Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO - PAŹDZIERNIK'19
Odpowiedz

IN VITRO - PAŹDZIERNIK'19

Oceń ten wątek:
  • Arcola Autorytet
    Postów: 1235 1141

    Wysłany: 9 października 2019, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola. wrote:
    Byłam u lekarza i zapisał mi eurhyrox 25. Raz dziennie? Mysliscie że to nie za mało przy taj 4.42? Skierowanie na badanie taj ft3 ft4 antyTPO i anty TG

    Pęcherzyk na dnie macicy😍 i mowil ze nawet chyba widzi ciałko żółte ale nie chce bez potrzeby przesadzać z usg
    Ja też zaczynałam od takich dawek przy TSH 3,9. Na razie wystarczy ale dobrze co 3 miesiące (chyba ze lakarz zleci inaczej) sprawdzać. Przy pierwszej dawce pewnie po miesiącu powinnaś sprawdzić. Jak będzie rosło to będzie ci minimalnie zwiększał dawki. Tarczyca jak ma wsparcie w postaci leków lubi się rozleniwiac.

    Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
    Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
    Allo 28,5%, Ana - ujemne
    Starania od lipiec`18
    AMH 4,63 ng/ml
    Euthyrox 75mg
    Nasienie:
    styczeń'19- morfologia 0%
    marzec'19 - morfologia 8%
    CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
    ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 7 ❄️)
    1 transfer 27.07 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
    2 transfer 26.10 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
    3 transfer - 8dpt beta 0,2
    Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
  • skała Ekspertka
    Postów: 172 285

    Wysłany: 9 października 2019, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Spoko, 2400 to nie jest powod zeby transfer odwolywac jesli ktos czuje sie dobrze:) wiec wszystko zalezy od kobiety i lekarza, nie stresuj sie jesli masz transfer to znaczy ze oceniono ze Twoj organizm dobrze ogarnia;)
    Dokładnie tak jest. U mnie przy 2400 zdecydowali się odroczyć ale była przede mną dziewczyna która miała podobny wynik i jej zrobili.

    V.2017r. -> 7 tc [*]
    15.08.2020r. - Wojtuś ❤️ [*] 38tc
  • Lola. Autorytet
    Postów: 1626 2453

    Wysłany: 9 października 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arcola wrote:
    Ja też zaczynałam od takich dawek przy TSH 3,9. Na razie wystarczy ale dobrze co 3 miesiące (chyba ze lakarz zleci inaczej) sprawdzać. Przy pierwszej dawce pewnie po miesiącu powinnaś sprawdzić. Jak będzie rosło to będzie ci minimalnie zwiększał dawki. Tarczyca jak ma wsparcie w postaci leków lubi się rozleniwiac.


    Ale jestem w ciąży i boję się że za wolno będzie spadać. A czytałam że trzeba szybko zbić.

    Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

    MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
  • Makt Autorytet
    Postów: 10634 8089

    Wysłany: 9 października 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola. wrote:
    Byłam u lekarza i zapisał mi eurhyrox 25. Raz dziennie? Mysliscie że to nie za mało przy taj 4.42? Skierowanie na badanie taj ft3 ft4 antyTPO i anty TG

    Pęcherzyk na dnie macicy😍 i mowil ze nawet chyba widzi ciałko żółte ale nie chce bez potrzeby przesadzać z usg

    Dużo zależy od twojej wagi tez. Jeśli jesteś szczupła mała dawka lepiej zadziała. Ale docelowo myśle może się skończyć na wyższej :)
    I gratuluje dobrych wieści! :)

    4KMCp2.png

    19.03 (39+0) g. 13:35, 3335g, 54 cm Iga ❤️

    #2 IVF: 9.07 - ET (3.1.1);
    6dpt beta 12,37, progesteron 8,6;
    8dpt - 38, prog- 16,4;
    10 dpt - 130,6, prog- 14,79
    14dpt - 1260, prog- 15,04
    15 dpt (4+6) - GS 2,2 mm i YS 1,1 mm
    21 dpt- 9950, prog-15,65
    23 dpt (6+0) - ❤️
    14.11 (21+0) - usg połówkowe, 371g 👧🏼
    Mamy 4 bałwanki! ❄️❄️❄️❄️
    (3.1.2, 4.2.3, bl2, 4.3.2 z 6 doby)

    Nasza historia
  • Olgaxxx Koleżanka
    Postów: 33 47

    Wysłany: 9 października 2019, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny apropo wagi. Z jakim bmi startowalyscie?

  • Lola. Autorytet
    Postów: 1626 2453

    Wysłany: 9 października 2019, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makt wrote:
    Dużo zależy od twojej wagi tez. Jeśli jesteś szczupła mała dawka lepiej zadziała. Ale docelowo myśle może się skończyć na wyższej :)
    I gratuluje dobrych wieści! :)

    Mam 173cm i waże gdzieś 62kg. A ty jaka dawkę przyjmujesz i jaki miałaś tsh?
    Dziękuję cieszę się że jest na swoim miejscu dzieciątko 😍

    Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

    MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
  • skała Ekspertka
    Postów: 172 285

    Wysłany: 9 października 2019, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Arcola niestety ale nie wiadomo:)nie znam aktualnych hormonow, a co wazniejsze- nie wiem jaki bedzie wynik punkcji,czy w tych pecherzykach sa komorki (na co mam nadzieje). Za drugim razem podchodze z wieksza wiedza ale tez z wiekszym strachem:)
    Ja miałam tak samo, pierwsza punkcja na luzie ale wczoraj miałam stracha, okazało się że poszło lepiej niż za pierwszym razem. Trzymam kciuki żeby było u Ciebie dużo komórek!!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 18:43

    Amilka lubi tę wiadomość

    V.2017r. -> 7 tc [*]
    15.08.2020r. - Wojtuś ❤️ [*] 38tc
  • kamisia Autorytet
    Postów: 5091 3409

    Wysłany: 9 października 2019, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola wrote:
    Dziewczyny kochane, czy oszalałam???

    https://zapodaj.net/592d5c04d833a.jpg.html

    Też miałam kiedyś te testy, to nie kreska, to miejsce, w którym powinna być kreska, takie puste miejsce, też kiedyś wzięłam to za wynik pozytywny...

    qb3cpiqvb2n6ydo1.png
    🔸86' 🔸10 lat starań🔸Brak lewego jajnika, brak jajowodów 🔸insulinooporność🔸PAI-1 4G hetero🔸
    07.19 - I procedura ICSI - 23.07.19. - transfer 8B2 - beta 10dpt <1,1 ☹️ zero mrozaków ☹️
    09/10.19 - II procedura ICSI - punkcja - transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji - mamy ❄️❄️❄️❄️
    12.11.19 - FET blastki 5.1.2 - prog 3,7 ☹️- beta 8dpt <1,1 ☹️
    07.01.20 - FET blastki 4.1.1 - prog 22,20 - 6dpt beta - 35,1 / prog - 6,3 🔸8dpt beta - 87,4 / prog -24,2🔸10dpt beta- 173 / prog -8,0🔸14dpt beta- 880 / prog -30
    27dpt jest <3
    🔹Mamy ❄️❄️ ( 4.1.2, WB)

    Kubuś <3 11.09.2020 - 5:30 - 4600g 59cm 😊
  • kamisia Autorytet
    Postów: 5091 3409

    Wysłany: 9 października 2019, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skała wrote:
    Dokładnie tak jest. U mnie przy 2400 zdecydowali się odroczyć ale była przede mną dziewczyna która miała podobny wynik i jej zrobili.

    Kurde, ja w poniedziałek miałam powyżej 2600, do piątku jeszcze wzrośnie, czyli nie będzie świeżego transferu, zwłaszcza, że prog za wysoki..

    qb3cpiqvb2n6ydo1.png
    🔸86' 🔸10 lat starań🔸Brak lewego jajnika, brak jajowodów 🔸insulinooporność🔸PAI-1 4G hetero🔸
    07.19 - I procedura ICSI - 23.07.19. - transfer 8B2 - beta 10dpt <1,1 ☹️ zero mrozaków ☹️
    09/10.19 - II procedura ICSI - punkcja - transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji - mamy ❄️❄️❄️❄️
    12.11.19 - FET blastki 5.1.2 - prog 3,7 ☹️- beta 8dpt <1,1 ☹️
    07.01.20 - FET blastki 4.1.1 - prog 22,20 - 6dpt beta - 35,1 / prog - 6,3 🔸8dpt beta - 87,4 / prog -24,2🔸10dpt beta- 173 / prog -8,0🔸14dpt beta- 880 / prog -30
    27dpt jest <3
    🔹Mamy ❄️❄️ ( 4.1.2, WB)

    Kubuś <3 11.09.2020 - 5:30 - 4600g 59cm 😊
  • Olgaxxx Koleżanka
    Postów: 33 47

    Wysłany: 9 października 2019, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamisia wrote:
    Też miałam kiedyś te testy, to nie kreska, to miejsce, w którym powinna być kreska, takie puste miejsce, też kiedyś wzięłam to za wynik pozytywny...
    Mi ten test nigdy nie pokazał kreski:o to bobo prawda?
    Zrób drugi jutro z rana albo beta ;)

  • kamisia Autorytet
    Postów: 5091 3409

    Wysłany: 9 października 2019, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olgaxxx wrote:
    Mi ten test nigdy nie pokazał kreski:o to bobo prawda?
    Zrób drugi jutro z rana albo beta ;)

    Nie, chyba nie bobo.

    qb3cpiqvb2n6ydo1.png
    🔸86' 🔸10 lat starań🔸Brak lewego jajnika, brak jajowodów 🔸insulinooporność🔸PAI-1 4G hetero🔸
    07.19 - I procedura ICSI - 23.07.19. - transfer 8B2 - beta 10dpt <1,1 ☹️ zero mrozaków ☹️
    09/10.19 - II procedura ICSI - punkcja - transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji - mamy ❄️❄️❄️❄️
    12.11.19 - FET blastki 5.1.2 - prog 3,7 ☹️- beta 8dpt <1,1 ☹️
    07.01.20 - FET blastki 4.1.1 - prog 22,20 - 6dpt beta - 35,1 / prog - 6,3 🔸8dpt beta - 87,4 / prog -24,2🔸10dpt beta- 173 / prog -8,0🔸14dpt beta- 880 / prog -30
    27dpt jest <3
    🔹Mamy ❄️❄️ ( 4.1.2, WB)

    Kubuś <3 11.09.2020 - 5:30 - 4600g 59cm 😊
  • skała Ekspertka
    Postów: 172 285

    Wysłany: 9 października 2019, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamisia wrote:
    Kurde, ja w poniedziałek miałam powyżej 2600, do piątku jeszcze wzrośnie, czyli nie będzie świeżego transferu, zwłaszcza, że prog za wysoki..
    Myślę, że dla Twojego bezpieczeństwa odroczą ale to wcale nie musi być zła wiadomość. Mój lekarz powtarza, że takie mrozaczki są silniejsze i mogą nawet lepiej się przyjąć później. Głowa do góry ! 😃

    kamisia lubi tę wiadomość

    V.2017r. -> 7 tc [*]
    15.08.2020r. - Wojtuś ❤️ [*] 38tc
  • Aś2018 Autorytet
    Postów: 696 654

    Wysłany: 9 października 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skała wrote:
    Dokładnie tak jest. U mnie przy 2400 zdecydowali się odroczyć ale była przede mną dziewczyna która miała podobny wynik i jej zrobili.
    Ja miałam 3120 i transfer się odbył. Dostaje tylko Dostinex po punkcji.

    magg85 lubi tę wiadomość

    4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
    6 x ICSI (Novum)- 2018-2020 ☹️, 7 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 1 poronienie (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka)😢
    AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań, 42 lata
    Blastki ❄️❄️
  • Maarti Przyjaciółka
    Postów: 81 196

    Wysłany: 9 października 2019, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    D_orcia wrote:
    Na czym polega ta weryfikacja? Ja mam zrobić tylko 17.10. betę i skontaktować się z klinika jak otrzymam wynik.

    Sprawdzają poziom Progesteron i Estradiol i w razie potrzeby regulują dawki. Oczywiście też jest do tego beta. Ja mam w 3, 7 i 10 dniu po transferze

    Problem męski

    AMH w 2018- 6,34ng/ml
    AMH w 2019- 2,99ng/ml
    AMH z 20.09- 4,70ng/ml

    Aniołek [*] 13.07.2007

    1 IUI - 15.05 :(
    2 IUI - 12.06 :(

    07.10 - ET blastki 4.1.1
    7dpt beta - 81.90 mlU/ml, prog - 77,90 ng/ml
    10dpt - 340,70 mlU/ml, prog - 104,50 ng/ml
    17dpt - 4074 mlU/ml, prog - 162,70 ng/ml

    Mamy 3 ❄️❄️❄️

    f33e17eeb7.png
  • magg85 Autorytet
    Postów: 566 378

    Wysłany: 9 października 2019, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sofia2019 wrote:
    Amilka ile dni masz juz stymulacje? mam na mysli na wzrost pęcherzyków. Tez bede szla dlugim protokolem i i powoli licze w dniach jakby to u mnie wypadło, w sensie punkcja i ewentualny transfer. Poki co mam gonapeptyl od jutra.

    Sofia, ja na dlugim w Novum mialam 2tyg. Decapeptylu (=Gonapeptyl), potem przedluzenie go jeszcze o tydzien z podwojeniem dawki (rzadka opcja), tydzien Gonalu z Decapeptylem i teraz ostatni tydzien stymulacji przed punkcja. Czyli standardowo na LP jest ok. 4 tygodni roznych zastrzykow po skonczeniu antykow. Ew. kilka dni wachniec, jesli stymulacja jest dodatkowo przystosowywana.

    Sofia2019 lubi tę wiadomość

    Starania od paź. 2016
    On: 35l., Astenozoospermia, HBA 76%.
    Ona: 34l., AMH 2.95, Endometrioza I st

    1 IVF: ET 1x 😔, 0 ❄️
    2 IVF: 0 blastek, 0 ❄️
    3 IVF (stym. w f. lutealnej po 2 IVF): 0 blastek, 0 ❄️
    4 IVF Novum 2.09.19, 3x ❄️

    13.11 FET 1x 😔; 16.12 FET 2x 😔*koniec*
  • Klaudia.91 Ekspertka
    Postów: 144 238

    Wysłany: 9 października 2019, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakieś doświadczenie z Embrio Glue? Korzystałyście z tego?

    Starania od 2015
    Marzec 2019 - decyzja o in vitro
    Sierpień 2019 - punkcja. 22 prawidłowe komórki.
    Z 12 zapładnianych mamy 1 ❄.
    Transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji
    15/10/ 2019 - transfer
    7 dpt - 63,7 🙂
    9 dpt - 175 🙂
    13 dpt - 1290 🙂
    24 dpt - mamy serduszko ❤
    vionqay.png
  • magg85 Autorytet
    Postów: 566 378

    Wysłany: 9 października 2019, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarti wrote:
    Sprawdzają poziom Progesteron i Estradiol i w razie potrzeby regulują dawki. Oczywiście też jest do tego beta. Ja mam w 3, 7 i 10 dniu po transferze

    Maarti, Invicta chyba jako jedyna klinika robi te weryfikacje. Ja tez wykupilam ta opcje przy moim jedynym transferze, ale mam wrazenie, ze jest to delikatne naciaganie. Szczegolnie nie podobalo mi sie, ze mial obcy lekarz z innego miasta dzwonic, z ktorym nigdy nie mialam interakcji. Zadzwonilam pozniej na ich infolinie i udalo mi sie te telefony zmienic na weryfikacje z lekarzami z mojej kliniki (Wwa).

    Starania od paź. 2016
    On: 35l., Astenozoospermia, HBA 76%.
    Ona: 34l., AMH 2.95, Endometrioza I st

    1 IVF: ET 1x 😔, 0 ❄️
    2 IVF: 0 blastek, 0 ❄️
    3 IVF (stym. w f. lutealnej po 2 IVF): 0 blastek, 0 ❄️
    4 IVF Novum 2.09.19, 3x ❄️

    13.11 FET 1x 😔; 16.12 FET 2x 😔*koniec*
  • aganieszkam Autorytet
    Postów: 1708 1277

    Wysłany: 9 października 2019, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola. wrote:
    Ale jestem w ciąży i boję się że za wolno będzie spadać. A czytałam że trzeba szybko zbić.

    Ja też zaczynałam od dawki 25. Sprawdź za 2 tygodnie w jakim tempie TSH spada a potem co miesiąc kontrola. Ja robię co miesiąc TSH razem z FT4. Teraz mam dawkę 100, ale dlatego, że zaczęłam brać euthyrox 2 lata temu i co jakiś czas musiałam zwiększać dawkę, bo tarczyca się rozleniwia. Po ciąży będę stopniowo odstawiać leki, bo jako tako niedoczynności nie mam.

    Madzia 13.12.2019 <3
    ex2b6iyevd39skjn.png
    Starania od 10.2016r.
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB (są ❄️❄️)
    Beta: 6dpt- 47,16, 8dpt-140,50, 10dpt-361,70, 16dpt-6550
    23dpt jest <3
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 733 457

    Wysłany: 9 października 2019, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamisia wrote:
    Kurde, ja w poniedziałek miałam powyżej 2600, do piątku jeszcze wzrośnie, czyli nie będzie świeżego transferu, zwłaszcza, że prog za wysoki..
    U mnie w klinice przed transferem próg musi być poniżej 1 by się odbył.
    Nie martw się, że świeżego transferu nie będzie- lepiej poczekać by nie zmarnować zarodka. Ze strony Invimed:
    "Ostatnie doniesienia naukowe przemawiają za tym, aby nie transferować zarodków w cyklu świeżym – czyli w cyklu w którym nastąpiło pobranie komórek i zapłodnienie. Wykonywanie transferów w cyklu mrożonym zwiększa odsetek ciąż klinicznych – podsumowuje embriolog Robert Szachoń.

    dariina lubi tę wiadomość

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • kamisia Autorytet
    Postów: 5091 3409

    Wysłany: 9 października 2019, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skała wrote:
    Myślę, że dla Twojego bezpieczeństwa odroczą ale to wcale nie musi być zła wiadomość. Mój lekarz powtarza, że takie mrozaczki są silniejsze i mogą nawet lepiej się przyjąć później. Głowa do góry ! 😃


    Wszystko się zgadza, tylko człowiek taki niecierpliwy, chciałby wszystko od razu.

    skała, Amilka lubią tę wiadomość

    qb3cpiqvb2n6ydo1.png
    🔸86' 🔸10 lat starań🔸Brak lewego jajnika, brak jajowodów 🔸insulinooporność🔸PAI-1 4G hetero🔸
    07.19 - I procedura ICSI - 23.07.19. - transfer 8B2 - beta 10dpt <1,1 ☹️ zero mrozaków ☹️
    09/10.19 - II procedura ICSI - punkcja - transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji - mamy ❄️❄️❄️❄️
    12.11.19 - FET blastki 5.1.2 - prog 3,7 ☹️- beta 8dpt <1,1 ☹️
    07.01.20 - FET blastki 4.1.1 - prog 22,20 - 6dpt beta - 35,1 / prog - 6,3 🔸8dpt beta - 87,4 / prog -24,2🔸10dpt beta- 173 / prog -8,0🔸14dpt beta- 880 / prog -30
    27dpt jest <3
    🔹Mamy ❄️❄️ ( 4.1.2, WB)

    Kubuś <3 11.09.2020 - 5:30 - 4600g 59cm 😊
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego