X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Dziewczyny - pytanie taktyczne.

W ciągu ostatniego roku miałam dwukrotnie biopsję endometrium, za każdym razem stanu zapalnego brak (CD138 ujemny). Czy przed kolejnym transferem (pierwszym po ciąży pozamacicznej) zrobiłybyście ponownie CD138? Z jednej strony wiem, że zbyt częsta ingerencja w endometrium nie jest wskazana, z drugiej jednak zastanawiam się czy ciąża pozamaciczna mogła coś namieszać.

Co radzicie zrobić?
    Miałaś zabieg ? Mogła namieszać a mogła nie. Ja z kolei miałam stan zapalny 6 bez biopsji kontrolnej i podeszłam do transferu (nieudany). Też się teraz biłam z myślami co zrobić, ostatecznie stanęło na kuracji doksycyklina w ubiegłym miesiącu. Myślę że to jest jakieś rozwiązanie, doksycyklina dużo wybija i najczęściej jest przepisywana na zapalenia (poprzednio miałam metronidazol ale kiepsko wspominam branie tego)

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Miałaś zabieg ? Mogła namieszać a mogła nie. Ja z kolei miałam stan zapalny 6 bez biopsji kontrolnej i podeszłam do transferu (nieudany). Też się teraz biłam z myślami co zrobić, ostatecznie stanęło na kuracji doksycyklina w ubiegłym miesiącu. Myślę że to jest jakieś rozwiązanie, doksycyklina dużo wybija i najczęściej jest przepisywana na zapalenia (poprzednio miałam metronidazol ale kiepsko wspominam branie tego)

Miałam laparoskopię z usunięciem jajowodu.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Miałam laparoskopię z usunięciem jajowodu.
    Wiesz, ja jestem za tym, żeby badać , ja nie miałam na oko stanu zapalnego a CD 138 wyszło dodatnie , myślę że możliwe że podczas jakiegoś zabiegu mnie zarazili ? Bo żadnej infekcji nie kojarzę . No albo przeleczyc sie w ciemno do tego pierwszego transferu . Masz zaufanego lekarza ? Co on na to? Mnie właśnie nikt nie zalecał biopsji kontrolnej żeby jak najmniej ingerencji w szyjkę

• monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosnyfanka - widziałam na innym wątku że masz przesunięcie okna implantacyjnego, możesz mi to wyjaśnić jak to działa ? Bo przecież na chłopski rozum każdy zarodek idzie w swoim tempie i jak nam podają blastocyste to ona się pewnie będzie dopiero 7 dnia wczepiac czyli po 2 dniach od transferu, a taka wylegajaca może od razu. Widziałam badania i grafikę że większość kobiet ma 5 i 6 dnia rdceptywne endometrium, wtedy się czeka w labie aż zarodek osiągnie konkretne stadium ?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Wiosnyfanka - widziałam na innym wątku że masz przesunięcie okna implantacyjnego, możesz mi to wyjaśnić jak to działa ? Bo przecież na chłopski rozum każdy zarodek idzie w swoim tempie i jak nam podają blastocyste to ona się pewnie będzie dopiero 7 dnia wczepiac czyli po 2 dniach od transferu, a taka wylegajaca może od razu. Widziałam badania i grafikę że większość kobiet ma 5 i 6 dnia rdceptywne endometrium, wtedy się czeka w labie aż zarodek osiągnie konkretne stadium ?

Test ERA lub beReady określa okno implantacyjne przy transferze zarodka w stadium blastocysty. Nie ważne ilu jest dniowa (5-cio lub 6-cio). To z którego jest dnia mówi nam tylko, że potrzebowała więcej aby osiągnąć odpowiednie stadium. Nie ważne również czy jest to blastocysta wciąż w otoczce czy już wylęgająca się. W trakcie przygotowania do tego badania jesteś na dokładnie takich samym lekarz (i w takich samych dawkach) jak do transferu. W czasie gdy miałby się odbyć transfer, lekarz zamiast tego pobiera materiał endometrium i laboratorium bada jego receptywność, czyli najlepszy moment na przyjęcie zarodka. Przyjmuje się, że standardowe okno implantacyjne to 120-ta godzina przyjmowania progesteronu. U mnie wyszło w 125 godzinie +-3 godziny.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Test ERA lub beReady określa okno implantacyjne przy transferze zarodka w stadium blastocysty. Nie ważne ilu jest dniowa (5-cio lub 6-cio). To z którego jest dnia mówi nam tylko, że potrzebowała więcej aby osiągnąć odpowiednie stadium. Nie ważne również czy jest to blastocysta wciąż w otoczce czy już wylęgająca się. W trakcie przygotowania do tego badania jesteś na dokładnie takich samym lekarz (i w takich samych dawkach) jak do transferu. W czasie gdy miałby się odbyć transfer, lekarz zamiast tego pobiera materiał endometrium i laboratorium bada jego receptywność, czyli najlepszy moment na przyjęcie zarodka. Przyjmuje się, że standardowe okno implantacyjne to 120-ta godzina przyjmowania progesteronu. U mnie wyszło w 125 godzinie +-3 godziny.
    No ale ja właśnie tego nie rozumiem że nie ważny jest stopień rozprezenia- nie wiemy ile blastocysta będzie potrzebować czasu na bycie FHB czyli 6

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No ale ja właśnie tego nie rozumiem że nie ważny jest stopień rozprezenia- nie wiemy ile blastocysta będzie potrzebować czasu na bycie FHB czyli 6

Szczerze mówiąc to w to nie wnikałam. Rozmawiałam na ten temat z lekarzem, który potwierdził to co napisałam. Wciąż miałam wątpliwości (tak jak Ty) i dodatkowo kontaktowałam się bezpośrednio z laboratorium w Hiszpanii, które analizowało moją próbkę i taką samą informację zwrotną otrzymałam.

Starania od 2019.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Szczerze mówiąc to w to nie wnikałam. Rozmawiałam na ten temat z lekarzem, który potwierdził to co napisałam. Wciąż miałam wątpliwości (tak jak Ty) i dodatkowo kontaktowałam się bezpośrednio z laboratorium w Hiszpanii, które analizowało moją próbkę i taką samą informację zwrotną otrzymałam.
    Dobrze zrozumiałam, że przy cyklu sztucznym ten test też ma zastosowanie?

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ale wiesz co mam na myśli, podadzą Ci zarodek w 128 godzinie progesteronu a jeśli to będzie blastocysta która dojdzie do wyklucia dobę później to już stracony czas ? Bo jeśli będzie się haczyc już to ok, to rozumiem. Czy wtedy takie blastocysty mniej rozwinięte podają wcześniej licząc właśnie że będzie się implantować w podanym terminie ? Strasznie dużo zawiłości ma ten test, a nie ukrywam, że też myślałam nad nim, tylko właśnie próbuje sobie to logicznie ogarnąć i nie potrafię.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dobrze zrozumiałam, że przy cyklu sztucznym ten test też ma zastosowanie?

Tylko na sztucznym ma zastosowanie.

Starania od 2019.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale wiesz co mam na myśli, podadzą Ci zarodek w 128 godzinie progesteronu a jeśli to będzie blastocysta która dojdzie do wyklucia dobę później to już stracony czas ? Bo jeśli będzie się haczyc już to ok, to rozumiem. Czy wtedy takie blastocysty mniej rozwinięte podają wcześniej licząc właśnie że będzie się implantować w podanym terminie ? Strasznie dużo zawiłości ma ten test, a nie ukrywam, że też myślałam nad nim, tylko właśnie próbuje sobie to logicznie ogarnąć i nie potrafię.

Tak - rozumiem co masz na myśli. Tez się nad tym zastanawiałam, dlatego nawet bezpośrednio do Hiszpanii napisałam.

Wychodzi na to, że okno implantacyjne na cyklu sztucznym dla każdej blastocysty jest (teoretycznie - według tego testu) takie samo - bez względu na stopień jej zaawansowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 08:42

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 maja 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika - jakieś wieści od embriologow ?

• WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2023, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak z niedzieli, ze dalej je monitorowali. 1z4 miał się ciut gorzej. I w sumie tyle 😏 właśnie myślę jak żółtodziób co mam na siebie tego dnia ubrać? Będę tańcować w jednorazowej kiecy, czy mam być w swojej sukience? Jak to u Was bywało? 👙👗👘

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 maja 2023, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Taaaak z niedzieli, ze dalej je monitorowali. 1z4 miał się ciut gorzej. I w sumie tyle 😏 właśnie myślę jak żółtodziób co mam na siebie tego dnia ubrać? Będę tańcować w jednorazowej kiecy, czy mam być w swojej sukience? Jak to u Was bywało? 👙👗👘
    Zależy od kliniki , czasem dają papierowe spódniczki i kapcie a czasem trzeba być w swojej koszulce nocnej. Najlepiej dopytać albo w razie czego wrzucić koszule nocną do torby;) i nie używaj tego dnia perfum.

WandaBerenika lubi tę wiadomość

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:

Kiedy planujesz transfer? Czy to przypadkiem nie dzisiaj/ jutro? :)

Starania od 2019.

age.png
  • WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Kiedy planujesz transfer? Czy to przypadkiem nie dzisiaj/ jutro? :)

Jutro 🥹🥹☺️☺️

Nowa na forum lubi tę wiadomość

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    U mnie kapcie swoje miałam..I tshirta męża na szczęście akurat mi półdupki zasłaniał...Sukienkę jednorazową była od nich..ponadto wzięłam jeszcze wode niegazowaną w sobą i jedzenie lekkie..Ja byłam w klinice rano Bo badania z krwi były I potem 2 godziny czekałam...Wodę zaczęłam pić za wcześnie I w sumie w dniu transferu wypiłam 4 litry..bo niewytrzymalam I pobiegłam do wc..tylko że było natyle czasu że pozwolili mi spokojnie nadrobić płyny...ja miałam wlewy leku więc wcześniej musiałam iść tam godzinę mi podawali leki dożylnie i po transferze dalej kolejne...perfumy niewolno było używać...
    Więc to wyglądało tak u mnie wszystko...
    Dodatkowo przed transferem relanium brałam i następnego dnia.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️

Kciukasy!

Starania od 2019.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️
    Trzymam ✊✊

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Jutro 🥹🥹☺️☺️
    WandaBerenika, trzymam kciuki za powodzenie dzisiejszego transferu!! ✊✊🍀🍀
    Daj znać po wszystkim 😊

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ