X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katorella wrote:
    I jeszcze jedno pytanie. Jesli jest sie w klinice, jak wyglada procedura szukania dawczyni? Czy sa to kobiety ktorym zostaly np komórki po ich próbach in vitro (czyli jest ryzyko ze nie beda najlepszej jakosci) czy sa to komórki od kobiet zdrowych bez problemów natury rozrodczej pobierane na zasadach komercyjnych?
    Dzięki[/QUOW

Invikcie mają swój bank komórek, od zdrowych i przebadanych dawczyń, które oddają swoje komórki "komercyjnie", nie są pacjentkami. Moja przyjaciółka tak u nich oddawała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 12:07

Valletta lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katorella wrote:
    Hejka czy mogłabyś pls jak wyglądał wybor dawczyni? I czy to miało miejsce w Polsce? Czy taka procedura wyboru może być w każdej klinice?
    W Invicta masz bank dawczyń i sama możesz zobaczyć na stronie wpisując dane fenotypowe i wtedy widzisz ile dana dawczyni ma dostępnych pakietów komórek.

Raija86, Angelles lubią tę wiadomość

event.png[/url]
  • Valletta Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:
    Katorella wrote:
    I jeszcze jedno pytanie. Jesli jest sie w klinice, jak wyglada procedura szukania dawczyni? Czy sa to kobiety ktorym zostaly np komórki po ich próbach in vitro (czyli jest ryzyko ze nie beda najlepszej jakosci) czy sa to komórki od kobiet zdrowych bez problemów natury rozrodczej pobierane na zasadach komercyjnych?
    Dzięki[/QUOW

Invikcie mają swój bank komórek, od zdrowych i przebadanych dawczyń, które oddają swoje komórki "komercyjnie", nie są pacjentkami. Moja przyjaciółka tak u nich oddawała :)

A jak to wyglądało z perspektywy Twojej przyjaciółki? Faktycznie kliniki przykładają do tego duży nacisk, badania, kwalifikacja psychologiczna etc? Lekarz zapewniał mnie, że dawczynie to właśnie "normalne" w cudzysłowiu dziewczyny,a. nie ktoś z nałogami etc.. :)

👩 89'
    endometrioza IVst, niedoczynność tarczycy, niskie AMH - 0,90
    2021 - 2023 II operacja endo
    KIR BX
    🧔‍♂️ 90'
    zdrowy jak 🐟
    Kariotypy ✅

Start Invitro - Lipiec 2023
    - długi protokół, 7 komórek, tylko jeden ☃️, przebadany
    transfer 5.03.2024
    2dpt prog. 22
    6dpt prog 20, beta HCG 7,3
    8dpt prog 24, beta HCG 31,3 - CB 💔

X 2024 - start II procedura, długi protokół - 1 zarodek :(
    Decyzja o KD - start luty 2025
  • Valletta Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak wyglądał u Was transfer?
    U mnie lekarz powiedział,że cykl sztuczny od 2dc zaczynam estrofem, zgłaszam się w ok 10dnia jak jest ok endometrium wtedy zapładniają iw ok tego 15-16 podają. Myślałam,że mąż wcześniej odda nasienie i zarodki będą zamrożone.

👩 89'
    endometrioza IVst, niedoczynność tarczycy, niskie AMH - 0,90
    2021 - 2023 II operacja endo
    KIR BX
    🧔‍♂️ 90'
    zdrowy jak 🐟
    Kariotypy ✅

Start Invitro - Lipiec 2023
    - długi protokół, 7 komórek, tylko jeden ☃️, przebadany
    transfer 5.03.2024
    2dpt prog. 22
    6dpt prog 20, beta HCG 7,3
    8dpt prog 24, beta HCG 31,3 - CB 💔

X 2024 - start II procedura, długi protokół - 1 zarodek :(
    Decyzja o KD - start luty 2025
  • Ewa6 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    U mnie lekarz powiedział,że cykl sztuczny od 2dc zaczynam estrofem, zgłaszam się w ok 10dnia jak jest ok endometrium wtedy zapładniają iw ok tego 15-16 podają. Myślałam,że mąż wcześniej odda nasienie i zarodki będą zamrożone.

Miałam tak samo. Cykl świeży.

Ona 44 On 34
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12
  • Kalijot Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:

Nam dali wybór. Ponieważ czekamy jeszcze na wyniki badań immunologicznych zdecydowaliśmy się być o ten jeden krok do przodu. Mamy już zamrożone zarodki i jak będę gotowa do transferu to pewnie jeden z nich będzie podany. Ja tak wolałam niż np szykować się do transferu i potem dowiedzieć się, że nie ma nic do przetransferowania.

• Mysikrolik Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:

Też tak mieliśmy. Estrofem od 2 dc (w sumie to w ten dzień wzięłam chyba tylko jedną tabletkę, bo mieliśmy późno konsultacje online, na której lekarz stwierdził, że możemy startować, a akurat to był mój 2 dc 🙂). Sprawdzenie endometrium około 10,11 dnia cyklu i na następny dzień mąż oddał nasienie, zapłodniono rozmrożone komórki i w 5 dobie byl transfer.

preg.png
  • Mysikrolik Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Nam dali wybór. Ponieważ czekamy jeszcze na wyniki badań immunologicznych zdecydowaliśmy się być o ten jeden krok do przodu. Mamy już zamrożone zarodki i jak będę gotowa do transferu to pewnie jeden z nich będzie podany. Ja tak wolałam niż np szykować się do transferu i potem dowiedzieć się, że nie ma nic do przetransferowania.

Nas bardzo dużo stresu kosztowało to że do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy czy będzie transfer. Mieliśmy dwa wolno rozwijające się zarodki, transfer wstępnie umówiony na godzine 9, ale embriolog powiedziała, że jak coś się zmieni to po 7 dadzą znać, żeby się przyjeżdżać. Jechaliśmy smutni i przekonani, że w połowie drogi trzeba będzie się wrócić, bo nie będzie czego transferować.
    Na miejscu okazało się, że czeka na nas najlepszej klasy blastocysta (drugi zarodek niestety zatrzymał się na etapie 12 komórek).
    Ale ta niepewność była najtrudniejsza w całej procedurze.

Kalijot lubi tę wiadomość

preg.png
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    A jak to wyglądało z perspektywy Twojej przyjaciółki? Faktycznie kliniki przykładają do tego duży nacisk, badania, kwalifikacja psychologiczna etc? Lekarz zapewniał mnie, że dawczynie to właśnie "normalne" w cudzysłowiu dziewczyny,a. nie ktoś z nałogami etc.. :)

To już było jakieś 6-7 lat temu. Ale pamiętam, jak opowiadała, że miała bardzo dużo badań robionych (z czego była bardzo zadowolona, bo przy okazji sama się dowiedziała wiele o swoim zdrowiu i nie musiała za to nic płacić), plus mnóstwo ankiet, spotkanie z psychologiem itp. Trwało to dość długo i z tego co zrozumiałam, to nie można się do tego zakwalifikować tak po prostu, z ulicy.

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Martuśka87 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    U mnie cykl sztuczny wyglądał podobnie .Od 2dc brałam estrofem a w 13 dc miałam USG .
    W 21 dc miałam transfer a przed transferem mąż oddał nasienie 5 dni wcześniej

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
    2012 ciąża naturalna dziewczynka 🥰

2014 torbiel jajnika prawego-operacja
    2018 torbiel jajnika lewego-operacja
    2019 torbiel jajnika prawego operacja

Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰

04.2024 I inseminacja ☹️

05.2024. II inseminacja ☹️

06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️

20.08.2024 In vitro z KD
    09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    9t6d - CRL 2.99 ,tętno 173
    13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
    13t5d - CRL 7.60 tętno 162
    DZIEWCZYNKA 🥰
    18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • Kalijot Koleżanka

Wysłany: 14 stycznia, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysikrolik wrote:
    Nas bardzo dużo stresu kosztowało to że do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy czy będzie transfer. Mieliśmy dwa wolno rozwijające się zarodki, transfer wstępnie umówiony na godzine 9, ale embriolog powiedziała, że jak coś się zmieni to po 7 dadzą znać, żeby się przyjeżdżać. Jechaliśmy smutni i przekonani, że w połowie drogi trzeba będzie się wrócić, bo nie będzie czego transferować.
    Na miejscu okazało się, że czeka na nas najlepszej klasy blastocysta (drugi zarodek niestety zatrzymał się na etapie 12 komórek).
    Ale ta niepewność była najtrudniejsza w całej procedurze.

Ale wspaniałe, że się udało! 🥹👍

Mysikrolik lubi tę wiadomość

• KasiaKatarzyna Nowa

Wysłany: 14 stycznia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa6 wrote:
    Hej, ja wiem, że dawczyni to Polka i na tym mi zależało bo mam Męża obcokrajowca i chciałam, aby miała coś wspólnego ze mną jakkolwiek by to zabrzmiało. Ja bylam mega spokojnym dzieckiem no ale zobaczymy co nam los przyniesie .

Ooo, ja Cię rozumiem! Też mam męża obcokrajowca i mieszkamy u niego w kraju, więc miałam podobny tok myślenia. Chciałabym, że dziecko kiedyś było zainteresowane moim krajem (oczywiście może być tak że i tak nie będzie, ale próbowałam haha). Znalazła się też dawczyni Polka zagranicą :)

Ewa6, Raija86 lubią tę wiadomość

‹‹ 641 642 643 644 645
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ