X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 30 maja 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula987 wrote:
    To świetne, ze możemy o tym porozmawiać i ze się tym dzielicie. Ja pisząc te posty skłaniałam się ku temu, żeby dziecku nic nie mówić, a teraz wydaje mi się, ze spokojnie mogłabym się z ta myślą oswoić i powiedzieć wszystkim dzieciom. Dzięki tez za te źródła, na pewno poczytam i książkę i posłucham podcastu, żeby ten temat oswoić.
    Artykuł o którym wspomniałam :
    https://www.hellozdrowie.pl/patrycja-olszanska-dawczyni-komorek-jajowych/

Kasiula987, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• Kasiula987 Debiutantka

Wysłany: 30 maja 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Cześć,

Na forum kliniki w której będę przechodzić procedurę z KD jest dziewczyna która ma już biologiczna córeczkę i właśnie jest w ciąży z KD, druga tez ma dziecko i udało jej się procedura z adopcja zarodka. Wydaje mi się ze pragnienie dziecka potrafi być tak silne ze nie ma znaczenia czy ma się już dzieci czy wciąż walczy się o pierwsze. Co do twoich wątpliwości związanych z wyglądem to naprawdę loteria genowa, tak jak wspominały dziewczyny bywa ze dzieci biologicznych rodziców są do nich zupełnie niepodobne (mam przykład w rodzinie- mój brat). Mimo to ja szczerze mówiąc czuje dyskomfort ze nie mam do końca wpływu na wybór dawczyni i muszę zdać się na klinikę jeśli chodzi o wygląd. Do procedury podchodze w Czechach i dobrali do mnie idealnie dawczynie pod katem cech tj. Kolor włosów, waga, wzrost, grupa krwi tyle tylko ze jest 20 lat młodsza 😀 z tego co wiem klinika robi również wywiad, badania i nie biorą każdego kto się zgłosi .. co do inteligencji wierze ze tu akurat geny maja najmniejsze znaczenie a raczej środowisko w którym się przebywa, wychowanie, stymulowanie dziecka. Znam adoptowana dziewczynkę (raczej biologiczni rodzice podchodzili pod patologie) która jest mega zdolna i świetnie się uczy. Co do twojego pytania odnośnie możliwości zobaczenia zdjęcia dawczyni to jest taka możliwość jedynie na Ukrainie i z tego co się orientuje w Skandynawii. Jesli chodzi o to czy mówić czy nie - czytam różne opracowania socjologiczne i badania naukowe i generalnie jeśli mówić to od wczesnych lat dziecięcych w formie oczywiście przystępnej dla dziecka (książeczki). Ja na ta chwile myśle ze będę chciała powiedzieć ale jak mówi mój mąż póki co zajdzmy w ciąże, donośmy ja i wtedy będziemy się zastanawiać 😀 także przede mną długa droga do tego.

Jezu tak. Boje się i mam 1000 wątpliwości ale to pragnienie dziecka jest dużo silniejsze. Macie racje ze dzisiejszy świat nie jest czarno biały, są rodziny patchworkowe, są adopcje, rodzeństwa skrajnie od siebie różne etc. Tez wierze, ze środowisko i rodzina są ważniejsze już geny. Podoba mi się wasze zdroworozsadkowe podejście i spokój. Ja totalny control freak muszę odpuścić żeby się poczuć bardziej komfortowo z ta decyzja i zdać się na los. Nie mamy na wszystko wpływu

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak zupełnie z innej beczki mnie nurtuje temat zabezpieczenia krwi pępowinowej i z łożyska. Mocno nad tym z mężem myślimy że względu na to że komóreczka jest z dastwa...Jak wy się zapatrujecie w tym temacie?My niewiadomo cxy jutro nie wybierzemy jakieś opcji bo na dzień dziecka jest promocja i zawsze te 2000zl taniej...
    Doradcie proszę bo jestem w rozterce totalnej...

Kasiula987 lubi tę wiadomość

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula987 wrote:
    To świetne, ze możemy o tym porozmawiać i ze się tym dzielicie. Ja pisząc te posty skłaniałam się ku temu, żeby dziecku nic nie mówić, a teraz wydaje mi się, ze spokojnie mogłabym się z ta myślą oswoić i powiedzieć wszystkim dzieciom. Dzięki tez za te źródła, na pewno poczytam i książkę i posłucham podcastu, żeby ten temat oswoić.

Przy decyzji czy mówić dziecku czy nie, trzeba mieć z tyłu głowy, że świat, nauka, medycyna (w tym genetyka) idą bardzo szybko do przodu. Jestem absolutnie pewna, że za maksymalnie 10 lat każdy będzie mógł zakupić test genetyczny w Żabce. Bardzo polecam posłuchać podcast:
    https://www.youtube.com/watch?v=9ZBjTwWbu4M

Kasiula987, WandaBerenika lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2023, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula987 wrote:
    Elka, dziękuje Ci bardzo za odpowiedz. Widziałam, ze w niektórych klinikach pokazują zdjęcia dawczyń z dzieciństwa, czy któraś z Was korzystała z takiej opcji? Jeszcze mam jeden dylemat: czy planujecie mówić dzieciom o adopcji komórki jajowej?
    W pl niema takiej opcji niepokazuja zdjęć bynajmniej w Invicta tak jest,niewiem jak gdzie indziej.
    Zdjęcia wiem że z Ukrainy z Lwowa,USA napewno są dostępne.Jak jest w Czechach to dziewczyny bardziej są w temacie..
    Co do mówienia to każdego to indywidualna sprawa.
    Czy powiem to dziecku czas pokarzę narazie myślę o tym żeby babelek cały zdrowy przyszedł na świat...
    Ps. Niestety w pl to procedura invitro to wielkie zło a co dopiero adopcja komórki...
    Niestety są ludzie małotoleracyjni...Przykład posłanki z PiS co powiedziała że invitro to fabryka czy produkcja dzieci jakbym ją dorwała to w mordę bym jej napluła...Ten kto tego nieprzeszedł co my przechodzimy niewie o czym mówi niestety.

patid, Karenka lubią tę wiadomość

• Kasiula987 Debiutantka

Wysłany: 30 maja 2023, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Dziewczyny tak zupełnie z innej beczki mnie nurtuje temat zabezpieczenia krwi pępowinowej i z łożyska. Mocno nad tym z mężem myślimy że względu na to że komóreczka jest z dastwa...Jak wy się zapatrujecie w tym temacie?My niewiadomo cxy jutro nie wybierzemy jakieś opcji bo na dzień dziecka jest promocja i zawsze te 2000zl taniej...

Ja mam podejście ze jeśli jest chociaż mała szansa, ze coś pomoże mojemu dziecku czy komuś z rodziny w przyszłości, to warto. Ale oczywiście tu liczy się Wasza sytuacja i Wasza decyzja

Elka198321 lubi tę wiadomość

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Jeśli uda mi się z kd, to będę chciała zabezpieczyć. Jeszcze nie orientuję się w kosztach, dlatego z ciekawości podpowiedz proszę ile to orientacyjnie kosztuje

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W., trzymam mocne kciuki za dzisiejszy dzień! 🍀🍀✊✊
    Informuj nas tutaj na bierząco o wynikach punkcji, zapłodnienia i rozwoju zarodeczków 😊
    Życzę Wam też miłego pobytu w Czechach. Byście umieli cieszyć się pogodą, zamiast stresować wynikami procedury 😅

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • monester Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati, wiecie coś już ? Ile pobrano komórek ?

• monester Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika - ja jutro po południu po spotkaniu w pracy czekam na teścik - tylko nic nie pij żeby było dobre stężenie. Który to już masz dzień dzisiaj ? 8 ?

WandaBerenika lubi tę wiadomość

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula987 wrote:
    Cześć dziewczyny, przeczytałam te 72 strony forum, kibicuje Wam bardzo i wspieram. Mam pytanie, bardzo Was proszę o szczere odpowiedzi i odrobine wsparcia, chciałabym utwierdzić się w swojej decyzji 😊
    Mam już 2 dzieci, zdrowych, wspaniałych, 7 i 9 lat, zero problemów z zajściem w ciąże. Po drodze był zabieg laparoskopowy na jajniki, który jak się okazuje zmienił wszystko. Od 3 lat staramy się o 3. dziecko i półtora roku temu po półtora roku starań w klinice płodności dowiedziałam się, ze amh mam super niskie i niestety jajniki wygasają - fsh 0.21 a chyba od 0.25 to już bardzo zle. Wiec przez te półtora roku myślałam, ze się nie uda, ale w końcu dowiedziałam się o opcji KD.
    I teraz poważnie rozważam te opcje. Tylko teraz jak poradzić sobie z myśleniem, ze nowe dziecko będzie inne niż ja i moje corki? Co jeśli będzie od nich mocno inne wizualnie, mniej inteligentne, etc? Bardzo chciałabym mieć jeszcze małe dziecko, mam dla niego mnóstwo czasu, energii, miłości, ale bardzo się boje tych wątpliwości. Dla mnie to teraz wybór mieć dziecko „inne” (przepraszam bardzo za bezpośredniość) lub żadne 😢
    Jak wy sobie z tym radzicie? Może są tu osoby w podobnej sytuacji? Punkt widzenia osób, które tez musiały podjąć taka decyzje jest dla mnie bardzo ważny. Jakie były wasze argumenty za? Co was ostatecznie przekonało?
    Ja jestem w podobnej sytuacji co Ty. Urodziłam dwoje dzieci. Teraz możliwość zajścia w ciążę z udziałem moich komórek jest tak nikła, że zdecydowaliśmy się na KD. Wątpliwości są ale dla mnie chyba najważniejsze było odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcemy jeszcze być rodzicami i jak bardzo nam na tym zależy. Bo jeśli nie zagłębiam się myślami w tą całą genetykę a skupiam na tym, że nadal mamy szansę spełnić nasze marzenia o powiększeniu rodziny to odpowiedź staje się dla nas jasna. Prawda jest taka, że znak wiele rodzin gdzie dzieci z tego samego domu są tak różne z charakteru i wyglądu, że gdybym nie wiedziała, że to jest rodzeństwo to pomyślałabym, że to zupełnie obce osoby.

Kasiula987 lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2023, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mamy 7 dni od transferu 😏 miałam tydzień temu zabieg. Trzymam się do soboty i robie bete z krwi. Wszedzie wyczytalam, ze trzeba czekac te 10-14 dni… damn! Komuś wyszło już coś 8dpt?

Dalej wbijam sobie na łeb, że te wszystkie dolegliwości jakie mam to wynik prochów. Wiecie… tak dla wyparcia stresu 😀

Dzisiaj juz czuje sie jak balon… aż wrocilam do Waszych opisow tego jak czulyscie sie po…

Agatha45 lubi tę wiadomość

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Dzisiaj mamy 7 dni od transferu 😏 miałam tydzień temu zabieg. Trzymam się do soboty i robie bete z krwi. Wszedzie wyczytalam, ze trzeba czekac te 10-14 dni… damn! Komuś wyszło już coś 8dpt?

Dalej wbijam sobie na łeb, że te wszystkie dolegliwości jakie mam to wynik prochów. Wiecie… tak dla wyparcia stresu 😀

Dzisiaj juz czuje sie jak balon… aż wrocilam do Waszych opisow tego jak czulyscie sie po…

Podziwiam cię za wytwałość w czekaniu do soboty 😀 czuje ze będzie dobrze u ciebie

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    Reprofit KD
  • monester Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:

No jedyny plus robienia szybciej to wyłapanie biochema. Prawda jest taka że jeżeli tego 8 dnia będzie 0 to już nie ruszy. Ale może być tak że 8 będzie dodatni a ten 10-14 już ujemny. My tu zwykle sprawdzamy wcześniej żeby nie faszerować się lekami w nadmiarze .

• Agatha45 Koleżanka

Wysłany: 31 maja 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:

Mocno trzymam kciuki✊️
    Przesyłam mnóstwo pozytywnej energii

• WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki!! 🥰 Jestem chojrakiem… Na to zwracał uwagę embriolog, żeby przedwcześnie nie odstawiać leków na podstawie fałszywie ujemnych bo zbyt wczesnych. Trudne to jest dla mnie. To moje pierwsze IVF, juz na KD, bez zapasowych zarodkow. Przybija mnie to i pewnie dlatego odkladam test.

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • monester Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Dzięki!! 🥰 Jestem chojrakiem… Na to zwracał uwagę embriolog, żeby przedwcześnie nie odstawiać leków na podstawie fałszywie ujemnych bo zbyt wczesnych. Trudne to jest dla mnie. To moje pierwsze IVF, juz na KD, bez zapasowych zarodkow. Przybija mnie to i pewnie dlatego odkladam test.
    Hej ! Wiele kobiet musiało przejść przez kilka swoich nieudanych procedur żeby mieć pierwszy transfer z kd czy az ! Zaczęłaś już z wyższego progu !

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:

Mi w 7dpt beta już pozytywna wyszła;-)...
    Zarodka miałam podanego pięciodniowca 3.2.2.
    Ja testów przy tym udanym transferze nie robiłam poza jednym jak miałam betę 30tys. na pamiątkę.
    Trzymamy że Szcxepankiem kciuki ❤💖💖❤💖

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Jeśli uda mi się z kd, to będę chciała zabezpieczyć. Jeszcze nie orientuję się w kosztach, dlatego z ciekawości podpowiedz proszę ile to orientacyjnie kosztuje
    Generalnie tanie to w żaden sposób niejest opcja że jest zabezpieczona krew pępowinową i łożyskowa z badaniem krwi poporodowe wirusowe i bakteriologiczne przechowywanie na 5 lat koszt ok 7tys.
    Ale np. Opcją przechowywanie na 18 lat plus 5,3tys.
    Są też pakiety tzw.ze gdzie tak krew poprowodiwa dodatkowo jest badana genetyczne to koszt ok.17tys. Z przechowywanie na 18lat.
    I to była promka do dziś na dzień dziecka
    Normalnie trzeba doliczyć koszt ok.1500-3000zl więcej.
    I jakie ceny będą poza promocją niewiem..
    My na razie niepodjelismy decyzji..chcemy zobaczyć jak będziemy z kasą stali.
    Bo za te pakiety można zapłacić jednarozowo po porodzie lub ratalnie...
    My myślę że napewno się na coś zdecydujemy ale też na wariant niepodejmowalismy decyzji może będą potem też jakieś promki zobaczymy...

Nowa na forum lubi tę wiadomość

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W jak wyniki punkcji ? Ile 🥚🥚🥚 udało się zapłodnić ?

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    Reprofit KD
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ