X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmVormittag wrote:
    Ja miałam taki paradoks: przed podejściem do ivf miałam torbiele, lekarz wysłał mnie na zabieg odbarczenia .Mimo to in vitro nieudane. po stymulacji znów torbiel, gin przepisał antyki, których nie wzięłam i dobrze, bo właśnie wtedy - mimo tej wielkiej torbieli - zaskoczyło naturalnie.
    Na czym polega zabieg odbarczenia torbieli?

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Mimila mi po każdej stymulacji robiła się torbiel, przed ostatnią miałam i w lewym i prawym jajniku.Dr zlecił dodatkowe badania i dopuścił mnie do stymulacji z torbielami bo kolejna laparo mogła dodatkowo pogorszyć moje marne amh. Punkcję miałam normalnie, po punkcji antybiotyk na 5 dni.
    A te jajeczka przy tej torbieli były dobrej jakości?

• karolcia35 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Mimila z tych jajeczek mar2śka ma dziecko i 2 mrozaczki :)

demelza, Mimila lubią tę wiadomość

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Biorąc pod uwagę, że po 2 poprzednich stymulacjach mimo pobranych komórek, nie miałam nigdy zarodka do transferu to najwidoczniej były dobre. W 3 dobie były 3 zarodki wszystkie 8 kom praktycznie bez fragmentacji.

demelza, niezapominajka2017, Mimila, Mika10 lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Biorąc pod uwagę, że po 2 poprzednich stymulacjach mimo pobranych komórek, nie miałam nigdy zarodka do transferu to najwidoczniej były dobre. W 3 dobie były 3 zarodki wszystkie 8 kom praktycznie bez fragmentacji.
    Czyli to by wskazywało na to;ze ta torbiel nie wpływa na jakość innych jajeczek,to dobra wiadomość,dziękuję,choć i tak sądzę,że moja stymulacja będzie przerwana,bo już nic więcej nie urośnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 15:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:55

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Poczekaj spokojnie. Ja po pierwszym podglądzie zawsze łapałam doła że nic nie będzie albo będzie mało. Przy drugim podglądzie jednak sytuacja bardzo się zmieniała. Myślę, że doktor wie co robi prosząc żebyś nie przerywała stymulacji w tym momencie. Myślę, że dopiero po drugim podglądzie lepiej widać co będzie i czy przerwać czy nie. Ile dni w tym momencie już się stymulujesz?
    Bea,jakoś nie liczę na to,bo co prawda dopiero kończy mi się miesiączka Ale stymulacje rozpoczęłam w piątek,dzis 5 dzien stymulacji,a podgląd byl po 4 dniach ale lekarz zaczął stymulacje wcześnie,dwa pęcherzyki na tym gorszym jajniku sa malutkie jeszcze,to niby teoretycznie moze jeszcze coś dorosnąć Ale zawsze na lewym jajniku mialam duzo pęcherzyków,a teraz torbiel,która raczej nie wróży nic dobrego. Nastawiam się na przerwanie stymulacji,muszę doczekać do piątku I potem jadę do córki,tylko martwię się ta torbiela,bo to widać,że nie ma końca...A teraz może iść u mnie wolniej dlatego,ze wyciszyć mi jajniki antykoncepcja,kiedyś te z tak bylo I wolno szło,a na krótkim protokole rosły az za szybko.Co będzie to będzie,przerwę i zrobię jeszcze raz,tylko chciałabym pozbyć się tej cholernej torbieli na zawsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 16:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:55

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Moim zdaniem jak podgląd po 4 dniach stymulacji to normalne że jest mało. Za wcześnie. Ja miałam pierwszą kontrolę zazwyczaj w 6 lub 7 dniu stymulacji. Wystarczyły potem 2 dodatkowe dni i skok był duży. Nie twierdzę, że u Ciebie przy tym AMH i wieku będzie nagle dużo pęcherzyków, ale może coś jeszcze ruszyć. Odwołać stymulację możesz jeszcze za kilka dni. Jedyne co tracisz to kasę na zastrzyki.
    Bea,jesteś kochana,dajesz nadzieję,choć szczerze to wolę jej nie mieć juz i nastawić się na przerwanie;nawet juz nie chce mi się suplementów brac,dziś nie wzielam nic. U mnie na początku cyklu już coś zawsze bylo,choć tez mało Ale teraz zaczął stymulacje jakby przed miesiączka,to nie za bardzo miały kiedy dorosnąć,natomiast ta cholerna torbiel zdazyla...takze ja się już nastawiam na przerwanie,szkoda tylko leków,bo takie drogie,właśnie kombinuje co to zrobić żeby całego Gonalu 900 nowego nie otwierać. Szkoda leków i mojego organizmu,że na darmo to swinstwo ładuje w siebie,no i szkoda wakacji,bo siedzę sama w mieście zamiast być z córką na świeżym powietrzu i na słońce,ktore tak lubie ale trudno. Takie jest ryzyko tych naszych zmagań... Wolę się nastawić na gorsze i ewentualnie się zdziwić i ucieszyć gdyby tak sie zdarzylo niz odwrotnie.Dziękuję za wsparcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 16:30

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny;wiecie ile nadwyżek jest w Gonalu?Zawsze jest coś więcej i tak kombinuje czy mi wystarczy do czwartku bez otwierania nowego 900.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:54

Mimila lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja wrote:
    Mimila nie gniewaj się, ale z takim podejściem po co było w ogóle zaczynać stymulacje. Ja uważam,że nie jest źle, są jakieś pęcherzyki już na tym etapie stymulacji- to i tak super, bo mamy mniej więcej takie samo AMH (przypomnę że ja nie miałam zadnych). Uważam, że to i tak sukces biorąc pod uwagę poziom AMH i wiek. Mimila chcesz przerywać stymulacje i zaczynać od nowa? Czas leci, stymulowanie pacjentek po 46 r.z. to trochę już "eksperymenty na ludziach". Nie gniewaj się, nie chcę Cię urazić, ale nie odrywaj się od rzeczywistości.
    Oczywiście,że przerwę stymulacje jesli beda tylko 2 pęcherzyki,nie jestem bogata,jadę na kartach kredytowych i naprawdę nie moge sobie tak, bez sensu wydac 6 tysiecy na punkcje,z ktorej efektow nie bedzie.Tym bardziej,że mój lekarz tez radzi przerwać przy dwóch pecherzykach. Zobaczymy czy coś rośnie jeszcze do piątku.Lukrecja,ja nie mam 46 lat,nie mam jeszcze 45,a 2 miesiące w ta czy w ta co zmienia?Ja wiem jak reagował mój lewy jajniki zawsze,na nim zawsze bymy pęcherzyki,nawet bez żadnych hormonów,do momentu mezoterapii. Nie rozumiem co złego jest w przerwaniu stymulacji jeski jest taka potrzeba. Jak ktoś ma kupę kasy i partnera,który bedzue dalej próbował i próbował to może tak robić Ale ja mogę zrobić tylko ostatni raz i chce to zrobić z głową,a na pewno nie na 2 pecherzykach. Zaczelam stymulacje z dobrym podejściem; nigdy czegos takiego nie bylo u mnie,a jest to efektem mezoterapii. Dziś mam 5 dzien stymulacji i dzis mysle o przerwaniu,po usg,a nie od początku stymulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 18:40

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ja myślę, że działaj na razie wg zaleceń lekarza. Nic nie zmieniaj na własną rękę. Jeśli on uważa że jeszcze kilka dni, to daj sobie szansę jeszcze te kilka dni. To jest trudna stymulacja no ale chyba miałaś świadomość jakie są szanse także jak się powiedziało A to chyba trzeba powiedzieć B i jeszcze te kilka dni wytrzymać do następnej kontroli.
    No,te kilka dni wytrzymam jeszcze :_)

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja wrote:
    Wiem,że nie masz 46 lat, napisałem górną granicę wieku, dr L. Podobno uważa,że 45 jest granicą. Nie zrozumialysmy się. Skąd pewność,że kolejna stymulacja da lepsze efekty,co się zmieni na plus? Ty będziesz starsza a AMH w najlepszym wypadku będzie na takim samym poziomie.
    Jeśli następna będzie taka sama to albo wtedy zaryzykuję albo zrezygnuje i pójdę w kierunku adopcji zarodka jesli zgodzi się na to maz.Po tej mezoterapii to nie ma już żadnej pewności,jest tylkp nadzieja,że nastepna może być lepsza i ze torbiel zniknie na zawsze. Zawszee przy dwoch pecherzykach moge probowac naturalnie,choć ja w takie cuda nie wierzę to nie zaszkodzi spróbować:-)Ja po prostu mogę podejść do ivf ostatni raz i tyle,wiec Bede liczyć na lepszą srymulacje.

• 4me Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mysle, ze cala ta rozmowa Mimlia nie ma sensu ;P juz raz Cie dziewczyny pocieszyly i drugi raz i kolejne. A najwazniejsze co ja wyczytalam to to ze pecherzyki MOGA jeszcze urosnac. 5 dzien to szybko na podglad. Bea w 6, 7 miala tez male. Nagle dwa dni pozniej bach! I to jest nawjaznieszje. Poczekaj na kolejne USg i wtedy rozkminiaj bo sie wykonczysz kobieto psychicznie. Zajmij sie czyms. Jak daleko masz do corki? Nie siedz, nie lez w domu czekajac na kolejne USg i kolejne wyniki. No ja bym zdecydowanie oszalala.

Ja mam jedna zasade martwie sie wtedy kiedy jest na to ostatni moment. Polecam. To pomaga zyc normalnie :)
    Oczywiście mam tez dni ze rycze! To tez pomaga, na szczecsie szybko mija.

My mamy cos cennego, mamy jzu jedno dziecko i dla niego musimy sie starac byc radosnymi mamami!wiec posladki ściskamy i nie martwimy sie na zapas! Jak sie nie uda, placzemy, wymuslamy plan B i wdazamy w zycie!
    ;) :**

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 21:47

Bea77_2, Lukrecja, Blastka lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    A ja mysle, ze cala ta rozmowa Mimlia nie ma sensu ;P juz raz Cie dziewczyny pocieszyly i drugi raz i kolejne. A najwazniejsze co ja wyczytalam to to ze pecherzyki MOGA jeszcze urosnac. 5 dzien to szybko na podglad. Nea w 6, 7 miala tez male. Nagle dwa dni pozniej bach! I to jest nawjaznieszje. Poczekaj na kolejne USg i wtedy rozkminiaj bo sie wykonczysz kobieto psychicznie. Zajmij sie czyms. Jak daleko masz do corki? Nie siedz, nie lez w domu czekajac na kolejne USg i kolejne wyniki. No ja bym zdecydowanie oszalala.

Ja mam jedna zasade martwie sie wtedy kiedy jest na to ostatni moment. Polecam. To pomaga zyc normalnie :)
    Oczywiście mam tez dni ze rycze! To tez pomaga, na szczecsie szybko mija.

My mamy cos cennego, mamy jzu jedno dziecko i dla niego musimy sie starac byc radosnymi mamami!wiec posladki ściskamy i nie martwimy sie na zapas! Jak sie nie uda, placzemy, wymuslamy plan B i wdazamy w zycie!
    ;) :**
    Niestety,mam do córki daleko,na 2 dni nie pojade.Powtarzam po raz kolejny,ze nie martwi mnie przerwana stymulacja jesli takowa będzie,tylko to,co się zrobiło z moim jednym jajnikiem po mezoterapii i jak powstrzymać powstawanie torbieli. Koniec tematu:-)Nie zamierzałam wywołać żadnego zamieszania tym,dziękuję bardzo wszystkim za pocieszenie. Dam znac w piątek co dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 19:26

• Muchacha Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też staram się nie martwić na zapas, życie pokazało mi, że wiele takich zamartwiań się nigdy się nie materializuje, a co się nastresowałam... i po co?
    Teraz mi się szykuje punkcja w dzień, kiedy muszę być w pracy, ale po pierwsze do tej punkcji musi najpierw dojść, jakieś pęcherzyki muszą urosnąć a ja mam dopiero 2 dc, więc zdecydowanie za wcześnie na przejmowanie się i wymyślanie co z tym zrobić. A może jednak wypadnie dzień wcześniej?
    Tymczasem jutro pierwszy Menopur, hurra!

Blastka, 4me, Mika10, tolerancyjna lubią tę wiadomość

starania od 4 lat, AMH 0,58, 41 lat
    1 ivf - 1 zarodek, beta - 0
    2 ivf - 2 zarodki, beta +, brak serduszka w 8 tyg.
    3 ivf - brak zarodków
    4 ivf - 2 zarodki, beta <1
  • 4me Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a teraz ja mam czas rozkminy i to jest moment, w ktorym musze podjac decyzję. Znam chyba odpowiedz na pytanie, ktore zadaję ale chce bardzo poznac Wasze zdanie, serio zależy mi na Waszej opini!

Żebyście miały pełne info, przypomnę nasz przypadek bo nie mam tego w stopce.

37 lat.
    Jedna ciąża w życiu zakończona sukcesem.
    AMH = 0,77
    Jakość komórek- podobno taka sobie.
    Wrogość śluzu- 100% martwych plemników po 8h (to jeszcze nic nie przesądza nawet w naturalnych staraniach ;) )
    NK- 13,3% choć norma jest od 5,6 do 31% to podobno w staranich nie powinny przekraczać 12%- biorę na to dexamethason.

On:
    Fragmentacja- 19% (norma do 15%) - innych problemów nie stwierdzono.

Leczymy się w klinice od maja. Na początku lekarz ze względu na to, ze mamy juz dziecko zapropnowala nam trzy próby IUI. Niestety przez 3 miesiące zdążyliśmy zrobić tylko jedną. Zakończoną klapą. Dziś byla pierwsza wizyta po tej nieudanej IUI. Lekarka pomimo tylko jednej próby z IUI zapytana dzis przeze mnie co mi radzi- kolejne IUI czy od razu in vitro powiedziala, ze przy moim AMH i fragmentacji męża --> In vitro. Lekka zmiana zdania z jej strony- nie wiem, czy to czysty biznes, czy rzeczywiscie stwierdzila, ze stracilismy juz 3 miesiace i nie wazne ile bylo prób z inseminacją pora wytoczyć cięższe działa.
    Powiedziała mi też, że z moim AMH i fragmentacją męża szanse na zajście w ciąże przez inseminację to 4% a przez in vitro- 40 -45%! Więc tak jakby odpowiedż nasuwa się sama... Nie wiem jednak skąd wzięła te statystyki i jakoś w nie nie wierzę.Chociaż bym chciała ;)

Co byście zrobiły na moim miejscu. Sprobować jeszcze tej inseminacji?- u mnie to ma sens przez tą wrogość sluzu i uśmiercanie plamników. Z drugiej strony nie ma sensu bo czas tyka i AMH spada.
    Jedyne czego się boję to wejścia na ten wyższy poziom psychicznego obciążenia. Dla mnie inseminacja to byl pikus- weszlam, polezalam 20 min, wyszlam- moglabym nawet co miesiac- 800 pln - da się przezyć. In vitro to juz wyzszy poziom- stymulacje, ktorych teraz nie mialam,zagrozenie dla zdrowia, punkcja, znieczulenie i nie oszukujmy się kilkanaście tysięcy przy kazdej próbie. Nieudana próba boli wó2czas bardziej bo skąd wziąc kolejną kasę....

Potrzebuję statystyki kto za in vitro????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 21:47

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me, ja bym jeszcze jedną inseminację spróbowała - miesiąc w tę czy w drugą wielkiej różnicy nie zrobi ;)

4me, Domili lubią tę wiadomość

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • Muchacha Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym jeszcze powtórzyła inseminację, ale tylko raz. W świetle kosztów in vitro to koszt niewielki, I jak napisała Lil to tylko o miesiąc opóźni ewentualnie, bo może nie będzie takiej potrzeby, wytoczenie poważniejszych dział.
    Ja czuję, że Ty też masz ochotę na jeszcze jedną inseminację :)

4me lubi tę wiadomość

starania od 4 lat, AMH 0,58, 41 lat
    1 ivf - 1 zarodek, beta - 0
    2 ivf - 2 zarodki, beta +, brak serduszka w 8 tyg.
    3 ivf - brak zarodków
    4 ivf - 2 zarodki, beta <1
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ