Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI 123 wrote:
    Zaczynam myśleć jak Ari. Koleżanka odebrała wynik ma idealny jest młodziutka, wszystko ok a od 5 lat starają o dziecko i nic, teoretycznie skoro amh super, to dlaczego nie rosną same pęcherzyki i same nie pękają.
    Czasami są inne przeszkody, niedrożne jajowody, polipy, wodniaki, słaba sperma, immunologia....

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI 123 wrote:
    Mala86 kiedy testujesz w weekend?
    Mała testuje codziennie 😉

    Ari, Maggi, MEGI 123, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Dziewczyny, w obecnym cyklu będę miała poraz pierwszy stymulację lamettą. Czy można brać w tym czasie dhea eliot i suplementy ziołowe jak np. shavatari? I jeszcze jedno pytanko, gin zapisał mi też pregnyl. Wyczytałam, że jest to hcg. Nie wiem czy dobrze kalkuluję, że to jest na niepekniecie pęcherzyka zbyt wcześnie? I czy ten zastrzyk robi gin czy sama w domu będę mogła zrobić. Z góry dziękuję!
    Co do suplementów to nie wiem, ja miałam zamiar odstawić z początkiem stymulacji, a pregnyl jest właśnie na pęknięcie pecherzyka gdy ma on odpowiednią wielkość. Ja robiłam zastrzyki sama ale jeśli się boisz to lekarz powinien Ci pomóc.

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • adriette Ekspertka
    Postów: 191 236

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Co do suplementów to nie wiem, ja miałam zamiar odstawić z początkiem stymulacji, a pregnyl jest właśnie na pęknięcie pecherzyka gdy ma on odpowiednią wielkość. Ja robiłam zastrzyki sama ale jeśli się boisz to lekarz powinien Ci pomóc.
    Dzięki, myślałam, że owitrelle na pęknięcie. Z zastrzykami luz, robiłam już sobie z heparyny . To moja pierwsza stymulacja cyklu. Łącznie planuję 3 razy zrobić, jeśli gin będzie widział w tym sens. Potem zdaję się już tylko na los.

    Maggi lubi tę wiadomość

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    ANA1 +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Zrobiłam dwa jeden ten tani i drugi bobo test,
    Na tanim biel, a na bobo teście wyszła słaba druga kreska, ale nie odrazu po jakiś 20/30min.
    Pierwszy raz robiłam ten bobo test wiec nie wiem czy można na tym polegać czy może zawsze dają druga kreskę po czasie 🤷🏻‍♀️
    One mają to do siebie, że po dłuższym czasie robi się szara krecha ale na pewno nie różowa jeśli nie ma ciąży. Kreska dochodzi też na pewno dłużej niż te 5-10 min z instrukcji. Jak chciałam porównać kreski z dwóch dni to musiałam odczekać z dobre 30 minut żeby kreska ściemniała na tyle ile powinna.
    Nauczyłaś się już wstawiać zdjęcia? 😉 Wprawnym okiem ocenimy co tam świta na teście 😊😉
    Możesz też potwierdzić wieczorem first responsem 😁 Potrzymaj siusiu z 2-3h, nic nie pij i mocz będzie dobrze skondensowany. Mi wieczorne testy często wychodziły lepiej niż poranne.
    Czuję, że u Ciebie to jest to ale nadal trzymam mocno kciuki ✊✊✊
    Rośnij maluszku, rooooośnij 💪💪💪

    Monalisar, Mała86, Ari, Maggi, Skittles, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisar wrote:
    Najlepiej robić test rano,wtedy jest najwyższe stężenie hormonu.Mala ,kurcze trzymam kciuki aby kreska ciemniała w kolejnych dniach ✊
    U mnie w 10 dpo rano kreska ledwo, ledwo cień, a popołudniu już ładnie widoczna. Hcg szybko rośnie 😊

    Monalisar, Ari lubią tę wiadomość

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Dzięki, myślałam, że owitrelle na pęknięcie. Z zastrzykami luz, robiłam już sobie z heparyny . To moja pierwsza stymulacja cyklu. Łącznie planuję 3 razy zrobić, jeśli gin będzie widział w tym sens. Potem zdaję się już tylko na los.
    Pregnyl i ovitrelle to to samo w zasadzie, inna firma tylko 😊
    Trzymam kciuki ✊

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 1996 2890

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    One mają to do siebie, że po dłuższym czasie robi się szara krecha ale na pewno nie różowa jeśli nie ma ciąży. Kreska dochodzi też na pewno dłużej niż te 5-10 min z instrukcji. Jak chciałam porównać kreski z dwóch dni to musiałam odczekać z dobre 30 minut żeby kreska ściemniała na tyle ile powinna.
    Nauczyłaś się już wstawiać zdjęcia? 😉 Wprawnym okiem ocenimy co tam świta na teście 😊😉
    Możesz też potwierdzić wieczorem first responsem 😁 Potrzymaj siusiu z 2-3h, nic nie pij i mocz będzie dobrze skondensowany. Mi wieczorne testy często wychodziły lepiej niż poranne.
    Czuję, że u Ciebie to jest to ale nadal trzymam mocno kciuki ✊✊✊
    Rośnij maluszku, rooooośnij 💪💪💪

    Hmmy to moja jest różowa tylko słaba, taki jest plan przytrzymuje siki na 4 h i robię first respond ;)
    Trzymaj kciuki
    Wieczorem spróbuje zdjęcie dać

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 13:03

    Monalisar, Ari, sisi, Maggi, macz lubią tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1260 2213

    Wysłany: 7 listopada 2019, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Hmmy to moja jest różowa, taki jest plan przytrzymuje siki na 4 h i robię first respond ;)
    Trzymaj kciuki
    Wieczorem spróbuje zdjęcie dać
    To czekamy na super wieści do wieczora !

    Ari, Maggi, Mała86 lubią tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Przy staraniach naturalnych też lepiej żeby było ich więcej?
    Ja stopniowo dodawałam nowe suplementy juz od czasów starań naturalnych.Kazdy organizm jest inny,więc może najpierw spróbuj bez,a potem mozesz próbować ziol itp.

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Hmmy to moja jest różowa tylko słaba, taki jest plan przytrzymuje siki na 4 h i robię first respond ;)
    Trzymaj kciuki
    Wieczorem spróbuje zdjęcie dać
    O matko🤩🤩🤩🤩🥰🥰🥰🥰,u mnie pojawiały się tylko po dłuższym czasie i nawet różu nie było, potem bylo potwierdzone to beta,natomiast negatywna dawała biel nawet po 30 minutach.Ale emocje😘

    Maggi, Monalisar, Mała86, happilyeverafter, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Maggi Autorytet
    Postów: 3022 4303

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Zrobiłam dwa jeden ten tani i drugi bobo test,
    Na tanim biel, a na bobo teście wyszła słaba druga kreska, ale nie odrazu po jakiś 20/30min.
    Pierwszy raz robiłam ten bobo test wiec nie wiem czy można na tym polegać czy może zawsze dają druga kreskę po czasie 🤷🏻‍♀️
    Coś się dzieje 😘

    Mała86, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    Wiek 40 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1260 2213

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    O matko🤩🤩🤩🤩🥰🥰🥰🥰,u mnie pojawiały się tylko po dłuższym czasie i nawet różu nie było, potem bylo potwierdzone to beta,natomiast negatywna dawała biel nawet po 30 minutach.Ale emocje😘
    Szykuje się gorąca jesień na Naszym forum 😊

    Maggi, Ari, Mała86, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • sisi Autorytet
    Postów: 4068 3823

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Hmmy to moja jest różowa tylko słaba, taki jest plan przytrzymuje siki na 4 h i robię first respond ;)
    Trzymaj kciuki
    Wieczorem spróbuje zdjęcie dać
    Trzymam, trzymam u rąk i u stóp! 😁

    Monalisar, Mała86, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • Maggi Autorytet
    Postów: 3022 4303

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Hmmy to moja jest różowa tylko słaba, taki jest plan przytrzymuje siki na 4 h i robię first respond ;)
    Trzymaj kciuki
    Wieczorem spróbuje zdjęcie dać
    Wow, super 😘

    Mała86 lubi tę wiadomość

    Wiek 40 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • macz Koleżanka
    Postów: 40 74

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dziewczynki dzieje się tu u Was, czytam Was czasami z sentymentu i trzymam kciuki za każdą...

    Ari, Monalisar, Mała86, Maggi, sisi, Liolia, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    2008 - 2016 :5 poronień, czwarta ciąża r.2012 "cud" udana jest córcia. 2017- 2018 leczenie immunologiczne. 01.2019 I IVF nie udane (6 pobranych komórek, nadawało się do zapłodnienia 3, żadna się nie zapłodniła:-() 05.2019 II IVF wszystkie możliwe dodatkowe procedury (4 komórki pobrane , trzy się zapłodniły, 2 blastki podane - nie udało się). koniec 10-letnich strań
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 7 listopada 2019, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    macz wrote:
    no dziewczynki dzieje się tu u Was, czytam Was czasami z sentymentu i trzymam kciuki za każdą...
    Oczywiscie naturalnie sie starasz?

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • macz Koleżanka
    Postów: 40 74

    Wysłany: 7 listopada 2019, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Oczywiscie naturalnie sie starasz?
    Powiem tak zabezpieczeń żadnych nie stosujemy....ale supli też żadnych już nie biorę.... odpuściłam całkiem

    2008 - 2016 :5 poronień, czwarta ciąża r.2012 "cud" udana jest córcia. 2017- 2018 leczenie immunologiczne. 01.2019 I IVF nie udane (6 pobranych komórek, nadawało się do zapłodnienia 3, żadna się nie zapłodniła:-() 05.2019 II IVF wszystkie możliwe dodatkowe procedury (4 komórki pobrane , trzy się zapłodniły, 2 blastki podane - nie udało się). koniec 10-letnich strań
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1260 2213

    Wysłany: 7 listopada 2019, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam dziś betę,wynik 2403.

    Mała86, Ari, MEGI 123, Nadzieja90, Maggi, macz, happilyeverafter, amica, sisi, Liolia, Chcę być mamą, polly8725, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 7 listopada 2019, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    macz wrote:
    Powiem tak zabezpieczeń żadnych nie stosujemy....ale supli też żadnych już nie biorę.... odpuściłam całkiem
    Znam wiele cudów,po odpuszczeniu😉

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
‹‹ 1347 1348 1349 1350 1351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego