X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro, pierwszy raz 2021 :)
Odpowiedz

In vitro, pierwszy raz 2021 :)

Oceń ten wątek:
  • Agriszka Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza05 wrote:
    A w której dobie była defragmentacja? Bo niby po 3 dobie to już wchodzi bardziej genom plemniki niż komórki. Braliście jakieś suple na poprawe jakości nasienia i komórek?
    Mąż brał witaminy, ale nie te stricte plemnikowe, ja się nie suplementowalam (nie licząc oczywiście leków;)

  • Leonka Koleżanka
    Postów: 31 26

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszka wrote:
    Progesteronu nie badałam, ale biorę po 2 tabletki dziennie
    W 3 dobie trzy były 10blastowe, dwa 14blastowe, trzy 7blastowe, o klasie II- III, w piątej dobie była jedna morula która rozpadła się w 6 dobie, pozostałe zarodki miały klasę III. Finalnie wszystkie zdegenerowane. Trzyma mnie nadzieja, że macica da lepsze warunki niż najlepsze laboratorium, ale mam jednak zasianą niepewnosc, właśnie przez to, że wszystkie się porozpadały.

    U mnie wyglądało bardzo podobnie, natomiast to co powinno dawać duze rokowania nam to to że ten przetransferowany zarodek miał idealna ilość blastomerów jak na 3 dzień bo 8 ( Twoje wszystkie pozostałe albo miały za dużo albo za mało) no i też praktycznie idealnej klasy bo I-II tak więc jest duża nadzieją że ten zarodek to ten 😊

    Myślmy pozytywnie ponoć to pomaga maluszkom rosnąć 😊

    Starania naturalne od 2019 roku, od kwietnia 2021 w klinice leczenia niepłodności.

    Poronienie w 2016 roku, bardzo ciężko przeżyłam...

    Wrzesień 2021 1 IUI bez rezultatu
    Październik 2021 2 IUI bez rezultatu

    Pierwsze podejście do ivf grudzień 2021.
    10 komórek jajowych z tego 6 zapłodnionych, dwa zarodki 3 dniowe 8A przetransferowane, reszta nie dotrwała do blastocysty...
    Punkcja 21.12, transfer dwoch 3 dniowców 8a - 24.12.
    3 dpt progesteron 29 ng/ml
    10 dpt - beta ujemna 😥

    Moje AMH 1,6-1,8
    Niedoczynność tarczycy- Hashimoto
    Brak PCOS i endometriozy
    Wszystko poza tym niby ok a jednak nie...

    Mąż ma wyniki w miarę ok, w normie

    Nasze kariotypy - ok
  • Margaretkaa Znajoma
    Postów: 26 4

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszka wrote:
    Hej,
    Jestem po dwóch transferach (pierwszy po krotkim, drugi po dlugim) i wlasnie odczytalam protokol po drugim i znowu żaden z zarodkow nie nadawal sie do mrożenia ;(
    4.01 mam robic test hcg. Transferowany byl jeden zarodek w 3 dobie, o klasyfikacji 8bl I-II, pozostałe 8 uległo defragmentacji.
    Przeszukuję forum, bo chcialabym znaleźć podobny przypadek, gdy pomimo rozpadu pozostałych zarodkow ten przetransferowany był szczęśliwy i ciąża się rozwinęła. Nie ukrywam, że po przeczytaniu raportu IVF sporo nadziei straciłam. Za pierwszym razem transferowane miałam dwa zarodki w 6dobie o średniej klasie, tym razem lekarz powiedział, że jakość zarodka jest bardzo dobra i nie proponuje transferu dwóch, bo jeśli mam być w ciąży to będę w mnogiej - dał mi tym bardzo dużo wiary, że druga procedura będzie szczęśliwa. Teraz jestem załamana i mam dużo obaw, że znowu nic się nie uda...
    Przykro ☹️ ja po pierwszym pobraniu zaden zarodek nie przetrwał do blastocysty. Wina moich jajeczek. Nasienie partnera bardzo dobre. Ja w wieku 36 lat mam dobrą rezerwę jajnikowa , reszta wyników też dobra. Jedyne co wykryto to wrogi sluz daletgo podchodzimy do in vitro. Teraz idę długim protokołem czyli suplementy na poprawę jakości jajeczek . Kolejna wizyta w styczniu a co dalej czas pokaże. Boję się zeby sytuacja się nie powtórzyła

  • Leonka Koleżanka
    Postów: 31 26

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszka wrote:
    Progesteronu nie badałam, ale biorę po 2 tabletki dziennie
    W 3 dobie trzy były 10blastowe, dwa 14blastowe, trzy 7blastowe, o klasie II- III, w piątej dobie była jedna morula która rozpadła się w 6 dobie, pozostałe zarodki miały klasę III. Finalnie wszystkie zdegenerowane. Trzyma mnie nadzieja, że macica da lepsze warunki niż najlepsze laboratorium, ale mam jednak zasianą niepewnosc, właśnie przez to, że wszystkie się porozpadały.

    Najlepiej aby 4 dpt zweryfikować progesteron i jeżeli jest poniżej 20-25 ng/mol to spytać o większą dawkę leków lub coś innego, progesteron jest bardzo ważny w utrzymaniu ciąży 😊

    Z suplementów biorę codziennie pregna start ma wszystko co potrzebne 😊

    Trzymam kciuki

    Starania naturalne od 2019 roku, od kwietnia 2021 w klinice leczenia niepłodności.

    Poronienie w 2016 roku, bardzo ciężko przeżyłam...

    Wrzesień 2021 1 IUI bez rezultatu
    Październik 2021 2 IUI bez rezultatu

    Pierwsze podejście do ivf grudzień 2021.
    10 komórek jajowych z tego 6 zapłodnionych, dwa zarodki 3 dniowe 8A przetransferowane, reszta nie dotrwała do blastocysty...
    Punkcja 21.12, transfer dwoch 3 dniowców 8a - 24.12.
    3 dpt progesteron 29 ng/ml
    10 dpt - beta ujemna 😥

    Moje AMH 1,6-1,8
    Niedoczynność tarczycy- Hashimoto
    Brak PCOS i endometriozy
    Wszystko poza tym niby ok a jednak nie...

    Mąż ma wyniki w miarę ok, w normie

    Nasze kariotypy - ok
  • 19Aga89 Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 19:56

  • Leonka Koleżanka
    Postów: 31 26

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    Ja jestem po transferze dwóch zarodków 3 dniowców 8A, dzisiaj jest 5 dpt.

    Czy też miewalyscie od hormonów zmiany nastrojów, potrafię w jednej chwili się śmiać, za minutę się złościć a potem być smutna i płakać.? Współczuję tylko mojemu mężowi ale jest dzielny 😊

    Starania naturalne od 2019 roku, od kwietnia 2021 w klinice leczenia niepłodności.

    Poronienie w 2016 roku, bardzo ciężko przeżyłam...

    Wrzesień 2021 1 IUI bez rezultatu
    Październik 2021 2 IUI bez rezultatu

    Pierwsze podejście do ivf grudzień 2021.
    10 komórek jajowych z tego 6 zapłodnionych, dwa zarodki 3 dniowe 8A przetransferowane, reszta nie dotrwała do blastocysty...
    Punkcja 21.12, transfer dwoch 3 dniowców 8a - 24.12.
    3 dpt progesteron 29 ng/ml
    10 dpt - beta ujemna 😥

    Moje AMH 1,6-1,8
    Niedoczynność tarczycy- Hashimoto
    Brak PCOS i endometriozy
    Wszystko poza tym niby ok a jednak nie...

    Mąż ma wyniki w miarę ok, w normie

    Nasze kariotypy - ok
  • Izaja Przyjaciółka
    Postów: 138 37

    Wysłany: 29 grudnia 2021, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Może to głupie pytanie. Dlaczego czasami podaje się jeden zarodek, czasami dwa? U mnie jeszcze daleka droga do procedury i nie jestem w temacie. To decyzja lekarza ze względu na wyniki czy wspólne ustalenia lekarza z para?
    Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki. Dla mnie jesteście maga dzielnymi kobietami 💪

    35 lat
    Starania 09/2020
    30.09.2021- histeroskopia, usunięcie polipa
    Dwurożna macicy 😞 wykluczone
    Niedoczynnosc tarczycy- hormony uregulowane
    11.12.2021- niedrożne jajowody
  • Agriszka Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 30 grudnia 2021, 03:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izaja wrote:
    Hej:)
    Może to głupie pytanie. Dlaczego czasami podaje się jeden zarodek, czasami dwa? U mnie jeszcze daleka droga do procedury i nie jestem w temacie. To decyzja lekarza ze względu na wyniki czy wspólne ustalenia lekarza z para?
    Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki. Dla mnie jesteście maga dzielnymi kobietami 💪
    To decyzja lekarza, ale oczywiście za twoja zgodą. U mnie były za pierwszym razem podane dwa, bo nie były dobrej jakości i to po prostu miało na celu zwiększenie szans.
    Za drugim razem podano mi jeden, bo lekarz stwierdził, że to będzie zbyt obciążające dla jajników (które są przecież mocno stymulowane przedpunkcją) a zarodki są na tyle świetne, że jeśli będzie transfer dwóch to jest wysokie ryzyko ciazy mnogiej. Inaczej mówiąc, jeśli mam być w ciąży to na pewno byłabym w blizniaczej, wiec jeden zarodek będzie wystarczający.
    Ciąża bliźniacza traktowana jest niejako patologia bo jest o wysokim ryzyku i możliwości komplikacji, wiec to nie jest decyzja rodziców. Transfer dwóch zarodków podyktowany jest ich jakością, nie jest to kwestia zyczeniowa.

  • Izaja Przyjaciółka
    Postów: 138 37

    Wysłany: 30 grudnia 2021, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszka wrote:
    To decyzja lekarza, ale oczywiście za twoja zgodą. U mnie były za pierwszym razem podane dwa, bo nie były dobrej jakości i to po prostu miało na celu zwiększenie szans.
    Za drugim razem podano mi jeden, bo lekarz stwierdził, że to będzie zbyt obciążające dla jajników (które są przecież mocno stymulowane przedpunkcją) a zarodki są na tyle świetne, że jeśli będzie transfer dwóch to jest wysokie ryzyko ciazy mnogiej. Inaczej mówiąc, jeśli mam być w ciąży to na pewno byłabym w blizniaczej, wiec jeden zarodek będzie wystarczający.
    Ciąża bliźniacza traktowana jest niejako patologia bo jest o wysokim ryzyku i możliwości komplikacji, wiec to nie jest decyzja rodziców. Transfer dwóch zarodków podyktowany jest ich jakością, nie jest to kwestia zyczeniowa.
    Agriszko, dziękuję za odpowiedz i objaśnienie tematu :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2021, 16:34

    Agriszka lubi tę wiadomość

    35 lat
    Starania 09/2020
    30.09.2021- histeroskopia, usunięcie polipa
    Dwurożna macicy 😞 wykluczone
    Niedoczynnosc tarczycy- hormony uregulowane
    11.12.2021- niedrożne jajowody
  • Agriszka Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 2 stycznia, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalam dziś krwawienia, brzuch mnie boli jak w okresie.
    Jestem w 27dniu cyklu, wiec jak na mnie to zdecydowanie za wcześnie, nie mówiąc o tym że przyjmuję po 2 tabletki Progesteronu 200. Hcg nie mierzyłam. Wiem, że głupio myślę mając nadzieję, że to nie okres tylko jakieś krwawienie implantacyjne, ale łapie się tej myśli jak brzytwy...

  • Kasienka30 Koleżanka
    Postów: 102 19

    Wysłany: 2 stycznia, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jaka polecacie klinikę invitro kuj-pom? Czy są opinie na temat zdrówka w niemczu

  • Leonka Koleżanka
    Postów: 31 26

    Wysłany: 2 stycznia, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszka wrote:
    Dostalam dziś krwawienia, brzuch mnie boli jak w okresie.
    Jestem w 27dniu cyklu, wiec jak na mnie to zdecydowanie za wcześnie, nie mówiąc o tym że przyjmuję po 2 tabletki Progesteronu 200. Hcg nie mierzyłam. Wiem, że głupio myślę mając nadzieję, że to nie okres tylko jakieś krwawienie implantacyjne, ale łapie się tej myśli jak brzytwy...


    Ja bym na Twoim miejscu jutro z rana poszła na betę i sprawdziła dla pewności...może to być plamienie implantacji ale też dużo dziewczyn pisze tutaj o plamieniu z powodu za niskiego progesteronu. Jeżeli transfer był na cyklu zaraz po punkcji to powinnaś brać więcej progesteronu wg mnie i dodatkowo estrofem.

    Starania naturalne od 2019 roku, od kwietnia 2021 w klinice leczenia niepłodności.

    Poronienie w 2016 roku, bardzo ciężko przeżyłam...

    Wrzesień 2021 1 IUI bez rezultatu
    Październik 2021 2 IUI bez rezultatu

    Pierwsze podejście do ivf grudzień 2021.
    10 komórek jajowych z tego 6 zapłodnionych, dwa zarodki 3 dniowe 8A przetransferowane, reszta nie dotrwała do blastocysty...
    Punkcja 21.12, transfer dwoch 3 dniowców 8a - 24.12.
    3 dpt progesteron 29 ng/ml
    10 dpt - beta ujemna 😥

    Moje AMH 1,6-1,8
    Niedoczynność tarczycy- Hashimoto
    Brak PCOS i endometriozy
    Wszystko poza tym niby ok a jednak nie...

    Mąż ma wyniki w miarę ok, w normie

    Nasze kariotypy - ok
  • Agriszka Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 2 stycznia, 23:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonka wrote:
    Ja bym na Twoim miejscu jutro z rana poszła na betę i sprawdziła dla pewności...może to być plamienie implantacji ale też dużo dziewczyn pisze tutaj o plamieniu z powodu za niskiego progesteronu. Jeżeli transfer był na cyklu zaraz po punkcji to powinnaś brać więcej progesteronu wg mnie i dodatkowo estrofem.
    Estrofen brałam podczas pierwszej procedury in vitro, teraz lekarz go nie przepisał. Po dzisiejszym dniu jestem pewna ze to okres 😢 ale oczywiście zbadam betę.

  • Izaja Przyjaciółka
    Postów: 138 37

    Wysłany: 3 stycznia, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agriszko, jak się czujesz? Przytulam Cię mocno♥️

    35 lat
    Starania 09/2020
    30.09.2021- histeroskopia, usunięcie polipa
    Dwurożna macicy 😞 wykluczone
    Niedoczynnosc tarczycy- hormony uregulowane
    11.12.2021- niedrożne jajowody
  • ktosia8 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 6 stycznia, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyneczka88 wrote:
    Hej dziewczyny :) Jestem po pierwszym cyklu stymulacji duphastonem i clostilbegytem, owulacja za kilka dni - mamy próbować w weekend :) Drugim krokiem jeśli się nie uda będzie inseminacja. Następnie in vitro... Czy któraś z Was podchodziła do procedury w GMW Parens w Opolu u dr Marka Tomali? Proszę o info - jest mało opinii na necie.

    Martyneczka 88 udało się w GMW Opole ?
    Pytam, ponieważ przymierzam się do IVF u dr Niemczyka a ostatnio znalazłam kilka negatywnych opinii na temat GMW,

    Napiszcie proszę czy korzystałyście z tej kliniki.

  • Kasienka30 Koleżanka
    Postów: 102 19

    Wysłany: 7 stycznia, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy miałyście problem z wrogością śluzu

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 3428 1396

    Wysłany: 7 stycznia, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasienka30 wrote:
    Dziewczyny czy miałyście problem z wrogością śluzu

    Ja mam :(

    Pokrótce:

    Ona: niedoczynność tarczycy, endometrioza II stopnia, trombofilia wrodzona, brak KIR z DS

    On: leukocyty w nasieniu, MSOME- 1% klasa II,

    Pierwszy transfer beta <0.1
    Drugi transfer
    Beta 9dpt- 193, prog- 27,63
    11dpt- 538,30
    13dpt-1251,10
    16dpt 4964,00 prog- 34,63
    24dpt prog 23,57
    31dpt prog 35,41
    38dpt prog 44,01
    8w5d <3 168 ud/min CRL 22mm
    9w1d 💔 CRL 24,1 Aniołku Kochamy Cię
  • Kasienka30 Koleżanka
    Postów: 102 19

    Wysłany: 7 stycznia, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są na to jakieś leki? Leczenie? Bo w klinice mówią tylko że inseminacja albo invitro

  • PAULA Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 8 stycznia, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Hej dziewczyny :) i ja do was dolacze.

    Mam za soba cp w 3 cs, usuniety lewy jajowod. Potem sporo cykli stymulowanych, sonoHSG z efektem droznego prawego jajowdu. W tym samym cyklu cb. Potem jeszcze 2 stymulacje zastrzykami, histeroskopia z efektem endometrium z licznymi mikropolipami.

    U meza morfo 2%, nie zawrotna liczba plemnikow, fragmentacja 21% i wysoki stres oksydacyjny.

    Ostatecznie po ponad 1,5 roku staran zaczynamy z ivf. Chcemy jak najszybciej ale nie wiem czy nie bede musiala powtorzyc histero i realnie poczatek porcedury bedzie dopiero w marcu. W kazdym razie jestesmy juz na 100% pewni.



    Hej, czy mogłabyś powiedzieć, z której kliniki korzystaliście? Nie mieszkam w PL i stoję przed ciężkim wyborem. Pozdrawiam

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 3428 1396

    Wysłany: 8 stycznia, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasienka30 wrote:
    Czy są na to jakieś leki? Leczenie? Bo w klinice mówią tylko że inseminacja albo invitro

    Dali mi encorton na obniżenie odporności ale to nic nie dało... My w tym cyklu podchodzimy do transferu

    Pokrótce:

    Ona: niedoczynność tarczycy, endometrioza II stopnia, trombofilia wrodzona, brak KIR z DS

    On: leukocyty w nasieniu, MSOME- 1% klasa II,

    Pierwszy transfer beta <0.1
    Drugi transfer
    Beta 9dpt- 193, prog- 27,63
    11dpt- 538,30
    13dpt-1251,10
    16dpt 4964,00 prog- 34,63
    24dpt prog 23,57
    31dpt prog 35,41
    38dpt prog 44,01
    8w5d <3 168 ud/min CRL 22mm
    9w1d 💔 CRL 24,1 Aniołku Kochamy Cię
‹‹ 193 194 195 196 197
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ