X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 25 września, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda7676 wrote:
    Witaj, ja też chcę podejść do in vitro z KD w Reprofit. W przyszłym tygodniu mam pierwsza konsultacje online. Wysłałam już kwestionariusz i wszystkie badania, jakie do tej pory miałam zrobione. Wydaje mi się, że to lepsza opcja niż polskie kliniki. W kilku byłam na wizytach, żeby się rozeznać, ale ostatecznie się nie zdecydowałam. Teraz jestem już zdecydowana na Ostrave, bo to chyba najlepsza opcja. Też mam ok. 5 godzin jazdy tam, więc nie tragedia. Tym bardziej, jeśli się będzie jechać tylko raz czy dwa razy ... Jest to do ogarnięcia.
    Mogę Cię zaprosić do przyjaciółek? Miałaby kilka pytań po tym jak będziesz mieć konsultacje.

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
  • Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Wiem tylko o tych cechach i była pelna zgodność 🙂 wiem też, że była to studentka ale nic więcej 😅
    Ja polecam w przypadku Gdańskiej Invicty dr Zielińskiego. Warto poczekać na termin.
    Komórki mrożone

Czyli korzystałaś z mrożonych komórek, są rzeczywiście różne opinie na temat mrożonych i świeżych. Oszaleć można od tych wszystkich wiadomości w necie, jedni piszą, że mrożone są tak samo dobre jak świeże inni, że Czechy wcale nie są tak dużo lepsze od polskich klinik... nie wiadomo ile w tym wszystkim prawdy ile marketingu klinik...

• Martuśka87 Ekspertka

Wysłany: 25 września, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Czyli korzystałaś z mrożonych komórek, są rzeczywiście różne opinie na temat mrożonych i świeżych. Oszaleć można od tych wszystkich wiadomości w necie, jedni piszą, że mrożone są tak samo dobre jak świeże inni, że Czechy wcale nie są tak dużo lepsze od polskich klinik... nie wiadomo ile w tym wszystkim prawdy ile marketingu klinik...

Wydaje mi się że każdy będzie chwalić tam gdzie mu się udało .Jednym w Czechach innym w Polsce .Ja zdecydowałam się na klinikę u nas bo jest program i nic to nie kosztuje .Jeśli by się nie udało to wtedy też miała Zamiar uderzyć do Czech .

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
    2012 ciąża naturalna dziewczynka 🥰

2014 torbiel jajnika prawego-operacja
    2018 torbiel jajnika lewego-operacja
    2019 torbiel jajnika prawego operacja

Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰

04.2024 I inseminacja ☹️

05.2024. II inseminacja ☹️

06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️

20.08.2024 In vitro z KD
    09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️
    8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    9t6d - 2.99 cm i tętno 173

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 25 września, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Oczywiście, masz rację, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw "za" jest więcej.
    Dziewczyny, a czy któraś z Was, która miała invitro kd w Polsce ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia związane z procedurą?
    Ja polecam invicta 1 transfer udany z 6 oscytow uzyskaliśmy 2 blastki 3bb. Braliśmy mrożone komórki I przy słabym nasieniu i tak 2 blastki były. Gwarancja była 1 zarodka.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 25 września, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Też uważam, że mówienie o tym nikogo nie uszczęśliwi, a może zaszkodzić. Pięknie piszesz o miłości do dziecka.
    Wiem, że do decyzji trzeba dojrzeć, jak pisze Elka198321, ale to są takie ogólnikowe stwierdzenia, bo dojrzeć to nie znaczy dorosnąć - bo osoby decydujące się na kd to nie są nastolatki, ale dojrzałe kobiety po przejściach. Właśnie w podjęciu decyzji może "pomóc" druga kobieta i jej doświadczenia pozytywne lub negatywne, jej rozterki, które jak widać często znikają po pojawieniu się tej małej istoty na świecie.
    Wiesz mam starszą koleżankę od siebie przeszli masę procedur na jej komórkach a do kd jak to stwierdziła niedorosła jeszcze bo nie jest w stanie zaakceptować tego że będą to geny z innej kobiety a nie jej.
    Dojrzałość w moim wypadku to zaakceptowanie trgo że z moich komórek nic niewyjdzie i świadoma decyzja o kd. Niestety nie każda kobieta decyduję się na tem krok bo ma do końca nadzieję że a może przy kolejnej procedurze się uda.. Ja znając i będąc świadoma tego że po 35 roku ryzyko wad genetycznych komórki zwiększa się znacznie i mając za sobą 4 pełne procedury z której mieliśmy tylko 1 ciążą biochemiczną odpuściłam.Tym bardziej że powiedziano mi ze moje komórki mają już ślady ziarnistości które świadczą że może być problem z rozwojrm zarodka. A mieliśmy też problem z nasieniem i przez 5 lat leczenia kosztowało nas to wszystko masę stresu,nieprzespanych nocy i płaczu.

• Esti84 Znajoma

Wysłany: 25 września, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Czy jest tu jakaś z dziewczyn która korzystała z AK w Oviklinice ?

Ona 39l AMH 0,74 ->2022r.

Start 2022 Invimed Wwa
    I procedura październik 22 - pobrane 4 komórki- 0 zarodków
    II procedura listopad 22 - pobrano 2 komórki - 0 zarodków
    III procedura grudzień 22- pobrano 3 komórki - 0 zarodków
    2023 klinika Eurofertil Czechy
    IV procedura luty 23- pobrano 4 komórki - 1 zarodek ( zdrowy genetycznie )
    V procedura marzec 23 - pobrano 2 komórki - 1 zarodek ( mozaika nie do transferu )
    28.04.23 - 1 transfer zdrowej blastocysty - nieudany :(
    VI procedura 3 lipiec 23 -pobrano 2 komórki - 2 zarodki ( 2 chore :( )
    VII procedura 19 lipiec 23- pobrano 4 komórki - 2 zarodki ( 1 zdrowy , drugi chory )
    VIII procedura 16 sierpień 23 - pobrano 3 komórki - 0 zarodków :(
    Histeroskopia diag. i badanie CD 138 CD 56 -> 4 października
    13 grudzień 23- transfer zdrowego zarodka (encorton+prograf) nieudany :(
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 25 września, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie rok temu byłam pełna obaw ale też wielkich nadziei. To właśnie rok temu pojawiłaś się Alutku w moim brzuszku :)
    25.09 podeszliśmy do naszego pierwszego w życiu transferu. Długo wyczekanego, okupionego wieloma łzami, z całkowita niepewnością bo mimo w miarę dobrych warunkow ogólnych to endometrium było skrajnie niskie. Ale udało się i w tej cieniutkim endo zagościłas na prawie 9 msc :)

To był jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu. A drugi był 17.05. gdy pojawiłaś się na świecie. NASZA dziewczynka, tylko nasza :)

To wielki dzień dla mnie więc musiałam się pochwalić :) wybaczcie

Hope_89, gusia, Lusille, Nowa na forum, mi.nu, WiosnyFanka, Mirabel, Elka198321, Kleopati, Luusia, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 25 września, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć🙂
    Jak pisałam kilkanaście tygodni wcześniej tuż przed kwalifikacją do programu okazało się, że jestem w ciąży- to tak dla przypomnienia.
    Dzisiaj jestem w 15+1 tygodniu ciąży. Bobo rozwija się prawidłowo.
    Invicta przypadła mi do gustu więc prenatalne robiliśmy właśnie u nich, na kolejne też już nas zapisali. Ciążę sami sugerowali mi przenieść bliżej domu, jednak dojazd 150 km kiedy zadzieje się coś złego nie jest najlepszą opcją.

Saimi, Elka198321, Martuśka87, Kleopati, Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

1991
    ✖️stwierdzone przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🔹️11.23 rozpoczęcie przygotowań do pierwszego transferu
    🔹️4.12.23 pierwszy transfer z kd ❌️
    🏥 Invicta Warszawa
    ▫️28.05.2024 pierwsza wizyta
  • Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Dokładnie rok temu byłam pełna obaw ale też wielkich nadziei. To właśnie rok temu pojawiłaś się Alutku w moim brzuszku :)
    25.09 podeszliśmy do naszego pierwszego w życiu transferu. Długo wyczekanego, okupionego wieloma łzami, z całkowita niepewnością bo mimo w miarę dobrych warunkow ogólnych to endometrium było skrajnie niskie. Ale udało się i w tej cieniutkim endo zagościłas na prawie 9 msc :)

To był jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu. A drugi był 17.05. gdy pojawiłaś się na świecie. NASZA dziewczynka, tylko nasza :)

To wielki dzień dla mnie więc musiałam się pochwalić :) wybaczcie

Cudownie, cieszę się razem z Tobą! ❤️ a w jakiej klinice miałaś procedurę? Polecasz, czy raczej nie?

• Magda7676 Koleżanka

Wysłany: 25 września, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Mogę Cię zaprosić do przyjaciółek? Miałaby kilka pytań po tym jak będziesz mieć konsultacje.
    Tak, oczywiście, tylko nie wiem, co nam zrobić bo dopiero od niedawna jestem na tym forum. Czy mam coś kliknąc?

• Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Cześć🙂
    Jak pisałam kilkanaście tygodni wcześniej tuż przed kwalifikacją do programu okazało się, że jestem w ciąży- to tak dla przypomnienia.
    Dzisiaj jestem w 15+1 tygodniu ciąży. Bobo rozwija się prawidłowo.
    Invicta przypadła mi do gustu więc prenatalne robiliśmy właśnie u nich, na kolejne też już nas zapisali. Ciążę sami sugerowali mi przenieść bliżej domu, jednak dojazd 150 km kiedy zadzieje się coś złego nie jest najlepszą opcją.

Cześć Nat, a same przygotowania do procedury kd? Napiszesz coś więcej?

• Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Wiesz mam starszą koleżankę od siebie przeszli masę procedur na jej komórkach a do kd jak to stwierdziła niedorosła jeszcze bo nie jest w stanie zaakceptować tego że będą to geny z innej kobiety a nie jej.
    Dojrzałość w moim wypadku to zaakceptowanie trgo że z moich komórek nic niewyjdzie i świadoma decyzja o kd. Niestety nie każda kobieta decyduję się na tem krok bo ma do końca nadzieję że a może przy kolejnej procedurze się uda.. Ja znając i będąc świadoma tego że po 35 roku ryzyko wad genetycznych komórki zwiększa się znacznie i mając za sobą 4 pełne procedury z której mieliśmy tylko 1 ciążą biochemiczną odpuściłam.Tym bardziej że powiedziano mi ze moje komórki mają już ślady ziarnistości które świadczą że może być problem z rozwojrm zarodka. A mieliśmy też problem z nasieniem i przez 5 lat leczenia kosztowało nas to wszystko masę stresu,nieprzespanych nocy i płaczu.

Ela, oczywiście, bo najważniejsze to podjąć świadomą decyzję.
    Mam wrażenie, choć to oczywiście tylko moje osobiste spostrzeżenia, że gdy kobieta przekracza symboliczną granicę 40 lat, a wyniki nie są zadowalające, zaczyna sobie uświadamiać, że dalsze szanse mogą maleć. Wtedy może zacząć rozważać opcję skorzystania z komórki dawczyni lub zarodka. Z kolei przed czterdziestką często towarzyszy jej nadzieja, że być może kolejne próby przyniosą upragniony sukces. Tak więc w podjęciu decyzji na pewno pomaga tzw. pesel.

• Saimi Autorytet

Wysłany: 25 września, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Cudownie, cieszę się razem z Tobą! ❤️ a w jakiej klinice miałaś procedurę? Polecasz, czy raczej nie?

W MedART. Polecam. Mną zajęli się bardzo dobrze. Czułam się zaopiekowana. Chociaż wiadomo, że ciąża zagrożona z problemami ale udało się :)
    Nie wiem jak teraz to wygląda bo widziałam, że są jakieś zgrzyty w kontaktach z niektórymi lekarzami z tej kliniki.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 25 września, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Cześć Nat, a same przygotowania do procedury kd? Napiszesz coś więcej?

Ta ciąża jest "naturalna", jestem jednak po jednym nieudanym transferze.
    Jakimś cudem udało się naturalnie chociaż ja już nawet nie liczyłam na to bo zmieniliśmy klinikę właśnie na Invictę, partner był 3 dni przed oddaniem nasienia a ja chwilę przed "kwalifikacją".

1991
    ✖️stwierdzone przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🔹️11.23 rozpoczęcie przygotowań do pierwszego transferu
    🔹️4.12.23 pierwszy transfer z kd ❌️
    🏥 Invicta Warszawa
    ▫️28.05.2024 pierwsza wizyta
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 25 września, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czechy byly popularne ze wzgledu na ich dobre statystyki, swieze komorki, gwarancje blastocyst, ogolne podejscie do pacjentow. Nazywane ostatnia deska ratunku- zazwyczaj szly tam dziewczyny ktorym wielokrotnie w Polsce sie nie udalo. Koszty do Pl porownywalne, zalezalo od przypadku. Tak bylo te dwa lata temu, kiedy ja podchodzilam i absolutnie nie zaluje tego wyboru.

W tej chwili jest dofinansowanie wiec warto sprobowac u nas, skoro sie nie placi to sie nic nie traci, procz czasu, ale przy kd akurat mijajacy czas nie jest jakas ogromna przeszkoda w wiekszosci przypadkow 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września, 21:03

Mirabel, Martuśka87, mi.nu lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Czechy byly popularne ze wzgledu na ich dobre statystyki, swieze komorki, gwarancje blastocyst, ogolne podejscie do pacjentow. Nazywane ostatnia deska ratunku- zazwyczaj szly tam dziewczyny ktorym wielokrotnie w Polsce sie nie udalo. Koszty do Pl porownywalne, zalezalo od przypadku. Tak bylo te dwa lata temu, kiedy ja podchodzilam i absolutnie nie zaluje tego wyboru.

W tej chwili jest dofinansowanie wiec warto sprobowac u nas, skoro sie nie placi to sie nic nie traci, procz czasu, ale przy kd akurat mijajacy czas nie jest jakas ogromna przeszkoda w wiekszosci przypadkow 🙂

Dziękuję za informację, a czy wiesz może, albo dziewczyny na forum, czy zarodki (z kom. jajkowych kd i plemników partnera) są poddawane testowi PGT-A w programie dofinansowań?

• Martuśka87 Ekspertka

Wysłany: 25 września, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Dziękuję za informację, a czy wiesz może, albo dziewczyny na forum, czy zarodki (z kom. jajkowych kd i plemników partnera) są poddawane testowi PGT-A w programie dofinansowań?
    Z tego co wiem to nie są poddawane ale można dopłacić i poddać testowi .

Elka198321 lubi tę wiadomość

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
    2012 ciąża naturalna dziewczynka 🥰

2014 torbiel jajnika prawego-operacja
    2018 torbiel jajnika lewego-operacja
    2019 torbiel jajnika prawego operacja

Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰

04.2024 I inseminacja ☹️

05.2024. II inseminacja ☹️

06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️

20.08.2024 In vitro z KD
    09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️
    8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    9t6d - 2.99 cm i tętno 173

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • Mirabel Znajoma

Wysłany: 25 września, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka87 wrote:
    Z tego co wiem to nie są poddawane ale można dopłacić i poddać testowi .

Martuśka, przeczytałam w Twojej stopce, że masz dwoje dzieci poczętych naturalnie, a jedno dzięki KD. Jeśli mogłabyś się podzielić, jak wyglądał proces podejmowania takiej decyzji – jak do tego doszłaś – byłabym bardzo wdzięczna. To bardzo delikatny i osobisty temat, dlatego pytam z pełnym szacunkiem i zrozumieniem, jeśli nie chcesz o tym mówić.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 25 września, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel wrote:
    Koszty badań są za wysokie aby były w programie.
    My też przy transferze starego zarodka który już mamy np.wlew leku atosiban,dodatkowe weryfikację, naciecie otoczki dopłacamy...

• Emily0723 Autorytet

Wysłany: 26 września, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esti84 wrote:
    Cześć,
    Czy jest tu jakaś z dziewczyn która korzystała z AK w Oviklinice ?
    Nie i bardzo się cieszę że nie doszłam tam do tego etapu. Polecam poczytać opinie na grupie fb niskie amh lub wpisy na insta " za wszelką cenę " jak dziewczyna w wieku 45 lat czekała 1,5 roku na dawczynie. I się doczekała dostała 2 chyba bardzo słabej klasy zarodki. Oba transfery nieudane.

‹‹ 552 553 554 555 556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ