Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
    Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
    Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.

Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Czyli jeśli poproszę lekarza to być może nie będzie tak informacji o invitro… a o kd w tym rejestrze, to ja jako biorca będę miała do tego dostęp, a dziecko ?
    Jeśli chcesz mieć pewność, że w żadnym rejestrze typu urząd czy klinika, nie będzie informacji, to najlepiej skorzystać z kliniki w Czechach. Dziewczyny chwalą i polecają z różnych powodów, a ten jest dodatkowy. W Polsce jest takie prawo jak jest.

Giosiek lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Nowa na forum bardzo dobry wynik !
    Poprzednio było tyle z 6 komórek, dlatego teraz liczyłam na wiecej. Oczywiście cieszę się, że w ogóle są.

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Poprzednio było tyle z 6 komórek, dlatego teraz liczyłam na wiecej. Oczywiście cieszę się, że w ogóle są.

Masz materiał to już ważne. Jakoś się liczy.
    Musi wreszcie wyjść słoneczko zza tych chmur.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Że z invitro to będzie tylko w klinice w Twojej dokumentacji jeśli jesteście małżeństwem, jeśli powiesz lekarzowi i wpisze do karty ciąży to jezcze tam i słyszałam że wpisywali niektórym do książeczek zdrowia dziecka 😱 jeśli kd w Polsce to będzie dodatkowo w rejestrze biorców dawców.
    Jeśli za granicą to właściwie nigdzie nie będzie info, chyba że jak wyżej, lekarz wpisze w kartę ciąży.
    Jeśli będą badania prenatalne i podasz wiek dawczyni do obliczania ryzyk to też będzie info tam.

W jakim rejestrze dawców i biorcow??
    Pytam serio.
    Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.

Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.

Dla pewności dopytam jutro na wizycie o naszą anonimowość czyli biorczyn.

age.png
  • Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Pytam serio.
    Wszystkie procedury w których bierzemy udział są poufne, do tych informacji ma dostęp tylko klinika. Wg mojej wiedzy Dawca i biorcy maja zapewnioną anonimowość aby w przyszłości byli nie do zidentyfikowania.

Sprawa się komplikuje jeśli para nie ma ślubu, wówczas trzeba przynieść specjalny "papier" z urzędu chyba stanu cywilnego w przypadku AZ (może być podobnie jeśli chodzi o KD Ale tego nie jestem pewna). Wówczas jest się w rejestrze w urzędzie. Tylko w przypadku jeśli para nie ma ślubu.

Zapytaj proszę! Bo właśnie przeczesuje cały internet i albo nikt nie ma takich wątpliwości jak ja albo źle formułuje pytanie… będę ci bardzo wdzięczna za tą informacje! My mamy ślub. I do adopcji będzie tylko komórka, nasienie męża jest dobre… i próbuje się dowiedzieć czy np dziecko ma to w jakiś dokumentach, czy np żeby uzyskać informacje musiałoby gdzieś pisać czyli tylko ma szanse na te informacje jak mu powiemy, natomiast czy może ona gdzieś wypłynąć jeśli nie powiemy…

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Pytam serio.

Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje jasnych

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku adopcji zarodka dodatkowo przy pobraniu pełnego aktu urodzenia dziecka a nie skróconego będzie się tak znajdowała taka informacja o adopcji prenatalnej. I tak jak mówiłaś- jeśli para nie jest małżeństwem to jezcze do urzędu oświadczenie.

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Nie będziesz mieć dostępu, to są dane ministerstwa zdrowia .klinika ma obowiązek je przekazać. Dziecko po ukończeniu 18 roku życia jeśli będzie chciało uzyskać kilka informacji o swoich genetycznych korzeniach to będzie mogło uzyskać podstawowe - takie które nie pozwolą na identyfikację dawcy. Oczywiście taki 18 latek musi najpierw wiedzieć o dawstwie, żeby w ogóle mu przyszło do głowy uzyskanie informacji.

• spineczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje

Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.

Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.

W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci...

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeklajam z ustawy: ale odsyłam do całej ustawy, tam jest info jakie dane są gromadzone :

Dane gromadzone w rejestrze są objęte tajemnicą i mogą być udostępniane wyłącznie osobom uprawnio-
    nym i w zakresie wynikającym z przepisów ustawy.
    2. Osoba urodzona w wyniku procedury medycznie wspomaganej prokreacji, w wyniku dawstwa innego niż partnerskie komórek rozrodczych lub dawstwa zarodka, ma prawo zapoznać się z informacjami dotyczącymi dawcy wymienionymi w art. 37 ust. 2 pkt 2 i 3 po osiągnięciu pełnoletności.
    Ten punkt 2 i 3 mowi o: rok i miejsce urodzenia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka;
    3) informacje na temat stanu zdrowia dawcy komórek rozrodczych lub dawców zarodka: wyniki badań lekarskich
    i laboratoryjnych, którym poddany był kandydat na dawcę przed pobraniem komórek rozrodczych lub kandydaci na
    dawców zarodka przed utworzeniem zarodka;

WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    monester wrote:
    Rejestr dawców/biorców gamet i zarodków znajduje się w ministerstwie zdrowia. Tam są skojarzone dane dawców i biorców- kliniki muszą tam raportować. Po ukończeniu przez dziecko 18 roku życia - na podstawie tego rejestru będzie informacja o dawcach, ale podstawowa - bez możliwości ich identyfikacji, gdyż dawstwo w Polsce jest anonimowe. Wszystko określa ustawa o leczeniu niepłodności, serio polecam każdemu się zapoznać przed pierwszą procedura, bo wtedy wiele rzeczy się staje

Tak, czytałam różne materiały w tym temacie i wiem że mamy pełną anonimowość. Nikt nie ma do tych danych dostępu. Dawcy i biorący mają zapewnioną anonimowość, aby w przyszłości byli nie do identyfikowania.

Dziecko w pierwszej kolejności musiałoby się dowiedzieć od swoich rodziców że komorka była z dawstwa, i następnie sądowo próbować uzyskać jakieś podstawowe informacje gdyż tak jak piszesz nie ma możliwości identyfikacji dawcy.

W innym przypadku ludzie w Polsce nie oddawaliby komorek, nasienia i zarodkow do adopcji w obawie że w przyszłości będą się zgłaszać do nich dzieci...

Uspokoiłaś mnie niesamowicie! Dziękuje ci bardzo! Ja właśnie nie mogłam odnaleźć takich materiałów, które jasno o tym mówią

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po ukończeniu 18 roku życia normalnie osoba pochodząca z dawstwa może się zwrócić do ministerstwa o ujawnienie tych danych, które są w punkcie 2 i 3- jak pisalam wyżej. Żaden sąd nie jest potrzebny. Co do dostępu to powiem tak, to zależy kto jest przy władzy i do czego będzie chciał takie informacje wykorzystać. Ja tam zaufania po ostatnich latach to tego państwa nie mam. Jednak rejestr powstał z uwagi na to, że dzieci pochodzące z dawstwa powinny się dowiedzieć czegoś o swoich korzeniach, bo takie mają prawo. Jednocześnie dawcy chcą pozostać anonimowi. Rok i miejsce urodzenia dawcy to może być bardzo dużo informacji jeśli ktoś się urodził na wiosce , lub zupełnie anonimowe jeśli ktoś się urodził w dużym mieście.

• monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj czwartek - chyba ktoś miał mieć dzisiaj USG ?
    I to chyba 2 osoby ? Wiosnyfanka ? Aguska ?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.

Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.

Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał.

monester lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ladies, malduję z kronikarskiego obowiązku.

Mamy 11dc, endometrium eleganckie trójlinijne, hormony książkowe i... pęcherzyk w lewym jajniku, więc transfer odwołany.

Co najlepsze - lekarz z kliniki w PL, który ogarnia moje USG dla Reprofitu bez problemu do transferu by dopuścił, lekarz w CZ transfer odwołał.
    Ale czemu właściwie jest przeszkodą pęcherzyk jeśli nie peknal i progesteron ok ? Bo wiem, że dopuszczają zarówno w reprofit jak i Eurofertil z pęcherzykiem.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale czemu właściwie jest przeszkodą pęcherzyk jeśli nie peknal i progesteron ok ? Bo wiem, że dopuszczają zarówno w reprofit jak i Eurofertil z pęcherzykiem.

Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Wydaje mi się, że to zależy od wielkości pęcherzyka. U mnie dziś był 15.5mm i Reprofit cykl odwołał.
    Hmm... Znam kilka przypadków z większym, a ile brałaś esttofemu, że i tak własna owu przyszła ? Patrz co za złośliwość nie ? Szkoda pięknego endo

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Hmm... Znam kilka przypadków z większym, a ile brałaś esttofemu, że i tak własna owu przyszła ? Patrz co za złośliwość nie ? Szkoda pięknego endo

A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    A daj spokój, złośliwość jak jasny gwint. I to wszystko przy dawkach Estrofemu 3x1 doustnie + 1x2 dopochwowo. Także teges... No nic, trudno się mówi. Nic z tym nie zrobię, pozostaje czekać na "lepsze czasy".
    Wieczne czekanie ...

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ