Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Pełna zgoda. Tylko że te informacje są tylko w rejestrze przy MZ, z ograniczonym dostępem. Urząd Stanu Cywilnego nie ma do tych danych dostępu. Wiec akty urodzenia nie mają tych informacji, ale dziecko po uzyskaniu pelnoletnosci może mieć dostęp do danych dawcy, ale też tylko w ograniczonym zakresie (cechy fenotypowe i wiek).

Nam powiedzieli ze rozniwez do informacji zdrowotnych jakie były zbierane przy dawstwie. Zresztą nie wiem czy mz zbiera te dane, dziecko może je dostać z banku komorek po numerze dawczyni. Wiek i cechy fenotypowe to mamy w mailu z kliniki :)

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2
  • monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    No wlasnie na tym polega dawstwo anonimowe, że dziecko nie dowie się o danych dawcy, ani i jego chorobach. Pelnoletnie dziecko będzie mialo dostęp tylko do tych danych dawczyni, które mamy my jako biorcy - czyli wiek i cechy fenotypowe. Tylko to, żadnych chorób, nazwiska, pesel, itp. To reguluje ustawa.
    Dlatego też w mojej ocenie wiedza dziecka o tym, że jest z dawstwa komorki, może być dla niego obciążeniem, bo nigdy nie dowie się, kim była jego genetyczna matka.
    Dla mnie nie matka a dawczyni materiału genetycznego. I jeśli to będzie z malej miejscowości i dowie się że to była blondynką w wieku 23 lat to metoda prób i błędów będzie mogło odszukac . Ale z dużych miast to nie ma szans.

Cara, Nefertiti89 lubią tę wiadomość

• Cara Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, pelnoletnie dziecko może mieć dostęp do danych medycznych, ale pamiętajcie, że te dane medyczne to tylko ankieta medyczna dawczyni i wyniki badań, które są wymagane przed każdym ivf, czyli np. wirusówki, hormony itp. Ta ankieta jest chyba taka sama dla dawstwa partnerskiego i dawstwa anonimowego, wiec o ile dobrze pamiętam, z tej ankiety niewiele wynika. No i ciągle jest to oparte tylko na oświadczeniu dawczyni, nie ma prawnego obowiązku weryfikacji, dodatkowych badań itp. Więc w mojej ocenie nawet w przypadku ciezkiej choroby dziecka, dostęp do tych danych z rejestru niewiele wniesie.

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My podchodzilismy do procedury w Czechach i nikt kompletnie nikt nie wie o kd, nawet moja prowadzaca gin.
    Przygotowywala mnie do transferu, wiedziala ze lecze sie za granica i tyle. Ja nie mowilam, ona nie pytala. Moja dawczyni byla blisko mojego wieku wiec tez do badan pasowalo. Uzgodnilismy z mezem ze nie mowimy nic na ten temat, to jest tylko nasza tajemnica i nie zaluje decyzji. Jezeli cos gdzies w przyszlosci wyjdzie na jaw to wtedy temat ogramy.

Tak wiec u nas zadnej adnotacji o kd nie bylo ani w karcie ciazy, kartach w szpitalu czy akcie urodzenia.

monester, spineczka, Cara, happilyeverafter, Aniki lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️
    Teraz znowu zaczęłam się stresować 🙈

Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?
    Nie, w poradni, do której chodziłam ostatnie tygodnie przed porodem i w szpitalu dr wiedział tylko invitro, bo też ta informacja była w karcie ciąży

Paulijana lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png

Wysłany: 8 sierpnia, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    W poniedziałek. Dzisiaj facelle było białe jak śnieg ale pocieszam sie ze poprzednio cos wyszło dopiero przy trzycyfrowej becie.
    ✊✊✊✊

Frankfurterka lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 8 sierpnia, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Hej , pewnie, mogę przesłać na maila bo to są przetłumaczone z zagranicznych egzemplarzy, prawdopodobnie w pdf z tego co pamiętam. Jak wrócę z pracy to zerknę na kompie.

Mam pytanko czy już jakieś dziewczyny, które w ostatnim czasie zdecydowały się na KD i są po kwalifikacji otrzymały informację, że dawczyni znaleziona?
    U nas jutro minie 2 tygodnie a ja już z niecierpliwosci nie mogę wytrzymać.
    Już myślę czy nie zmienić kliniki bo wolno szukają 😜
    Ja również podpinam się o materiały 💐

age.png
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    ✊✊✊✊

Nowa na forum widzę w Twojej historii, że w jednym z transferów miałaś intralipid podany ale nie było pozytywnej bety. Czy w tym udanym transferze też korzystałaś z intralipidu?

• Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie ma problemu, podeślę materiały każdej tylko wyślijcie mi wiadomość z mailem

Wysłany: 8 sierpnia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Dziewczyny nie ma problemu, podeślę materiały każdej tylko wyślijcie mi wiadomość z mailem
    Dodałam Cię do przyjaciółek 😘

age.png
  • Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana te materiały sa naprawdę super i powinni je dawać wszystkim :) my chcemy rozmawiać z dzieckiem od początku otwarcie jaka jest sytuacja a trudno znaleźć wiedzę jak to zrobić. Jak pisałam nasza rozmowa z psycholog była o niczym i pani wyglądała jakby pierwszy raz spotkała sie z ztuacja w której otwarcie mówimy o korzystaniu z dawstwa.
    Masz specjalne miejsce w moim sercu za te materiały ❤

Paulijana, WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2

Wysłany: 8 sierpnia, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Czy możesz zaakceptować zaproszenie? Wtedy wyśle wiadomość z mailem, chyba że chcesz abym podała na wątku, to w sumie nie problem

age.png

Wysłany: 8 sierpnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Nowa na forum widzę w Twojej historii, że w jednym z transferów miałaś intralipid podany ale nie było pozytywnej bety. Czy w tym udanym transferze też korzystałaś z intralipidu?
    Nie, w udanym nie było dodatków, ani intralipidu ani atosiban. Miałam za to leki od immunolog jak w stopce

Paulijana lubi tę wiadomość

age.png
  • Luusia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    W akcie urodzenia, nawet zupełnym, nie ma informacji o dawstwie komórki. Zgodnie z polskim prawem matką jest kobieta, która urodziła dziecko, bez znaczenia jest tu pokrewieństwo genetyczne. Dziewczyny, które juz urodziły, możecie potwierdzić?
    Potwierdzam, specjalnie zamawiałam pełen akt aby sprawdzić.

Cara, spineczka lubią tę wiadomość

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • Róża89 Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy któraś z Was podchodziła do invitro we Wrocławiu? Jeśli tak to jaki jest czas oczekiwania na komórki? Bardzo się waham dalej co do wyboru kliniki i nie mogę zdecydować.

• Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ktoś wie czy Klaudersen urodziła ? Nic nie pisała ?
    Hej hej, odcięłam sie totalnie od forum. Tak urodziłam! ❤️ 22.07.2024 o godzinie 11.03 z waga 3520g i 56cm pojawił się na świecie Aleksander 🥰

Oluś jest zdrowy i silny oczywiście 10 na 10 punktów

Jestem zakochana i najszczęśliwsza na swiecie !
    Spełniam się w 100% ❤️
    Trzymam kciuki za was wszystkie to najceniejsza nagroda jaka możecie sobie wymarzyć!

Nefertiti89, monester, spineczka, Paulijana, Nowa na forum, WiosnyFanka, Lusille, Frankfurterka, NowaOczekujaca, Luusia, Hope_89, Giosiek, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nefertiti89 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:
    Hej hej, odcięłam sie totalnie od forum. Tak urodziłam! ❤️ 22.07.2024 o godzinie 11.03 z waga 3520g i 56cm pojawił się na świecie Aleksander 🥰

Spełniam się w 100% ❤️
    Trzymam kciuki za was wszystkie to najceniejsza nagroda jaka możecie sobie wymarzyć!

Gratulacje! 🥰

Klaudersenn lubi tę wiadomość

preg.png

👩 Ona '89
    🧑🏻 On '89

IV IVF
    Reprofit Ostrawa

FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
    9 dpt - beta <1,2 💔

FET luty 2024 r. 🤞🍀
    CB 💔

FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
    4 dpt prog. 17,10 ng/ml
    5 dpt ⏸️ beta 31,2
    7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
    12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
    18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
    21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
    30 dpt - jest ❤️
    Córeczka 🎀
    21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰

"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
    będzie daleko za twoimi plecami.
    Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
    pozostanie z tobą już na zawsze..."
  • Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, nie wiem jak się tutaj zdjęcia dodaję

preg.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:

Spełniam się w 100% ❤️
    Gratulacje i witamy na świecie Olusia!

Klaudersenn lubi tę wiadomość

Wysłany: 9 sierpnia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:

Spełniam się w 100% ❤️
    Gratulacje 🥳🥳
    Wszystkiego najlepszego dla Was

Frankfurterka, Klaudersenn lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ