X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
    Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
    Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.

Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?
    Jeśli chcesz mieć pewność, że w żadnym rejestrze typu urząd czy klinika, nie będzie informacji, to najlepiej skorzystać z kliniki w Czechach. Dziewczyny chwalą i polecają z różnych powodów, a ten jest dodatkowy. W Polsce jest takie prawo jak jest.

Giosiek lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Nowa na forum bardzo dobry wynik !
    Poprzednio było tyle z 6 komórek, dlatego teraz liczyłam na wiecej. Oczywiście cieszę się, że w ogóle są.

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Poprzednio było tyle z 6 komórek, dlatego teraz liczyłam na wiecej. Oczywiście cieszę się, że w ogóle są.

Masz materiał to już ważne. Jakoś się liczy.
    Musi wreszcie wyjść słoneczko zza tych chmur.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
    Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
    Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.

W jakim rejestrze dawców i biorcow??
    Pytam serio.
    Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.

Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.

Dla pewności dopytam jutro na wizycie o naszą anonimowość czyli biorczyn.

age.png
  • Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Pytam serio.
    Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.

Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.

Zapytaj proszę! Bo właśnie przeczesuje cały internet i albo nikt nie ma takich wątpliwości jak ja albo źle formułuje pytanie… będę ci bardzo wdzięczna za tą informacje! My mamy ślub. I do adopcji będzie tylko komórka, nasienie męża jest dobre… i próbuje się dowiedzieć czy np dziecko ma to w jakiś dokumentach, czy np żeby uzyskać informacje musiałoby gdzieś pisać czyli tylko ma szanse na te informacje jak mu powiemy, natomiast czy może ona gdzieś wypłynąć jeśli nie powiemy…

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Pytam serio.

Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje jasnych

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku adopcji zarodka dodatkowo przy pobraniu pełnego aktu urodzenia dziecka a nie skróconego będzie się tak znajdowała taka informacja o adopcji prenatalnej. I tak jak mówiłaś- jeśli para nie jest małżeństwem to jezcze do urzędu oświadczenie.

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Nie będziesz mieć dostępu, to są dane ministerstwa zdrowia .klinika ma obowiązek je przekazać. Dziecko po ukończeniu 18 roku życia jeśli będzie chciało uzyskać kilka informacji o swoich genetycznych korzeniach to będzie mogło uzyskać podstawowe - takie które nie pozwolą na identyfikację dawcy. Oczywiście taki 18 latek musi najpierw wiedzieć o dawstwie, żeby w ogóle mu przyszło do głowy uzyskanie informacji.

• spineczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje

Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.

Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.

W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci...

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeklajam z ustawy: ale odsyłam do całej ustawy, tam jest info jakie dane są gromadzone :

Dane gromadzone w rejestrze są objęte tajemnicą i mogą być udostępniane wyłącznie osobom uprawnio-
    nym i w zakresie wynikającym z przepisów ustawy.
    2. Osoba urodzona w wyniku procedury medycznie wspomaganej prokreacji, w wyniku dawstwa innego niż partnerskie komórek rozrodczych lub dawstwa zarodka, ma prawo zapoznać się z informacjami dotyczącymi dawcy wymienionymi w art. 37 ust. 2 pkt 2 i 3 po osiągnięciu pełnoletności.
    Ten punkt 2 i 3 mowi o: rok i miejsce urodzenia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka;
    3) informacje na temat stanu zdrowia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka: wyniki badań lekarskich
    i laboratoryjnych, którym poddany był kandydat na dawcę przed pobraniem komórek rozrodczych lub kandydaci na
    dawców zarodka przed utworzeniem zarodka;

WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    monester wrote:
    Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje

Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.

Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.

W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci...

Uspokoiłaś mnie niesamowicie! Dziękuje ci bardzo! Ja właśnie nie mogłam odnaleźć takich materiałów, które jasno o tym mówią

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po ukończeniu 18 roku życia normalnie osoba pochodząca z dawstwa może się zwrócić do ministerstwa o ujawnienie tych danych, które są w punkcie 2 i 3- jak pisalam wyżej. Żaden sąd nie jest potrzebny. Co do dostępu to powiem tak, to zależy kto jest przy władzy i do czego będzie chciał takie informacje wykorzystać. Ja tam zaufania po ostatnich latach to tego państwa nie mam. Jednak rejestr powstał z uwagi na to, że dzieci pochodzące z dawstwa powinny się dowiedzieć czegoś o swoich korzeniach, bo takie mają prawo. Jednocześnie dawcy chcą pozostać anonimowi. Rok i miejsce urodzenia dawcy to może być bardzo dużo informacji jeśli ktoś się urodził na wiosce , lub zupełnie anonimowe jeśli ktoś się urodził w dużym mieście.

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj czwartek - chyba ktoś miał mieć dzisiaj USG ?
    I to chyba 2 osoby ? Wiosnyfanka ? Aguska ?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.

Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.

Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał.

monester lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.

Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.

Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał.
    Ale czemu właściwie jest przeszkodą pęcherzyk jeśli nie peknal i progesteron ok ? Bo wiem, że dopuszczają zarówno w reprofit jak i Eurofertil z pęcherzykiem.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale czemu właściwie jest przeszkodą pęcherzyk jeśli nie peknal i progesteron ok ? Bo wiem, że dopuszczają zarówno w reprofit jak i Eurofertil z pęcherzykiem.

Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.
    Hmm... Znam kilka przypadków z większym, a ile brałaś esttofemu, że i tak własna owu przyszła ? Patrz co za złośliwość nie ? Szkoda pięknego endo

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Hmm... Znam kilka przypadków z większym, a ile brałaś esttofemu, że i tak własna owu przyszła ? Patrz co za złośliwość nie ? Szkoda pięknego endo

A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".
    Wieczne czekanie ...

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ