In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja od początku ciąży czuję się bardzo dobrze. Co prawda były jakieś incydenty z plamieniami, później bólami głowy ale wszystko do przejścia. Teraz jestem po USG i niestety wyszła mi skracająca się szyjka macicy. 3 tygodnie temu wynosiła 3.3 a teraz 2.2. Dostałam Luteinę i nakaz leżenia więc leżę i czekam - w środę idę sprawdzić czy nic się nie skróciło. Jeśli będzie gorzej dostanę skierowanie do szpitala pewnie na szew 😔 Podobno w wielu przypadkach Luteina i leżenie naprawdę pomaga więc mam nadzieję. Może któraś z Was tak miała? Jestem już po połówkowych i wszystko jest dobrze. Płeć znaliśmy od początku bo badaliśmy zarodki. Czekamy na synka 🩵MalenaMi wrote:🥰🥰🥰
A jak Ty się czujesz? Jakie badania prenatalne robiłaś? Znacie płeć? ☺️♀️♂️ obydwoje po 39
On-zdrowy
Ona: AMH(O.26-1.2024)
Allo:28,Cros:35,CMT:9
przeciwc,VLeiden,
CzynnikII(protromb),VR2: -
MTHFR: układ heterozyg.
Zesp.łam. chrom. X: -
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
Obydwoje HLA-C: C2C2
od 2023 3 próby na swoich kom. KRAKOVI- brak zar.
DECYZJAKD 25l,INVICTA
6kom,4 last(511,522,523), PGT: 3 ok
1tr:11.24-beta0,Atosiban
2 transfer: 03.2025- beta 0
Histeroskopia- stan zapalny endo(10dni antyb)
3 tran: 06.25, 8 t.c 💔
10 dni antyb.
NEWdawcz-25l,6kom, 4blas(511,522)PoPGT: 2ok
Encorton,Accofil, Clexane,Nospa,Prolutex
15.10(4 tran)511:cb💔
12.01- 5transfer(Accofil, Encorton,Prolutex, Cyclogest,Estrofem, IVIG,Prograf, NoSpa,Acard
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02,5.03wlew Privigen
13.03 połówkowe ok🩵

-
Saimi kiedys długo leżała🙂Angelles wrote:Ja od początku ciąży czuję się bardzo dobrze. Co prawda były jakieś incydenty z plamieniami, później bólami głowy ale wszystko do przejścia. Teraz jestem po USG i niestety wyszła mi skracająca się szyjka macicy. 3 tygodnie temu wynosiła 3.3 a teraz 2.2. Dostałam Luteinę i nakaz leżenia więc leżę i czekam - w środę idę sprawdzić czy nic się nie skróciło. Jeśli będzie gorzej dostanę skierowanie do szpitala pewnie na szew 😔 Podobno w wielu przypadkach Luteina i leżenie naprawdę pomaga więc mam nadzieję. Może któraś z Was tak miała? Jestem już po połówkowych i wszystko jest dobrze. Płeć znaliśmy od początku bo badaliśmy zarodki. Czekamy na synka 🩵
Ja miałam w 33 szyjkę 1 cm około a finalnie urodziłam w 35+4😉
Angelles lubi tę wiadomość
[/url] -
Angelles wrote:Ja od początku ciąży czuję się bardzo dobrze. Co prawda były jakieś incydenty z plamieniami, później bólami głowy ale wszystko do przejścia. Teraz jestem po USG i niestety wyszła mi skracająca się szyjka macicy. 3 tygodnie temu wynosiła 3.3 a teraz 2.2. Dostałam Luteinę i nakaz leżenia więc leżę i czekam - w środę idę sprawdzić czy nic się nie skróciło. Jeśli będzie gorzej dostanę skierowanie do szpitala pewnie na szew 😔 Podobno w wielu przypadkach Luteina i leżenie naprawdę pomaga więc mam nadzieję. Może któraś z Was tak miała? Jestem już po połówkowych i wszystko jest dobrze. Płeć znaliśmy od początku bo badaliśmy zarodki. Czekamy na synka 🩵
Mnie szyjka się skróciła bardzo w ciągu 3 tyg. Dzień przed wizytą kontrolna u ginekologa trafiłam do szpitala z bólem brzucha i skurczami, a była to końcówka 30 tc i szyjka miała 1cm. Ale u mnie to już była inna sytuacja i ratowali nas atosibanem. Niestety niewiele to pomogło, urodziłam po 4 dniach.
-
Pamiętam Twoja historię. Jak synek teraz się czuje? Brałaś Luteinę w ciągu tych trzech tygodni czy sytuacja Was całkowicie zaskoczyła?Mysikrolik wrote:Mnie szyjka się skróciła bardzo w ciągu 3 tyg. Dzień przed wizytą kontrolna u ginekologa trafiłam do szpitala z bólem brzucha i skurczami, a była to końcówka 30 tc i szyjka miała 1cm. Ale u mnie to już była inna sytuacja i ratowali nas atosibanem. Niestety niewiele to pomogło, urodziłam po 4 dniach.♀️♂️ obydwoje po 39
On-zdrowy
przeciwc,VLeiden,
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJAKD 25l,INVICTA
10 dni antyb.
12.01- 5transfer(Accofil, Encorton,Prolutex, Cyclogest,Estrofem, IVIG,Prograf, NoSpa,Acard
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02,5.03wlew Privigen
13.03 połówkowe ok🩵

-
gwen143 wrote:Hej
czyli mozesz powiedziec po wdrozeniu IVIG się udało?
u mnie to samo nieudane transfery na swoich komórkach dwie dawczynie, zostały ostatnie 2 zarodki ostatnia procedura lekarz zaleca IVIG byc może juz jako ostatnia deska ratunku i tak sie zastanawiam czu to w ogole cos pomoze
jestem juz u kresu sił .. u mnie wszystko co moze isc zle idzie zle..
Tak dokładnie dopiero wdrożenie ivig pomogło. Wcześniejsze transfery na acofilu, encortonie albo bez wspomagaczy bez powodzenia. Dodatkowo przy udanym transferze miałam dorzuconą małą dawkę prografu
❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Jatosia wrote:Tak dokładnie dopiero wdrożenie ivig pomogło. Wcześniejsze transfery na acofilu, encortonie albo bez wspomagaczy bez powodzenia. Dodatkowo przy udanym transferze miałam dorzuconą małą dawkę prografu
U mnie dokładnie ten sam zestaw co Jatosia
👩36l endometrioza, niedoczynność tarczycy, Amh 0.9 🧔🏻♂️35l zdrowy
🖇 Starania z przerwami od 10/2019
🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)
☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).
☘️ III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, atosiban)
🍀 IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).
4 IVF / 4 transfery / jeden 4BB -Baby Girl 🩷 🍼
Styczeń 2026 - jest już z nami 🫠✨🩷 -
Angelles wrote:Pamiętam Twoja historię. Jak synek teraz się czuje? Brałaś Luteinę w ciągu tych trzech tygodni czy sytuacja Was całkowicie zaskoczyła?
Synek dobrze się czuje, choć ma dość trudny charakter i nie jest nam łatwo 🙂.
Nie brałam wtedy nic, bo nie byłam świadoma, że tak się dzieje. To było totalne zaskoczenie, choć od połowy ciąży bardzo często spinał mi się brzuch, od tego czasu brałam magnez. Czasem myślę, że właśnie przez to spinanie ta szyjka tak się skróciła. Ale to tylko moja teoria.
-
Dobrze, że udało się dociągnąć do tego etapu. Ja bardzo się obawiam bo tak naprawdę w ciągu tych trzech tygodni i tak sporo wypoczywalam i uważałam na siebie. Z drugiej strony teraz wiem o problemie i mam leki i odpoczywam jeszcze bardziej ( tak naprawdę cały dzień leżę, trochę posiedzę i około godziny dziennie jestem na nogach: toaleta, szybki posiłek, przejście z łóżka w domu na leżak ogrodowy 🤣). Moja prowadząca kazała przyjść za 2, 3 tygodnie na kontrolę ale oczywiście będę za tydzień bo poczytałam historię na forum, że to potrafi się zmienić w ciągu kilku, kilkunastu dni a nie wybaczyłabym sobie gdybym cokolwiek przeoczyła. Na tym etapie dziecko nie ma szans. Idę do innego lekarza, żeby mieć drugą opinię. Zapytam go też o magnez - co prawda nie odczuwam skurczy ale może profilaktycznie? Dziękuję za Wasz odzew i wskazówki. Przesledze jeszcze raz Wasze historie. Jeśli macie jakieś uwagi na co powinnam zwrócić jeszcze uwagę będę wdzięczna.Hope_89 wrote:Saimi kiedys długo leżała🙂
Ja miałam w 33 szyjkę 1 cm około a finalnie urodziłam w 35+4😉♀️♂️ obydwoje po 39
On-zdrowy
przeciwc,VLeiden,
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJAKD 25l,INVICTA
10 dni antyb.
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02,5.03wlew Privigen
13.03 połówkowe ok🩵

-
Ach te charakterki😊 Nasz też jest bardzo ruchliwy. Kupiliśmy detektor którego używamy od 12 tc ale w sumie od 16 TC już nie potrzebujemy bo brzuch mi podskakuje tak wariuje. Ma swoje ulubione godziny na szaleństwa. Połówkowe 40 minut Nam robili tak szalał ostatnio. Mówię do męża żeby ćwiczył formę za wczasu, żeby nadążyć za takim maluchem🤣Mysikrolik wrote:Synek dobrze się czuje, choć ma dość trudny charakter i nie jest nam łatwo 🙂.
Nie brałam wtedy nic, bo nie byłam świadoma, że tak się dzieje. To było totalne zaskoczenie, choć od połowy ciąży bardzo często spinał mi się brzuch, od tego czasu brałam magnez. Czasem myślę, że właśnie przez to spinanie ta szyjka tak się skróciła. Ale to tylko moja teoria.♀️♂️ obydwoje po 39
On-zdrowy
przeciwc,VLeiden,
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJAKD 25l,INVICTA
10 dni antyb.
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02,5.03wlew Privigen
13.03 połówkowe ok🩵

-
Angelles wrote:Ach te charakterki😊 Nasz też jest bardzo ruchliwy. Kupiliśmy detektor którego używamy od 12 tc ale w sumie od 16 TC już nie potrzebujemy bo brzuch mi podskakuje tak wariuje. Ma swoje ulubione godziny na szaleństwa. Połówkowe 40 minut Nam robili tak szalał ostatnio. Mówię do męża żeby ćwiczył formę za wczasu, żeby nadążyć za takim maluchem🤣
Może akurat mu się odmieni i będzie spokojny 🙂.
U nas nie było aż takiej aktywności w ciąży, poza końcówka gdzie ciągle dostawałam bolesne kopniaki po pęcherzu. Za to teraz jest ciekawie.
Ale fakt lepiej mieć dobrą formę, bo napewno nudy nie będzie 😀.
-
Mysikrolik wrote:Może akurat mu się odmieni i będzie spokojny 🙂.
U nas nie było aż takiej aktywności w ciąży, poza końcówka gdzie ciągle dostawałam bolesne kopniaki po pęcherzu. Za to teraz jest ciekawie.
Ale fakt lepiej mieć dobrą formę, bo napewno nudy nie będzie 😀.
nasz też ma charakterek.. teraz jest etap jęczenia i placzu naprzemiennego;)
-
Angelles wrote:Dobrze, że udało się dociągnąć do tego etapu. Ja bardzo się obawiam bo tak naprawdę w ciągu tych trzech tygodni i tak sporo wypoczywalam i uważałam na siebie. Z drugiej strony teraz wiem o problemie i mam leki i odpoczywam jeszcze bardziej ( tak naprawdę cały dzień leżę, trochę posiedzę i około godziny dziennie jestem na nogach: toaleta, szybki posiłek, przejście z łóżka w domu na leżak ogrodowy 🤣). Moja prowadząca kazała przyjść za 2, 3 tygodnie na kontrolę ale oczywiście będę za tydzień bo poczytałam historię na forum, że to potrafi się zmienić w ciągu kilku, kilkunastu dni a nie wybaczyłabym sobie gdybym cokolwiek przeoczyła. Na tym etapie dziecko nie ma szans. Idę do innego lekarza, żeby mieć drugą opinię. Zapytam go też o magnez - co prawda nie odczuwam skurczy ale może profilaktycznie? Dziękuję za Wasz odzew i wskazówki. Przesledze jeszcze raz Wasze historie. Jeśli macie jakieś uwagi na co powinnam zwrócić jeszcze uwagę będę wdzięczna.
W 21 czy 22 tyg miałam szyjkę 2,2. Leżałam w domu. Duże dawki progesteronu, magnezu i nospa. W 30 tyg na trzecich prenatalnych skróciła się do 4 mm. I wtedy szpital. Atosiban i te same zalecenia co wcześniej.
Mówi się, że teraz są inne zalecenia. Że leżenie nie daje wiele. Ja natomiast trafiłam na lekarzy, ktorzy uważali, że to lezenie plus leki dają szansę. I ja też tak czułam i wierzę, że dzięki temu dotrwałam prawie, że do 37. Tyg. Najważniejsze to nie siedzieć prosto, po turecku itd. Nalezy siedziec tak by odciążać nacisk na macicę, tzn tak na pollezaco. Ja wstawałam tylko do toalety i na szybki prysznic. Jak najmniej schodów, kucania i dźwigania.
Szew ratuje sytuację, niestety gdyby wdała się infekcja może być bardzo kiepska. Ja ze względu na to nie miałam założonego. No i moja szyjka była stabilna do okolo 30 tyg. Potem nagle spadła a wtedy było za późno na szew.
-
Dzięki za wszystkie informacje. Też liczę, że to leżenie podratuje sytuację bo przecież grawitacja to grawitacja. Możesz napisać jak często lekarze zalecali Ci kontrolę szyjki?Saimi wrote:W 21 czy 22 tyg miałam szyjkę 2,2. Leżałam w domu. Duże dawki progesteronu, magnezu i nospa. W 30 tyg na trzecich prenatalnych skróciła się do 4 mm. I wtedy szpital. Atosiban i te same zalecenia co wcześniej.
Mówi się, że teraz są inne zalecenia. Że leżenie nie daje wiele. Ja natomiast trafiłam na lekarzy, ktorzy uważali, że to lezenie plus leki dają szansę. I ja też tak czułam i wierzę, że dzięki temu dotrwałam prawie, że do 37. Tyg. Najważniejsze to nie siedzieć prosto, po turecku itd. Nalezy siedziec tak by odciążać nacisk na macicę, tzn tak na pollezaco. Ja wstawałam tylko do toalety i na szybki prysznic. Jak najmniej schodów, kucania i dźwigania.
Szew ratuje sytuację, niestety gdyby wdała się infekcja może być bardzo kiepska. Ja ze względu na to nie miałam założonego. No i moja szyjka była stabilna do okolo 30 tyg. Potem nagle spadła a wtedy było za późno na szew.♀️♂️ obydwoje po 39
On-zdrowy
przeciwc,VLeiden,
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJAKD 25l,INVICTA
10 dni antyb.
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02,5.03wlew Privigen
13.03 połówkowe ok🩵

-