In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesi - pełna anonimowość, brak wzmianki w papierach w kraju o kd, swojego czasu jako jedyni dawali gwarancję blastocyst dwóch na procedurę. A niestety w Polsce to było różnie , również nie wszystkie kliniki mają swoje banki - część opiera programy z kd tylko na pacjentkach. Jak miałaś wydać 25 tysięcy to chciałaś jechać tam gdzie masz gwarancję że odbędzie się transfer chociaż
Ewa6 lubi tę wiadomość
-
Mmagda wrote:My właśnie też stoimy przed wyborem i raczej nastawiamy się na Czechy pomimo kosztów.Nasz doktor dał nam taki argument komórki w Polsce są od kobiet leczących się i są to mrożone oocyty których przy procedurze dostajemy 6 szt i niestety mrożenie je osłabia. Czechy w tej kwestii wygrywają dawczyni to przeważnie młoda studentka która jest stymulowana do konkretnej procedury i wszystkie komórki które powstaną należą do pary.Niech ktoś mnie poprawi jeżeli coś źle zrozumiałam od lekarza ale on zawsze mówił jeżeli zdecydujecie o AK to tylko Czechy pomimo iż pracuje w polskiej klinice.
Widziałam ogłoszenia jakie publikują polskie Kliniki Leczenia Niepłodności poszukujące dziewczyn, ogłoszenia typu: "Zostań dawczynią komórek jajowych i otrzymaj rekompensatę do 5000 zł. Wypełnij formularz. Pomóż zrealizować marzenia innych i zostań dawczynią komórek jajowych - wiek 20 – 32 lata".
Czy zatem jest jakaś selekcja, komu dają mrożone, a komu świeże?
Mmagda - A jak chodzi o Czechy, to jaki ośrodek? I jaki jest koszt?
-
Mirabel wrote:Widziałam ogłoszenia jakie publikują polskie Kliniki Leczenia Niepłodności poszukujące dziewczyn, ogłoszenia typu: "Zostań dawczynią komórek jajowych i otrzymaj rekompensatę do 5000 zł. Wypełnij formularz. Pomóż zrealizować marzenia innych i zostań dawczynią komórek jajowych - wiek 20 – 32 lata".
Czy zatem jest jakaś selekcja, komu dają mrożone, a komu świeże?
Mmagda - A jak chodzi o Czechy, to jaki ośrodek? I jaki jest koszt? -
monester wrote:Czesi - pełna anonimowość, brak wzmianki w papierach w kraju o kd, swojego czasu jako jedyni dawali gwarancję blastocyst dwóch na procedurę. A niestety w Polsce to było różnie , również nie wszystkie kliniki mają swoje banki - część opiera programy z kd tylko na pacjentkach. Jak miałaś wydać 25 tysięcy to chciałaś jechać tam gdzie masz gwarancję że odbędzie się transfer chociaż
Oczywiście, masz rację, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw "za" jest więcej.
Dziewczyny, a czy któraś z Was, która miała invitro kd w Polsce ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia związane z procedurą? -
Mirabel wrote:Oczywiście, masz rację, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw "za" jest więcej.
Dziewczyny, a czy któraś z Was, która miała invitro kd w Polsce ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia związane z procedurą?
Wszystko bez gwarancji i oczywiście bez powodzenia.
Tragedia, trafiłam na jakieś marne oocyty z Ovobanku i była to Ukrainka[/url] -
Mirabel wrote:Oczywiście, masz rację, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw "za" jest więcej.
Dziewczyny, a czy któraś z Was, która miała invitro kd w Polsce ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia związane z procedurą?
Druga procedura z obstawą immuno. Ale co chciałam napisać: miałam jeszcze taki wymóg, że jak będzie min 9 komórek to bierzemy wszystko (dopłacamy do wszystkich komórek), a jak mniej to bierzemy podstawę czyli 6. Była dla nas dawczyni, ale w dniu punkcji zadzwonili, że komórki zostały ocenione jako słabe i musimy czekać na kolejną. Kolejna była dość szybko i z tej procedury jest synek. Jeśli faktycznie tak było, to duży plus dla kliniki, że odpuścili. -
Cześć dziewczyny, zaczęłam zastanawiać się nad adopcją AK w Reprofit w Ostravie. Ode mnie mam 4,5h w jedną stronę więc jeszcze nie najgorzej. Napiszcie proszę czy pierwszy transfer od razu się udał. Czy jest jakaś minimalna ilość komórek którą gwarantują? Czy rzeczywiście jadę tylko na transfer a całą resztę robię w PL? Oczywiście mąż jedzie na oddanie nasienia. A jak z badaniami? Czytałam tutaj od was że nie badają progesteronu. Ja mam dosyć nieregularne cykle, różnej długości. Owulacja jest u mnie nawet w 10-11dc. Też jest problem z cienkim endometrium. Czy to nie za dużo przeszkód żeby decydować się na Czechy? 🤔Ona i On '84
2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
11.2017 II poronienie 9tc
02.2019 III poronienie 8tc
09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane -
ja miałam in vitro z KD w Polsce, na 6 komórek które gwarantuje klinika powstały 2 zarodki klasy 4aa! jestem w 13tc i póki co idzie dobrze, żeby nie zapeszać za wczas😋 klinika podobno ma jakies powiązania z czeskimi klinikami, bynajmniej dawczyni czeszka, 21 lat😊 reszty o niej nie wiem! i wiem że komórki były świeże!listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔 -
Chmurka87 wrote:ja miałam in vitro z KD w Polsce, na 6 komórek które gwarantuje klinika powstały 2 zarodki klasy 4aa! jestem w 13tc i póki co idzie dobrze, żeby nie zapeszać za wczas😋 klinika podobno ma jakies powiązania z czeskimi klinikami, bynajmniej dawczyni czeszka, 21 lat😊 reszty o niej nie wiem! i wiem że komórki były świeże!
Chmurka, życzę Ci z całego serca, by wszystko przebiegło pomyślnie!
Napisz mi proszę, jaka to klinika, czy jesteś zadowolona i jak wyglądała procedura "wyboru dawczyni" - ile informacji otrzymujesz o dawczyni i czy masz wpływ na to, że komórki były od dawczyni na "świeżo"?
Ściskam! -
Nowa na forum wrote:U nas pierwsza procedura się nie udała, tzn były 3 zarodki, ale beta zero. Nie wiadomo dlaczego.
Druga procedura z obstawą immuno. Ale co chciałam napisać: miałam jeszcze taki wymóg, że jak będzie min 9 komórek to bierzemy wszystko (dopłacamy do wszystkich komórek), a jak mniej to bierzemy podstawę czyli 6. Była dla nas dawczyni, ale w dniu punkcji zadzwonili, że komórki zostały ocenione jako słabe i musimy czekać na kolejną. Kolejna była dość szybko i z tej procedury jest synek. Jeśli faktycznie tak było, to duży plus dla kliniki, że odpuścili.[/url] -
Hope_89 wrote:Tak, za radą dziewczyn skorzystałam z banku Invicta.
Z 6 komórek mieliśmy 4 blastocysty i pierwsza dała nam upragnioną ciażę😊
To cudownie, a komórki były świeże? Czy miałaś jakiś wpływ na to? Wiesz coś o dawczyni?
Przepraszam, że tak wypytuję, ale tak naprawdę w klinikach lekarz tylko patrzy na zegarek i kasę, a pytanie kogoś w poczekalni jest lekkim nietaktem....Martuśka87 lubi tę wiadomość
-
U nas jak najbardziej pozytyw jak widać w stopceStarania od 2017 r.
Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
15dpt - Beta Hcg - 4174
24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓
-
mi.nu wrote:Cześć dziewczyny, zaczęłam zastanawiać się nad adopcją AK w Reprofit w Ostravie. Ode mnie mam 4,5h w jedną stronę więc jeszcze nie najgorzej. Napiszcie proszę czy pierwszy transfer od razu się udał. Czy jest jakaś minimalna ilość komórek którą gwarantują? Czy rzeczywiście jadę tylko na transfer a całą resztę robię w PL? Oczywiście mąż jedzie na oddanie nasienia. A jak z badaniami? Czytałam tutaj od was że nie badają progesteronu. Ja mam dosyć nieregularne cykle, różnej długości. Owulacja jest u mnie nawet w 10-11dc. Też jest problem z cienkim endometrium. Czy to nie za dużo przeszkód żeby decydować się na Czechy? 🤔
mi.nu lubi tę wiadomość
-
Mirabel wrote:Chmurka, życzę Ci z całego serca, by wszystko przebiegło pomyślnie!
Napisz mi proszę, jaka to klinika, czy jesteś zadowolona i jak wyglądała procedura "wyboru dawczyni" - ile informacji otrzymujesz o dawczyni i czy masz wpływ na to, że komórki były od dawczyni na "świeżo"?
Ściskam!
ja chodze do Angeliusa w Katowicach! klinika ok, personelz miły, nie ma bałaganu w papierach😋 co do dawczyni to nic nie wiedziałam, wszystko tajemnica! niby wypisalam ten kwestionariusz fenotypowy ale jak sie to miało do rzeczywistości to.... na prenatalnych sie jedynie dowiedziałam że miała 21 lat! mi osobiście bardziej jak na kolorze włosów zależy na tym żeby komórki były zdrowe! wdać sie z wyglądu może w mojego faceta albo w dalszych krewnych dawczyni! nie ma gwarancji że jak ona np blondynka to dziecko nie pójdzie w kolor włosów po jej matce, babce itp!
podobno zawsze in vitro robią na świeżych, chyba że z programu rządowego, wtedy mrożone bo tak podobno jest w programie!
Tobie też powodzenia! i oby sie udało jak najszybciej😉listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔 -
Mirabel wrote:To cudownie, a komórki były świeże? Czy miałaś jakiś wpływ na to? Wiesz coś o dawczyni?
Przepraszam, że tak wypytuję, ale tak naprawdę w klinikach lekarz tylko patrzy na zegarek i kasę, a pytanie kogoś w poczekalni jest lekkim nietaktem....
Ja polecam w przypadku Gdańskiej Invicty dr Zielińskiego. Warto poczekać na termin.
Komórki mrożone[/url] -
Hope_89 wrote:Wiem tylko o tych cechach i była pelna zgodność 🙂 wiem też, że była to studentka ale nic więcej 😅
Ja polecam w przypadku Gdańskiej Invicty dr Zielińskiego. Warto poczekać na termin.
Komórki mrożone
W banku komórek Invicta można zobaczyć wszystkie cechy fenotypowe dawczyni i jej wiekElka198321 lubi tę wiadomość
Ona i On '84
2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
11.2017 II poronienie 9tc
02.2019 III poronienie 8tc
09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane