In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzwoniłam do mojego gina co prowadził mnie przez lata. Okazało się że znają się z dr z Kliniki. Od razu zapowiedział pełna gotowość do prowadzenia ciazy. On też ma szpital pod sobą, a dr z Kliniki to tylko invitrowiec.
Mowil ze jak jest uwidoczniona czynnosc serca to trzeba się cieszyć. Że mam się uspokoić a to ciśnienie pewnie mogło być wynikiem dużego stresu. Dotąd nie miałam problemów z ciśnieniem.
Jutro na 8 wizyta w klinice. Pewnie ostatnia w ramach programu rządowego. Zobaczymy co się dowiemy.
Pierwszy raz widziałam łzy w oczach męża. Tego widoku nie zapomnę...
Martuśka87, Trinity_Nea, Kalijot, Elka198321 lubią tę wiadomość
Pwcj od 24 roku życia.
Marzę a zarazem boję się -
Nowa na forum wrote:Przykro mi 🫂
U mnie udał się czwarty transfer. Pierwsze 3 były z komórek innej dawczyni i bez leków immuno. To największa różnica w naszych staraniach -
Ona90 wrote:Jezu dziewczyny...
Dziś w pracy koło 13:30 poczułam lekkie skurcze. Poszłam do wc a tam krew niedużo taka brunatna.
Jak z procy na SOR, zrobili usg. Ciaza jest, pecherzyk jest, zarodek jest i bije serduszko 95min. Początek 6 tygodnia z usg.
Kazali leżeć, l4 na tydzień póki co.
Jutro na 8 rano mam wizyte w klinice do mojego lekarza.
Ciśnienie miałam.190/110 ale jak się uspokoiłam było 138/90.
Czuję lekkie pobolewanie, plamienie jakby ustało.
Jestem tak przerażona że czuję się jak w jakimś filmie.
Co mam robić i myśleć? Zengac się już z bajka ? Ktos tak miał?
Ja miałam od pozytywnej bety lekkie plamienia (miałam już takie kłopoty przed ciążą, więc trochę to zignorowałam).
Ale tydzień po powtorkowej becie dostałam w pracy bólu jak na miesiączkę i silnego krwawienia. Od razu po pracy pojechałam na IP, zostawili mnie w szpitalu na parę dni, przyczyny nie znaleziono.
Plamienie do końca nie ustało, ale tak bardzo chciałam to skonsultować z lekarzem z kliniki, że przemilczalam ten fakt i mnie wypuścili. Poza tym lekarka przy wypisie powiedziała, że tętno plodu jest za niskie i do kontroli za 2 tygodnie, co było nieprawda, bo lekarka w klinice potwierdziła, że 117 uderzeń jest jak najbardziej w porządku (to mnie jeszcze bardziej upewniło w przekonaniu, żeby nie ufać lekarzom w naszym szpitalu).
Wizytę w klinice udało się załatwić za 2 dni, tam lekarka stwierdziła, że jest krwiak, przepisała Duphaston i nakazała odpoczywać.
Plamienie trwało jeszcze przez jakiś czas. Wszystko skończyło się dobrze, ale leżąc w szpitalu z krwotokiem myślałam, że to już koniec naszego szczęścia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 22:14
Martuśka87, Ona90, Kalijot, Elka198321 lubią tę wiadomość
-
Mysikrólik - nawet w stresie nie może ciśnienie tak skakać bo to niebezpieczne dla ciąży. Umów się do dobrego kardiologa lub hipertensjologa. Nawet to co ci spadło jest za duże jak na start ciazy. Spokojnie dostaniesz leki i spadnie.
Ona90, Kalijot, Elka198321 lubią tę wiadomość
-
monester wrote:Mysikrólik - nawet w stresie nie może ciśnienie tak skakać bo to niebezpieczne dla ciąży. Umów się do dobrego kardiologa lub hipertensjologa. Nawet to co ci spadło jest za duże jak na start ciazy. Spokojnie dostaniesz leki i spadnie.
Monester - chyba miałaś na myśli Ona90 🙂.
Ja swoje ciśnienie kontroluje dwa razy dziennie, bo mam 'przyjemnosc' mieć wysokie ryzyko preeklampsji, więc niestety muszę się pilnować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 21:51
-
monester wrote:Mysikrólik - nawet w stresie nie może ciśnienie tak skakać bo to niebezpieczne dla ciąży. Umów się do dobrego kardiologa lub hipertensjologa. Nawet to co ci spadło jest za duże jak na start ciazy. Spokojnie dostaniesz leki i spadnie.
Ja na tym kompletnie sie nie znam bo nigdy nie miałam problemu z ciśnieniem ale w tej ciąży cały czas mam wysokie ciśnienie .Na poniedziałkowej wizycie miałam 139/90 i lekarz nic nie powiedział że muszę coś brać na ciśnienie . Fakt że od dwóch tygodni często pobolewa mnie głowa ,wcześniej tego nie było
Jutro z ciekawości zmierzę ciśnienie parę razyOna 36 AMH- 0,352☹️
On 41 słabe nasienie
2006 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
2012 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
2014 torbiel jajnika prawego-operacja
2018 torbiel jajnika lewego-operacja
2019 torbiel jajnika prawego operacja
Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰
04.2024 I inseminacja ☹️
05.2024. II inseminacja ☹️
06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️
07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️
20.08.2024 In vitro z KD
09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️
8 dpt - 117
10 dpt- 316
22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
9t6d - CRL 2.99 ,tętno 173
13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
13t5d - CRL 7.60 tętno 162
DZIEWCZYNKA 🥰
Cudzie trwaj 🙏🙏🥰 -
Martuśka87 wrote:A jakie jest najlepsze ciśnienie w ciąży ??
Ja na tym kompletnie sie nie znam bo nigdy nie miałam problemu z ciśnieniem ale w tej ciąży cały czas mam wysokie ciśnienie .Na poniedziałkowej wizycie miałam 139/90 i lekarz nic nie powiedział że muszę coś brać na ciśnienie . Fakt że od dwóch tygodni często pobolewa mnie głowa ,wcześniej tego nie było
Jutro z ciekawości zmierzę ciśnienie parę razy
Ja przed wizytą zawsze mam wyższe niż normalnie. Pewnie to stres. Nie martwilabym się jednorazowym skokiem, chyba że jest jakiś ekstremalnie wysoki.
Na pewno niebezpieczne jest ciśnienie powyżej 140/90 po 20 tygodniu, bo może świadczyć o preeklampsji.
Moja lekarka prowadząca powiedziała, że w przypadku AK to ryzyko preeklampsji jest najwyższe jeśli by porównać wszystkie formy in vitro. I faktycznie badania prenatalne u mnie to potwierdziły.
-
Mysikrolik wrote:Ja przed wizytą zawsze mam wyższe niż normalnie. Pewnie to stres. Nie martwilabym się jednorazowym skokiem, chyba że jest jakiś ekstremalnie wysoki.
Na pewno niebezpieczne jest ciśnienie powyżej 140/90 po 20 tygodniu, bo może świadczyć o preeklampsji.
Moja lekarka prowadząca powiedziała, że w przypadku AK to ryzyko preeklampsji jest najwyższe jeśli by porównać wszystkie formy in vitro. I faktycznie badania prenatalne u mnie to potwierdziły. -
monester wrote:Eeee nie dotarłam do takich badań żeby to korelowało, chyba że chodziło jej o cykl sztuczny. Tak naprawdę to w 1 trymestrze ciśnienie powinno być niższe niż 120 bo wtedy się fizjologicznie obniża, ginekolodzy mówią że 140 ale to jest równia pochyla bo po 20 tygodniu są tylko zwyzki. Powinno być trzymane w ryzach od początku. Czyli mierzone a jak coś to leki i stała opieką mądrego kardiologa. Każdy skok ciśnienia niszczy łożysko. Ja na przykład w ostatnich tygodniach notowałem skoki ale nie przekraczały 142 a potem nagle kiepskie przepływy.
O myślałam, że tylko ja nie śpię o tej porze 🙂.
No właśnie jakoś nie zapytałam o argumenty co do tej teorii. Próbowałam też z ciekawości znaleźć coś na własną rękę, ale nic ciekawego się nie dowiedziałam.
Nigdy nie miałam większych kłopotów z ciśnieniem, więc nie zgłębiłam tematu aż tak dogłębnie, choć nie mówię, że nie zdarzało mi się kontrolować go od początku ciąży na wszelki wypadek 🙂. -
Mysikrolik wrote:Ja przed wizytą zawsze mam wyższe niż normalnie. Pewnie to stres. Nie martwilabym się jednorazowym skokiem, chyba że jest jakiś ekstremalnie wysoki.
Moja lekarka prowadząca powiedziała, że w przypadku AK to ryzyko preeklampsji jest najwyższe jeśli by porównać wszystkie formy in vitro. I faktycznie badania prenatalne u mnie to potwierdziły.
Dziś będę sprawdzać ciśnienie bo się trochę przestraszyłam 😔
EDIT: zmierzyłam ciśnienie i mam 134/85 puls 81Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada, 08:21
Ona 36 AMH- 0,352☹️
On 41 słabe nasienie
04.2024 I inseminacja ☹️
06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️
20.08.2024 In vitro z KD
8 dpt - 117
10 dpt- 316
DZIEWCZYNKA 🥰
Cudzie trwaj 🙏🙏🥰 -
Kalijot wrote:Hej Dziewczyny, a jakie leki dostajecie na nadciśnienie? Ja mam lekkie nadciśnienie, ale w stresie potrafi mi skakać do wysokich wartości. Lekarze mówili, że w ciąży to tylko Dopegyt, ale ten lek trzeba brać średnio co 4godziny bo krótko działa.
Kalijot lubi tę wiadomość
-
Hej.
Poranna wizyta w klinice przyniosła wieści nastepujace: 4mm zarodka z bijacym serduszkiem. Prawidlowy rozmiar. 6tc+1d.
W jamie macicy luźna krew, nieduży bąbel. To prawdopodobnie on ścieka. I ma wypływać polowlutku.
Karta ciazy założona.
Lekarz mówił że setki pacjentek plami. Że i zdrowe i nieprawidłowe ciaze plamią. Że trochę za dużo nerwów mam, że on nie widzi nic strasznego.
Nawet pokusił się o małe gratulacje.
Ciśnienie 126/85. Mowil ze prowadzący moj gin (a znają się osobiście z czasów studenckich) ma zwrocic uwagę na ciśnienie. To była ostatnia wizyta w ramach programu MZ.
Jesteśmy oszolomieni, przerazeni, lekko spokojniejsi i...ja wyczerpana. Idę spać...Kalijot, Mysikrolik, monester, Martuśka87, Raija86, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
Pwcj od 24 roku życia.
Marzę a zarazem boję się -
Martuśka87 wrote:Ja na poniedziałkowej wizycie byłam ostatnią pacjentką i mój lekarz po zbadaniu mojego ciśnienia został ze mną jeszcze pół godziny bo pierwszy pomiar miałam 146/95. Po pół godziny uspokoiłam się i miałam już 140/90 i dopiero przy tym ciśnieniu zakończył wizytę . Miałam robione prenatalne i lekarz mówił że wszystko jest dobrze.Czekam jeszcze tylko na wynik krwi.
Dziś będę sprawdzać ciśnienie bo się trochę przestraszyłam 😔
EDIT: zmierzyłam ciśnienie i mam 134/85 puls 81
Ja bym pomierzyła przez parę dni rano i wieczorem (mniej więcej o tej samej porze), żeby mieć jakiś obraz i narazie się nie martwiła.
Jeśli faktycznie były by jakieś wyższe wartości to będziesz mieć podstawę, żeby skonsultować to ewentualnie ze swoim ginekologiem lub kardiologiem.
A ryzyko preeklampsji jest ocenianie w teście PAPPA (tym z krwi).Martuśka87, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Mysikrolik wrote:Ja bym pomierzyła przez parę dni rano i wieczorem (mniej więcej o tej samej porze), żeby mieć jakiś obraz i narazie się nie martwiła.
Jeśli faktycznie były by jakieś wyższe wartości to będziesz mieć podstawę, żeby skonsultować to ewentualnie ze swoim ginekologiem lub kardiologiem.
A ryzyko preeklampsji jest ocenianie w teście PAPPA (tym z krwi).
O 13 ciśnienie miałam 142/92 więc jest to trochę niepokojące.
Ale nic , na spokojnie poobserwuję przez parę dni i zobaczymy .
Jestem niskociśnieniowcem więc teraz ciśnienie dość mi dokucza więc na pewno jest do obserwacji bo czuję jakby to nazwać wybuchy gorąca 😅Mysikrolik lubi tę wiadomość
Ona 36 AMH- 0,352☹️
On 41 słabe nasienie
04.2024 I inseminacja ☹️
20.08.2024 In vitro z KD
8 dpt - 117
10 dpt- 316
DZIEWCZYNKA 🥰
Cudzie trwaj 🙏🙏🥰 -
Kalijot wrote:Hej Dziewczyny, a jakie leki dostajecie na nadciśnienie? Ja mam lekkie nadciśnienie, ale w stresie potrafi mi skakać do wysokich wartości. Lekarze mówili, że w ciąży to tylko Dopegyt, ale ten lek trzeba brać średnio co 4godziny bo krótko działa.
Kalijot lubi tę wiadomość
Ona 84rocznik AMH 0,74 ->2022r.
Start 2022 Invimed Wwa
I procedura październik 22 - pobrane 4 komórki- 0 zarodków
II procedura listopad 22 - pobrano 2 komórki - 0 zarodków
III procedura grudzień 22- pobrano 3 komórki - 0 zarodków
2023 klinika Eurofertil Czechy
IV procedura luty 23- pobrano 4 komórki - 1 zarodek ( zdrowy genetycznie )
V procedura marzec 23 - pobrano 2 komórki - 1 zarodek ( mozaika nie do transferu )
28.04.23 - 1 transfer zdrowej blastocysty - nieudany
VI procedura 3 lipiec 23 -pobrano 2 komórki - 2 zarodki ( 2 chore )
VII procedura 19 lipiec 23- pobrano 4 komórki - 2 zarodki ( 1 zdrowy , drugi chory )
VIII procedura 16 sierpień 23 - pobrano 3 komórki - 0 zarodków
Histeroskopia diag. i badanie CD 138 CD 56 -> 4 października
13 grudzień 23- transfer zdrowego zarodka (encorton+prograf) nieudany
In vitro z KD Oviklinika
zapłodniono 6 komórek -> 4 zarodki
19 listopad 24r- transfer świeży blastocysty( encorton+prograf+clexane)
8dpt beta 0.2 -
Hejka Dziewczyny,
Dla odreagowania - widziałyście już Joy na Netflixie ?
Ciężko nie płakać oglądając to z takim cudem w ramionach.
Trinity_Nea lubi tę wiadomość
On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️
Jeden ❄️