Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    To sa dwie różne sprawy. Matka jest kobieta która urodziła jak i ojcem z założenia jest maz matki :)
    Natomiast sa regulacje o prawie do wiedzy o pochodzeniu i informacja o dawstwie jest przechowywana zeby dziecko mogło mieć wiedzę na temat kwestii zdrowotnych dawcy komorek. To sa info do których ma dostęp właściwie tylko osoba zainteresowana czyli dziecko. To sa zalecenia rady europy ale z tego co teraz sprawdziłam to polska je olala jak narazie i tylko mieli od lat jakis projekt.
    Nie olala. Jest rejestr przy ministerstwie zdrowia biorców/ dawców.

Frankfurterka lubi tę wiadomość

• Lusille Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem jakby to mogło być możliwe, żeby w akcie urodzenia wpisywać info o pochodzeniu z dawstwa...
    USC musiałby dostawać takie informacje w co wątpię.
    Natomiast jeśli dziecko się dowie to jak najbardziej rozumiem, że może chcieć uzyskać wiedzę na ten temat, ale też kłóci mi się z tym, że dawstwo jest anonimowe.

Naturals 03.2023 💔
    I IVF 07.2024 ❌
    II IVF 09.2024 ❌
    III IVF 11.2024 ❄️
    FET 12.2024 🤔
  • Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    Nie rozumiem jakby to mogło być możliwe, żeby w akcie urodzenia wpisywać info o pochodzeniu z dawstwa...
    USC musiałby dostawać takie informacje w co wątpię.
    Natomiast jeśli dziecko się dowie to jak najbardziej rozumiem, że może chcieć uzyskać wiedzę na ten temat, ale też kłóci mi się z tym, że dawstwo jest anonimowe.

Dawstwo jest anonimowe bo nie dostajesz imienia i nazwiska dawcy do reki tylko numer. Biorstwo anonimowe polega na tym ze dawca nie wie kto otrzymał jego komorki. Natomiast to sa bardzo ważne kwestie w sprawie historii chorób w rodzinie.

monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️
    Teraz znowu zaczęłam się stresować 🙈

Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?

Frankfurterka, Lusille, Nowa na forum, happilyeverafter, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️

Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?
    Nie ma takiej potrzeby żeby o tym informować, ciąża jak ciaza. Jedynie na badaniach prenetalnych podaje się wiek komórki- znaczy tak jest lepiej dla Ciebie aby dobrze wyliczyli ryzyka. Jednak ja polecam mieć takiego lekarza do prowadzenia ciąży któremu można zaufac

• monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterko widzę, że miałaś transfer ! Kiedy testy ?

• spineczka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    Dawstwo jest anonimowe bo nie dostajesz imienia i nazwiska dawcy do reki tylko numer. Biorstwo anonimowe polega na tym ze dawca nie wie kto otrzymał jego komorki. Natomiast to sa bardzo ważne kwestie w sprawie historii chorób w rodzinie.

Wyłania się pytanie, skoro my nie mogliśmy uzyskać więcej informacji niż: wiek, waga, kolor oczu, kolor włosów, oraz to ze osoba zdrowa ponieważ została zakwalifikowana do dawstwa, to jakie informacje będzie mogło potencjalnie uzyskać dziecko w przyszłości nt historii chorób w rodzinie? Jeżeli byłyby jakieś ciężkie choroby w rodzinie dawczyni to my powinniśmy być również poinformowani. Drugie pytanie to czy będzie miało dostęp tylko do formularza wypełnionego przez dawczynię czy będą ta osobe doszukiwać w celu sprawdzenia historii chorob w rodzinie w co wątpię. Ta osoba ma zagwarantowane anonimowe dawstwo i nie chce aby w przyszłości ktoś się z nią kontaktował.

Lusille lubi tę wiadomość

2018: 1 IVF IMSI MSOME : punkcja 8.12
    transfer 11.12 2x3dniowe
    01.2019 poronienie zatrzymane [*] 8 tydz 😥
    19.04.19 crio 2x3dniowe beta 0
    2019: II IVF IMSI MSOME : Punkcja 13.06: 6 komorek =>2 zarodki
    crio 1 beta 0
    31.01.22 crio zarodek 3 dniowy (8A)
    22.02 pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym. Wieczorem poczatek krwawienia...[*] tydz 6 😥

07.2023 AMH 0,87 III IVF IMSI MSOME: 2 zarodki nieprawidłowe po pgta. Nie ma transferu.

04.2024 IV IVF 1 blastocysta

preg.png[/url]
  • Lusille Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:

2 tygodnie to bardzo szybko, czy mi sie wydaje ☺️

Naturals 03.2023 💔
    I IVF 07.2024 ❌
    II IVF 09.2024 ❌
    III IVF 11.2024 ❄️
    FET 12.2024 🤔
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:

Lekarz prowadzący i tak się dowie z karty badania prenatalnego, ponieważ tam są te dane wprowadzone. No chyba że nie udostępnisz prowadzącemu wyników badań prenatalnych.

transfer 11.12 2x3dniowe
    crio 1 beta 0
    22.02 pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym. Wieczorem poczatek krwawienia...[*] tydz 6 😥

07.2023 AMH 0,87 III IVF IMSI MSOME: 2 zarodki nieprawidłowe po pgta. Nie ma transferu.

preg.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Lekarz prowadzący i tak się dowie z karty badania prenatalnego, ponieważ tam są te dane wprowadzone. No chyba że nie udostępnisz prowadzącemu wyników badań prenatalnych.
    Albo nie podasz przy prenetalnych tej info. Poza tym zawsze możesz powiedzieć że mrozilas swoje komórki lata temu. U mnie w badaniu tzn w opisie jest to praktycznie niewidoczne -;chyba że wiesz gdzie szukać

Wysłany: 8 sierpnia, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Wyłania się pytanie, skoro my nie mogliśmy uzyskać więcej informacji niż: wiek, waga, kolor oczu, kolor włosów, oraz to ze osoba zdrowa ponieważ została zakwalifikowana do dawstwa, to jakie informacje będzie mogło potencjalnie uzyskać dziecko w przyszłości nt historii chorób w rodzinie? Jeżeli byłyby jakieś ciężkie choroby w rodzinie dawczyni to my powinniśmy być również poinformowani. Drugie pytanie to czy będzie miało dostęp tylko do formularza wypełnionego przez dawczynię czy będą ta osobe doszukiwać w celu sprawdzenia historii chorob w rodzinie w co wątpię. Ta osoba ma zagwarantowane anonimowe dawstwo i nie chce aby w przyszłości ktoś się z nią kontaktował.

Ja miałam dostęp do informacji o wieku grupie krwi kolorze oczu wzroście itp. Wiem tez ze moja dawczyni juz rodziła. Dodatkowe dane medyczne ma bank zarodków. Doszukiwać raczej nie, natomiast na pewno dziecko powinno mieć dostęp do danych medycznych dawczyni na podstawie których zakwalifikowali ja do dostawa. Anonimowe dawstwo nie odbiera dziecku prawa do wiedzy o pochodzeniu ge tycznym i sa kraje w których nie ma anonimowego dastwa.

VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp

Wysłany: 8 sierpnia, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Frankfurterko widzę, że miałaś transfer ! Kiedy testy ?

W poniedziałek. Dzisiaj facelle było białe jak śnieg ale pocieszam sie ze poprzednio cos wyszło dopiero przy trzycyfrowej becie.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    W poniedziałek. Dzisiaj facelle było białe jak śnieg ale pocieszam sie ze poprzednio cos wyszło dopiero przy trzycyfrowej becie.
    Ale dzisiaj dopieor 5 dpt. Czekamy i zaciskam kciuki

• spineczka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Albo nie podasz przy prenetalnych tej info. Poza tym zawsze możesz powiedzieć że mrozilas swoje komórki lata temu. U mnie w badaniu tzn w opisie jest to praktycznie niewidoczne -;chyba że wiesz gdzie szukać

U mnie w badaniu było widoczne, nawet Był wykres z wiekiem dawczyni. Ja wyłożyłam prowadzacemu karty na stół przy okazaniu wyników zadań prenatalnych. Miałam wyrzuty sumienia że nie powiedziałam wcześniej....
    Dlatego też radzę znaleźć zaufanego lekarza do prowadzenia ciąży, no chyba że nie mówimy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 09:11

transfer 11.12 2x3dniowe
    crio 1 beta 0

preg.png[/url]
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    U mnie w badaniu było widoczne, nawet Był wykres z wiekiem dawczyni. Ja wyłożyłam prowadzacemu karty na stół przy okazaniu wyników zadań prenatalnych. Miałam wyrzuty sumienia że nie powiedziałam wcześniej....
    Dlatego też radzę znaleźć zaufanego lekarza do prowadzenia ciąży, no chyba że nie mówimy....
    Czy ta informacja pozostaje tylko dla wiedzy lekarza czy on ja gdzieś podaję dalej i np mogą w szpitalu przy porodzie gdzieś to wpisać?

• spineczka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Czy ta informacja pozostaje tylko dla wiedzy lekarza czy on ja gdzieś podaję dalej i np mogą w szpitalu przy porodzie gdzieś to wpisać?

Ta informacja powinna pozostać tylko do wiedzy lekarza, ja prowadzę ciążę prywatnie i nie mam obaw że wypłynie.

transfer 11.12 2x3dniowe
    crio 1 beta 0

preg.png[/url]
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:

Tak

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Cara Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    To sa dwie różne sprawy. Matka jest kobieta która urodziła jak i ojcem z założenia jest maz matki :)
    Natomiast sa regulacje o prawie do wiedzy o pochodzeniu i informacja o dawstwie jest przechowywana zeby dziecko mogło mieć wiedzę na temat kwestii zdrowotnych dawcy komorek. To sa info do których ma dostęp właściwie tylko osoba zainteresowana czyli dziecko. To sa zalecenia rady europy ale z tego co teraz sprawdziłam to polska je olala jak narazie i tylko mieli od lat jakis projekt.
    Pełna zgoda. Tylko że te informacje są tylko w rejestrze przy MZ, z ograniczonym dostępem. Urząd Stanu Cywilnego nie ma do tych danych dostępu. Wiec akty urodzenia nie mają tych informacji, ale dziecko po uzyskaniu pelnoletnosci może mieć dostęp do danych dawcy, ale też tylko w ograniczonym zakresie (cechy fenotypowe i wiek).

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto zaznaczyć, że MZ ma dostęp do tych informacji tylko jeśli transfer odbywał się w PL.

Jeśli procedura była przeprowazana za granicą to MZ dostępu do informacji o dawstwie nie ma.

Cara, Nefertiti89 lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Cara Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    Ja miałam dostęp do informacji o wieku grupie krwi kolorze oczu wzroście itp. Wiem tez ze moja dawczyni juz rodziła. Dodatkowe dane medyczne ma bank zarodków. Doszukiwać raczej nie, natomiast na pewno dziecko powinno mieć dostęp do danych medycznych dawczyni na podstawie których zakwalifikowali ja do dostawa. Anonimowe dawstwo nie odbiera dziecku prawa do wiedzy o pochodzeniu ge tycznym i sa kraje w których nie ma anonimowego dastwa.
    No wlasnie na tym polega dawstwo anonimowe, że dziecko nie dowie się o danych dawcy, ani i jego chorobach. Pelnoletnie dziecko będzie mialo dostęp tylko do tych danych dawczyni, które mamy my jako biorcy - czyli wiek i cechy fenotypowe. Tylko to, żadnych chorób, nazwiska, pesel, itp. To reguluje ustawa.
    Dlatego też w mojej ocenie wiedza dziecka o tym, że jest z dawstwa komorki, może być dla niego obciążeniem, bo nigdy nie dowie się, kim była jego genetyczna matka.

spineczka, happilyeverafter lubią tę wiadomość

‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ