Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    Hej Paulijana, a możesz sie podzielić tytułem tych materiałów? Nasza obowiązkowa konsultacja z psychologiem była dosyć dziwna i sprowadzała sie do tego czy zamierzamy powiedzieć rodzinie ze ciąża jest z dawstwa i czy mój maz (sic!) jest z tym ok. :)

Hej , pewnie, mogę przesłać na maila bo to są przetłumaczone z zagranicznych egzemplarzy, prawdopodobnie w pdf z tego co pamiętam. Jak wrócę z pracy to zerknę na kompie.

Mam pytanko czy już jakieś dziewczyny, które w ostatnim czasie zdecydowały się na KD i są po kwalifikacji otrzymały informację, że dawczyni znaleziona?
    U nas jutro minie 2 tygodnie a ja już z niecierpliwosci nie mogę wytrzymać.
    Już myślę czy nie zmienić kliniki bo wolno szukają 😜

Frankfurterka lubi tę wiadomość

• Madziarenka Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Hej , pewnie, mogę przesłać na maila bo to są przetłumaczone z zagranicznych egzemplarzy, prawdopodobnie w pdf z tego co pamiętam. Jak wrócę z pracy to zerknę na kompie.

Mam pytanko czy już jakieś dziewczyny, które w ostatnim czasie zdecydowały się na KD i są po kwalifikacji otrzymały informację, że dawczyni znaleziona?
    Nam znaleziono dawczyni miesiąc temu ,w ciągu 7 dni ,teraz czekamy tylko na wynik histeroskopi ...lekarz po znalezieniu dawczyni zlecił Nam histeroskopie z biopsja endometrium I nk . Wyniki nk wyszły ok ,z biopsji wynikło że zapalenie endometrium(aktualnie antybiotyk) wizyta 19.08 mam nadzieję że jest bliżej transfery niż było.

• Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziarenka wrote:
    Nam znaleziono dawczyni miesiąc temu ,w ciągu 7 dni ,teraz czekamy tylko na wynik histeroskopi ...lekarz po znalezieniu dawczyni zlecił Nam histeroskopie z biopsja endometrium I nk . Wyniki nk wyszły ok ,z biopsji wynikło że zapalenie endometrium(aktualnie antybiotyk) wizyta 19.08 mam nadzieję że jest bliżej transfery niż było.

A w jakiej jesteście klinice?

• Luusia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Hej , pewnie, mogę przesłać na maila bo to są przetłumaczone z zagranicznych egzemplarzy, prawdopodobnie w pdf z tego co pamiętam.
    Czy też mogłabym prosić o przesłanie takich materiałów?

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • glodia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Według mnie nie da rady porównać tych wyników 1:1, bo jeden wynik jest procentowy, a drugi ilościowy.

Teraz komórek NK masz 5% (ale nie wiadomo ile to jest ilosciowo), a wcześniej miałaś 30 w powiększonym polu widzenia mikroskopu (HPF = high power field), ale nie wiadomo ile to było procentowo.

Także ja również nie wiem jak to dokładnie zinterpretować. Jeżeli sugerować się tylko tym co napisali na wyniku, to ich ilość masz prawidłową :-) Tak czy siak najlepiej niech się lekarz wypowie.
    Tylko wiecie co jest najgorsze ... badanie robione 2x w mojej klinice, 2x wysłali wycinek do diagnostyki, a mój lekarz mówi: nie wiem, ja się nie znam :O

• Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luusia wrote:
    Czy też mogłabym prosić o przesłanie takich materiałów?
    Pewnie, podajcie maile i wieczorem wyślę. Sprawdziłam i to pliki pdf

• Luusia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek 🙂

Paulijana lubi tę wiadomość

age.png
    44 lata
    ANA 2 - ujemne

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • Madziarenka Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    A w jakiej jesteście klinice?
    W Gyncentrum w Katowicach

• Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziarenka wrote:
    W Gyncentrum w Katowicach
    Oo to nasza ostatnia klinika, w której próbowaliśmy z moimi komórkami. Fajnie, szybko udało im się znaleźć dla was dawczynie - oni chyba mają swój bank.
    Bocian też ma i liczyłam, że to pojdzie szybciej niż 2 miesiące.

• Madziarenka Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Oo to nasza ostatnia klinika, w której próbowaliśmy z moimi komórkami. Fajnie, szybko udało im się znaleźć dla was dawczynie - oni chyba mają swój bank.
    Bocian też ma i liczyłam, że to pojdzie szybciej niż 2 miesiące.
    Tak dawczyni udało znaleźć się szybko. Ale my tam jesteśmy od końca stycznia ...I do teraz nie widzimy światełka w tunelu, ciągle coś, u mnie na początku bakteria (miesiąc antybiotyk)nasienie też nie było rewelacyjne wiec suple przez około 3 miesięcy i tak zlecialo 6miesiecy ...mam wrażenie że stoimy w miejscu. Pocieszajacy jest fakt że jest już dawczyni i jak tylko wyjdzie dobrze histeroskopia usłyszymy że można przygotowywać się do transferu.

• Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:

Dziękuję jesteś wielka :)

Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek to prześlę adres e-mailowy.

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2
  • Luusia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Doszlo - serdecznie dziękuję 😊

age.png
    44 lata
    ANA 2 - ujemne

20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • happilyeverafter Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniki wrote:
    No właśnie jestem taka zła na siebie, że tyle czasu i kasy"zmarnowałam" na swoje komórki. Ale z synkiem udało się naturalnie w 2 cyklu starań i wierzyłam, że IVF musi się nam udać. Mąż miał świetne wyniki, ja miałam niezłe AMH. Niestety wpływu wieku na jakość komórek nie da się zneutralizować 🥺
    Mam jeszcze kilka pytań - wysłałam zaproszenie do przyjaciółek.

Zaakceptowałam 😊

2020r. Nasz Cud 🤍 nasze Życie 💕🧚‍♂️🧸🩰
    01.2024: 9dpt beta 71 💗 bądź zdrów Maluszku ✨🙏🏻👶
    2❄️❄️
    The true miracle is having faith no matter what👣🍀

preg.png
  • Lniana Debiutantka

Wysłany: 7 sierpnia, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    Hej Paulijana, a możesz sie podzielić tytułem tych materiałów? Nasza obowiązkowa konsultacja z psychologiem była dosyć dziwna i sprowadzała sie do tego czy zamierzamy powiedzieć rodzinie ze ciąża jest z dawstwa i czy mój maz (sic!) jest z tym ok. :)

Ojjj! To niezbyt komfortowe pytania... Jest, przepraszam, na nie jedna, jedyna, właściwa odpowiedź? Można "nie zdać" takiej konsultacji? Są jakieś bardziej i mniej oczekiwane odpowiedzi? Powinno się informować rodzinę, że ciąża jest z dawstwa?

Wysłany: 7 sierpnia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lniana wrote:
    Ojjj! To niezbyt komfortowe pytania... Jest, przepraszam, na nie jedna, jedyna, właściwa odpowiedź? Można "nie zdać" takiej konsultacji? Są jakieś bardziej i mniej oczekiwane odpowiedzi? Powinno się informować rodzinę, że ciąża jest z dawstwa?

Nie ma szans żeby nie zdać konsultacji. Zrobili ja trochę na odwal się i do tego po polsku mimo że mój mąż nie mówi po polsku a za "servis" po angielsku brali od nas dodatkowa kasę:)

Mówić nie musisz nic nikomu ale z tego co pamiętam w akcie urodzenia (pełnym, nie takim odpisie jak do ślubu czy cos) jest adnotacja o dawstwie komórek.

VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
  • SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    Nie ma szans żeby nie zdać konsultacji. Zrobili ja trochę na odwal się i do tego po polsku mimo że mój mąż nie mówi po polsku a za "servis" po angielsku brali od nas dodatkowa kasę:)

Mówić nie musisz nic nikomu ale z tego co pamiętam w akcie urodzenia (pełnym, nie takim odpisie jak do ślubu czy cos) jest adnotacja o dawstwie komórek.

Wydaje mi się że nie ma takiej info w akcie urodzenia, chyba że było to dawstwo zarodka ?
    Nie jestem pewna, ale skąd USC miałby takie informacje?

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • Cara Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frankfurterka wrote:
    z tego co pamiętam w akcie urodzenia (pełnym, nie takim odpisie jak do ślubu czy cos) jest adnotacja o dawstwie komórek.
    W akcie urodzenia, nawet zupełnym, nie ma informacji o dawstwie komórki. Zgodnie z polskim prawem matką jest kobieta, która urodziła dziecko, bez znaczenia jest tu pokrewieństwo genetyczne. Dziewczyny, które juz urodziły, możecie potwierdzić?

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    W akcie urodzenia, nawet zupełnym, nie ma informacji o dawstwie komórki. Zgodnie z polskim prawem matką jest kobieta, która urodziła dziecko, bez znaczenia jest tu pokrewieństwo genetyczne. Dziewczyny, które juz urodziły, możecie potwierdzić?
    Z tego co się orientowałam to info o kd nie ma, ale w przypadku adopcji zarodka jest info w akciw zupełnym. Natomiast istnieje w Polsce rejestr dawców i biorców - poczytajcie ustawę o leczeniu niepłodności - po ukończeniu 18 roku życia dziecko jeśli się dowie że jest z adopcji gamet będzie mogło uzyskać podstawowe informacje o dawcach

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Potwierdzam

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Wysłany: 8 sierpnia, 04:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:

To sa dwie różne sprawy. Matka jest kobieta która urodziła jak i ojcem z założenia jest maz matki :)
    Natomiast sa regulacje o prawie do wiedzy o pochodzeniu i informacja o dawstwie jest przechowywana zeby dziecko mogło mieć wiedzę na temat kwestii zdrowotnych dawcy komorek. To sa info do których ma dostęp właściwie tylko osoba zainteresowana czyli dziecko. To sa zalecenia rady europy ale z tego co teraz sprawdziłam to polska je olala jak narazie i tylko mieli od lat jakis projekt.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 05:05

‹‹ 510 511 512 513 514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ