In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Rajstopka wrote:Dziewczyny, czy któraś mi może przybliżyć jakie zasady odnośnie KD panują w Czechach? Przeczytałam cały wątek, ale duzo informacji jest przed 2-3 lat i może być nieaktualna.
Przeczytałam ze w PL dają bardzo mało danych nt dawcy, i właściwie nie ma wglądu do historii medycznej dawczyni. Do tego co mnie trochę przeraża dochodzi wpis w akcie urodzenia dziecka ze powstało z KD.
W pl (rozważałam GC) również w pakiecie jest tylko 6 komórek, nawet jeśli dawczyni wyprodukowała więcej.
Jak to wyglada w Reprofit czy Eurofertil?
1/ Czy dodatkowe komórki >6 są w zestawie czy za dopłata?
2/ Czy jest gwarancja 2 blastocyst i od czego zależy?
3/ Czy można tam zbadać zarodki w PGTA (chce zbadać niezaleznie od wieku dawczyni bo mam problem z implantacją i nie chce przezywać niepotrzebnych porażek).
4/ Czy respektują test ERA? Mam bardzo opóźnione okno implantacyjne (o dobę) i chce podejść wg tego testu.
5/ Czy akceptują Accofil?
6/ Czy robią wlew Immunoglobulin? Mam zlecone i uważam ze to moja ostatnia nadzieja jeśli idzie o implantację.
7/ Jak wyglądają warunki w klinice? Czy są empatyczni czy wszystko leci jak na taśmie i każdą wiedzę trzeba wręcz wyszarpać albo dopytywać bo nie mówią nic od siebie?
Jestem z południa polski i mam blisko do Czech, jestem zmęczona, zrezygnowana j załamana wszystkim, mam już depresje i nerwice - i chętnie bym tam zadzwoniła dopytać ale boje się rozmów telefonicznych bo zaraz płacze jak mówię o swoim problemie… a mailem nigdy jeszcze nie dostałam konkretnych opodwiedzi na swoje pytania tylko ogólniki…
Z góry dziękuje za podpowiedzi
Dodatkowo jeśli chodzi o dawcxynie one są weryfikowane i przechodzą szereg badań i tylko 5%z nich kwalifikuje aby być daeaczynami co do dostępu do historii choroby..przy wyborze dawczyni masz możliwość aby dopytać czy w razie jakieś choroby czy dawczyni wyraża zgodę na kontakt z nią..
Więc to wszystko nie jest też tak na ślepo.Dawczynie czy to w pl czyvto Czechach muszą być porządnie przebadane bo jakby tak niebylo trafiałaby by się pozwy do klinik jak coś jest nie tak..
Ja miałam dobry kontakt od początku do końca z koordynator czy to przez tel czy na żywo i jestem bardzo zadowolona z obsługi Invicta Warszawa.
A kilka klinik mam za sobą Warszawskich przerobionych...
Co do Czech dziewczyny sobie chwalą jak widać i to jest najważniejsze...
Rajstopka lubi tę wiadomość
-
Rajstopka wrote:Dziewczyny, czy któraś mi może przybliżyć jakie zasady odnośnie KD panują w Czechach? Przeczytałam cały wątek, ale duzo informacji jest przed 2-3 lat i może być nieaktualna.
Przeczytałam ze w PL dają bardzo mało danych nt dawcy, i właściwie nie ma wglądu do historii medycznej dawczyni. Do tego co mnie trochę przeraża dochodzi wpis w akcie urodzenia dziecka ze powstało z KD.
W pl (rozważałam GC) również w pakiecie jest tylko 6 komórek, nawet jeśli dawczyni wyprodukowała więcej.
Jestem z południa polski i mam blisko do Czech, jestem zmęczona, zrezygnowana j załamana wszystkim, mam już depresje i nerwice - i chętnie bym tam zadzwoniła dopytać ale boje się rozmów telefonicznych bo zaraz płacze jak mówię o swoi
Z góry dziękuje za podpowiedzi
W akcie urodzenia nie masz żadnego wpisu o in vitro, o KD nie wspominając.
Mówię z doświadczenia
Ja mówiłam lekarzom o IVF, o KD nikt nie wiedział, bo i po coWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 10:49
Rajstopka lubi tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Dziewczyny, beta w 12 dpt 35,8 🥺, zarodek 3dniowy. Nie ma szans prawda??
Elka198321 lubi tę wiadomość
’86
starania od 2015
amh od 2022 roku 0,001 🫣
2023 histeroskopia: adenomioza, polip
Czynnik męski: póki co niezawodny, kariotyp 👍🏼
Procedura z KD: ❄️❄️
1 transfer 3dniowca - biochem
2 transfer blastki - nie drgnęło
Zmiana kliniki
Oczekiwanie na KD …
🫸
No i mamy ❄️5dniowy i ❄️❄️ 6dniowe
PPJ ANA3 👍🏼
KIR Bx
Cytokiny 👎🏼👎🏼 będą leki
Diphereline, Gonapeptyl
Estrofem, Femibion, Wit D, Acard
Luteina200, Accofil
3 transfer ❄️5 dniowa blastka plus tractocile, heparyna💉 🙏🏽🙏🏽
💔
4 transfer ❄️ Estrofem, Acard, Luteina200, Accofil💉, Prograf, Witaminy, Neoparin💉
„Czekam na 🌬️ co rozgoni ciemne skłębione zasłony…”
„Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy”
Phill Bosmans -
Ola003 wrote:Dziewczyny, beta w 12 dpt 35,8 🥺, zarodek 3dniowy. Nie ma szans prawda??
Oczywiście, że jest.
Zbadaj przyrost za 48 h w tym samym labie.
Powodzenia.Elka198321 lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Dziękuje, w 6 dpt dostałam bóli brzucha i pobiegłam na 2. Trwało to jakieś 30 minut, do tego oblał mnie pot, w dosłownym tego słowa znaczeniu, wiec pomyślałam ze to już koniec, a dzisiaj ten wynik. Jakie to wszystko jest trudne, zmienne. Napiszę jak zrobię betę po raz kolejny.’86
starania od 2015
amh od 2022 roku 0,001 🫣
2023 histeroskopia: adenomioza, polip
Czynnik męski: póki co niezawodny, kariotyp 👍🏼
Procedura z KD: ❄️❄️
1 transfer 3dniowca - biochem
2 transfer blastki - nie drgnęło
Zmiana kliniki
Oczekiwanie na KD …
🫸
No i mamy ❄️5dniowy i ❄️❄️ 6dniowe
PPJ ANA3 👍🏼
KIR Bx
Cytokiny 👎🏼👎🏼 będą leki
Diphereline, Gonapeptyl
Estrofem, Femibion, Wit D, Acard
Luteina200, Accofil
3 transfer ❄️5 dniowa blastka plus tractocile, heparyna💉 🙏🏽🙏🏽
💔
4 transfer ❄️ Estrofem, Acard, Luteina200, Accofil💉, Prograf, Witaminy, Neoparin💉
„Czekam na 🌬️ co rozgoni ciemne skłębione zasłony…”
„Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy”
Phill Bosmans -
Trinity_Nea wrote:Aguśka- gratulacje!!!
Glodia- i jak wizyta?
Pamiętaj, że nie ilość, a jakość!
Mam te swoje 3 pęcherzyki, więc chyba nic nie pękłoNa śluz doktor powiedział, "nie wiem, nie powinno tak być" i tyle. W piątek punkcja, wszystko poszło piorunem, tylko 8 dni stymulacji. W piątek rozmrażają również KD
Gaja94, Elka198321, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
glodia wrote:Mam te swoje 3 pęcherzyki, więc chyba nic nie pękło
Na śluz doktor powiedział, "nie wiem, nie powinno tak być" i tyle. W piątek punkcja, wszystko poszło piorunem, tylko 8 dni stymulacji. W piątek rozmrażają również KD
No to na dniach
Teraz to pójdzie z pioruna. Kciuki!glodia lubi tę wiadomość
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
glodia wrote:Mam te swoje 3 pęcherzyki, więc chyba nic nie pękło
Na śluz doktor powiedział, "nie wiem, nie powinno tak być" i tyle. W piątek punkcja, wszystko poszło piorunem, tylko 8 dni stymulacji. W piątek rozmrażają również KD
Elka198321, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Eurofertil - masz 6 komórek, zwykle nie można dopłacić do większej ilości, są świeże a transfery mrożone. Gwarancja 2 blastocyst. Badanie wtedy gdy są wskazania - zgodnie z who- partner zła fragmentacja albo kariotyp albo wiek kobiety. Standardowo przy kd nie badają, ale można się uprzec. Immuno ich nie interesuje, aczkolwiek encorton, intealipid akceptują, podobno immunoglobuliny również. Jednak nie podają ich u siebie. Nie ma żadnego wpisu w Polsce w akcie urodzenia z kd, chyba Ci się.pomylilo z adopcja zarodka i pełnym aktem urodzenia. Ale to już było poruszane kilka stron wcześniej.
Rajstopka, Giosiek lubią tę wiadomość
-
Jatosia wrote:Rajstopka ja również jestem w trakcie procedury w Reprofit , dodam od siebie apropo Accofilu, ze również mam zalecenia od immunologa żeby go przyjmować do transferu. Czechy podchodzą do tego leku bardzo sceptycznie - nie zalecają ale tez nie robią problemów jeśli masz receptę wypisana od swojego immunologa możesz śmiało brać do transferu.
Odnośnie empatycznosci - dla mnie na duży plus jest to ze kontaktuje się cały czas z jedna koordynatorka, która odpisuje na maile błyskawicznie, jest bardzo miła i pomocna. -
Jestem po wizycie u Sydora, w zasadzie nie dowiedziałam się niczego nowego jeśli chodzi o diagnozę, czyli wciąż wiem ze nic nie wiem. Porównał moje dotychczasowe leczenie immunologiczne i odrazu stwierdził, ze podszedłby do tematu inaczej. Na zbicie wysokich cytokin do poprzednich transferów dostałam duża dawkę encorotnu - wg Sydora niepotrzebnie i on w takich przypadkach stosuje antybiotykoterapie.
Reasumując wg nowych zaleceń od niego mam przyjmować accofil 1/2 ampułki co 3 dni (nie jak dotychczas cała ampułkę co 7 dni) encorton 7,5mg (nie jak dotychczas 20mg). Generalnie powiedzial ze powinnam rozważyć immunoglobiny - wg statystyk jakie prowadzi świetnie sprawdzają sie przy procedurach z KD, niestety podobno w PL na ta chwile nie sa dostępne, na Słowacji jest zakaz realizacji recept polskich (tez maja problem z dostępnością) nie wiem jak w Czechach i na Ukrainie.monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Jatosia wrote:Jestem po wizycie u Sydora, w zasadzie nie dowiedziałam się niczego nowego jeśli chodzi o diagnozę, czyli wciąż wiem ze nic nie wiem. Porównał moje dotychczasowe leczenie immunologiczne i odrazu stwierdził, ze podszedłby do tematu inaczej. Na zbicie wysokich cytokin do poprzednich transferów dostałam duża dawkę encorotnu - wg Sydora niepotrzebnie i on w takich przypadkach stosuje antybiotykoterapie.
Reasumując wg nowych zaleceń od niego mam przyjmować accofil 1/2 ampułki co 3 dni (nie jak dotychczas cała ampułkę co 7 dni) encorton 7,5mg (nie jak dotychczas 20mg). Generalnie powiedzial ze powinnam rozważyć immunoglobiny - wg statystyk jakie prowadzi świetnie sprawdzają sie przy procedurach z KD, niestety podobno w PL na ta chwile nie sa dostępne, na Słowacji jest zakaz realizacji recept polskich (tez maja problem z dostępnością) nie wiem jak w Czechach i na Ukrainie.
Co do Czech niewiem.. -
monester wrote:Ej sorry ale jak to lekarz powiedział nie wiem nie powinno tak być. Skąd on się urwał ? Przecież Twój organizm szykuje się do potrójnej owulacji - oczywiście że zupełnie naturalne i pożądane zjawisko to duża ilość śluzu !
A lekarz...hmmm.. w 1szej procedurze był spoko, potem coś zaczęło się psuć. Ostatnio powiedział, że całe invitro to takie czary mary, nic nie wiadomo, a jego rola to tylko gadanie .... -
glodia wrote:ale tego śluzu jest za dużo ... dużo za dużo.
A lekarz...hmmm.. w 1szej procedurze był spoko, potem coś zaczęło się psuć. Ostatnio powiedział, że całe invitro to takie czary mary, nic nie wiadomo, a jego rola to tylko gadanie .... -
monester wrote:Jak sprawdzić która diagnostyka wysyła cytokiny do APC ? Na Śląsku szukam labo
monester lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Jak sprawdzić która diagnostyka wysyła cytokiny do APC ? Na Śląsku szukam labo