Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 30 września 2018, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    No właśnie dzieje sie coś dziwnego w 12 dc mialam Endometrium 7 mmm potem 14dc ponownie Endo 7mmm pęcherzyk 13 mm a dzisiaj jest 16 dc. Endometrium 10mmm a pęcherzyk dalej ma 13, prof zlecił badania hormonow. Chce sprawdzić czy jest jeszcze szansa spróbowania w tym cyklu czy nie. Czekam na wyniki. Juz nie wiem co mam robić. Tym bardziej mam do domu 300 km i czekam co robić bo nie wiem czy będę musiała dalej zostać czy jednak nie. Ach smutno mi
    Hmm czyli endometrium powoli rośnie a pęcherzyk już niekoniecznie. Zawsze miałaś USG na tym samym sprzęcie? A hormony tarczycy i prolaktyna są w normie, czy na te wyniki badań właśnie czekasz?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 30 września 2018, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rose7 wrote:
    Też mam hiperprolaktynemie związaną z gruczolakiem i to już od 8 lat a zauważyłam to przez mlekotok więc poziom prolaktyny miałam naprawdę wysoki. Rezonans tylko z kontrastem i do tego warto zwrócić uwagę ile teslowy jest tzn czy 1,5 czy 3. 3 teslowy bardziej dokładniejszy. Przed badaniem prolaktyny z krwi endokrynolog zwracał mi uwagę, żebym była wyspana (badanie najwcześniej o godz 8-9), bez stresów, a 2 dni przed badaniem starała się nie dottkać sutków i zero seksu bo to wszystko podnosi poziom prolaktyny. Brałam kilka lat bromergon, doszłam do 3 tabletek na dobę i sie przyzwyczaiłam do nich więc lekarz zmienił na dostinex. Cena mega wysoka ale po roku znowu organizm się przyzwyczaił więc zmieniono mi na norprolac i na nim zaszłam w ciążę (mimo wciąż podniesionej prolaktyny bo nigdy nie zeszłam do odpowiednich norm a gruczolak cały czas obecny, raz mniejszy, raz większy). Owulacje miałam, ale nie w każdym cyklu, a cykle trwały 28-30dni. Gdyby nie lecące mleko z piersi to bym nie wiedziała że mam wysoką prolaktynę
    U mnie mleko nie leciało nigdy, ale zobaczymy co powiedzą wyniki badań. Dobrze, że mówisz o tym i wyspaniu się :) Trzeba być na czczo przy badaniu prolaktyny, bo zapomniałam zapytać lekarki?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1239 1277

    Wysłany: 30 września 2018, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    No właśnie u mnie ostatnio są bardzo nieregularne cykle i dlatego tyle zamieszania jest. Jutro mam znowu usg i zobaczymy czy coś urósł pęcherzyk mam nadzieje ze się ruszy i w końcu będę mogła mieć ten transfer. Proszę trzymajcie kciuki żeby się udało. Mam trochę dola przez to wszystko ze ciągle coś nie tak. Wiem, muszeusze myśleć pozytywnie❤
    Trzymam kciuki abyś mogła podejść spokojnie w tym cyklu do transferu i żeby to był TEN szczęśliwy cykl :)

    Farelko za Twój przyrost bety również kciuki &&& i czekamy jutro na wiesci

    Farelka, Waleczna, Paulcia28 lubią tę wiadomość

    8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1239 1277

    Wysłany: 30 września 2018, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kovic wrote:
    Zrobiłam test 12dpt i niestety nic. Negatywny. Zresztą od początku czułam że chyba nic z tego. To już trzeci transfer. Nie wiem co dalej.
    W
    Kovic, przykro mi bardzo. Ale powtórz jeszcze ten test, bo testy lubią kłamać i często nie pokazują ciazy

    Paulcia28 lubi tę wiadomość

    8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Farelka Autorytet
    Postów: 1314 1344

    Wysłany: 30 września 2018, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    No nie dziwne a jest to po prostu fizjologia ciąży. I nikt tutaj nie daje złudnuch nadziei bo to zwykła medycyna. A beta jak na ten dzień jest normalna, nie za niska więc też nie jest to gdybanie. Zajrzę tu jutro jak zrobisz kolejne badanie bo sama będę ciekawa choć jestem praktycznie pewna że to ciąża. Pomysl, jeśli nie od ciąży to od czego estradiol Ci tak wzrósł. Przecież tu nie trzeba filozofa:-)

    Właśnie Sie nad tym zastanawiałam dlaczego wzrósł... skoro biorę tyle samo...

    f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Kate_____ Autorytet
    Postów: 321 244

    Wysłany: 30 września 2018, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    No właśnie u mnie ostatnio są bardzo nieregularne cykle i dlatego tyle zamieszania jest. Jutro mam znowu usg i zobaczymy czy coś urósł pęcherzyk mam nadzieje ze się ruszy i w końcu będę mogła mieć ten transfer. Proszę trzymajcie kciuki żeby się udało. Mam trochę dola przez to wszystko ze ciągle coś nie tak. Wiem, muszeusze myśleć pozytywnie❤


    Mi ostatnio każdy mówi żebym zmieniła nastawienie i zaczęła myśleć pozytywnie. Nawet lekarz powiedział że głowa jest ważnym elementem sukcesu :)
    U Ciebie pewnie będzie późniejsza owulacja. Nie chciałaś podejść na cyklu sztucznym?

  • Kovic Przyjaciółka
    Postów: 81 98

    Wysłany: 30 września 2018, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka wrote:
    Kovik może jednak trzeba zrobić test z krwi ?

    Farelka normalnie tak ale chyba nie tym razem. Jestem na urlopie i nie bardzo jest tutaj gdzie to zrobić.

    Rocznik '83
    Starania od 03.2016.
    AMH 5.5
    Maz słabe nasienie. Ruchliwość postępowa 13 %
    HSG 04.2017 - jajowody drożne
    2xIUI W 2017
    FET- 09.02.2018 :(
    CRIO- 18.04.18 - 14dpt -BHcg 652.5, 21dpt -4123
    Aniołek [*] 6.06.18
    FET - 18.09.18 :(
  • Kovic Przyjaciółka
    Postów: 81 98

    Wysłany: 30 września 2018, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aife wrote:
    Kurczę tak mi przykro :( masz jeszcze jakieś mrozaczki?
    Alfie nie mam już nic. Właśnie wykorzystałam moje zamrożone komórki z których powstały tylko 2 zarodki. To był mój trzeci transfer. Drugi był udany ale poroniłam niestety. Nie wiem co dalej a czas leci.

    Rocznik '83
    Starania od 03.2016.
    AMH 5.5
    Maz słabe nasienie. Ruchliwość postępowa 13 %
    HSG 04.2017 - jajowody drożne
    2xIUI W 2017
    FET- 09.02.2018 :(
    CRIO- 18.04.18 - 14dpt -BHcg 652.5, 21dpt -4123
    Aniołek [*] 6.06.18
    FET - 18.09.18 :(
  • Farelka Autorytet
    Postów: 1314 1344

    Wysłany: 30 września 2018, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kovik przykro mi :-( ale jednak zawsze mam niedosyt po tych sikanych testach bo mnóstwo historii słyszałam że beta z krwi już sporą a z moczu nic nie wychodziło

    f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Hmm czyli endometrium powoli rośnie a pęcherzyk już niekoniecznie. Zawsze miałaś USG na tym samym sprzęcie? A hormony tarczycy i prolaktyna są w normie, czy na te wyniki badań właśnie czekasz?

    Monika czekałam na wyniki lh,prog i e2. Taczyce mi endykrynolog uregulowal i prolaktyne tez. Usg na tym samym sprzęcie mam robione.

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_____ wrote:
    Mi ostatnio każdy mówi żebym zmieniła nastawienie i zaczęła myśleć pozytywnie. Nawet lekarz powiedział że głowa jest ważnym elementem sukcesu :)
    U Ciebie pewnie będzie późniejsza owulacja. Nie chciałaś podejść na cyklu sztucznym?

    No mój M cały czas nowi żebym się nie denerwowala i mylala pozytywnie. Lekarz zaproponował na naturalnym cyklu podejscie do crio bo nie miałam z owu kiedyś problemu a teraz jakiś psikus. Mam nadzieje, ze będzie opóźniona i dojdzie do transferu.

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka30 wrote:
    Trzymam kciuki abyś mogła podejść spokojnie w tym cyklu do transferu i żeby to był TEN szczęśliwy cykl :)

    Farelko za Twój przyrost bety również kciuki &&& i czekamy jutro na wiesci
    Dziękuję asienko❤

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia jak się czujesz?❤Ostatnio wspominałaś ze masz problemy zdrowotne. Sciskam

    Farelka, Paulcia28 lubią tę wiadomość

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 592 568

    Wysłany: 30 września 2018, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wiem co czujesz z tym czekaniem :( miałyśmy punkcje w podobnym czasie a ja jeszcze nie miałam żadnego transferu a 6 zarodeczkow czeka...
    Widzę że dojezdzasz z bardzo daleka, co dodatkowo utrudnia wszystko. A co lekarz na te twoje wyniki z dzisiaj? Mi po punkcji też się wszystko rozjechalo a cykle z owulacja miałam jak w zegarku.
    Trzymam kciuki żeby u ciebie to nie był cykl stracony ;)

    Waleczna lubi tę wiadomość

    7 Aniołkow[*], synek❤
    Mutacja vleiden, Hashimoto, insulinoopornosc, wycięty jajowod- 2x cp
    06.2018 I ICSI 6 ❄
    23.10.18 transfer blastki, cb :(
    03.19 transfer❄❄ 3dniowych kropkow, cudzie trwaj❤8599s65gbunkxcej.png
  • Kate_____ Autorytet
    Postów: 321 244

    Wysłany: 30 września 2018, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kovic wrote:
    Alfie nie mam już nic. Właśnie wykorzystałam moje zamrożone komórki z których powstały tylko 2 zarodki. To był mój trzeci transfer. Drugi był udany ale poroniłam niestety. Nie wiem co dalej a czas leci.


    Kovik a ile mrożonych komórek miałaś zapładnianych? Ja właśnie się zastanawiam czy podejść do kolejnej procedury czy wykorzystać zamrożone komórki:/

  • Kate_____ Autorytet
    Postów: 321 244

    Wysłany: 30 września 2018, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka30 a jak u Ciebie? Jak się czujesz? Macie już jakieś plany? :)

    Waleczna lubi tę wiadomość

  • Kate_____ Autorytet
    Postów: 321 244

    Wysłany: 30 września 2018, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wiem co czujesz z tym czekaniem :( miałyśmy punkcje w podobnym czasie a ja jeszcze nie miałam żadnego transferu a 6 zarodeczkow czeka...
    Widzę że dojezdzasz z bardzo daleka, co dodatkowo utrudnia wszystko. A co lekarz na te twoje wyniki z dzisiaj? Mi po punkcji też się wszystko rozjechalo a cykle z owulacja miałam jak w zegarku.
    Trzymam kciuki żeby u ciebie to nie był cykl stracony ;)


    Motylek a mogę zapytać co jest przeszkoda że nie możesz podejść do crio? Endo, wyniki?

  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wiem co czujesz z tym czekaniem :( miałyśmy punkcje w podobnym czasie a ja jeszcze nie miałam żadnego transferu a 6 zarodeczkow czeka...
    Widzę że dojezdzasz z bardzo daleka, co dodatkowo utrudnia wszystko. A co lekarz na te twoje wyniki z dzisiaj? Mi po punkcji też się wszystko rozjechalo a cykle z owulacja miałam jak w zegarku.
    Trzymam kciuki żeby u ciebie to nie był cykl stracony ;)

    Motylku tak jak mówisz dojazd jest strasznie uciążliwy. Musze o wszystkim myśleć czy owu będzie czy będę miała gdzie spać, czy będę miała jak wrócić j takie tam. Jest to spore obciążenie psychiczne. Jak jazda z nas wie ze cala procedura jest ciężka dla psychiki a do tego tyle czynników dodatkowych. Mi dzisiaj powiedzieli ze jak nie będę miała transferu to musze opłacić za wszystkie wizyty i usg które miała robione bo to cykl stracony. Załamał mnie to, wszędzie kasa i to nie mała. Co do wyników do prof. powiedział ze spróbujemy wykorzystać ten cykl, że jest przed owu wg niego i musimy obserwować co będzie się działo z pęcherzykiem. Kurcze co ze mną robi ta cała procedura. Mam slabiutka psychikę. Człowiek już na głowie staje żeby było wszystko (bjuti-fjuti)a jak na złość dostajemy kopa w tylek. Ja o tym czasie miałam już piękne pęcherzyki, temu panikę ze nic z tego a tyle starań. ....
    Motylku trzymam za Ciebie kciuki żebyś również mogła ze sobą zabrac maleństwa jak najszybciej❤

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • Waleczna Autorytet
    Postów: 675 1009

    Wysłany: 30 września 2018, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_____ wrote:
    Kovik a ile mrożonych komórek miałaś zapładnianych? Ja właśnie się zastanawiam czy podejść do kolejnej procedury czy wykorzystać zamrożone komórki:/

    Kate trudna decyzja, ale u nas lekarz i embriolog mówił ze jeśli chodzi o mrożone komórki ta są napewno gorszej jakości i mogą się trudniej zapładniac. A z drugiej strony to hmmm chyba lepeij byłoby je wykorzystać, ale to tylko moje zdanie kochana.

    👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

    4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

    06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • Kovic Przyjaciółka
    Postów: 81 98

    Wysłany: 30 września 2018, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_____ wrote:
    Kovik a ile mrożonych komórek miałaś zapładnianych? Ja właśnie się zastanawiam czy podejść do kolejnej procedury czy wykorzystać zamrożone komórki:/

    Miałam zamrożone 10 komórek i zapładniano wszystkie ( z racji wieku i nieudanych procedur) dwie komórki nie przetrwały odmrazania s tylko 6 się zapłodnilo. Z tego podano mi dwie w trzecim dniu a resztę pozostawiono do piątego dnia ale nie przetrwały.
    Nikt mnie nie informował że z mrożonych komórek jest mniejsza szansa. Zresztą wolałam wcześniej zrobic to niż podchodzic do kolejnej stymulacji. No ale chyba się nie obejdzie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 20:46

    Rocznik '83
    Starania od 03.2016.
    AMH 5.5
    Maz słabe nasienie. Ruchliwość postępowa 13 %
    HSG 04.2017 - jajowody drożne
    2xIUI W 2017
    FET- 09.02.2018 :(
    CRIO- 18.04.18 - 14dpt -BHcg 652.5, 21dpt -4123
    Aniołek [*] 6.06.18
    FET - 18.09.18 :(
‹‹ 1109 1110 1111 1112 1113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ