In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
monester wrote:Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.
Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ? -
Gaja94 wrote:Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?
Giosiek lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Poprzednio było tyle z 6 komórek, dlatego teraz liczyłam na wiecej. Oczywiście cieszę się, że w ogóle są.
Masz materiał to już ważne. Jakoś się liczy.
Musi wreszcie wyjść słoneczko zza tych chmur.Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
monester wrote:Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.
W jakim rejestrze dawców i biorcow??
Pytam serio.
Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.
Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.
Dla pewności dopytam jutro na wizycie o naszą anonimowość czyli biorczyn. -
spineczka wrote:W jakim rejestrze dawców i biorcow??
Pytam serio.
Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.
Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.
Dla pewności dopytam jutro na wizycie o naszą anonimowość czyli biorczyn.
Zapytaj proszę! Bo właśnie przeczesuje cały internet i albo nikt nie ma takich wątpliwości jak ja albo źle formułuje pytanie… będę ci bardzo wdzięczna za tą informacje! My mamy ślub. I do adopcji będzie tylko komórka, nasienie męża jest dobre… i próbuje się dowiedzieć czy np dziecko ma to w jakiś dokumentach, czy np żeby uzyskać informacje musiałoby gdzieś pisać czyli tylko ma szanse na te informacje jak mu powiemy, natomiast czy może ona gdzieś wypłynąć jeśli nie powiemy… -
spineczka wrote:W jakim rejestrze dawców i biorcow??
Pytam serio.
Dla pewności dopytam jutro na wizycie o naszą anonimowość czyli biorczyn. -
W przypadku adopcji zarodka dodatkowo przy pobraniu pełnego aktu urodzenia dziecka a nie skróconego będzie się tak znajdowała taka informacja o adopcji prenatalnej. I tak jak mówiłaś- jeśli para nie jest małżeństwem to jezcze do urzędu oświadczenie.
-
Gaja94 wrote:Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?
-
monester wrote:Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje
Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.
Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.
W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci... -
Przeklajam z ustawy: ale odsyłam do całej ustawy, tam jest info jakie dane są gromadzone :
Dane gromadzone w rejestrze są objęte tajemnicą i mogą być udostępniane wyłącznie osobom uprawnio-
nym i w zakresie wynikającym z przepisów ustawy.
2. Osoba urodzona w wyniku procedury medycznie wspomaganej prokreacji, w wyniku dawstwa innego niż partnerskie komórek rozrodczych lub dawstwa zarodka, ma prawo zapoznać się z informacjami dotyczącymi dawcy wymienionymi w art. 37 ust. 2 pkt 2 i 3 po osiągnięciu pełnoletności.
Ten punkt 2 i 3 mowi o: rok i miejsce urodzenia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka;
3) informacje na temat stanu zdrowia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka: wyniki badań lekarskich
i laboratoryjnych, którym poddany był kandydat na dawcę przed pobraniem komórek rozrodczych lub kandydaci na
dawców zarodka przed utworzeniem zarodka;
WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
spineczka wrote:monester wrote:Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje
Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.
Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.
W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci...
Uspokoiłaś mnie niesamowicie! Dziękuje ci bardzo! Ja właśnie nie mogłam odnaleźć takich materiałów, które jasno o tym mówią -
Po ukończeniu 18 roku życia normalnie osoba pochodząca z dawstwa może się zwrócić do ministerstwa o ujawnienie tych danych, które są w punkcie 2 i 3- jak pisalam wyżej. Żaden sąd nie jest potrzebny. Co do dostępu to powiem tak, to zależy kto jest przy władzy i do czego będzie chciał takie informacje wykorzystać. Ja tam zaufania po ostatnich latach to tego państwa nie mam. Jednak rejestr powstał z uwagi na to, że dzieci pochodzące z dawstwa powinny się dowiedzieć czegoś o swoich korzeniach, bo takie mają prawo. Jednocześnie dawcy chcą pozostać anonimowi. Rok i miejsce urodzenia dawcy to może być bardzo dużo informacji jeśli ktoś się urodził na wiosce , lub zupełnie anonimowe jeśli ktoś się urodził w dużym mieście.
-
Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.
Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.
Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał.monester lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
WiosnyFanka wrote:Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.
Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.
Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał. -
monester wrote:Ale czemu właściwie jest przeszkodą pęcherzyk jeśli nie peknal i progesteron ok ? Bo wiem, że dopuszczają zarówno w reprofit jak i Eurofertil z pęcherzykiem.
Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.Starania od 2019.
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
-
WiosnyFanka wrote:Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.
-
monester wrote:Hmm... Znam kilka przypadków z większym, a ile brałaś esttofemu, że i tak własna owu przyszła ? Patrz co za złośliwość nie ? Szkoda pięknego endo
A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".Starania od 2019.
-
WiosnyFanka wrote:A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".
Trinity_Nea lubi tę wiadomość