X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w novum zeby umówić sie na konsultacje trzeba miec aktualny wynik amh fsh i lh 15 dni temu miałam punkcję czy to nie jest za wcześnie na te badania? Boje sie ze bedą tragiczne po stymulacji i całkowicie sie załamie z drugiej strony bez tych wyników badan nie mam co jechac na konsultacje

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka, zwariowałas. nie dostawiaj leków! Powtórz betę w poniedziałek (a jak masz opcje to nawet jutro)

Nadzieja90, a nie masz wynikow sprzed stymualcji? Świeże to tez te sprzed 4 tygodni.

• Blastka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka znalazłam takie tłumaczenie jesli chodzi o podział zarodkaa na 2. Po cc pewnie jest jeszcze większa ingerencja i większe ryzyko ciąży mnogiej.

Zdaniem eksperta

dr n. med. Jan Domitrz, ginekolog położnik, Klinika Ginekologii AM w Białymstoku

Dlaczego zarodek się dzieli

Jednym z największych osiągnięć w zakresie nauk biologicznych ostatnich dziesięcioleci było zastosowanie w leczeniu niepłodności pozaustrojowego zapłodnienia (IVF). Praktyczne zastosowanie tej metody na szeroką skalę przyczyniło się do urodzenia ponad 3 milionów dzieci na całym świecie. Oczywiście, metoda ta nie jest metodą idealną i ma zarówno swoje ograniczenia, jak i wady. Jednym z podstawowych problemów jest ciągle wysoki odsetek ciąż mnogich. Jest to głównie wynik transferowania większej niż 1 liczby zarodków oraz częstszego niż w normalnej populacji występowania ciąż mnogich jednojajowych. Przyczyną częstszego podziału zarodka na dwa i dalszy rozwój dwóch płodów jest prawdopodobnie mikromanipulacja na komórce jajowej oraz zarodkach. Mam tu na myśli tzw. ICSI, czyli wstrzyknięcie plemnika do komórki jajowej oraz zabieg nazywany AH, czyli wspomaganie wylęgania blastocysty poprzez nacięcie otoczki, w której się ona znajduje. Całe szczęście, odsetek ciąż mnogich jednojajowych nawet w przypadku programu IVF jest bardzo niski – nie przekracza 1 proc. wszystkich ciąż. 

• Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    Mergelka, zwariowałas. nie dostawiaj leków! Powtórz betę w poniedziałek (a jak masz opcje to nawet jutro)

Nadzieja90, a nie masz wynikow sprzed stymualcji? Świeże to tez te sprzed 4 tygodni.
    . Nie mam amh robiłam w maju 2017 roku fsh w czerwcu pozniej brałam testosteron na zbicie fsh aktualne mam tylko lh przez stymulację

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90, szczerze, to chyba trochę bez sensu robić od razu te badania po stymualcji, bo istnieje duża szansa, że będą obniżone (amh), podwyższone fsh. Ale.... możesz zadzwonić do kliniki, żeby dopytali lekarza czy faktycznie maja być zrobione teraz po stymulacji...
    Powiem ci, że mi przyszło do głowy żeby z ciekawości powtórzyć te badania.... ale potem stwierdziłam, że ta wiedza mi nic nie da w tym momencie, a stymylacja raczej wpłynie na wynik
    Moje wyniki sprzed samej stymualcji 0,5 Amh, a fsh 11.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:49

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się coś nie coś napisać w stopce :) mieliśmy dodatkowo opcje pICSi tzn niby wybór najlepszego plemniki placilismy dodatkowo 400 zł chociaż maz sceptycznie do tego podchodził nawet lekarz nie umiał dokladni wytłumaczyć co to takiego Picsi :)
    Może powinnam mieć jeszcze nacięcie otoczki AH.
    Jeśli chodzi o aktualne badania jak ze zrobić skoro miałabym przystąpić od razu do stymulacji. A przecież badania w odpowiednich dniach cyklu...martwie się że zmniejszylo mi się amh zrobiłam to badanie wczoraj wraz z beta ale wynik będzie za tydzień...a chociaż stymulacja jest refundowana... Zawsze to coś :)

2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków :(
    AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
    AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
    2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
    37 lat :(
  • Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    Nadzieja90, szczerze, to chyba trochę bez sensu robić od razu te badania po stymualcji, bo istnieje duża szansa, że będą obniżone (amh), podwyższone fsh. Ale.... możesz zadzwonić do kliniki, żeby dopytali lekarza czy faktycznie maja być zrobione teraz po stymulacji...
    Powiem ci, że mi przyszło do głowy żeby z ciekawości powtórzyć te badania.... ale potem stwierdziłam, że ta wiedza mi nic nie da w tym momencie, a stymylacja raczej wpłynie na wynik
    Moje wyniki sprzed samej stymualcji 0,5 Amh, a fsh 11.
    Wlasnie ja tez tak myśle zadzwoniłam do novum przestawiłam sytuacje ze w tym cyklu miałam stymulację i to końskimi dawkami 450 j menopuru a Pani do mnie ze to nie problem i wyniki nie bedą zaburzone... przesunelam wizytę mimo to o jeden cykl ale i tak uważam ze to mało ja po pierwszej stymulacji miałam fsh 29 a przed 12 to co dopiero teraz . Widze ze przed stymulacjami miałyśmy podobny wynik ja amh 0,55 i fsh 12 ale teraz pewnie kest jeszcze większa tragedia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka, napisze wprost, bo mi kopara opadła. Skoro lekarz nie był wstanie wytłumaczyć co to pICSI, to zmien go jak naszybciej. Serio. W tej klinice jest kilku porzadanych przez pacjentki (których ci już wymieniam). Każdy z nich to lepszy wybór niż ten lekarz.
    Ale!!!! najpierw poczekajmy na drugą betę. Zrobisz ją, prawda?

Nadzieja90, mega podobne. A ile masz wiosen? ;) rocznik 90 jesteś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:58

Lukrecja, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak się wypowiem,a miałam ugryźć się w język. Odstawianie leków przed potwierdzeniem jednoznacznym braku ciąży jest co najmniej nieodpowiedzialne. Czasem myślę,że w niektórych wypadkach pomoc psychologa przed i po IVF byłaby bardzo cenna.

edloteh, klamka, Lil_m, Ciasteczko77, Dana721, brenya77, Niezapominajka5, Mika10 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90, młodziak z ciebie ❤️

• Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młodziak a wyniki jakbym miała 10 lat wiecej ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90, mówisz o mnie ;)
    Niestety nie mamy na to wpływu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 18:07

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leków nie odstawiłam dziewczyny nie wzięłam dziś w południe tylko lutinusa ale wieczorem wezmę. On i tak wypływa ::)
    A bętę zrobię ale we wtorek bo muszę coś okazać w novum więc zrobię tak jak oni zalecali. Ale dziewczyny my też mamy jakaś intuicję ja po prostu 4 dpt przestałam czuć że zarodki sa że mną...jak się jest w ciąży to się to czuję..
    A jeśli chodzi o psychologa to do dziś nie mogę się umówić bo psycholog a to na urlopie a to nie ten termin...

AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka wrote:
    Leków nie odstawiłam dziewczyny nie wzięłam dziś w południe tylko lutinusa ale wieczorem wezmę. On i tak wypływa ::)
    A bętę zrobię ale we wtorek bo muszę coś okazać w novum więc zrobię tak jak oni zalecali. Ale dziewczyny my też mamy jakaś intuicję ja po prostu 4 dpt przestałam czuć że zarodki sa że mną...jak się jest w ciąży to się to czuję..
    A jeśli chodzi o psychologa to do dziś nie mogę się umówić bo psycholog a to na urlopie a to nie ten termin...
    Mądra dziewczyna:) kciukam za wtorkowa betę:)

• Blastka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka trzymam kciuki do wtorku!

U nas też znacznie obniżona fragmentacja nasienia. Polecam MACS czyli magnetyczne sortowanie plemników jest droższe od pICSi ale najskuteczniejsze.

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ręce opadają. Nikt nam nie powiedział o MACS. Tak w ogóle zdziwiłam się że dr Traczynska chce już podchodzić do kolejnej stymulacji bez przeanalizowaniu niuedanego ICSI. Myślałam że będzie wizyta normalna a nie startowa a ona że mamy się umawiać na startowa. Ja myślałam że będzie wizyta żeby zastanowić się co dalej może jakieś badania może histeroskopia, może inne dawki leków No różne rzeczy...a tak to wychodzi że jak na taśmie...nastepna ICSI bez sprawdzenia co było nie tak...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 18:31

AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety muszę Cię zmartwić że u szefa kliniki tak samo było. Teraz mam wrażenie że po urlopie jest bardziej ogarnięty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dorzucę jeszcze co nieco ;)
    MACS, można zastosować gdy ilość plemników (całkowita) wynosi conajmniej 10mln, wiec niestety nie jest to metoda dla każdego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 18:51

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam wcześniej troszkę o naszych wynikach. Czy coś mnie ratuje niskie FSH? Czy z takimi wynikami może się zdarzyc naturalny cud? Jestem taka że nie lubię na coś czekać bo nigdy nie wychodzi przy in vitro nie ma możliwości żeby nie czekać. W pierwsza ciążę zaszłam jak odpuściłam i zajęłam się czymś innym. Przegapiłam nawet kiedy mam okres jak się dowiedziałam to byłam już w drugim miesiącu i wszystko było w porządku, ciąża ok, córka zdrowa :)

AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ