In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Valletta wrote:W programie MZ też nie są refundowane dodatkowe rzeczy, ja w tym roku oglądałam klinikę w Czechach i było ok 5tys euro z tego co kojarzę, w Pl chyba dosyć podobnie 25tys-30, tyle że w Czechach zapładniają wszystkie pobrane komórki od dawczyni a nie tylko 6sztuk
Do tego u nich jest gwarancja,że jak nie będzie zarodka albo będzie chyba jeden to zwracają jakieś koszty. Komórki dodatkowo są świeże od młodych dawców.
Jakbym miała płacić za KD to tylko Czechy, ceny podobne a dużo więcej oferują. Ja pisałam z koordynatorka polka z czeskiej kliniki na FB i można się wszystkiego dowiedzieć -
Cześć! Jestem dziś po 2 weryfikacji (7 dzień po transferze) na chwilę obecną beta wynosi 65.7 mIU/ml, progesteron 43.03 ng/ml. Czekam spokojnie na telefon od lekarza i na 3 weryfikację 14.08 czy wszystko idzie do przodu, więc na razie bez nadmiernej ekscytacji, co nie znaczy, że nie cieszy mnie ten wynik. Test z moczu dawał cień juz w 5dpt 5 dniowej praktycznie wyklutej blastocysty 5.2.2. To mój drugi transfer, pierwszy z 5.1.1 nieudany.
Valletta, Brzoza, Ewa6, Raija86, KarolinaKika, Saimi, Mary27, Giosiek, Anka43 lubią tę wiadomość
Ona 42
tarczyca zdrowa,
brak endometriozy,
kariotyp prawidłowy
brak chorób przewlekłych
homocysteina w normie
On 43
cukrzyca II typu - avamina, amaryl
kariotyp prawidłowy
morfologia 3%
całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
ruchliwość 63%
fragmentacja 85,81% prawidłowych
05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe
histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków
IVF 02.2025 start procedury z KD
AMH 01.2025 0.96 ng/ml
6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
oczekiwanie na transfer -
Giosiek wrote:Cara, osobiście Reprofit polecam. Dzięki nim w końcu udało mi się zostać matką 😊
Wiadomo, że każda będzie polecała klinikę, w której jej się udało, ale gdybym miała obiektywnie oceniać, to zdecydowanie jest to najlepsza klinika, w której byłam. A byłam w pięciu, z czego w dwóch czeskich.
Jeśli chodzi o dobór dawczyni, to moja była idealnie do mnie dopasowana. Pomimo, że mam rzadką grupę krwi (w poprzedniej dawczyni miała grupę krwi męża). Gdy przeczytałam jej opis, to byłam zachwycona. Różniłyśmy się jedynie wzrostem (była trochę wyższa) i oczywiście wiekiem 😉
W czasie, gdy podchodziłam do procedury w 22/23 roku, to były chyba dwa przypadki, że nie udało się pobrać komórek od dawczyni (lub, że były one złej jakości 🤔) i nastąpiła wtedy zamiana na inną. Z tego co pamiętam, to nadal były one zgodne fenotypowo. Dziewczyny wtedy pisały, że klinika zabezpiecza się w ten sposób i stymuluje jednocześnie „awaryjną” dawczynię.
O innej rasie nie słyszałam i byłabym bardzo zdziwiona, gdyby okazało się to prawdą.
Natomiast coraz mniej widzę sens w podchodzeniu do kolejnego transferu w Invictcie z tym słabym zarodkiem, szczególnie że klinika coraz bardziej zaczyna mnie wkurzać.
A co do tej rasy, to skyszalam historię o romskich genach, jeśli ktoś zaznaczał np. ciemne włosy i iczy w fenotypie. Ale to historie z internetu, nie wiem na ile są one prawdą -
Cara wrote:Giosiek, a miałaś dodatkowo jakiegoś lekarza, który przygotowywał Cię do transferu czy byłaś pod opieką Reprofit? Trochę sobie nie wyobrażam dojazdow tam, zresztą z moją historią wolałabym mieć jeszcze jakiegoś lekarza "na drugą rękę ".
Natomiast coraz mniej widzę sens w podchodzeniu do kolejnego transferu w Invictcie z tym słabym zarodkiem, szczególnie że klinika coraz bardziej zaczyna mnie wkurzać.
A co do tej rasy, to skyszalam historię o romskich genach, jeśli ktoś zaznaczał np. ciemne włosy i iczy w fenotypie. Ale to historie z internetu, nie wiem na ile są one prawdą
Kontakt miałam wyłącznie z polskojęzyczną koordynatorką. To jej wysyłałam wyniki i ona przekazywała mi zalecenia lekarza.
-
A może masz - albo pozostałe dziewczyny- jakiegoś ginekologa do polecenia z Wawy, który mógłby właśnie takie poglądy dla Czech robić? Na moją obecną klinikę nie liczę, a w pakiecie medycznym mam wyłączoną niepłodność, także muszę kogoś znaleźć dodatkowo.
-
Cara wrote:A może masz - albo pozostałe dziewczyny- jakiegoś ginekologa do polecenia z Wawy, który mógłby właśnie takie poglądy dla Czech robić? Na moją obecną klinikę nie liczę, a w pakiecie medycznym mam wyłączoną niepłodność, także muszę kogoś znaleźć dodatkowo.
Osobiście uważam, że praktycznie każdy gin się nada. Mój na przykład nie jest żadnym specjalistą od ivf. Wystarczyło mi, że ma dobry sprzęt i wie co widzi na usg 😉
W kwestii leków, ich przyjmowania czy odstawiania, zaufałam w pełni klinice.Cara lubi tę wiadomość
-
Cara wrote:Dziewczyny, a może któraś z Was ma ginekologa do polecenia z Wawy? Z dobrym sprzętem, w sensie Usg
Jeśli masz opiekę lux med to może tam jakiś lekarz ? W ofercie jest monitoring cyklu. Jak podchodziłam w Czechach to znalazłam niedaleko siebie prywatną klinikę gdzie w ofercie był monitoring cyklu - lekarz robił usg, oglądał endometrium + jajniki. Szukaj lekarza który ma w opisie leczenie niepłodności lub właśnie monitoringi cyklu❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Jatosia wrote:Jeśli masz opiekę lux med to może tam jakiś lekarz ? W ofercie jest monitoring cyklu. Jak podchodziłam w Czechach to znalazłam niedaleko siebie prywatną klinikę gdzie w ofercie był monitoring cyklu - lekarz robił usg, oglądał endometrium + jajniki. Szukaj lekarza który ma w opisie leczenie niepłodności lub właśnie monitoringi cyklu
-
Cara wrote:Nie mam Luxmedu akurat, ale popatrzę, może znajdę kogoś sensownego. A jak wysylałyście zdjecie usg do Reprofit? Normalnie robiłyście zdjęcie telefonem tego wydruku z usg, czy lekarz Wam coś wysyłał elektronicznie? 🤔
Wiem, że niektórym dziewczynom lekarz robił opis usg i też go dołączały.Cara lubi tę wiadomość
-
Cara wrote:Dziewczyny, a może któraś z Was ma ginekologa do polecenia z Wawy? Z dobrym sprzętem, w sensie Usg
W Bocianie ogarną Ci to bez problemu. Ja wcześniej podchodziłam do procedury na własnych komórkach w klinice poza PL i na monitoring chodziłam do Bociana. Nikt się tam nie dziwił i super to działało. Wydruki USG wysyłałam do mojego lekarza prowadzącego. -
Basia0 kciuki dalej zaciśnięte
basiaO. lubi tę wiadomość
1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44 -
Anka43 wrote:To w Medicoverze takie wyniki dostałam. Jutro chce iść do Alabu, bo do pon nie wytrzymam żeby jechać do laboratorium szpitalnego. W Alabie jeszcze robią awidnosc igg różyczki i chyba od razu też to zrobię, choc wyniki dopiero po 11 dniach.
I jak u Ciebie? -
Kalijot wrote:I jak u Ciebie?
Giosiek, Kalijot lubią tę wiadomość
-
basiaO. wrote:Cześć! Jestem dziś po 2 weryfikacji (7 dzień po transferze) na chwilę obecną beta wynosi 65.7 mIU/ml, progesteron 43.03 ng/ml. Czekam spokojnie na telefon od lekarza i na 3 weryfikację 14.08 czy wszystko idzie do przodu, więc na razie bez nadmiernej ekscytacji, co nie znaczy, że nie cieszy mnie ten wynik. Test z moczu dawał cień juz w 5dpt 5 dniowej praktycznie wyklutej blastocysty 5.2.2. To mój drugi transfer, pierwszy z 5.1.1 nieudany.
basiaO. lubi tę wiadomość
-
Anka43 wrote:W sb polecialam do Alabu powtorzyc wyniki i oczywiście Igm ujemne 0.09, ale cała noc miałam z głowy plus w nd przypłaciłam to ostra migrena. W pon żeby było śmieszniej tel z sanepidu, że mają odnotowane moje "zachorowanie na różyczkę". Chyba z pół godziny tłumaczyłam się , ze to pomylka, że powtorzylam wyniki a babka uparcie dopytywała się czy byłam szczepiona. Nie wiem czy byłam, byłam chora jako dziecko stąd mam przeciwciała Igg, ale ta swoje. Moi rodzice już nie żyją i nawet gdybym chciała, to nie mam kogo się spytać. Sanepid to dziwna instytucja, doszłam do wniosku. Dziś jeszcze dla spokojnej głowy zrobiłam trzeci raz badanie też w alabie i wynik ponownie negatywny 0.08,więc nie ma bata, żebym była chora. Wczoraj też miałam USG prenatalne, wszystko ok więc ze spokojną głowa zaczynam cieszyć się już moja córka🥰
To bardzo dobre wieści! Cieszę się bardzo!Ona 42
tarczyca zdrowa,
brak endometriozy,
kariotyp prawidłowy
brak chorób przewlekłych
homocysteina w normie
On 43
cukrzyca II typu - avamina, amaryl
kariotyp prawidłowy
morfologia 3%
całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
ruchliwość 63%
fragmentacja 85,81% prawidłowych
05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe
histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków
IVF 02.2025 start procedury z KD
AMH 01.2025 0.96 ng/ml
6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
oczekiwanie na transfer