X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Angelles Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy każdym transferze musiałam robić progesteron i estradiol w 2/3 dniu cyklu. Prog musiał być jak najniższy. Kolejne badania w okolicach 12 DC - te same hormony i LH. Może w 2dc trzeba badać, żeby potwierdzić, że to faktycznie miesiączka i rozpoczęcie nowego cyklu ( szczególnie u dziewczyn, które mają jakieś plamienia czy nieregularne cykle)?

♀️♂️ obydwoje po 38
    On - zdrowy
    Ona: AMH (1.26-2.2023, 1.08-5.2023,O.26- 1.2024)
    Allo:28.3
    Cross:35.9
    CMT:9%
    przeciwciała: ujemne
    V Leiden: ujemny
    Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
    Czynnik VR2: brak mutacji
    MTHFR: układ heterozygotyczny
    Zespół łamliwego chromosomu X: brak
    KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    Pod opieką kliniki od 2023
    3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
    1)jedna blas,chora po PGT
    2)nic nie dotrwało do5dob, Zoladex
    3) mini stymu - no answer
    DECYZJA KD (25l), INVICTA
    6 kom, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
    1 transfer: 11.2024 - beta 0
    Atosiban na moją prośbę:
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
    3 tran: 06.2025, 8 t.c 💔
    znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
    NOWA DAWCZYNI-25l
    6 kom, 4 blas(2x:511,2x:522)
    Po PGT: 2 ok (511 i 522)
    Encorton, Accofil, Clexane,No spa,Prolutex
    15.10 transfer 511
    15 dpt: cb💔
    Immunoglobuliny-ostatnia nadzieja🍀
  • Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy żadnym transferze nie badałam nic na początku, zawsze estrofem od 2dc, badania dopiero koło 12 dnia, przy podglądzie endo.

Baylee lubi tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzoza wrote:
    Ja przy żadnym transferze nie badałam nic na początku, zawsze estrofem od 2dc, badania dopiero koło 12 dnia, przy podglądzie endo.
    Z 2 zarodków 3.2.2 mam 2 dzieci.;-)...

Brzoza, Komanuss lubią tę wiadomość

• KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 2 dc
    Okres jak zwykle przyszedł sobie kiedy chciał 😂😂😂
    Muszę zadzwonić do kliniki i zmienić datę wizyty z 8.12 na 10.12

Angelles lubi tę wiadomość

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
    Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
    10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%)
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z racji tego że Endo przez dwa cykle mimo wlewu nie chciało urosnąć, pojutrze mam HISTEROSKOPIE. jeśli będą jakieś zrosty to mają poprzecinać, i pobrac biopsję przeciwzapalną. Ile trwa ten zabieg? Któraś z Was się orientuje? Wiem że jest pod krótką narkozą. I po jakim czasie można wrócić na siłownię/pilates?

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Z 2 zarodków 3.2.2 mam 2 dzieci.;-)...
    na mnie tez czeka 3.2.2.

• Baylee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Dziewczyny z racji tego że Endo przez dwa cykle mimo wlewu nie chciało urosnąć, pojutrze mam HISTEROSKOPIE. jeśli będą jakieś zrosty to mają poprzecinać, i pobrac biopsję przeciwzapalną. Ile trwa ten zabieg? Któraś z Was się orientuje? Wiem że jest pod krótką narkozą. I po jakim czasie można wrócić na siłownię/pilates?

Ja mam histeroskopie w ten czwartek i miałam ją też kilka lat temu. Ja funkcjonowałam tego samego dnia normalnie,miałam tylko plamienie i może lekki ból brzucha.Moim zdaniem po kilku dniach można ćwiczyć normalnie,chyba że Ci coś wytną to może każą poczekać z tydzień ale to najlepiej po zabiegu zapytać lekarza.

Przy okazji miałam dzisiaj owocny dzień, powtórzyłam wymaz na chlamydie i wirusologie z krwii bo w invikcie ważność tylko 3 miesiące. Spotkałam się z anestezjologiem i lekarzem który będzie wykonywać zabieg w czwartek. Poprosiłam o recepty na leki immunologiczne i je dostałam:) także jestem zadowolona i mam nadzieję że histeroskopia nie wykaże żadnego zapalenia

Claudia Ferrari lubi tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histeroskopie miałam dwa razy . Krótki zabieg może 10-15 minut jeśli nie ma nic do wycięcia większego . Tego samego dnia do domu . Myślę że ćwiczenia po tygodniu są ok

Claudia Ferrari lubi tę wiadomość

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
    Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
    10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%)
  • BettyConfetti Nowa

Wysłany: 4 grudnia, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! To mój pierwszy wpis tutaj na forum, chociaż podczytuję już od wielu miesięcy. Ruszamy z mężem z KD. Po ok. 1,5 miesiąca od wizyty i wypełnieniu dokumentów miałam dzisiaj telefon z kliniki, że znaleźli dawczynię- 29 lat, rodziła już, komórki mrożone. Z jednej strony wielka radość, bo lekarz zapowiadał, ze z moim fenotypem i grupą krwi bedzie ciężko i trzeba sie przygotować być moze na długie czekanie. Z drugiej... zastanawiamy sie z mężem czy wiek dawczyni nie wpłynie negatywnie na kondycję komórek. Macie jakies doświadczenia w tym temacie? Dodam tylko, ze ja mam 33 lata.

• Illuminati Nowa

Wysłany: 4 grudnia, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z którego banku masz komórki?

Tego czy wiek nie będzie problemem nie powie Ci nikt (wiek biologiczny to nie to samo co chronologiczny).

Możesz sobie wybrać młodą dawczynię, bez potomstwa, która jara szlugi, pije alko na umór albo nawet ćpa, a komórki oddaje bo potrzebuje pieniędzy na imprezy albo np będzie bezpłodna. Możesz też trafić na 29-latkę z dzieckiem, która dba o zdrowie bo ma dla kogo i wiadomo, że jest płodna, lub była w przeszłości.

Możesz też trafić na dawczynię z super oocytami, tylko ktoś w labie podczas zamrażania, rozmrażania albo transportu pełni/popełnił błąd przez co jakość oocytów drastycznie spadnie.

Różnicy wielkiej przy np 20-latce a 29-latce (prowadzącymi taki sam tryb życia) w jakości oocytów nie ma, tzn jest ale nie decyduje ona o powodzeniu lub nie.

To co może zrobić różnice to jakość nasienia i tu macie pole manewru, tylko trzeba się zbadać dokładnie zanim zacznie się cokolwiek robić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia, 23:26

BettyConfetti lubi tę wiadomość

wiem więcej
  • BettyConfetti Nowa

Wysłany: 5 grudnia, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrząc na to od tej strony to faktycznie trochę gra w ciemno... Wiem tylko, że komórki są z Kielc. A to ma znaczenie skąd są?

• Illuminati Nowa

Wysłany: 5 grudnia, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie do końca w ciemno, tylko troszkę ;) Wg mnie, młodych dawczyń lepiej unikać, chyba że mają potomstwo, najlepsza grupa wiekowa to 25 - 30 lat z potomstwem, właśnie dlatego, że te kobiety częściej o siebie dbają (np uprawiają sport, zdrowo się odżywiają, odwiedzają lekarzy itp).

Różnica w pochodzeniu komórek jest taka, że niektóre banki oferują komórki pochodzące głównie z Ukrainy; przez sytuację w ostatnich 3 tygodniach oocytów w tych bankach ubywa, a co do tych, które są nie ma pewności czy np się nie rozmroziły po czym klinika na Ukrainie ich nie podmroziła i wysłała w świat. Pojemniki, w których przechowywane są oocyty mają automatyczne dozowniki ciekłego azotu, które uzupełniają braki, ale nie działają podczas przerw w zasilaniu. Żeby nie siać paniki dodam, że pojemnik bez dolewek wytrzymuje tydzień do dwóch.

Jeśli spytasz, to klinika musi odpowiedzieć na pytanie o pochodzenie komórek i narodowość dawczyni - nie mogą nie udzielić odpowiedzi na to pytanie.

wiem więcej
  • basiaO. Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia, 04:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyConfetti wrote:
    Cześć Dziewczyny! To mój pierwszy wpis tutaj na forum, chociaż podczytuję już od wielu miesięcy. Ruszamy z mężem z KD. Po ok. 1,5 miesiąca od wizyty i wypełnieniu dokumentów miałam dzisiaj telefon z kliniki, że znaleźli dawczynię- 29 lat, rodziła już, komórki mrożone. Z jednej strony wielka radość, bo lekarz zapowiadał, ze z moim fenotypem i grupą krwi bedzie ciężko i trzeba sie przygotować być moze na długie czekanie. Z drugiej... zastanawiamy sie z mężem czy wiek dawczyni nie wpłynie negatywnie na kondycję komórek. Macie jakies doświadczenia w tym temacie? Dodam tylko, ze ja mam 33 lata.

Cześć! Nasza dawczyni miała też 29 lat i bez informacji czy ma dzieci. Jedyna z moim fenotypem, ale grupa krwi jak u partnera. Otrzymaliśmy z 6 mrożonych komórek 5 zarodków. Jakość nasienia też jest ważna, u nas było dobre pomimo, że partner ma cukrzyce 2 typu i jest na lekach. Aktualnie zaczynam 21 tydzień ciąży przy drugim udanym transferze. Nie martw się na zapas i powodzenia :)

Ona 43
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 44
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyConfetti wrote:
    Cześć, nasza dawczyni miała 28 lat, nie wiem czy miała potwierdzona płodność, stymulowana pod nas, przy słabym nasieniu uzyskaliśmy 3 zarodki. Obecnie 34 tc🙂
    Powodzenia 🙂

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
  • BettyConfetti Nowa

Wysłany: 5 grudnia, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny😘 Dzwoniłam do kliniki i uzyskałam informację, że komórki są z polskiego banku, w którym są komórki uzyskane od kobiet, które sie do nich zgłosiły. Leczę się w Gamecie jak coś. Wiecie cos więcej na temat ich banku?

Powiem Wam, ze jak zadzwonili do mnie z tym info o znalezieniu dawczyni, to sama sie nie spodziewałam, ze będą towarzyszyć temu takie emocje. Ogromna radość, chociaż nawet jeszcze nie podjęliśmy decyzji czy juz w to idziemy czy jeszcze czekamy... Tzn. W mojej głowie to ja juz jestem w ciąży po samym telefonie🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Sorki za uzewnętrznianie sie, ale tak długo trzymałam w sobie te wszystkie emocje, że teraz po prostu potrzebowałam to napisać.

• Illuminati Nowa

Wysłany: 5 grudnia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli zależy Ci na zgodności fenotypowej i masz rzadki fenotyp, to bierz i nie czekaj, bo później może się okazać, że będziesz musiała iść na kompromisy: albo inny kolor włosów lub oczu albo typ włosów.

Pociesz się kilka dni, a później ochłoń i nastaw się, że nic z tego nie będzie i będziesz musiała próbować kolejny raz, wtedy człowiek chłodniej myśli, a jeśli faktycznie się nie uda, to nie będzie to nic nowego. Będzie i czas na świętowanie, narazie lepiej się skupić na przygotowaniach np na ułożeniu listy pytań do lekarza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia, 10:49

Angelles lubi tę wiadomość

wiem więcej
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyConfetti wrote:
    Moja dawczyni miała 28 lat, nie miała potwierdzonej płodności- w sensie nikt mi nic na ten temat nie powiedział. Z opisu jak ja, więc poszliśmy w to w ciemno :) dziś córka ma 10 miesięcy.

age.png
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyConfetti wrote:
    Dzięki Dziewczyny😘 Dzwoniłam do kliniki i uzyskałam informację, że komórki są z polskiego banku, w którym są komórki uzyskane od kobiet, które sie do nich zgłosiły. Leczę się w Gamecie jak coś. Wiecie cos więcej na temat ich banku?

Powiem Wam, ze jak zadzwonili do mnie z tym info o znalezieniu dawczyni, to sama sie nie spodziewałam, ze będą towarzyszyć temu takie emocje. Ogromna radość, chociaż nawet jeszcze nie podjęliśmy decyzji czy juz w to idziemy czy jeszcze czekamy... Tzn. W mojej głowie to ja juz jestem w ciąży po samym telefonie🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Sorki za uzewnętrznianie sie, ale tak długo trzymałam w sobie te wszystkie emocje, że teraz po prostu potrzebowałam to napisać.
    Bo to są olbrzymie emocje 🙂 ja po telefonie się rozpłakałam. Cały proces to jedna wielka huśtawka emocji 🙂 ciąża potem też...

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
  • Asssia Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyConfetti wrote:

Cześć. Też jestem w Gamecie. Moja dawczyni miała 26lat, wydaje mi się, że z potwierdzona płodnością. Z 6 mrożonych komórek uzyskane 3 zardoki. Po pierwszym transferze poronienie. Zatrzymanie dość szybko na wczesbym etapie rozwoju młodej ciąży. Teraz szykuje się powoli do drugiego transferu. Miała plan na październik. Ale weszłam w immunologię. Myślalam, że po świętach podejdę to transferu...Ale coś cykl mi się pokićkał i chyba wyjdzie, że na początku roku. Meczy mnie to odkładanie z miesiąca na miesiać...juz bym chciala podejsc do tego transferu, bo to myślenie to jest takie obciązające:(
    Chociaż ciekawi mnie czy klinika ma jeszcze środki. Bo są kliniki, że się pokończyły. No i z końcem roku to przestoje różniej natury mogą się zdarzać.
    Mi również szybko znaleźli dawczynie. A w innej klinice czekam z 3-4msc. Ta pierwsza propozycja była kompletnie niedopasowana...aż byłam w szoku jak to możliwe. Bo i wzrost i waga sporo większe niż moje, nie wspominając o innych cechach fenotypowych.

• Lea1111 Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Mi przy drugim transferze już nie badali progesteronu na początku cyklu, od razu kazali brać estrofem od 2dc. Endometrium rosło bardzo ładnie przy dawce estrofemu dopochowo 2x1. Transfer udany.

basiaO. a badałaś proga przed włączeniem progesteronu ? bo rozumiem, że byłaś na cyklu sztucznym ?

‹‹ 803 804 805 806 807
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ