Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimika85 wrote:
    Witajcie Dziewczyny
    Wracam po 15latach nie udanych staran.. czas leci a mi stuknęło 41lat.. nadal bardzo pragne z Męzem dzidziusia, lecz moje Amh spadlo 0.12 wiec szanse na poczęcie naturalne jest marne, tak samo jak invitro na swoich komorkach. Dlatego pragne sprobowac na komorkach dawczyni, wizyte mamy w invined 6lipca. Nie ukrywam ze im blizej wizyty tymbardziej psychicznie mi ciezko. Bardzo oragne dzidziusia wiem ze to bedzie dziecko mojego meza, ze jesli sie uda ja bede nosila je pod serduszkiem .. ale jednak nie bedzie mial moich cech, usmiechu.. staram.sie myslec pozytywnie ba bardzo chce byc Mamą.. jak Wy kochane sobie z tym radzilyscie? Pozdrawiam

Doskonale Cię rozumiem, sama właśnie to przechodzę. Zdecydowaliśmy się na KD po jednej stymulacji, z której uzyskaliśmy dwie komórki, ale zarodki przestały się rozwijać. Mimo, że jestem jak do tej pory po udanym transferze, to czasem jeszcze mam myśli, że może gdybyśmy wcześniej się suplementowali i odpowiednio przygotowali do stymulacji, to może by się udało.
    Dużo czytałam o ciążach z KD i o tym jak dzieci upodobniają się do matki, która je urodziła i to mnie przekonuje. Poczytaj trochę o tym, poszukaj troszkę informacji w necie, może to pomoże Ci podjąć właściwą decyzję. Daj znać, mam nadzieję że jednak dołączysz do nas. 🥰 Powodzenia.

Olamonola, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

preg.png
  • mimika85 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalenaMi wrote:
    Doskonale Cię rozumiem, sama właśnie to przechodzę. Zdecydowaliśmy się na KD po jednej stymulacji, z której uzyskaliśmy dwie komórki, ale zarodki przestały się rozwijać. Mimo, że jestem jak do tej pory po udanym transferze, to czasem jeszcze mam myśli, że może gdybyśmy wcześniej się suplementowali i odpowiednio przygotowali do stymulacji, to może by się udało.
    Dużo czytałam o ciążach z KD i o tym jak dzieci upodobniają się do matki, która je urodziła i to mnie przekonuje. Poczytaj trochę o tym, poszukaj troszkę informacji w necie, może to pomoże Ci podjąć właściwą decyzję. Daj znać, mam nadzieję że jednak dołączysz do nas. 🥰 Powodzenia.

Bardzo dziękuje , duzo czytam.. dlatego juz postanowilam i czeka Nas 6 lipca wizyta. W piątek Mąż bada basienie, aby miec juz wyniki. Dziekuje za slowa otuchy i trzymam za Ciebie kciuki. Na jakim teraz etapie jesteś? Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca, 22:12

MalenaMi, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Starania od 2013
    1cykl z Clo od 03.2018
    04.2018 CB
    12/2018 1 inseminacja:(
    02/2019 2 inseminacja, ciąża biochemiczna
    03/2019 3 inseminacja:(
    Nasienie Męża ok
    41 lat AMH 0,12😥
    07/2026 nasienie Męża morfologia 1%
    HBA 59,5%
    MSOME pokazuje przewagę plemników z wadami główki.
    Ratuje Nas bardzo duza liczba plemnikow,
    Dobra ruchliwość.
    Prawidłowa fragmentacja DNA (SDF 16,5%).
    Prawidłowy stres oksydacyjny (ORP).
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Hej Hope :*
    Dziś miałam mieć transfer więc dopiero dziś 5 doba od zaplodnienia. Nie dostałam jeszcze na portal pacjenta wypisu embriologicznego. Ale doktor w mailu mi napisał że jeden został zamrożony a reszta jest jeszcze w obserwacji :/ więc pewnie opóźnione są :/ ja nie wiem czemu mam takiego pecha :( ostatnia dawczyni 27 lat i jedna blastocysye uzyskali i to opóźniona bo nawet klasy nie miała, nawet mi się nie zagnieździła mimo idealnych warunków. Teraz dawczyni 21 lat tylko. Mąż po rozszerzonych badaniach nasienia i wyszły perfekcyjne…. I znowu lipa coś widzę….
    Współczuję , faktycznie pech

event.png[/url]
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    To faktycznie niezbyt rewelacyjne wyniki, ale zapewne teraz będzie więcej. Czy jesteście w klinice z dobrym zapleczem embriologicznym? My w Invicta uzyskaliśmy z 6 komórek 6 pięknych blastocyst. Pierwszy transfer z KD i jak na razie udany. Życzę Ci również, aby się udało.
    Prawdę mówiąc to my z Invicta Gdańsk i z 6 komórek też 4 blastocysty, obecnie 2 ciąża 🙂
    Dla przykładu w Novum warszawa uzyskaliśmy tylko w sumie jeden trzydniowy i transfer nieudany oczywiście ale to było nieporozumienie.

Lwica_Lewka, Angelles, Elka198321 lubią tę wiadomość

event.png[/url]
  • Brzoza Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimika85 wrote:
    Witajcie Dziewczyny
    Wracam po 15latach nie udanych staran.. czas leci a mi stuknęło 41lat.. nadal bardzo pragne z Męzem dzidziusia, lecz moje Amh spadlo 0.12 wiec szanse na poczęcie naturalne jest marne, tak samo jak invitro na swoich komorkach. Dlatego pragne sprobowac na komorkach dawczyni, wizyte mamy w invined 6lipca. Nie ukrywam ze im blizej wizyty tymbardziej psychicznie mi ciezko. Bardzo oragne dzidziusia wiem ze to bedzie dziecko mojego meza, ze jesli sie uda ja bede nosila je pod serduszkiem .. ale jednak nie bedzie mial moich cech, usmiechu.. staram.sie myslec pozytywnie ba bardzo chce byc Mamą.. jak Wy kochane sobie z tym radzilyscie? Pozdrawiam
    To będzie Wasze dziecko, a nie twojego męża 🙂 a tak szczerze to jak weźmiesz na ręce, przytulisz to przestaniesz myśleć o genach i pokochasz całym sercem 🥰 przynajmniej u mnie tak było. Owszem, śmiać mi się chce jak słyszę od ludzi że córcia do mnie podobna - każdy zobaczy to co chce. Jest cudowna I kochana, rączki wyciąga i się przytula- to ja jestem jej mamą, dzięki jednej komóreczce od kobiety, która postanowiła się nimi podzielić. Cud i tyle. Poukładaj sobie to w głowie, musisz przestać się zadręczać myślami w stylu że nie będzie do ciebie podobne - i co z tego? I tak ci będą mówić że podobne. Naprawdę warto. Powodzenia 🙂

Asssia, MalenaMi, Lwica_Lewka, Martuśka87, Magdus46, Angelles, Olamonola, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
    styczeń 2026 - CC, córcia na świecie ❤️❤️❤️
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimika85 wrote:
    Bardzo dziękuje , duzo czytam.. dlatego juz postanowilam i czeka Nas 6 lipca wizyta. W piątek Mąż bada basienie, aby miec juz wyniki. Dziekuje za slowa otuchy i trzymam za Ciebie kciuki. Na jakim teraz etapie jesteś? Pozdrawiam

Dziękuję ☺️ nam się udało za pierwszym razem i póki co wszystko przebiega dobrze. Jestem w 9 tygodniu, czekamy na badania. Ostrożnie zaczynamy informować najbliższą rodzinę.

Życzę Wam udanej procedury, mam nadzieję, że Tobie również uda się za pierwszym razem. 😉🥰

Olamonola lubi tę wiadomość

preg.png
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalenaMi wrote:
    Czyli takie informacje powinny znaleźć się na profilu pacjenta? Czy to norma, czy zależy od kliniki? Pytam, bo my żadnych oficjalnych informacji nie uzyskaliśmy, a też jesteśmy w programie. 😳

Oczywiście, od tego jest portal pacjenta.
    Powinno być podane w raporcie nie tylko to ile komórek macie, ale też jakiej klasy.
    Mnie wkur**li niemiłosiernie dziś przez tel., bo jak powiedziałam im że dostałam dziś na portal pacjenta informację tylko o tym ze 3 zarodki zostały zamrożone, a 0 informacji w której dobie i przede wszystkim jakiej klasy bo to ważne, to dostałam odpowidz ze w tym celu muszę się umówić na telewizyte z embriologiem żeby się dowiedzieć. ŚMIECH NA SALI !!!
    Serio tak ciężko wpisać w raport? To ja mam specjalnie zawracać dupę przez telefon i umawiać wizyty żeby w 2 min się dowiedzieć co mi przeczyta embriolog z komputera???? Dramat jakiś. Na czwartek dopiero mam teleporade czy ciul wie jak to nazwać.

I transfer - brak implantacji ❌
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
    IV transfer - blastocysta 4AAA 13.07.2026 - CB ❌
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Powinno być podane w raporcie nie tylko to ile komórek macie, ale też jakiej klasy.
    Mnie wkur**li niemiłosiernie dziś przez tel., bo jak powiedziałam im że dostałam dziś na portal pacjenta informację tylko o tym ze 3 zarodki zostały zamrożone, a 0 informacji w której dobie i przede wszystkim jakiej klasy bo to ważne, to dostałam odpowidz ze w tym celu muszę się umówić na telewizyte z embriologiem żeby się dowiedzieć. ŚMIECH NA SALI !!!
    Serio tak ciężko wpisać w raport? To ja mam specjalnie zawracać dupę przez telefon i umawiać wizyty żeby w 2 min się dowiedzieć co mi przeczyta embriolog z komputera???? Dramat jakiś. Na czwartek dopiero mam teleporade czy ciul wie jak to nazwać.

Na moim IKP nie ma żadnego śladu po procedurze. Ta klinika to niestety jakieś nieporozumienie. 🤦🏼‍♀️

U Ciebie też ciekawa sytuacja… brak słów. 😐

preg.png
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy skierowanie na PAPP-A może dać lekarz, który przyjmuje prywatnie? 🤔

preg.png
  • Brzoza Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalenaMi wrote:
    Dziewczyny, czy skierowanie na PAPP-A może dać lekarz, który przyjmuje prywatnie? 🤔
    Tak, ja prowadziłam ciążę prywatnie, lekarz wystawił skierowanie na PAPPA na NFZ, zapisałam się też do przychodni prywatnej, która ma kontrakt z NFZ i tyle. Nie płaciłam nic. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam Boramed dr.Grzybowski, wg mojego lekarza najlepszy specjalista od usg ciążowego.

MalenaMi lubi tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
    styczeń 2026 - CC, córcia na świecie ❤️❤️❤️
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzoza wrote:
    Tak, ja prowadziłam ciążę prywatnie, lekarz wystawił skierowanie na PAPPA na NFZ, zapisałam się też do przychodni prywatnej, która ma kontrakt z NFZ i tyle. Nie płaciłam nic. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam Boramed dr.Grzybowski, wg mojego lekarza najlepszy specjalista od usg ciążowego.

Dziękuję za info. Szkoda, bo do Warszawy mam 250 km. Ale spróbuję znaleźć kogoś sensownego lokalnie. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 12:09

Olamonola lubi tę wiadomość

preg.png
  • Martuśka87 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalenaMi wrote:
    Tak może .
    Prowadziłam całą ciążę prywatnie a skierowanie i PAPP-A robiłam na NFZ

MalenaMi lubi tę wiadomość

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006,2012 ciąża naturalna dziewczynka ❤️
    2014 ,2018,2019 torbiel jajnika
    Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰
    06.2024 3 zarodki które przestały się rozwijać
    07.2024 II 2 komórki b.słabe
    20.08.2024 In vitro z KD

09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️ progesteron 7,90

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    13t0d- pierwsze prenatalne ok
    13t5d - CRL 7.60 tętno 162
    DZIEWCZYNKA 🥰
    18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158
    21t1d- drugie prenatalne ok
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    28tc-1277 g szczęścia
    30t1d-1438g
    34t-2389g
    37t5d -M 3090kg 49 cm
    07.04.2026 Wracamy po rodzeństwo
    5.1.1 ❄️ ciąża biochemiczna 😔 progesteron 2,90
    12.06.2026 - 5 komórek zapłodnionych
    transfer odwołany 0 zarodków 😔
    Lipiec - mamy kolejną dawczynię
    05.08.2026- mamy dwa zarodki 🤗

08.08.2026-transfer BL 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️ progesteron 60
  • MalenaMi Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka87 wrote:
    Tak może .
    Prowadziłam całą ciążę prywatnie a skierowanie i PAPP-A robiłam na NFZ

Dzięki 😁 …tak też będę chciała zrobić, choć pewnie wszystko zależy od lekarza.

preg.png
  • MagdaLenkaK Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ile czekałyście na dawczynię?

Wysłany: 25 czerwca, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaLenkaK wrote:
    Witajcie, ile czekałyście na dawczynię?

Ja za każdym razem nie dłużej niż 3 tygodnie.

5/11/2024 8+4 💔

Wysłany: 25 czerwca, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam info o zamrożonych 3 blastkach.

1. 🥇 4AA - z V doby
    2. 🥈 4BA i 6BA - z VI doby

Ta 4AA wiem że najlepsza :)
    ale co sądzicie o dwóch pozostałych? Czy znacie kogoś kto miał ciążę z takiej klasy zarodków i to z 6 doby?

Cara, Angelles, MalenaMi, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

5/11/2024 8+4 💔
  • Cara Autorytet

Wysłany: 25 czerwca, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Dziewczyny mam info o zamrożonych 3 blastkach.

1. 🥇 4AA - z V doby
    2. 🥈 4BA i 6BA - z VI doby

Ta 4AA wiem że najlepsza :)
    ale co sądzicie o dwóch pozostałych? Czy znacie kogoś kto miał ciążę z takiej klasy zarodków i to z 6 doby?
    Claudia, 4AA to top klasa, ale te z 6.doby 4BA i 6BA też dobre 👍 ta "6" to kto wie, może byla juz blastocystą w 5 dobie wieczorem, tylko sprawdza się raz dziennie.
    Niby z 6 doby mają odrobinę mniejsze statystycznie szanse, ale Ty klasy masz bardzo dobre, wyczytałam, że największe znaczenie dla implantacji ma ocena trafoblastu, czyli ta druga literka, a Ty masz A, więc super.
    Ja w ostatniej procedurze mialam same zarodki z 6 doby, zaimplantowal się jeden 4BB, piękne bety i przyrosty na początku. Skończyło się cb, ale ja mam inne problemy więc pewnie dlatego nie wyszło.
    Pozostałe zarodki gorszej klasy nie dały rady.

Claudia Ferrari lubi tę wiadomość

• Angelles Autorytet

Wysłany: 26 czerwca, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Podejrzewam, że niestety chodzi o kasę. Każdy telefon, kontakt mają pewnie rozliczany jako konsultację a nikt konsultacji nie robi za darmo...

♀️♂️ obydwoje po 39
    On-zdrowy
    Ona: AMH(O.26-1.2024)
    Allo:28,Cros:35,CMT:9
    przeciwc,VLeiden,
    CzynnikII(protromb),VR2: -
    MTHFR: układ heterozyg.
    Zesp.łam. chrom. X: -
    KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    od 2023 3 próby na swoich kom. KRAKOVI- brak zar.
    DECYZJAKD 25l,INVICTA
    6kom,4 last(511,522,523), PGT: 3 ok
    1tr:11.24-beta0,Atosiban
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10dni antyb)
    3 tran: 06.25, 8 t.c 💔
    10 dni antyb.
    NEWdawcz-25l,6kom, 4blas(511,522)PoPGT: 2ok
    Encorton,Accofil, Clexane,Nospa,Prolutex
    15.10(4 tran)511:cb💔
    12.01- 5transfer(Accofil, Encorton,Prolutex, Cyclogest,Estrofem, IVIG,Prograf, NoSpa,Acard
    ostatnia nadzieja ivig🍀
    9.01-Flebogamma,
    24dpt jest❤️
    6.02,5.03wlew Privigen
    13.03 połówkowe ok🩵
    preg.png
  • Mentosik Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajrzałam tu po czasie ponieważ dodawałam post o nadwyzkach leków. Ja niestety kończę swą przygodę z komórką dawczyni. Miałam 2 procedury dwie różne dawczynie w sumie 8 transferów w tym 2 poronienia na bardzo wczesnym etapie. Nikt mnie na to nie przygotował, najwyraźniej nie jest nam już dane.. zrobiłam wszystko.. wgle.. mam wrażenie że tylko mi się nie udało.. lub zbyt mało mówi się o takich kobietach jak ja.. że nawet ivf z KD nie daje gwarancji.. jest ciężko.. trudno los tak chciał.. trzymam kciuki a pisze dlatego że gdyby któraś była w takiej sytuacji jak ja to pamiętajcie nie jesteście jedyne.. ja też przez to przeszłam

2012 naturals 💙 po 1.5 roku starań usunięcie Endo
    🌈🌈🌈🌈🌈🌈
    Starania od 2017
    2021 amh 0.01😭😭😭😭
    2024 start ivf z AK
    I 5.1.1 - 7 TC 💔
    2.2.2 - ❌
    Druga procedura zmiana dawczyni
    8 komórkowiec w 3 db ❌
    5.1.1 💔 ciąża bez zarodka
    5.1.1 ❌
    5.1.1 ❌
    5.2.1❌
    5.2.3 FET 29.X ⏳
  • Cara Autorytet

Wysłany: 28 czerwca, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mentosik wrote:
    Zajrzałam tu po czasie ponieważ dodawałam post o nadwyzkach leków. Ja niestety kończę swą przygodę z komórką dawczyni. Miałam 2 procedury dwie różne dawczynie w sumie 8 transferów w tym 2 poronienia na bardzo wczesnym etapie. Nikt mnie na to nie przygotował, najwyraźniej nie jest nam już dane.. zrobiłam wszystko.. wgle.. mam wrażenie że tylko mi się nie udało.. lub zbyt mało mówi się o takich kobietach jak ja.. że nawet ivf z KD nie daje gwarancji.. jest ciężko.. trudno los tak chciał.. trzymam kciuki a pisze dlatego że gdyby któraś była w takiej sytuacji jak ja to pamiętajcie nie jesteście jedyne.. ja też przez to przeszłam
    Metosik, póki co ja też jestem w takiej sytuacji. 2 dawczynie,.7 zarodków, 6 transferów. Wczesniej 7 zarodków i 6 transferów na moich komórkach. Teraz jesteśmy przed decyzją co dalej - czy 3 KD czy AZ :(
    Niestety, ale mało się mówi o takich przypadkach jak nasze, że się nie udaje. Też mam wrażenie, że każdej się w końcu udało, tylko nie mnie...

Kończycie zupełnie temat starań?

‹‹ 897 898 899 900 901 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ