In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
glodia wrote:Wiem, ze pytanie nie w tej grupie, z góry przepraszam. Zadałam pytanie w innej, ale tam cisza. Więc... jestem w trakcie stymulacji (9 dzień) od 3 dni mam śluz, typowo płodny (ciągnie się na kilka centymetrów). Czy to oznacza, że pęcherzyk pękł i komórka się uwolniła? Dziś mam wizytę u lekarza, ale dopiero wieczorem. Mam (miałam ?) tylko 3 pęcherzyki, a doktor "ciśnie" na punkcję i nawet nie chce słyszeć o przełożeniu stymulacji na kolejny miesiąc.
A to dziwne, że ciśnie... Też bym przeniosła.
Na podstawie śluzu nikt Ci nie powie, że napewno pękł lub nie... Nikt tu nie wróży raczejMożliwe, że będzie to widać na USG. Cierpliwości...
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
glodia wrote:Wiem, ze pytanie nie w tej grupie, z góry przepraszam. Zadałam pytanie w innej, ale tam cisza. Więc... jestem w trakcie stymulacji (9 dzień) od 3 dni mam śluz, typowo płodny (ciągnie się na kilka centymetrów). Czy to oznacza, że pęcherzyk pękł i komórka się uwolniła? Dziś mam wizytę u lekarza, ale dopiero wieczorem. Mam (miałam ?) tylko 3 pęcherzyki, a doktor "ciśnie" na punkcję i nawet nie chce słyszeć o przełożeniu stymulacji na kolejny miesiąc.
Giosiek lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Śluz płodny jest od estradiolu. Czy pękły to tylko USG może powiedzieć. Widzę z poprzednich wpisów że masz amh 0.3 to szans dużych na większą liczbę komórek nie ma dlatego lekarz chce robić punkcje. A nie dostałaś cetrotide lub tego orgalutana żeby zapobiec pęknięciom?
-
glodia wrote:Nie brałam estradiolu. od 2 dni mam orgalutran. to moja najgorsza stymulacja. Mimo amh 0,3 mam 3-5 pęcherzyków normalnie co miesiąc bez stymulacji. Mam wrażenie, że lekarz mam mnie gdzieś i ciśnie, bo mam procedurę łączoną i kd.
Giosiek lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Estradiol to hormon który jest produkowany przez płyn z pęcherzyków. Jeśli rosnie poziom hormonu to znaczy że pęcherzyki rosną . To pożądane zjawisko. I to że masz śluz jest jak najbardziej poprawne, dziwne że nie miałaś wcześniej. Orgaluttran hamuje wyrzut lh który mógłby spowodować owulację, jednak czasem się zdarza że coś peknie przed punkcja - wszystko pokaże USG. Dodatkowo nie porównuj do poprzednich cyklów - bo efektów nie było, więc nie ma co porównywać. Jakie poziomu estradiolu miałaś przed ostatnimi punkcjami ? Dziwne z tym śluzem, znaczy z jego brakiem poprzednio
Dziękuję za wszystkie informacje -
monester wrote:Aguska - dzwonili ???
6 zarodków - 5 klasy A, B i jeden słabszy - na ten moment. W weekend transfer.spineczka, Gaja94, Giosiek, monester, Trinity_Nea, Elka198321 lubią tę wiadomość
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 11.2020 -> 1 IVF
- 12.2020 -> 2 IVF:
- 03.2021 -> 3 IVF
- 08.2023 - 5 IVF z KD
- w zapasie ❄️ 2
-
Aguśka wrote:6 zarodków - 5 klasy A, B i jeden słabszy - na ten moment. W weekend transfer.
Super wynik! Kciuki za transfer 💪🏼Aguśka lubi tę wiadomość
❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Oby tylko kuracja na powiększony węzeł pomogła i się infekcja nie rozwinęła, bo teraz najmniej mi jej potrzeba
Dziękuje za wsparcie kobietki. To bardzo miłe z Waszej strony.
Nowa na forum wrote:Ja jeszcze co najmniej miesiąc do transferu a już mam zapas nospy i scopolanu 🫣
Niech Ci szybciutko leciWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2023, 20:57
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 11.2020 -> 1 IVF
- 12.2020 -> 2 IVF:
- 03.2021 -> 3 IVF
- 08.2023 - 5 IVF z KD
- w zapasie ❄️ 2
-
Aguśka- gratulacje!!!
Glodia- i jak wizyta?
Pamiętaj, że nie ilość, a jakość!"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Dziewczyny, czy któraś mi może przybliżyć jakie zasady odnośnie KD panują w Czechach? Przeczytałam cały wątek, ale duzo informacji jest przed 2-3 lat i może być nieaktualna.
Przeczytałam ze w PL dają bardzo mało danych nt dawcy, i właściwie nie ma wglądu do historii medycznej dawczyni. Do tego co mnie trochę przeraża dochodzi wpis w akcie urodzenia dziecka ze powstało z KD.
W pl (rozważałam GC) również w pakiecie jest tylko 6 komórek, nawet jeśli dawczyni wyprodukowała więcej.
Jak to wyglada w Reprofit czy Eurofertil?
1/ Czy dodatkowe komórki >6 są w zestawie czy za dopłata?
2/ Czy jest gwarancja 2 blastocyst i od czego zależy?
3/ Czy można tam zbadać zarodki w PGTA (chce zbadać niezaleznie od wieku dawczyni bo mam problem z implantacją i nie chce przezywać niepotrzebnych porażek).
4/ Czy respektują test ERA? Mam bardzo opóźnione okno implantacyjne (o dobę) i chce podejść wg tego testu.
5/ Czy akceptują Accofil?
6/ Czy robią wlew Immunoglobulin? Mam zlecone i uważam ze to moja ostatnia nadzieja jeśli idzie o implantację.
7/ Jak wyglądają warunki w klinice? Czy są empatyczni czy wszystko leci jak na taśmie i każdą wiedzę trzeba wręcz wyszarpać albo dopytywać bo nie mówią nic od siebie?
Jestem z południa polski i mam blisko do Czech, jestem zmęczona, zrezygnowana j załamana wszystkim, mam już depresje i nerwice - i chętnie bym tam zadzwoniła dopytać ale boje się rozmów telefonicznych bo zaraz płacze jak mówię o swoim problemie… a mailem nigdy jeszcze nie dostałam konkretnych opodwiedzi na swoje pytania tylko ogólniki…
Z góry dziękuje za podpowiedziWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 09:13
1 stym - 1 oocyt (krio)
2 stym - 5 oocytów
1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki
1 trans. +EG - beta 0
2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop
biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
test ERA=145+/-3h
3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0
bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
kariotypy oboje ok
4 trans. (5AA PGTA)
indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0
3 stym - zero komórek
4 stym - 3 kom. krio
5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe
2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭
6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.
3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
😭😭😭😭😭😭😭 -
Rajstopka wrote:Dziewczyny, czy któraś mi może przybliżyć jakie zasady odnośnie KD panują w Czechach? Przeczytałam cały wątek, ale duzo informacji jest przed 2-3 lat i może być nieaktualna.
Przeczytałam ze w PL dają bardzo mało danych nt dawcy, i właściwie nie ma wglądu do historii medycznej dawczyni. Do tego co mnie trochę przeraża dochodzi wpis w akcie urodzenia dziecka ze powstało z KD.
W pl (rozważałam GC) również w pakiecie jest tylko 6 komórek, nawet jeśli dawczyni wyprodukowała więcej.
Jak to wyglada w Reprofit czy Eurofertil?
1/ Czy dodatkowe komórki >6 są w zestawie czy za dopłata?
2/ Czy jest gwarancja 2 blastocyst i od czego zależy?
3/ Czy można tam zbadać zarodki w PGTA (chce zbadać niezaleznie od wieku dawczyni bo mam problem z implantacją i nie chce przezywać niepotrzebnych porażek).
4/ Czy respektują test ERA? Mam bardzo opóźnione okno implantacyjne (o dobę) i chce podejść wg tego testu.
5/ Czy akceptują Accofil?
6/ Czy robią wlew Immunoglobulin? Mam zlecone i uważam ze to moja ostatnia nadzieja jeśli idzie o implantację.
7/ Jak wyglądają warunki w klinice? Czy są empatyczni czy wszystko leci jak na taśmie i każdą wiedzę trzeba wręcz wyszarpać albo dopytywać bo nie mówią nic od siebie?
Jestem z południa polski i mam blisko do Czech, jestem zmęczona, zrezygnowana j załamana wszystkim, mam już depresje i nerwice - i chętnie bym tam zadzwoniła dopytać ale boje się rozmów telefonicznych bo zaraz płacze jak mówię o swoim problemie… a mailem nigdy jeszcze nie dostałam konkretnych opodwiedzi na swoje pytania tylko ogólniki…
Z góry dziękuje za podpowiedzi
Cześć. To ja odpowiem jak to wygląda w Reprofit
Ad1. Dostajesz wszystkie komórki, które uda się uzyskać w trakcie stymulacji. Nie ma żadnej dodatkowej opłaty jeżeli jest to ponad 6 komórek.
Ad 2. Jest gwarancja 2 blastocyst z 5 lub 6 doby przy dobrych parametrach nasienia (tu chyba chodzi o wytyczne WHO, ale musiałabyś się upewnić).
Ad 3. Można zbadać zarodki. Koszt to 500 EUR za pierwszy i 450 EUR za każdy kolejny. Czas oczekiwania do 3 tygodni, często jednak wyniki są dużo szybciej (u mnie to było 9 dni roboczych jeśli dobrze pamiętam).
Ad 4. Respektują wyniki testu ERA. Przy finalnym umawianiu się na transfer trzeba im o tym przypomnieć.
Ad 5. Nie wiem niestety. Natomiast jeżeli takie masz wytyczne od immunologa to według mnie "lecisz" schematem leczenia immunologicznego, a klinikę tylko o tym fakcie informujesz.
Ad 6. Nie, nie wykonują wlewów z IVIG.
Ad 7. Tu mi się ciężko wypowiedzieć. Ja do nich trafiłam już z całym segregatorem badań. Natomiast kontakt meilowy z polskojęzyczną koordynatorką jest super. W moim przypadku lepszy niż z koordynatorkami w Polsce z dwóch różnych klinik.
Nie ma potrzeby dzwonić, wszystko w trybie ekspresowym załatwiasz meilowo. Pierwsza wizytę możesz mieć online i jest ona bezpłatna. Gdybyś miała jakieś inne pytania - wal śmiało. Wszystkie tu chętnie na nie odpowiemy. Głowa do góry (tak, wiem - łatwo mówić). Jak masz nowy plan to już połowa sukcesu. PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 09:38
Rajstopka, Giosiek lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Rajstopka ja również jestem w trakcie procedury w Reprofit , dodam od siebie apropo Accofilu, ze również mam zalecenia od immunologa żeby go przyjmować do transferu. Czechy podchodzą do tego leku bardzo sceptycznie - nie zalecają ale tez nie robią problemów jeśli masz receptę wypisana od swojego immunologa możesz śmiało brać do transferu.
Odnośnie empatycznosci - dla mnie na duży plus jest to ze kontaktuje się cały czas z jedna koordynatorka, która odpisuje na maile błyskawicznie, jest bardzo miła i pomocna.Rajstopka, Hania2010 lubią tę wiadomość
❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼