Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Magdus46 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Poszperałam w necie i mimo, że zabieg z KD był wykonany zagranicą, a w Niemczech jest zakazany, to lekarz może przepisywać refundowane leki. Miejsce wykonania zabiegu nie ma nic do rzeczy podczas sprawowania opieki ginekologicznej w kraju zamieszkania.

Choć dawstwo komórek jajowych (Eizellspende) jest w Niemczech nielegalne (Ustawa o ochronie embrionów - ESchG), to pacjentki, które poddały się takiemu zabiegowi za granicą (np. w Czechach, Hiszpanii), nie podlegają karze. Po powrocie do Niemiec, jako kobiety w ciąży, mają prawo do standardowej opieki medycznej.
    Refundacja progesteronu: Ubezpieczone w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego (GKV) kobiety, które zaszły w ciążę po IVF (także po prywatnie opłaconym in vitro z komórką dawczyni za granicą), mają prawo do refundowanego progesteronu w celu utrzymania ciąży.
    Dotyczy leczenia za granicą: Nawet jeśli zapłodnienie in vitro odbyło się za granicą, zwrot kosztów leczenia uzupełniającego (progesteronu) jest możliwy w Niemczech, pod warunkiem, że leczenie spełnia kryteria medycznej konieczności. Zwrot kosztów za usługi wykonane w innych krajach UE zależy jednak zasadniczo od tego, czy leczenie narusza niemiecką ustawę o ochronie zarodków.

Dzieki Ci wielkie za tak obszerną odpowiedź 🙏

U góry przetłumaczony cytat z Google. Teraz zaczynam rozumieć że proceder nie ma znaczenia i nikt nie ma prawao niego pytac. Jutro udam sie z receptami do kasy chorych. Dzisiaj skontaktowałam sie w tej sprawie nawet z adwokatem. To jak mnie pani ginekolog dzisiaj potraktowała nie mieści się w głowie.

• Magdus46 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Tańszy jest neoparin, ale w ciąży jest za darmo. Mi lekarz z kliniki powiedział, że mam stosować przez całą ciążę i połóg.
    No i tu właśnie zaczęły się dla mnie schody ponieważ nie chciano mi dzisiaj przepisac za darmo.

• basiaO. Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Dotyczy leczenia za granicą: Nawet jeśli zapłodnienie in vitro odbyło się za granicą, zwrot kosztów leczenia uzupełniającego (progesteronu) jest możliwy w Niemczech, pod warunkiem, że leczenie spełnia kryteria medycznej konieczności. Zwrot kosztów za usługi wykonane w innych krajach UE zależy jednak zasadniczo od tego, czy leczenie narusza niemiecką ustawę o ochronie zarodków.

Dzieki Ci wielkie za tak obszerną odpowiedź 🙏

U góry przetłumaczony cytat z Google. Teraz zaczynam rozumieć że proceder nie ma znaczenia i nikt nie ma prawao niego pytac. Jutro udam sie z receptami do kasy chorych. Dzisiaj skontaktowałam sie w tej sprawie nawet z adwokatem. To jak mnie pani ginekolog dzisiaj potraktowała nie mieści się w głowie.

Zmien lekarza jeśli możesz, a jeśli nie to niech na piśmie da Ci odmowę z uzasadnieniem. Z tego co pisze, to że komórka była dawczyni nie jest podstawą odmowy, bo ona karnie odpowiadała by za transfer, a nie za wystawienie recepty i prowadzenie takiej ciąży.

Magdus46 lubi tę wiadomość

Ona 43
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 44
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Magdus46 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, ona powiedziała mi dzisiaj tak : skoro bylo Panią stac na tak drogą procedure, to niech pani niw oczekuje refundacji tak drogich leków na koszt panstwowej kasy. Chciałam powolac sie na wyrok sadu z korzyścią dla pacjentek w tej sprawie to powiedziała ze nie ma czasu na wyroki sądu...Uważam jej zachowanie za skandaliczne.

• monester Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Basia, ona powiedziała mi dzisiaj tak : skoro bylo Panią stac na tak drogą procedure, to niech pani niw oczekuje refundacji tak drogich leków na koszt panstwowej kasy. Chciałam powolac sie na wyrok sadu z korzyścią dla pacjentek w tej sprawie to powiedziała ze nie ma czasu na wyroki sądu...Uważam jej zachowanie za skandaliczne.
    Ogólnie ja jestem zdania, że nie każdy lekarz zasługuje na szczerość. Ciąża to ciąża, niezależnie w jaki sposób do niej doszło.

Magdus46, basiaO., Olamonola lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek - ogromne gratulacje ! Daj później znać jak córeczka zareagowała.

Giosiek lubi tę wiadomość

• Magdus46 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ogólnie ja jestem zdania, że nie każdy lekarz zasługuje na szczerość. Ciąża to ciąża, niezależnie w jaki sposób do niej doszło.
    Z tym ze tu chodzi o progesteron i heparyne do podtrzymania ciąży. Ciezko wtedy ukryc fakt ze bylo to sztuczne zapłodnienie, bo w naturalnej ciąży raczej nie trzeba suplementacji progiem.

• basiaO. Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Spróbuj zmienić lekarza, ale nie mów, że KD jak to dla nich taki problem, tylko, że in vitro i potrzebujesz leków. Mój lekarz nie był zdziwiony ani nic. W ogóle nie dążył tematu. Niektórzy lekarze nawet nie wiedzą, że taka procedura jest dostępna w Polsce.

Magdus46, glodia lubią tę wiadomość

Ona 43
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 44
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • monester Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Z tym ze tu chodzi o progesteron i heparyne do podtrzymania ciąży. Ciezko wtedy ukryc fakt ze bylo to sztuczne zapłodnienie, bo w naturalnej ciąży raczej nie trzeba suplementacji progiem.
    A wiem, że pytałaś o prilutex ale nie wiem co bierzesz ? Ja na przykład brałam besins- i utrlgestan. Ten pierwszy doustnie super podbija progesteron. Brałaś go ? Jeśli tak to przepraszam nie doczytałam posta.

• Cara Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus, ale przecież lekarz nie musi wiedzieć, że to KD. Ciąża to ciąża. Nawet jeśli to cykl sztuczny, to przecież jeśli mu nie powiesz, nie bedzie wiedział o KD. Zmien lekarza na kogoś normalnego i z elementarnym poczuciem empatii.

• monester Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Magdus, ale przecież lekarz nie musi wiedzieć, że to KD. Ciąża to ciąża. Nawet jeśli to cykl sztuczny, to przecież jeśli mu nie powiesz, nie bedzie wiedział o KD. Zmien lekarza na kogoś normalnego i z elementarnym poczuciem empatii.
    I zawsze można powiedzieć że się miało zamrożone za młodu jajeczka.

Magdus46, Cara lubią tę wiadomość

• Magdus46 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    A wiem, że pytałaś o prilutex ale nie wiem co bierzesz ? Ja na przykład brałam besins- i utrlgestan. Ten pierwszy doustnie super podbija progesteron. Brałaś go ? Jeśli tak to przepraszam nie doczytałam posta.
    Dostałam od niej dzisiaj przepisany Utrogest 200( w Pl Utrogestan).

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam w Niemczech, a do procedury podchodziłam w Czechach.
    Prolutex, jak i inne formy progesteronu kupowałam na swój koszt. Mam w Niemczech super wyrozumiałego lekarza prowadzącego, ale powiedział, że żeby dać mi receptę z refundację, to musiałby udowodnić kasie chorych medyczną potrzebę brania przeze mnie danego leku. Czyli mógłby mi go zapisać (z ryczałtem, bo na prywatną receptę to bez problemu) jedynie w przypadku, gdyby sam uznał to za konieczne. A że nie jest specjalistą od ivf i transferów, więc nie może podjąć takiej decyzji.
    Heparynę (Clexane) mam za darmo, ale musiałam pójść do hematologa i on musiał wystawić mi zaświadczenie, że muszę ją brać. Na podstawie tego pisma, ginekolog wystawia mi receptę z pełną refundacją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 23:31

age.png

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również w Polsce heparyna jest refundowana jak są wskazania - a te można mieć po badaniach mutacji na przykład - lub na zlecenie hematologa a nie na to, że to ciąża z ivf

• Janis Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym w macicy 🤩 W zaleceniach mam, żeby kolejne usg zrobić za 10-14 dni (szczerze mówiąc, myślałam, że to będzie szybciej). Doktor małomówny (mojego lekarza prowadzącego niestety nie było), ale potwierdził, że na ten moment wszystko ok. Ufff powiem Wam, że stresowałam się bardzo!

Brzoza, Cara, Nikki0304, basiaO., Magdus46, Olamonola, Giosiek, Mysikrolik, Bounty90, Raija86, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

• Cara Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janis wrote:
    Jest pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym w macicy 🤩 W zaleceniach mam, żeby kolejne usg zrobić za 10-14 dni (szczerze mówiąc, myślałam, że to będzie szybciej). Doktor małomówny (mojego lekarza prowadzącego niestety nie było), ale potwierdził, że na ten moment wszystko ok. Ufff powiem Wam, że stresowałam się bardzo!
    Super :) A który jesteś dpt?

Janis lubi tę wiadomość

• Janis Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Super :) A który jesteś dpt?
    Dziś 20dpt 🙂

• basiaO. Ekspertka

Wysłany: 11 lutego, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Również w Polsce heparyna jest refundowana jak są wskazania - a te można mieć po badaniach mutacji na przykład - lub na zlecenie hematologa a nie na to, że to ciąża z ivf

Ja nie musiałam robić żadnych badań mutacji ani chodzić do hematologia. Dostałam zalecenie brać heparynę w Invikcie i mój prowadzący lekarz wystawia mi dalej recepty z pełną refundacją.

Ona 43
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 44
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • Cara Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janis wrote:
    Dziś 20dpt 🙂
    To idealnie na ten moment :) Nie chcę namawiać do zlego 😜 ale możesz nawet przyspieszyć trochę usg, zarodek powinien juz byc widoczny w okolicach 24-27 dpt. Poprawcie mnie dziewczyny, jeśli coś mieszam;)

Janis lubi tę wiadomość

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:

nie wiedziałam, że będzie tak trudno..
    nie mam też wsparcia ze strony męża.. kilka razy mnie zastąpił, jak odsypiałąm nocki, ale nie ma czegoś takiego, że sam wpadnie na to, że może być mi ciężko. ...

robie wszystko co mogę.. i dlatego to takie deprymujące..

no to się wygadalam

Malgorzatek nie jesteś sama.
    Nie jest to łatwe również dla mnie. U mnie mała nie chce spać w dzień, a jeśli jakimś cudem zaśnie to budzi się po 10 - 20 minutach. Tym sposobem nie mam nawet 5 minut żeby pobyć sama ze soba, czuję się przebodzcowana, nie wspominając już o moich plecach które potwornie bolą mnie od noszenia dziecka.
    Moj mąż też pracuje od rana do wieczora więc wychodzi na to że jestem z dzieckiem 24 h na dobę bez wsparcia.
    W każdym razie czekam na wiosnę i wierzę że będzie lepiej ❤️ przytulam

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
‹‹ 849 850 851 852 853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ