IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny w novum zeby umówić sie na konsultacje trzeba miec aktualny wynik amh fsh i lh 15 dni temu miałam punkcję czy to nie jest za wcześnie na te badania? Boje sie ze bedą tragiczne po stymulacji i całkowicie sie załamie z drugiej strony bez tych wyników badan nie mam co jechac na konsultacje
-
nick nieaktualny
-
Mergelka znalazłam takie tłumaczenie jesli chodzi o podział zarodkaa na 2. Po cc pewnie jest jeszcze większa ingerencja i większe ryzyko ciąży mnogiej.
Zdaniem eksperta
dr n. med. Jan Domitrz, ginekolog położnik, Klinika Ginekologii AM w Białymstoku
Dlaczego zarodek się dzieli
Jednym z największych osiągnięć w zakresie nauk biologicznych ostatnich dziesięcioleci było zastosowanie w leczeniu niepłodności pozaustrojowego zapłodnienia (IVF). Praktyczne zastosowanie tej metody na szeroką skalę przyczyniło się do urodzenia ponad 3 milionów dzieci na całym świecie. Oczywiście, metoda ta nie jest metodą idealną i ma zarówno swoje ograniczenia, jak i wady. Jednym z podstawowych problemów jest ciągle wysoki odsetek ciąż mnogich. Jest to głównie wynik transferowania większej niż 1 liczby zarodków oraz częstszego niż w normalnej populacji występowania ciąż mnogich jednojajowych. Przyczyną częstszego podziału zarodka na dwa i dalszy rozwój dwóch płodów jest prawdopodobnie mikromanipulacja na komórce jajowej oraz zarodkach. Mam tu na myśli tzw. ICSI, czyli wstrzyknięcie plemnika do komórki jajowej oraz zabieg nazywany AH, czyli wspomaganie wylęgania blastocysty poprzez nacięcie otoczki, w której się ona znajduje. Całe szczęście, odsetek ciąż mnogich jednojajowych nawet w przypadku programu IVF jest bardzo niski – nie przekracza 1 proc. wszystkich ciąż. -
edloteh wrote:Mergelka, zwariowałas. nie dostawiaj leków! Powtórz betę w poniedziałek (a jak masz opcje to nawet jutro)
Nadzieja90, a nie masz wynikow sprzed stymualcji? Świeże to tez te sprzed 4 tygodni.
-
nick nieaktualnyNadzieja90, szczerze, to chyba trochę bez sensu robić od razu te badania po stymualcji, bo istnieje duża szansa, że będą obniżone (amh), podwyższone fsh. Ale.... możesz zadzwonić do kliniki, żeby dopytali lekarza czy faktycznie maja być zrobione teraz po stymulacji...
Powiem ci, że mi przyszło do głowy żeby z ciekawości powtórzyć te badania.... ale potem stwierdziłam, że ta wiedza mi nic nie da w tym momencie, a stymylacja raczej wpłynie na wynik
Moje wyniki sprzed samej stymualcji 0,5 Amh, a fsh 11.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:49
-
Udało mi się coś nie coś napisać w stopce
mieliśmy dodatkowo opcje pICSi tzn niby wybór najlepszego plemniki placilismy dodatkowo 400 zł chociaż maz sceptycznie do tego podchodził nawet lekarz nie umiał dokladni wytłumaczyć co to takiego Picsi
Może powinnam mieć jeszcze nacięcie otoczki AH.
Jeśli chodzi o aktualne badania jak ze zrobić skoro miałabym przystąpić od razu do stymulacji. A przecież badania w odpowiednich dniach cyklu...martwie się że zmniejszylo mi się amh zrobiłam to badanie wczoraj wraz z beta ale wynik będzie za tydzień...a chociaż stymulacja jest refundowana... Zawsze to coś2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
37 lat -
edloteh wrote:Nadzieja90, szczerze, to chyba trochę bez sensu robić od razu te badania po stymualcji, bo istnieje duża szansa, że będą obniżone (amh), podwyższone fsh. Ale.... możesz zadzwonić do kliniki, żeby dopytali lekarza czy faktycznie maja być zrobione teraz po stymulacji...
Powiem ci, że mi przyszło do głowy żeby z ciekawości powtórzyć te badania.... ale potem stwierdziłam, że ta wiedza mi nic nie da w tym momencie, a stymylacja raczej wpłynie na wynik
Moje wyniki sprzed samej stymualcji 0,5 Amh, a fsh 11.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:55
-
nick nieaktualnyMergelka, napisze wprost, bo mi kopara opadła. Skoro lekarz nie był wstanie wytłumaczyć co to pICSI, to zmien go jak naszybciej. Serio. W tej klinice jest kilku porzadanych przez pacjentki (których ci już wymieniam). Każdy z nich to lepszy wybór niż ten lekarz.
Ale!!!! najpierw poczekajmy na drugą betę. Zrobisz ją, prawda?
Nadzieja90, mega podobne. A ile masz wiosen?rocznik 90 jesteś?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 17:58
Lukrecja, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJednak się wypowiem,a miałam ugryźć się w język. Odstawianie leków przed potwierdzeniem jednoznacznym braku ciąży jest co najmniej nieodpowiedzialne. Czasem myślę,że w niektórych wypadkach pomoc psychologa przed i po IVF byłaby bardzo cenna.
edloteh, klamka, Lil_m, Ciasteczko77, Dana721, brenya77, Niezapominajka5, Mika10 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Leków nie odstawiłam dziewczyny nie wzięłam dziś w południe tylko lutinusa ale wieczorem wezmę. On i tak wypływa :
A bętę zrobię ale we wtorek bo muszę coś okazać w novum więc zrobię tak jak oni zalecali. Ale dziewczyny my też mamy jakaś intuicję ja po prostu 4 dpt przestałam czuć że zarodki sa że mną...jak się jest w ciąży to się to czuję..
A jeśli chodzi o psychologa to do dziś nie mogę się umówić bo psycholog a to na urlopie a to nie ten termin...2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat -
nick nieaktualnyMergelka wrote:Leków nie odstawiłam dziewczyny nie wzięłam dziś w południe tylko lutinusa ale wieczorem wezmę. On i tak wypływa :
A bętę zrobię ale we wtorek bo muszę coś okazać w novum więc zrobię tak jak oni zalecali. Ale dziewczyny my też mamy jakaś intuicję ja po prostu 4 dpt przestałam czuć że zarodki sa że mną...jak się jest w ciąży to się to czuję..
A jeśli chodzi o psychologa to do dziś nie mogę się umówić bo psycholog a to na urlopie a to nie ten termin... -
Wiecie co ręce opadają. Nikt nam nie powiedział o MACS. Tak w ogóle zdziwiłam się że dr Traczynska chce już podchodzić do kolejnej stymulacji bez przeanalizowaniu niuedanego ICSI. Myślałam że będzie wizyta normalna a nie startowa a ona że mamy się umawiać na startowa. Ja myślałam że będzie wizyta żeby zastanowić się co dalej może jakieś badania może histeroskopia, może inne dawki leków No różne rzeczy...a tak to wychodzi że jak na taśmie...nastepna ICSI bez sprawdzenia co było nie tak...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 18:31
2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat -
nick nieaktualnyTo ja dorzucę jeszcze co nieco
MACS, można zastosować gdy ilość plemników (całkowita) wynosi conajmniej 10mln, wiec niestety nie jest to metoda dla każdego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 18:51
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Pisałam wcześniej troszkę o naszych wynikach. Czy coś mnie ratuje niskie FSH? Czy z takimi wynikami może się zdarzyc naturalny cud? Jestem taka że nie lubię na coś czekać bo nigdy nie wychodzi przy in vitro nie ma możliwości żeby nie czekać. W pierwsza ciążę zaszłam jak odpuściłam i zajęłam się czymś innym. Przegapiłam nawet kiedy mam okres jak się dowiedziałam to byłam już w drugim miesiącu i wszystko było w porządku, ciąża ok, córka zdrowa2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat