Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Dziewczyny - pytanie taktyczne.

W ciągu ostatniego roku miałam dwukrotnie biopsję endometrium, za każdym razem stanu zapalnego brak (CD138 ujemny). Czy przed kolejnym transferem (pierwszym po ciąży pozamacicznej) zrobiłybyście ponownie CD138? Z jednej strony wiem, że zbyt częsta ingerencja w endometrium nie jest wskazana, z drugiej jednak zastanawiam się czy ciąża pozamaciczna mogła coś namieszać.

Co radzicie zrobić?
    Miałaś zabieg ? Mogła namieszać a mogła nie. Ja z kolei miałam stan zapalny 6 bez biopsji kontrolnej i podeszłam do transferu (nieudany). Też się teraz biłam z myślami co zrobić, ostatecznie stanęło na kuracji doksycyklina w ubiegłym miesiącu. Myślę że to jest jakieś rozwiązanie, doksycyklina dużo wybija i najczęściej jest przepisywana na zapalenia (poprzednio miałam metronidazol ale kiepsko wspominam branie tego)

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Miałaś zabieg ? Mogła namieszać a mogła nie. Ja z kolei miałam stan zapalny 6 bez biopsji kontrolnej i podeszłam do transferu (nieudany). Też się teraz biłam z myślami co zrobić, ostatecznie stanęło na kuracji doksycyklina w ubiegłym miesiącu. Myślę że to jest jakieś rozwiązanie, doksycyklina dużo wybija i najczęściej jest przepisywana na zapalenia (poprzednio miałam metronidazol ale kiepsko wspominam branie tego)

Miałam laparoskopię z usunięciem jajowodu.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Miałam laparoskopię z usunięciem jajowodu.
    Wiesz, ja jestem za tym, żeby badać , ja nie miałam na oko stanu zapalnego a CD 138 wyszło dodatnie , myślę że możliwe że podczas jakiegoś zabiegu mnie zarazili ? Bo żadnej infekcji nie kojarzę . No albo przeleczyc sie w ciemno do tego pierwszego transferu . Masz zaufanego lekarza ? Co on na to? Mnie właśnie nikt nie zalecał biopsji kontrolnej żeby jak najmniej ingerencji w szyjkę

• monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosnyfanka - widziałam na innym wątku że masz przesunięcie okna implantacyjnego, możesz mi to wyjaśnić jak to działa ? Bo przecież na chłopski rozum każdy zarodek idzie w swoim tempie i jak nam podają blastocyste to ona się pewnie będzie dopiero 7 dnia wczepiac czyli po 2 dniach od transferu, a taka wylegajaca może od razu. Widziałam badania i grafikę że większość kobiet ma 5 i 6 dnia rdceptywne endometrium, wtedy się czeka w labie aż zarodek osiągnie konkretne stadium ?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Wiosnyfanka - widziałam na innym wątku że masz przesunięcie okna implantacyjnego, możesz mi to wyjaśnić jak to działa ? Bo przecież na chłopski rozum każdy zarodek idzie w swoim tempie i jak nam podają blastocyste to ona się pewnie będzie dopiero 7 dnia wczepiac czyli po 2 dniach od transferu, a taka wylegajaca może od razu. Widziałam badania i grafikę że większość kobiet ma 5 i 6 dnia rdceptywne endometrium, wtedy się czeka w labie aż zarodek osiągnie konkretne stadium ?

Test ERA lub beReady określa okno implantacyjne przy transferze zarodka w stadium blastocysty. Nie ważne ilu jest dniowa (5-cio lub 6-cio). To z którego jest dnia mówi nam tylko, że potrzebowała więcej aby osiągnąć odpowiednie stadium. Nie ważne również czy jest to blastocysta wciąż w otoczce czy już wylęgająca się. W trakcie przygotowania do tego badania jesteś na dokładnie takich samym lekarz (i w takich samych dawkach) jak do transferu. W czasie gdy miałby się odbyć transfer, lekarz zamiast tego pobiera materiał endometrium i laboratorium bada jego receptywność, czyli najlepszy moment na przyjęcie zarodka. Przyjmuje się, że standardowe okno implantacyjne to 120-ta godzina przyjmowania progesteronu. U mnie wyszło w 125 godzinie +-3 godziny.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Test ERA lub beReady określa okno implantacyjne przy transferze zarodka w stadium blastocysty. Nie ważne ilu jest dniowa (5-cio lub 6-cio). To z którego jest dnia mówi nam tylko, że potrzebowała więcej aby osiągnąć odpowiednie stadium. Nie ważne również czy jest to blastocysta wciąż w otoczce czy już wylęgająca się. W trakcie przygotowania do tego badania jesteś na dokładnie takich samym lekarz (i w takich samych dawkach) jak do transferu. W czasie gdy miałby się odbyć transfer, lekarz zamiast tego pobiera materiał endometrium i laboratorium bada jego receptywność, czyli najlepszy moment na przyjęcie zarodka. Przyjmuje się, że standardowe okno implantacyjne to 120-ta godzina przyjmowania progesteronu. U mnie wyszło w 125 godzinie +-3 godziny.
    No ale ja właśnie tego nie rozumiem że nie ważny jest stopień rozprezenia- nie wiemy ile blastocysta będzie potrzebować czasu na bycie FHB czyli 6

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No ale ja właśnie tego nie rozumiem że nie ważny jest stopień rozprezenia- nie wiemy ile blastocysta będzie potrzebować czasu na bycie FHB czyli 6

Szczerze mówiąc to w to nie wnikałam. Rozmawiałam na ten temat z lekarzem, który potwierdził to co napisałam. Wciąż miałam wątpliwości (tak jak Ty) i dodatkowo kontaktowałam się bezpośrednio z laboratorium w Hiszpanii, które analizowało moją próbkę i taką samą informację zwrotną otrzymałam.

Starania od 2019.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Szczerze mówiąc to w to nie wnikałam. Rozmawiałam na ten temat z lekarzem, który potwierdził to co napisałam. Wciąż miałam wątpliwości (tak jak Ty) i dodatkowo kontaktowałam się bezpośrednio z laboratorium w Hiszpanii, które analizowało moją próbkę i taką samą informację zwrotną otrzymałam.
    Dobrze zrozumiałam, że przy cyklu sztucznym ten test też ma zastosowanie?

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ale wiesz co mam na myśli, podadzą Ci zarodek w 128 godzinie progesteronu a jeśli to będzie blastocysta która dojdzie do wyklucia dobę później to już stracony czas ? Bo jeśli będzie się haczyc już to ok, to rozumiem. Czy wtedy takie blastocysty mniej rozwinięte podają wcześniej licząc właśnie że będzie się implantować w podanym terminie ? Strasznie dużo zawiłości ma ten test, a nie ukrywam, że też myślałam nad nim, tylko właśnie próbuje sobie to logicznie ogarnąć i nie potrafię.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dobrze zrozumiałam, że przy cyklu sztucznym ten test też ma zastosowanie?

Tylko na sztucznym ma zastosowanie.

Starania od 2019.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale wiesz co mam na myśli, podadzą Ci zarodek w 128 godzinie progesteronu a jeśli to będzie blastocysta która dojdzie do wyklucia dobę później to już stracony czas ? Bo jeśli będzie się haczyc już to ok, to rozumiem. Czy wtedy takie blastocysty mniej rozwinięte podają wcześniej licząc właśnie że będzie się implantować w podanym terminie ? Strasznie dużo zawiłości ma ten test, a nie ukrywam, że też myślałam nad nim, tylko właśnie próbuje sobie to logicznie ogarnąć i nie potrafię.

Tak - rozumiem co masz na myśli. Tez się nad tym zastanawiałam, dlatego nawet bezpośrednio do Hiszpanii napisałam.

Wychodzi na to, że okno implantacyjne na cyklu sztucznym dla każdej blastocysty jest (teoretycznie - według tego testu) takie samo - bez względu na stopień jej zaawansowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 08:42

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 maja 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika - jakieś wieści od embriologow ?

• WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2023, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak z niedzieli, ze dalej je monitorowali. 1z4 miał się ciut gorzej. I w sumie tyle 😏 właśnie myślę jak żółtodziób co mam na siebie tego dnia ubrać? Będę tańcować w jednorazowej kiecy, czy mam być w swojej sukience? Jak to u Was bywało? 👙👗👘

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 maja 2023, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Taaaak z niedzieli, ze dalej je monitorowali. 1z4 miał się ciut gorzej. I w sumie tyle 😏 właśnie myślę jak żółtodziób co mam na siebie tego dnia ubrać? Będę tańcować w jednorazowej kiecy, czy mam być w swojej sukience? Jak to u Was bywało? 👙👗👘
    Zależy od kliniki , czasem dają papierowe spódniczki i kapcie a czasem trzeba być w swojej koszulce nocnej. Najlepiej dopytać albo w razie czego wrzucić koszule nocną do torby;) i nie używaj tego dnia perfum.

WandaBerenika lubi tę wiadomość

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:

Kiedy planujesz transfer? Czy to przypadkiem nie dzisiaj/ jutro? :)

Starania od 2019.

age.png
  • WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Kiedy planujesz transfer? Czy to przypadkiem nie dzisiaj/ jutro? :)

Jutro 🥹🥹☺️☺️

Nowa na forum lubi tę wiadomość

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    U mnie kapcie swoje miałam..I tshirta męża na szczęście akurat mi półdupki zasłaniał...Sukienkę jednorazową była od nich..ponadto wzięłam jeszcze wode niegazowaną w sobą i jedzenie lekkie..Ja byłam w klinice rano Bo badania z krwi były I potem 2 godziny czekałam...Wodę zaczęłam pić za wcześnie I w sumie w dniu transferu wypiłam 4 litry..bo niewytrzymalam I pobiegłam do wc..tylko że było natyle czasu że pozwolili mi spokojnie nadrobić płyny...ja miałam wlewy leku więc wcześniej musiałam iść tam godzinę mi podawali leki dożylnie i po transferze dalej kolejne...perfumy niewolno było używać...
    Więc to wyglądało tak u mnie wszystko...
    Dodatkowo przed transferem relanium brałam i następnego dnia.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️

Kciukasy!

Starania od 2019.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️
    Trzymam ✊✊

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️
    WandaBerenika, trzymam kciuki za powodzenie dzisiejszego transferu!! ✊✊🍀🍀
    Daj znać po wszystkim 😊

age.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ