tak myślimy że chcieliśmy podejść do 3 procedury z nasieniem męża a jak znowu nie wyjdzie to myślimy o dawstwie. U nas zarodki w 3 dobie wyglądają super bardzo dobrze rokuja a potem 4 doba się degenerują . Tym razem jeden przetrwał do 5 ale i tak się zdegenerował ostatecznie. Ale nie jestem pewna czy to jedyny problem nie chce znowu ryzykować transferu nie mając pewności że nie są wyeliminowane inne ewentualne przeszkody. A na te badanie immunologiczne może mnie skierować mój prowadzący w klinice po prostu ?
Parviflora moim zdaniem to nie jest problem w immunologii miałaś transfery tylko w trzeciej dobie, a pozostałe zarodki nie przetrwały do blastocysty najprawdopodobniej z tymi transferowanymi było podobnie. Masz podobną sytuację do mojej ja na trzy procedury mam tylko jedną blastocyste i tak samo u mnie do trzeciej doby zarodki są super jakbym się zdecydowała na kolejne in vitro chodź bliżej nam do AZ to na pewno byśmy zapladniali pół na pół z dawcą chociaż u mnie też pojawiły się problemy po trzeciem in vitro zdiagnozowano mi cukrzycę typu 2 mimo że na czczo wyniki mam dobre i jestem bardzo szczupła więc jeśli nie robiłaś krzywej to koniecznie zrób trzypunktową glukozę i insulinę gospodarka węglowodanowa ma ogromny wpływ na jakość komórek.
Jak jesteś z Trójmiasta lub okolic to polecam Gamete GdyniaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2020, 17:53
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
Ewuszek wrote:Parviflora moim zdaniem to nie jest problem w immunologii miałaś transfery tylko w trzeciej dobie, a pozostałe zarodki nie przetrwały do blastocysty najprawdopodobniej z tymi transferowanymi było podobnie. Masz podobną sytuację do mojej ja na trzy procedury mam tylko jedną blastocyste i tak samo u mnie do trzeciej doby zarodki są super jakbym się zdecydowała na kolejne in vitro chodź bliżej nam do AZ to na pewno byśmy zapladniali pół na pół z dawcą chociaż u mnie też pojawiły się problemy po trzeciem in vitro zdiagnozowano mi cukrzycę typu 2 mimo że na czczo wyniki mam dobre i jestem bardzo szczupła więc jeśli nie robiłaś krzywej to koniecznie zrób trzypunktową glukozę i insulinę gospodarka węglowodanowa ma ogromny wpływ na jakość komórek.Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
Marmis wrote:Hej Dziewczyny melduje sie po wizycie u dr Paligi. Jest cudowna. Generalnie musze zrobic histeroskopie bo chyba po tym.poronieniu i lyzeczkowaniu jakies zrosty sie zrobily i jedyne badanie ktorego nie mialam - to ureaplasma. Bo byc moze to byc wina poronienia i słabych plemnikow w sensie fragmentacji. Kiedyś niestety to dziadostwo.mialam. Ale tak czy siak nasze szane sa w granicach 5%. Doszlysmy do wniosku, ze u nas lepsze bedzie AZ - z dawcow. Czyli Czechy. Ja jestem stara 42 lata, maz duzo starszy. Przy AZ szanse wzrastają do 80%. Wiec chyba sie zdecydujemy. Jeszcze przegadany temat z mężem , ale bralismy to pod uwagę. I jakos po tej wizycie mi lżej . Mam poczucue, ze trafilam do lekarza ktoremu zalezy na dobru pacjenta. Wizyta trwała 1,5 godziny😀
Marmis lubi tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny,
Jak sadzicie dziewczyny, jest sens powtarzac bete czy odstawic leki?
8dpt I 10dpt beta ponizej 1.
Progesteron za kazdym razem 23.
Lekkie plamienie w 5dpt I 10dpt.
Transfer byl 4 dniowych zarodkow.
Starania od 2018.
05.2019 AZ - Transfer 😔
03.2020 IVF - Transfer odwołany😔
06.2020 Transfer 😔
10.2020 Poronienie w 7t🥲
01.2021 Poronienie w 6t2d🥲
05.2021 Transfer 😔
22.06.2021 Transfer
03.2022 Córeczka🥰🥰
18.01.2024 Transfers, 6dpt beta 34, prog 12.6, 8dpt beta 128, próg 10.7, 16dpt beta 1286, próg 53.1 -
Megi-x wrote:Hej dziewczyny,
10 dpt juz powinno cos wyjść. Bardzo mi przykro 🙁, ale juz mozna odstawić leki. -
Megi-x wrote:Hej dziewczyny,
A kiedy lekarz kazał zbadać poziom beta hcg? Mi dopiero w 14 dc kazał.