In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Frankfurterka wrote:To sa dwie różne sprawy. Matka jest kobieta która urodziła jak i ojcem z założenia jest maz matki
Natomiast sa regulacje o prawie do wiedzy o pochodzeniu i informacja o dawstwie jest przechowywana zeby dziecko mogło mieć wiedzę na temat kwestii zdrowotnych dawcy komorek. To sa info do których ma dostęp właściwie tylko osoba zainteresowana czyli dziecko. To sa zalecenia rady europy ale z tego co teraz sprawdziłam to polska je olala jak narazie i tylko mieli od lat jakis projekt.Frankfurterka lubi tę wiadomość
-
Nie rozumiem jakby to mogło być możliwe, żeby w akcie urodzenia wpisywać info o pochodzeniu z dawstwa...
USC musiałby dostawać takie informacje w co wątpię.
Natomiast jeśli dziecko się dowie to jak najbardziej rozumiem, że może chcieć uzyskać wiedzę na ten temat, ale też kłóci mi się z tym, że dawstwo jest anonimowe.Naturals 03.2023 💔
I IVF 07.2024 ❌
II IVF 09.2024 ❌
III IVF 11.2024 ❄️
FET 12.2024 🤔 -
Lusille wrote:Nie rozumiem jakby to mogło być możliwe, żeby w akcie urodzenia wpisywać info o pochodzeniu z dawstwa...
USC musiałby dostawać takie informacje w co wątpię.
Natomiast jeśli dziecko się dowie to jak najbardziej rozumiem, że może chcieć uzyskać wiedzę na ten temat, ale też kłóci mi się z tym, że dawstwo jest anonimowe.
Dawstwo jest anonimowe bo nie dostajesz imienia i nazwiska dawcy do reki tylko numer. Biorstwo anonimowe polega na tym ze dawca nie wie kto otrzymał jego komorki. Natomiast to sa bardzo ważne kwestie w sprawie historii chorób w rodzinie.monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.
5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
KD: 02.2024
VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2 -
Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️
Teraz znowu zaczęłam się stresować 🙈
Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?Frankfurterka, Lusille, Nowa na forum, happilyeverafter, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Paulijana wrote:Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️
Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego? -
Frankfurterka wrote:Dawstwo jest anonimowe bo nie dostajesz imienia i nazwiska dawcy do reki tylko numer. Biorstwo anonimowe polega na tym ze dawca nie wie kto otrzymał jego komorki. Natomiast to sa bardzo ważne kwestie w sprawie historii chorób w rodzinie.
Wyłania się pytanie, skoro my nie mogliśmy uzyskać więcej informacji niż: wiek, waga, kolor oczu, kolor włosów, oraz to ze osoba zdrowa ponieważ została zakwalifikowana do dawstwa, to jakie informacje będzie mogło potencjalnie uzyskać dziecko w przyszłości nt historii chorób w rodzinie? Jeżeli byłyby jakieś ciężkie choroby w rodzinie dawczyni to my powinniśmy być również poinformowani. Drugie pytanie to czy będzie miało dostęp tylko do formularza wypełnionego przez dawczynię czy będą ta osobe doszukiwać w celu sprawdzenia historii chorob w rodzinie w co wątpię. Ta osoba ma zagwarantowane anonimowe dawstwo i nie chce aby w przyszłości ktoś się z nią kontaktował.Lusille lubi tę wiadomość
2018: 1 IVF IMSI MSOME : punkcja 8.12
transfer 11.12 2x3dniowe
01.2019 poronienie zatrzymane [*] 8 tydz 😥
19.04.19 crio 2x3dniowe beta 0
2019: II IVF IMSI MSOME : Punkcja 13.06: 6 komorek =>2 zarodki
crio 1 beta 0
31.01.22 crio zarodek 3 dniowy (8A)
22.02 pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym. Wieczorem poczatek krwawienia...[*] tydz 6 😥
07.2023 AMH 0,87 III IVF IMSI MSOME: 2 zarodki nieprawidłowe po pgta. Nie ma transferu.
04.2024 IV IVF 1 blastocysta
[/url] -
Paulijana wrote:Cześć dziewczyny, dzwonili dzisiaj z kliniki, że mają dla nas oocyty. Czyli 2 tygodnie im to zajęło ✊️
Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?Naturals 03.2023 💔
I IVF 07.2024 ❌
II IVF 09.2024 ❌
III IVF 11.2024 ❄️
FET 12.2024 🤔 -
Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?
Lekarz prowadzący i tak się dowie z karty badania prenatalnego, ponieważ tam są te dane wprowadzone. No chyba że nie udostępnisz prowadzącemu wyników badań prenatalnych.2018: 1 IVF IMSI MSOME : punkcja 8.12
transfer 11.12 2x3dniowe
crio 1 beta 0
22.02 pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym. Wieczorem poczatek krwawienia...[*] tydz 6 😥
07.2023 AMH 0,87 III IVF IMSI MSOME: 2 zarodki nieprawidłowe po pgta. Nie ma transferu.
[/url] -
spineczka wrote:Lekarz prowadzący i tak się dowie z karty badania prenatalnego, ponieważ tam są te dane wprowadzone. No chyba że nie udostępnisz prowadzącemu wyników badań prenatalnych.
-
spineczka wrote:Wyłania się pytanie, skoro my nie mogliśmy uzyskać więcej informacji niż: wiek, waga, kolor oczu, kolor włosów, oraz to ze osoba zdrowa ponieważ została zakwalifikowana do dawstwa, to jakie informacje będzie mogło potencjalnie uzyskać dziecko w przyszłości nt historii chorób w rodzinie? Jeżeli byłyby jakieś ciężkie choroby w rodzinie dawczyni to my powinniśmy być również poinformowani. Drugie pytanie to czy będzie miało dostęp tylko do formularza wypełnionego przez dawczynię czy będą ta osobe doszukiwać w celu sprawdzenia historii chorob w rodzinie w co wątpię. Ta osoba ma zagwarantowane anonimowe dawstwo i nie chce aby w przyszłości ktoś się z nią kontaktował.
Ja miałam dostęp do informacji o wieku grupie krwi kolorze oczu wzroście itp. Wiem tez ze moja dawczyni juz rodziła. Dodatkowe dane medyczne ma bank zarodków. Doszukiwać raczej nie, natomiast na pewno dziecko powinno mieć dostęp do danych medycznych dawczyni na podstawie których zakwalifikowali ja do dostawa. Anonimowe dawstwo nie odbiera dziecku prawa do wiedzy o pochodzeniu ge tycznym i sa kraje w których nie ma anonimowego dastwa.
VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
monester wrote:Frankfurterko widzę, że miałaś transfer ! Kiedy testy ?
W poniedziałek. Dzisiaj facelle było białe jak śnieg ale pocieszam sie ze poprzednio cos wyszło dopiero przy trzycyfrowej becie.Trinity_Nea lubi tę wiadomość
monester wrote:Albo nie podasz przy prenetalnych tej info. Poza tym zawsze możesz powiedzieć że mrozilas swoje komórki lata temu. U mnie w badaniu tzn w opisie jest to praktycznie niewidoczne -;chyba że wiesz gdzie szukać
U mnie w badaniu było widoczne, nawet Był wykres z wiekiem dawczyni. Ja wyłożyłam prowadzacemu karty na stół przy okazaniu wyników zadań prenatalnych. Miałam wyrzuty sumienia że nie powiedziałam wcześniej....
Dlatego też radzę znaleźć zaufanego lekarza do prowadzenia ciąży, no chyba że nie mówimy....Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 09:11
transfer 11.12 2x3dniowe
crio 1 beta 0
[/url] -
spineczka wrote:U mnie w badaniu było widoczne, nawet Był wykres z wiekiem dawczyni. Ja wyłożyłam prowadzacemu karty na stół przy okazaniu wyników zadań prenatalnych. Miałam wyrzuty sumienia że nie powiedziałam wcześniej....
Dlatego też radzę znaleźć zaufanego lekarza do prowadzenia ciąży, no chyba że nie mówimy.... -
Paulijana wrote:Czy ta informacja pozostaje tylko dla wiedzy lekarza czy on ja gdzieś podaję dalej i np mogą w szpitalu przy porodzie gdzieś to wpisać?
Ta informacja powinna pozostać tylko do wiedzy lekarza, ja prowadzę ciążę prywatnie i nie mam obaw że wypłynie.
transfer 11.12 2x3dniowe
crio 1 beta 0
[/url] -
Dziewczyny, które już jesteście w ciąży albo urodziłyście, mówiłyście waszemu lekarzowi poza kliniki, że ciąża jest z dawstwa komórkowego?
TakStarania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Frankfurterka wrote:To sa dwie różne sprawy. Matka jest kobieta która urodziła jak i ojcem z założenia jest maz matki
Natomiast sa regulacje o prawie do wiedzy o pochodzeniu i informacja o dawstwie jest przechowywana zeby dziecko mogło mieć wiedzę na temat kwestii zdrowotnych dawcy komorek. To sa info do których ma dostęp właściwie tylko osoba zainteresowana czyli dziecko. To sa zalecenia rady europy ale z tego co teraz sprawdziłam to polska je olala jak narazie i tylko mieli od lat jakis projekt. -
Warto zaznaczyć, że MZ ma dostęp do tych informacji tylko jeśli transfer odbywał się w PL.
Jeśli procedura była przeprowazana za granicą to MZ dostępu do informacji o dawstwie nie ma.Cara, Nefertiti89 lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Frankfurterka wrote:Ja miałam dostęp do informacji o wieku grupie krwi kolorze oczu wzroście itp. Wiem tez ze moja dawczyni juz rodziła. Dodatkowe dane medyczne ma bank zarodków. Doszukiwać raczej nie, natomiast na pewno dziecko powinno mieć dostęp do danych medycznych dawczyni na podstawie których zakwalifikowali ja do dostawa. Anonimowe dawstwo nie odbiera dziecku prawa do wiedzy o pochodzeniu ge tycznym i sa kraje w których nie ma anonimowego dastwa.
Dlatego też w mojej ocenie wiedza dziecka o tym, że jest z dawstwa komorki, może być dla niego obciążeniem, bo nigdy nie dowie się, kim była jego genetyczna matka.spineczka, happilyeverafter lubią tę wiadomość