X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Wiecie czy łatwo czy trudno znaleźć dawczynie z grupą 0 ??

U nas to w ogóle dobranie krwi, że hej... Chłop AB+ a ja 0- :D
    Ogólnie to jest tak, że dopasowują grupę w taki sposób żeby trzymało krzyżówkę, niekoniecznie musi być 1:1. Najwięcej osób ma grupa A a potem 0. Nie będzie trudno. A działasz coś w tą stronę już ?

Elka198321, Giosiek lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ogólnie to jest tak, że dopasowują grupę w taki sposób żeby trzymało krzyżówkę, niekoniecznie musi być 1:1. Najwięcej osób ma grupa A a potem 0. Nie będzie trudno. A działasz coś w tą stronę już ?

Chłop zapisał nas do kliniki dziś, ale wiesz jak jest. Jakoś nie mam ochoty tam jechać ;)

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    I za 5 dni ponowna podróż 😀 reprofit to jest niesamowity z tego co czytam, oni mają chyba cały kraj w bazie ! Ja nie wiem, ale pół Europy do nich jeździ po komórki 😀

Tak, za 5 dni powtórka z „przyjemności”.
    Jak miałam procedurę w Eurofertil na moich komórkach, to zaplanowaliśmy pobyt od punkcji do transferu. Byliśmy już w drodze do Czech jak usłyszeliśmy w radio, że Czechy zamykają granice dla obcokrajowców (marzec 2020!!!). Punkcja się przesunęła, bo pęcherzyki słabo rosły, a nam kazali wyprowadzić się z hotelu, bo był całkowity lockdown w kraju. Ze łzami w oczach wyjaśniłam sytuację właścicielce hotelu i pozwoliła nam zostać jeszcze parę dni. Musieliśmy zabrać auto z parkingu i nie wychodzić z hotelu. Kupiliśmy jedzenia na tydzień i siedzieliśmy w pokoju. Wyszliśmy tylko na punkcję i transfer. Transfer miał być w piątek dobie, ale był w drugiej, bo już nas w tym hotelu nie chcieli. Bali się, że ktoś na nich doniesie.
    Także niezbyt miło wspominam nasz pobyt w Czechach i chyba nabawiłam się jakiegoś stresu pourazowego 😅
    Jak miałam tam transfery z KD, to przed transferem i po, nocowaliśmy niedaleko granicy, ale w Polsce.
    Teraz mamy bliżej do Brna niż do Ostrawy, także postanowiliśmy w ogóle nie nocować.

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • monester Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Tak, za 5 dni powtórka z „przyjemności”.
    Jak miałam procedurę w Eurofertil na moich komórkach, to zaplanowaliśmy pobyt od punkcji do transferu. Byliśmy już w drodze do Czech jak usłyszeliśmy w radio, że Czechy zamykają granice dla obcokrajowców (marzec 2020!!!). Punkcja się przesunęła, bo pęcherzyki słabo rosły, a nam kazali wyprowadzić się z hotelu, bo był całkowity lockdown w kraju. Ze łzami w oczach wyjaśniłam sytuację właścicielce hotelu i pozwoliła nam zostać jeszcze parę dni. Musieliśmy zabrać auto z parkingu i nie wychodzić z hotelu. Kupiliśmy jedzenia na tydzień i siedzieliśmy w pokoju. Wyszliśmy tylko na punkcję i transfer. Transfer miał być w piątek dobie, ale był w drugiej, bo już nas w tym hotelu nie chcieli. Bali się, że ktoś na nich doniesie.
    Także niezbyt miło wspominam nasz pobyt w Czechach i chyba nabawiłam się jakiegoś stresu pourazowego 😅
    Jak miałam tam transfery z KD, to przed transferem i po, nocowaliśmy niedaleko granicy, ale w Polsce.
    Teraz mamy bliżej do Brna niż do Ostrawy, także postanowiliśmy w ogóle nie nocować.
    Oo masakra ,ale przeboje ..właśnie patrzyłam na stopkę i nie mogłam pojąć czemu transfery w 2 dobie w Eurofertil.. A to Brno to ma fajne centrum ? Ja tylko przejeżdżam co jakiś czas przez nie jak się gdzieś dalej jedzie ale czy jest tam cos do zobaczenia to nie wiem.

• monester Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Chłop zapisał nas do kliniki dziś, ale wiesz jak jest. Jakoś nie mam ochoty tam jechać ;)
    Brawo dla "chłopa", że się wykazuje inicjatywa. Mój to jest wersja towarzyszącą jedynie. A i to niezbyt chętnie jeśli nie jest potrzebny. A do której was zapisał i na kiedy ?

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

Ja nam grupę 0Rhminus mąż a rh+, dawczynie mieliśmy do wyboru 0rh+ ,lub ARh+,
    Wzięliśmy z zerówka bo jako jednej były jajeczka w klinice w Warszawie, reszta była 1 z Gdańska I 2 z WRC.
    Lg
    Ela

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Brawo dla "chłopa", że się wykazuje inicjatywa. Mój to jest wersja towarzyszącą jedynie. A i to niezbyt chętnie jeśli nie jest potrzebny. A do której was zapisał i na kiedy ?
    Ja swojego to jak na łańcuchu ciągnę ,zbity bidulek jak pies pluto;-)

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Oo masakra ,ale przeboje ..właśnie patrzyłam na stopkę i nie mogłam pojąć czemu transfery w 2 dobie w Eurofertil.. A to Brno to ma fajne centrum ? Ja tylko przejeżdżam co jakiś czas przez nie jak się gdzieś dalej jedzie ale czy jest tam cos do zobaczenia to nie wiem.

Niestety nie wypowiem się co do centrum, bo my prosto do kliniki i z powrotem. A dziś byliśmy pierwszy raz w życiu w Brnie.

age.png

Starania od 06.2012
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

Dziś mieliśmy wizytę już. Wypełniliśmy papiery na KD...

Elka198321 wrote:
    Ja nam grupę 0Rhminus mąż a rh+, dawczynie mieliśmy do wyboru 0rh+ ,lub ARh+,
    Wzięliśmy z zerówka bo jako jednej były jajeczka w klinice w Warszawie, reszta była 1 z Gdańska I 2 z WRC.
    Lg
    Ela

Wow to aż tyle info o dawcy podają? Ciekawe... Dobrze wiedzieć.

No coś tam może i się wykazuje, bo mnie to załatwianie i dzwonienie już z lekka irytuje ;)

Narazie papierzyska wypełniliśmy.

Dziwne z tym doborem krwi. Do grupy Rh - dają plusa ?? Przecież może być z tego konflikt... serologiczny. Dla zerówki proponują grupę A ?? Albo coś popitalam w krzyżówce albo coś mi się tu nie zgadza no ale ja nie doktor ;) Chodzi mi o to, że jak zarodek się przyjmie, będzie się rozwijał i krew matki 0- połączy się z grupą A dziecka to jest OK? Grupa 0 ma przeciwciała przeciw grupie A i B i AB to ja już nie rozumiem ;) Widocznie moja pani od biologii coś ostro brała :D albo coś mylę... Wujek google mówi to samo :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 22:27

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • LateBloomer Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

Nam zaproponowali 3 dawczynie. Wszystkie miały grupę krwi partnera . Nie wiem czy to wynikało z mniejszej dostępności dawczyń z moją grupą 0.

Rocznik 78
    Torbiel endometrialna na jednym jajniku.
    Mała niedoczynność tarczycy, MTHFR, PAI hetero, rozchwiane cytokiny, Ana
    Novum: 1 podejście
    Kriobank: 2 podejścia
    Unica Praga Czechy: Transfer 04.2023 🤞🤞🤞

preg.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

No coś tam może i się wykazuje, bo mnie to załatwianie i dzwonienie już z lekka irytuje ;)

Dziwne z tym doborem krwi. Do grupy Rh - dają plusa ?? Przecież może być z tego konflikt... serologiczny. Dla zerówki proponują grupę A ?? Albo coś popitalam w krzyżówce albo coś mi się tu nie zgadza no ale ja nie doktor ;) Chodzi mi o to, że jak zarodek się przyjmie, będzie się rozwijał i krew matki 0- połączy się z grupą A dziecka to jest OK? Grupa 0 ma przeciwciała przeciw grupie A i B i AB to ja już nie rozumiem ;) Widocznie moja pani od biologii coś ostro brała :D albo coś mylę... Wujek google mówi to samo :D
    Mi powiedzieli ze z tych 2 grup powstanie krzyziwka albo z minus albo z rh+...tak czy siak i tak u nas są inne grupy krwi i te grupy wybrali tak jak by moja z męża połączyli i jak krzyżówka mogła by powstać...
    Nie sądzę aby złą dobrali ....
    Damy radę niemartwie się na zapas...wiem że powiedziano mi że z tej krzyżówki męża i naszej dawczyni może być tak że dziecko urodzi się z minus lub plus jeśli plus to dadzą mi imuglobiny i tyle...teściowa też ma konflikt z mężem grup krwi i 3 dzieci ma ...;-)

• monester Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela- też nie sądzę , żeby mieli to źle zrobić.
    Aguska- gratulacje decyzji, w invicta będziecie robić kd?

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

Przepraszam jeśli Cię zestresowałam lub namieszałam Ci w głowie z tymi grupami. Nie było to moim zamiarem.
    W klinice dobierają grupę krwi dawczyni tak, by dziecko miało grupę z krzyżówki Twojej i męża. To, że masz RH-, a dawczyni miałaby RH+, to niczego nie zmienia, bo Twój mąż ma też RH+, także dziecko mogłoby odziedziczyć antygen D po Twoim mężu. Konflikt serologiczny nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problemem, także o to się nie martw.
    Bardziej chodziło mi o to, że z połączenia grup krwi AB i 0, może wyjść tylko A lub B (nie może wyjść 0 lub AB), także by grupa krwi się zgadzała, dawczyni musiałaby mieć Twoją grupę krwi, czyli 0.
    U mnie w Eurofertil dawczyni miała grupę krwi męża, czyli B, także dziecko mogłoby mieć grupę krwi 0, która nigdy nie powstałaby z mojej AB 🤷‍♀️
    Sprawdziłam sobie w necie i grupa krwi 0 jest druga co do liczebności (po A), także nie powinno być u Ciebie problemu ze znalezieniem dawczyni z tą grupą 😊

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Przepraszam jeśli Cię zestresowałam lub namieszałam Ci w głowie z tymi grupami. Nie było to moim zamiarem.
    W klinice dobierają grupę krwi dawczyni tak, by dziecko miało grupę z krzyżówki Twojej i męża. To, że masz RH-, a dawczyni miałaby RH+, to niczego nie zmienia, bo Twój mąż ma też RH+, także dziecko mogłoby odziedziczyć antygen D po Twoim mężu. Konflikt serologiczny nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problemem, także o to się nie martw.
    Bardziej chodziło mi o to, że z połączenia grup krwi AB i 0, może wyjść tylko A lub B (nie może wyjść 0 lub AB), także by grupa krwi się zgadzała, dawczyni musiałaby mieć Twoją grupę krwi, czyli 0.
    U mnie w Eurofertil dawczyni miała grupę krwi męża, czyli B, także dziecko mogłoby mieć grupę krwi 0, która nigdy nie powstałaby z mojej AB 🤷‍♀️
    Sprawdziłam sobie w necie i grupa krwi 0 jest druga co do liczebności (po A), także nie powinno być u Ciebie problemu ze znalezieniem dawczyni z tą grupą 😊
    Dodatkowo ja na formularzu wypełniałam czy chce zgodność grup krwi, bo nie każdemu na tym zależy.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Dodatkowo ja na formularzu wypełniałam czy chce zgodność grup krwi, bo nie każdemu na tym zależy.

Ja też i w Eurofertil zaznaczyłam, że mi obojętne. Moja grupa AB jest rzadka i nie chciałam czekać latami aż znajdą dopasowanie. Także ja absolutnie nie mam do nich pretensji, że dawczyni nie miała mojej grupy 🙂
    W Reprofit też im mówiłam, że jak nie znajdą dawczyni z moją grupą, to nie jest to dla mnie problem.

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek, masz już info z hodowli 😀?

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Giosiek, masz już info z hodowli 😀?

Jeszcze nie. Koordynatorka mówiła, że będą po godzinie 11, ale i tak sprawdzam już od rana 🫣

age.png

Starania od 06.2012
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już raport z hodowli!!!
    Pobrano 10 komórek, wszystkie dojrzałe i wszystkie się zapłodniły.
    W pierwszym dniu hodowli mamy 9 odpowiednich zarodków (2PN) i jeden zatrzymał się w rozwoju.
    Kolejna aktualizacja w trzecim dniu hodowli, także w niedzielę. Proszę trzymajcie kciuki!!! 🫣

monester, Elka198321 lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 06.2012
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Mam już raport z hodowli!!!
    Pobrano 10 komórek, wszystkie dojrzałe i wszystkie się zapłodniły.
    W pierwszym dniu hodowli mamy 9 odpowiednich zarodków (2PN) i jeden zatrzymał się w rozwoju.
    Kolejna aktualizacja w trzecim dniu hodowli, także w niedzielę. Proszę trzymajcie kciuki!!! 🫣
    Masa komorek kochana zobaczysz minimum 5 blastocyst będzie ...u nas z leczonym nasieniem 2 blastki mamy z 6komorrk to uważam że tu na bank będzie więcej;-)

Giosiek, monester lubią tę wiadomość

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

O dawcy Wiesz cały fenotyp:
    Grupa krwi, wzrost,kolor oczu,kolor włosów i jakie są dodatkowo waga, wiek i jaka sylwetka i gdzie są komórki

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ