X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Pappa i USG na bank. I sanco jako uspakajacz, ale dalej myślę, czy nie iść pobrać sanco tuż po USG - bo wynik pappa będzie najwcześniej tydzień po USG (w miejscu w którym będę robić pobierają w ten sam dzień krew co USG) a jeśli na USG już będzie widać że cos jest nietak to wtedy amnio i zamiast sanco zapłacić za mikromacierze? Tak sobie to kombinuje, tylko nie wiem czy mogę sobie ufać, że nie pójdę zrobić tego wcześniej 😅 a Ty jaki plan? Ja mam za 2 tygodnie badania

Ja zdecydowałam, że rezygnuję z Nifty. Pappa wraz z USG mam 4-5 grudnia. Natomiast zaczęłam szperać i znalazłam info, że jest możliwość zrobienia porządnego USG u specjalisty, który jest w stanie wykryć niektóre wady rozwojowe + porządne badanie serduszka. Tych potencjalnych wad nie wykrywa żadne z tych statystycznych badań. W tygodniu musze zgłębić ten temat. Na Pappa podajesz wiek dawczyni?

Standardowe USG o swojej pani doktor prowadzącej miałam wczoraj - kolejna wizyta za miesiąc (nie mam pojęcia jak wytrzymam tyle czasu).

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • glodia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    A jakie klinika daje uzasadnienie na zastosowanie tego osocza w Twoim przypadku?
    Słyszałam, że dziewczyny stosują przy problemach z rosnącym endometrium przed transferem, ale skoro problemów z endo nie masz to sama jestem ciekawa przyczyn tego zalecenia.

Bez większego uzasadnienia.... jak zawsze...
    Usłyszałam tylko, że osocze ma dać efekt podobny do szczepień limfocytami (wtf?) ;D W formularzu zgody na zabieg są wypisane wskazania: nawracający brak implantacji (rif) / cienkie endometrium / inne

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Bez większego uzasadnienia.... jak zawsze...
    Usłyszałam tylko, że osocze ma dać efekt podobny do szczepień limfocytami (wtf?) ;D W formularzu zgody na zabieg są wypisane wskazania: nawracający brak implantacji (rif) / cienkie endometrium / inne

Czyli takie trochę zalecenie "a nóż, widelec" ;)

Ja akurat nie jestem zwolenniczką takich zaleceń bez wyraźnych wskazań. Według mnie zawsze jest jakaś konkretna przyczyna niepowodzeń - tylko trzeba ją znaleźć.

Z drugiej strony nic nie tracisz. Poza tym osoczem masz zalecone jakieś inne "dodatki" do transferu?

glodia lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osocze kosztuje około 1 k- prawda ? Jak masz kasę to ja bym brała, to akurat nie jest szkodliwe a może pomóc i poprawić receptywnosc.

glodia lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ja zdecydowałam, że rezygnuję z Nifty. Pappa wraz z USG mam 4-5 grudnia. Natomiast zaczęłam szperać i znalazłam info, że jest możliwość zrobienia porządnego USG u specjalisty, który jest w stanie wykryć niektóre wady rozwojowe + porządne badanie serduszka. Tych potencjalnych wad nie wykrywa żadne z tych statystycznych badań. W tygodniu musze zgłębić ten temat. Na Pappa podajesz wiek dawczyni?

Standardowe USG o swojej pani doktor prowadzącej miałam wczoraj - kolejna wizyta za miesiąc (nie mam pojęcia jak wytrzymam tyle czasu).
    I jak maluch ? Ile miał już ? Fajnie zobaczyć te małe nóżki nie ?
    Hmmm ja mam nadzieję, że to USG ptrnetalne będę miała u dobrej specjalistki ;) a to coś jeszcze innego mówisz niz FMF? I to da się od razu coś w 12 tygodniu bardziej zobrazowac ? Tak, podaje wiek dawczyni.

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Nowa wiesz kupiłam takie insulinowki jak radziliście ze zdejmowana igła, tylko gwint jest dosyć długi i połowa dawki w nim zostaje, u Ciebie całość leku wychodziła ze strzykawki do brzucha ?
    Ja robiłam w ten sposób, że nabierałam trochę powietrza do strzykawki, odwracałam igłą w dół, pstrykałam kilka razy, aż cały płyn był na dole, a powietrze u góry, po wbiciu igły i wstrzyknięciu płynu to powietrze przepychało resztkę płynu z końcówki strzykawki, czasem oczywiście wstrzyknęłam też trochę tego powietrza, ale jakoś nic się z tego powodu nie stało (to nie zastrzyk w żyłę).

gonia729 lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • glodia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Czyli takie trochę zalecenie "a nóż, widelec" ;)

Ja akurat nie jestem zwolenniczką takich zaleceń bez wyraźnych wskazań. Według mnie zawsze jest jakaś konkretna przyczyna niepowodzeń - tylko trzeba ją znaleźć.

Z drugiej strony nic nie tracisz. Poza tym osoczem masz zalecone jakieś inne "dodatki" do transferu?

ja też nie lubię, staram się podchodzić do wszystkiego z rozsądkiem i umiarem.
    z dodatków miałam end. scratching i leki: accofil, encorton, clexane. do transferu: as i embroglue

• glodia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Osocze kosztuje około 1 k- prawda ? Jak masz kasę to ja bym brała, to akurat nie jest szkodliwe a może pomóc i poprawić receptywnosc.
    tak, 1100zł. podchodzę trochę sceptycznie, bo robiłam kiedyś całą serię osocza na włosy i twarz i nie widziałam efektów :)

• monester Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    tak, 1100zł. podchodzę trochę sceptycznie, bo robiłam kiedyś całą serię osocza na włosy i twarz i nie widziałam efektów :)
    No ale na pewno nie jest to w żaden sposób niebezpieczne, na pewno wolałabym taki wlew niż z accofilu domacicznie. Wiesz z tym embryoglue to też taka ściema troche a wszystkie kliniki to robią i biorą za to dużą kasę czasem. Ale może w ogóle my wychodzimy z błędnego założenia a pierwotna przyczyną rif jest jakość komórki ? I żadne dodatki nie są potrzevne bo ładnie się implantuja u Ciebie zarodki prawda ?

glodia lubi tę wiadomość

• glodia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No ale na pewno nie jest to w żaden sposób niebezpieczne, na pewno wolałabym taki wlew niż z accofilu domacicznie. Wiesz z tym embryoglue to też taka ściema troche a wszystkie kliniki to robią i biorą za to dużą kasę czasem. Ale może w ogóle my wychodzimy z błędnego założenia a pierwotna przyczyną rif jest jakość komórki ? I żadne dodatki nie są potrzevne bo ładnie się implantuja u Ciebie zarodki prawda ?
    też tak sądzę i pewnie zrobię to osocze (znajac siebie). tak, u mnie zarodki się implantują.
    jeśli chodzi o usługi "dodatkowe", to ja w klinice prawie od początku czuję się jak bankomat ;D

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Giosiek- zaglądasz tu czasem ? Jak się czujesz ? Czy Ty jeszcze w tym roku rodzisz ?

Dziękuję Monester za pamięć ☺️
    Ostatnio rzadko tutaj zaglądam i jeszcze rzadziej się udzielam, bo mam teraz sporo na głowie 😅
    Tak, rodzę jeszcze w tym roku 😬
    Termin mam na 30.12 i raczej nie zostanie przekroczony, bo mam cukrzycę ciążową i ostatecznie dostałam zastrzyki z insuliny (do kompletu do heparyny 🫣). 01.12 mam spotkanie w szpitalu, także dowiem się dokładnie, ale każdy mi mówi, że w przypadku brania insuliny, ciąża jest rozwiązywana najpóźniej w terminie porodu.
    Pocieszam się tym, że przez stosowanie diety cukrzycowej mało przytyłam (jakieś 7 kg) i ogólnie jestem w zaskakująco świetnej formie. Do tego stopnia, że nadal pracuję (oczywiście mniej niż wcześniej). Teściowa mi dokucza, że pojadę na porodówkę prosto z pracy 🫣 Oby nie, bo planuję pracować do końca listopada, a to będzie dopiero 36 tc 😅

Wszystkim Wam bardzo kibicuję i gratuluję tym, którym się udało!!!! ☺️
    Jestem na tym wątku prawie od początku (od 5 strony) i nigdy wcześnej nie było tylu sukcesów w postaci ciąż. Bardzo mnie to cieszy. Szczególnie, gdy czytam o ciążach „weteranek” 😘
    Sama walczyłam o ciążę 10 lat, także wiem jak jest ciężko, gdy się długo nie udaje. Ale na moim przykładzie doskonale widać, że nie wolno tracić nadziei ☺️

glodia, KateM, WiosnyFanka, Mati W., Emily0723, Nowa na forum, monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

age.png
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy poziom leukocytów 29 po accofilu może być niebezpieczny? Ile miałyście po kontroli morfologi ?

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Dziewczyny czy poziom leukocytów 29 po accofilu może być niebezpieczny? Ile miałyście po kontroli morfologi ?

Według mnie jest ok.

Graniczny wynik według docenta P to 45 tysięcy.
    U prof Jerzak 38 tysięcy.

gonia729 lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    I jak maluch ? Ile miał już ? Fajnie zobaczyć te małe nóżki nie ?
    Hmmm ja mam nadzieję, że to USG ptrnetalne będę miała u dobrej specjalistki ;) a to coś jeszcze innego mówisz niz FMF? I to da się od razu coś w 12 tygodniu bardziej zobrazowac ? Tak, podaje wiek dawczyni.

Maluch miał w ponieziałek 3.53cm :-) A jak u Ciebie?
    Ja mam badania prenatalne w szpitalu miejskim, wiec z marszu założyłam (mam nadzieję, że niesłusznie), że będzie na kiepskim sprzęcie. Poszperałam o echu serca i zalecane jest dopiero jak Pappa wykaże jakieś nieprawidłowości, nie jako standardowe badanie.

Nowa na forum lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Ja rozmawialam z lekarzem i ona uważa że lepiej żeby 20 nie przekraczać ale oczywiście niebezpieczne jest poziom 40. Jak masz teraz 29 i zrobisz zastrzyk to jutro wybije na 50 prawdopodobnie, więc ja bym odroczyła zastrzyk.

• gonia729 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja rozmawialam z lekarzem i ona uważa że lepiej żeby 20 nie przekraczać ale oczywiście niebezpieczne jest poziom 40. Jak masz teraz 29 i zrobisz zastrzyk to jutro wybije na 50 prawdopodobnie, więc ja bym odroczyła zastrzyk.
    Paśnik napisał żeby teraz robić co 2-go dzień

monester lubi tę wiadomość

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Maluch miał w ponieziałek 3.53cm :-) A jak u Ciebie?
    Ja mam badania prenatalne w szpitalu miejskim, wiec z marszu założyłam (mam nadzieję, że niesłusznie), że będzie na kiepskim sprzęcie. Poszperałam o echu serca i zalecane jest dopiero jak Pappa wykaże jakieś nieprawidłowości, nie jako standardowe badanie.
    U mnie w zeszłym tygodniu też 3 cm były więc pewnie teraz 3.5 będzie miał? Nie wiem czy dalej ma rosnąć milimetr na dobę czy już więcej? Ach to nie wiem myślałam że ptrnetalne są w miarę ujednolicone - ale jak to miejski szpital to w sumie też bym zakładała stary sprzęt. A co internetu donoszą o ich sprzęcie ?

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    U mnie miał być poniżej 25 tys (przeważnie 17-19, raz 22). Morfologia miała być 1xtydzien i wynik wysłany mailem. Jak był poniżej tych 25, to miałam brać bez zmian, jeśli by się podniósł to miałam odpuścić podanie dawki tego dnia i czekać na kontakt z info o dalszym dawkowaniu. Także, każdy lekarz ma trochę inaczej, a Tobie jak immunolog mówił na ten temat?

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    U mnie miał być poniżej 25 tys (przeważnie 17-19, raz 22). Morfologia miała być 1xtydzien i wynik wysłany mailem. Jak był poniżej tych 25, to miałam brać bez zmian, jeśli by się podniósł to miałam odpuścić podanie dawki tego dnia i czekać na kontakt z info o dalszym dawkowaniu. Także, każdy lekarz ma trochę inaczej, a Tobie jak immunolog mówił na ten temat?

U mnie dokładnie ten sam scenariusz, ciekawe dlaczego ? 😉

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum a Ty kiedy USG? Bo nic nie piszesz

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ