Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 12 maja, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Claudia, chyba większość z nas ma jakieś mutacje. Dlatego bierzemy zastrzyki z heparyny, które są standard przy transferze w większości klinik. Ja mam PAI i w ciąży byłam pod opieką hematologa. On mi wyjaśnił, że mutacje są dość popularne. Niektóre z nich ma 50-60 % społeczeństwa, a nawet o tym nie wie, bo tego nie sprawdza.

Mój ginekolog mnie nastraszył mówiąc o wyniku przez tel "jest gorzej niż podejrzewałem" bo oprócz PAI mam czynnik 5 i jeszcze jakiś. Powiedział ze to już tyczy się nie tylko ciszy ale chociażby latania samolotem itd. I w pon mam wizytę cytuje "pilną" :/

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • monester Autorytet

Wysłany: 12 maja, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Mój ginekolog mnie nastraszył mówiąc o wyniku przez tel "jest gorzej niż podejrzewałem" bo oprócz PAI mam czynnik 5 i jeszcze jakiś. Powiedział ze to już tyczy się nie tylko ciszy ale chociażby latania samolotem itd. I w pon mam wizytę cytuje "pilną" :/
    Potwierdzam to co napisała Giosiek- heparyna, która każda z nas bierze do transferu i acard i tyle. Nie wiem czemu Cię tak zestresował lekarz niepotrzebnie. Hematolog zleci jezcze na pewno cały układ krzepnięcia plus białko s i białko c. A potem już w trakcie ciąży będziesz monitować antyXA żeby dostosować dawkę heparyny.

• Ylka Znajoma

Wysłany: 12 maja, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Hejka! Piękny wynik mrożonek. Brałam acard od transferu ale dawka 100 - a potem 150 zaraz po becie i clexane 2 dni przed transferem. Powodzenia !
    Dziękuję bardzo ☺️ i serdecznie gratuluję!! Dużo siły dla maluszka i dla Ciebie!! ❤️

monester lubi tę wiadomość

• Ylka Znajoma

Wysłany: 12 maja, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Ylka- podejście do KD to sprawa bardzo indywidualna. Tu na forum powtarza się jednak jedno: po porodzie widzisz tylko Wasze dziecko, ukochane, wyczekane, dopełnienie życia. Reszta nie ma znaczenia.
    I coś, co powtarzam tu często- kilka % dna od matki przechodzi w czasie ciąży 'do dziecka', więc to jest w pewnym stopniu także Twój materiał genetyczny.
    A niedawno czytałam, że naukowcy twierdzą, że w czasie ciąży kształtuje się też w pewnym stopniu charakter dziecka, co zależne jest od kobiety ciężarnej
    (był to artykuł w kontekście "geny czy wychowanie, co ma większy wpływ").
    Powodzenia!
    Dziękuję bardzo ☺️ wierzę, że pokocham to maleństwo.. myślę, że najgorsze jest to czekanie, bo wtedy wkradają się te cholerne myśli.. a jeden z lekarzy zapewnial mnie, że to mity odnośnie przekazywania dna.. ale stwierdziłam, że nie on ma swoją swoją teorię, a ja swoją 😁 bo rzeczywiście bardzo często to podobieństwo jest mega uderzające..

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia tym to sie akurat nie stresuj bo nie znam ZADNEJ dziewczyny ktorej by nic nie wyszlo z tego badania, kazda ktora bada ma wykryta mutacje wiec obstawiam ze dobre 3/4 kobiet cos tam ma. Nie ma zdrowych ludzi, sa tylko nie zdiagnozowani 🤣Na to jest acard i heparyna i tyle. Masa babeczek ma i nawet nie wie, rodzi zdrowe dzieci my po prostu mamy zwiekszona diagnostyke, stad tyle kwiatkow wychodzi po drodze.
    Bedzie git 😉

Monester- gratuluje dzieciatka, niech zdrowo rosnie i dolacza do rodzicow 🙂 wczesniaki sa mega waleczne i sie nie obejrzysz a bedziecie juz razem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja, 14:50

monester, Trinity_Nea, Mati W. lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    WiosnyFanka hej :) cześć dziewczyny!
    Fakt zrobiłam sobie 3 tyg przerwy po poronieniu. Chciałam robić wszystko inne tylko nie rzeczy związane z in vitro :).

Monester gratuluje!

A ja mam nowego newsa :) już wiem skąd moje 2 poronienia. Okazalo się ze mam teombofilie i to w 3 mutacjach z 5....
    czy któraś z dziewczyn tutaj, podchodziła do in vitro z trombofilia.... ?
    Ja kochana dostałam leki przeciwzakrzepowe heparynę plus kwas foliowy metylowany i mam zdrowego chłopaka na pokładzie obecnie już p roku skubany ma...

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Ja kochana dostałam leki przeciwzakrzepowe heparynę plus kwas foliowy metylowany i mam zdrowego chłopaka na pokładzie obecnie już p roku skubany ma...

Ela napisalam do Ciebie wiadomosc na priv 😊

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start I procedura - 4❄
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

11.2022 start II procedura 👎
    04.2023 start III procedura - 6❄
    05.2023 start IV procedura - 11❄

Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼
    12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
    01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
    04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍

“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.
  • glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dofinansowanie do in vitro
    Dziewczyny, czy orientujecie się, które ośrodki prowadzą zapisy na listę dofinansowania z nowego programu rządowego? Na ostatniej wizycie moja klinika zaproponowała mi wpis na listę oczekujących (chociaż nie było jeszcze konkursu i nie wiadomo, które kliniki będą brały udział w projekcie). Wpisałam się, ale wiem, że nie chcę w niej zostać (jeśli będziemy musieli zacząć nową procedurę).

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Dziewczyny, czy orientujecie się, które ośrodki prowadzą zapisy na listę dofinansowania z nowego programu rządowego? Na ostatniej wizycie moja klinika zaproponowała mi wpis na listę oczekujących (chociaż nie było jeszcze konkursu i nie wiadomo, które kliniki będą brały udział w projekcie). Wpisałam się, ale wiem, że nie chcę w niej zostać (jeśli będziemy musieli zacząć nową procedurę).

Taką listę prowadzi Angelius w kato.

• glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety kochane, a w którym dniu cyklu miałyście robioną histeroskopię? Niestety robię ją prywatnie, bo na nfz musiałabym czekać jeszcze miesiąc. To będzie 9dc, nie za późno?

• glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Taką listę prowadzi Angelius w kato.
    Dzięki, ale akurat Katowice za daleko dla mnie :) Poszukuję czegoś bliżej centrum Polski.

• monester Autorytet

Wysłany: 13 maja, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Kobiety kochane, a w którym dniu cyklu miałyście robioną histeroskopię? Niestety robię ją prywatnie, bo na nfz musiałabym czekać jeszcze miesiąc. To będzie 9dc, nie za późno?
    Ja robiłam z wycinkami na stan zapalny i komórki NK i robiłam w dniu przewidywanego transferu czyli 7 dni po owulacji

• glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja robiłam z wycinkami na stan zapalny i komórki NK i robiłam w dniu przewidywanego transferu czyli 7 dni po owulacji
    późno, u mnie robią do 11dc, tylko, że ja im nie wierzę i wolę Was dopytać :)

• NowaOczekujaca Koleżanka

Wysłany: 13 maja, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny... Od paru miesięcy czytam Wasze historie ale nie miałam jakoś odwagi się tu udzielić. Dziś chyba jest ten dzień... Może zacznę od przedstawienia sytuacji. Razem z mężem staramy się o dzidziusia już przeszło 4 lata. Ja mam obecnie 33, mąż 40. Przeszłam 1 laparotomie i 2 laparoskopię że względu na torbiele na jajnikach. 4 lata temu po laparotomii moja Pani ginekolog po zwróceniu uwagi na niskie Amh zasugerowała żebym pomyślała o wizycie w klinice. Zdecydowaliśmy się na klinikę i tam już na pierwszej wizycie padło zdanie Dla Pani to tylko invitro z KD. Był to dla mnie taki szok że nie wiedziałam co mam robić, nie wierzyłam że na pierwszej wizycie można postawić diagnozę. Zamknęłam się w sobie i stwierdziłam że to nie może być prawda. Po kolejnym pół roku starań stwierdziłam że zmienię klinikę na inną. Poszliśmy na wizytę, byłam zachwycona Pani doktor stwierdziła że nie ma wgl czym się przejmować Amh ona nie widzi problemu abyśmy mogli mieć swoje dziecko naturalna ciąża. No chyba ze chce przespieszyc to, to proponuję inseminacje. Zdecydowaliśmy się na inseminacje ale z racji że cały czas wychodziła mi bakteria e-coli było to odwlekane. Aż po wielu antybiotykach E- coli znikła ale niestety urosła torbiel. W klinice za laparoskopię podali mi cenę z kosmosu. Stwierdziłam że pójdę do lekarza z polecenia poza kliniki. Trafiłam do przesympatycznej Pani doktor która wykonała laparoskopię i zleciła Zoladex na pół roku bo wyszła dość duza endometrioza. Przeszłam półroczna kuracje zoladexem i Pani doktor skierowała mnie do tego samego Pana doktora co byłam za pierwszym razem. Tylko teraz chyba dojrzałam psychicznie do invitro z KD i Zdecydowaliśmy się... Pan doktor wytłumaczył że przy 0,04 amh, szanse na wystymulowanie swoich jajeczek jest bardzo mała, a że względu że miałam kiedyś podejrzenie zakrzepicy to ryzyko jest bardzo duże. Zaczęliśmy procedu invitro z KD i dzisiaj dzwonili że wyhodowali 4 blaszki i zapraszają na wizytę z lekarzem. Jutro mam wizytę ale na jutro mam termin okresu. Jak myślicie iść pomimo okresu ? Wydaje mi się że Pan doktor ostatnio mówił że najlepiej przyjść właśnie w pierwszym dniu cyklu. Może ktoś powiedzieć jak to dalej jest do transferu ?

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaOczekujaca wrote:
    Cześć dziewczyny... Od paru miesięcy czytam Wasze historie ale nie miałam jakoś odwagi się tu udzielić. Dziś chyba jest ten dzień... Może zacznę od przedstawienia sytuacji. Razem z mężem staramy się o dzidziusia już przeszło 4 lata. Ja mam obecnie 33, mąż 40. Przeszłam 1 laparotomie i 2 laparoskopię że względu na torbiele na jajnikach. 4 lata temu po laparotomii moja Pani ginekolog po zwróceniu uwagi na niskie Amh zasugerowała żebym pomyślała o wizycie w klinice. Zdecydowaliśmy się na klinikę i tam już na pierwszej wizycie padło zdanie Dla Pani to tylko invitro z KD. Był to dla mnie taki szok że nie wiedziałam co mam robić, nie wierzyłam że na pierwszej wizycie można postawić diagnozę. Zamknęłam się w sobie i stwierdziłam że to nie może być prawda. Po kolejnym pół roku starań stwierdziłam że zmienię klinikę na inną. Poszliśmy na wizytę, byłam zachwycona Pani doktor stwierdziła że nie ma wgl czym się przejmować Amh ona nie widzi problemu abyśmy mogli mieć swoje dziecko naturalna ciąża. No chyba ze chce przespieszyc to, to proponuję inseminacje. Zdecydowaliśmy się na inseminacje ale z racji że cały czas wychodziła mi bakteria e-coli było to odwlekane. Aż po wielu antybiotykach E- coli znikła ale niestety urosła torbiel. W klinice za laparoskopię podali mi cenę z kosmosu. Stwierdziłam że pójdę do lekarza z polecenia poza kliniki. Trafiłam do przesympatycznej Pani doktor która wykonała laparoskopię i zleciła Zoladex na pół roku bo wyszła dość duza endometrioza. Przeszłam półroczna kuracje zoladexem i Pani doktor skierowała mnie do tego samego Pana doktora co byłam za pierwszym razem. Tylko teraz chyba dojrzałam psychicznie do invitro z KD i Zdecydowaliśmy się... Pan doktor wytłumaczył że przy 0,04 amh, szanse na wystymulowanie swoich jajeczek jest bardzo mała, a że względu że miałam kiedyś podejrzenie zakrzepicy to ryzyko jest bardzo duże. Zaczęliśmy procedu invitro z KD i dzisiaj dzwonili że wyhodowali 4 blaszki i zapraszają na wizytę z lekarzem. Jutro mam wizytę ale na jutro mam termin okresu. Jak myślicie iść pomimo okresu ? Wydaje mi się że Pan doktor ostatnio mówił że najlepiej przyjść właśnie w pierwszym dniu cyklu. Może ktoś powiedzieć jak to dalej jest do transferu ?

Nie wiem jeszcze jak to jest dalej ;-) ale okresem zupełnie się nie przejmuj. Wiele razy byłam na USG w czasie okresu. A jak rozpoczynałam stymulację to zawsze. Im to zupełnie nie przeszkadza.

• mi.nu Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Glodia, do 15 mają kliniki mają czas na zgłaszanie swoich ofert do konkursu dla ośrodków które będą realizowały ten rządowy program in vitro. Ja też jestem w swojej klinice na liście oczekujących. Na tę chwilę jeszcze nie wiadomo gdzie na 100% będzie można skorzystać z dofinansowania IVF.
    Ps. Ja dziś po wizycie u doc P. Trochę rozjaśnił sytuację. Dziś jeszcze jedno badanie musiałam zrobić. Czekamy na wyniki i dostanę konkretne zalecenia ale wstępny zarys już jest.

glodia lubi tę wiadomość

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Ja miałam teraz w kwietniu i to był 6 lub 7 dzień od owulacji. Endometrium miało wyglądać jak do transferu.

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 13 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Ja chyba w 10 dc i to był ostatni termin na to badanie

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Glodia, do 15 mają kliniki mają czas na zgłaszanie swoich ofert do konkursu dla ośrodków które będą realizowały ten rządowy program in vitro. Ja też jestem w swojej klinice na liście oczekujących. Na tę chwilę jeszcze nie wiadomo gdzie na 100% będzie można skorzystać z dofinansowania IVF.
    Ps. Ja dziś po wizycie u doc P. Trochę rozjaśnił sytuację. Dziś jeszcze jedno badanie musiałam zrobić. Czekamy na wyniki i dostanę konkretne zalecenia ale wstępny zarys już jest.
    Dowiedziałaś się czegoś nowego? Z ciekawości... o jakich zaleceniach mówił? U mnie akurat nie sprawdziło się za bardzo, bo na 1szej wizycie, mówił, że badanie zapewne wyjdzie źle i będziemy robić immunoglobuliny lub szczepienia, ale wynik wyszedł całkiem ok i immunoglobulin nie potrzeba.

mi.nu lubi tę wiadomość

• glodia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Ja chyba w 10 dc i to był ostatni termin na to badanie
    to mniej więcej jak u mnie, ciekawe skąd te rozbieżności między klinikami. przy histeroskopii diagnostycznej bardziej miarodajna wydaje mi się wersja "po owulacji".

‹‹ 473 474 475 476 477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ