X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Rozumiem, ze gdyby wynik tego chromosomu X był „pozytywny” to jest to informacja, ze dziecko może urodzić się chore, bo dla niskiego amh ten wynik nie ma żadnego znaczenia?

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lobuziara, widzę ze walczymy z podobnym „potencjałem”, u nas tez problem po obu stronach, nasienie tragiczne, prawie jakby go nie było... aktualnie jestem po transferze 3dniowego słabego zarodka, beta w walentynki, yeah...

• Skittles Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobuziaraLILLY wrote:
    A nie wyklucza tego kariotyp? Bo u mnie i męża kariotypy są ok
    Nie, nie wyklucza tego kariotyp, tez mam prawidlowy. Bylam kiedys jeszcze u genetyka, bo sobie wynyslilam, ze bede chciala zbadac genetycznie zarodki hehehe, zrezygnowalam z tej opcji jak doszlo do mnie, ze ze wzgledu na niskie amh szczescie bedzie jak w ogole bede miala ten zarodek, i juz nie bede go narazac na dodatkowe badania. Genetyk jak uslyszal o niskim amh tez chcial zlecic badanie lamliwego chromosomu x, na szczescie juz mialam. To byl drugi lekarz, ktory o tym wspomnial.

07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Dzięki. Rozumiem, ze gdyby wynik tego chromosomu X był „pozytywny” to jest to informacja, ze dziecko może urodzić się chore, bo dla niskiego amh ten wynik nie ma żadnego znaczenia?
    Tak jesli w badaniu lamliwego chromosomu x, bedzie okreslone ze masz te mutacje genu fmr1, oznacza to, ze moze urodzic sie chore dziecko, ale i jest to przyczyna, ze w dosc mlodym wieku masz niskie amh, a co za tym idzie przedwczesne wygasanie jajnikow i przedwczesna menopauze.

Maja25 lubi tę wiadomość

07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • lobuziaraLILLY Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Lobuziara, widzę ze walczymy z podobnym „potencjałem”, u nas tez problem po obu stronach, nasienie tragiczne, prawie jakby go nie było... aktualnie jestem po transferze 3dniowego słabego zarodka, beta w walentynki, yeah...
    No u mnie to przez dłuższy czas myśleliśmy że "wina" leży tylko po stronie męża. Tak naprawdę o moim AMH dowiedzieliśmy się dopiero przy zmianie kliniki. Ja przy pierwszej procedurze miałam podany dwudniowy zarodek. Pani doktor była nim zachwycona. Niby miał tak dobrze rokować a tu dupa. No ale tak sobie myślę, że może jeszcze uda mi się jeszcze coś "wyhodować" skoro za pierwszym razem był taki super hiper mega zarodek :d

Skittles Twoja wiedza jest nieoceniona. Teraz wszystko jest dla mnie jasne :)

Starania od 10.2016
    Ja: niskie AMH, On: słabe nasienie
    ICSI 20.12 transfer zarodka 6A :(
    0 śnieżynek
  • Agnieszkaaa88 Znajoma

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobuziaraLILLY wrote:
    Dzien dobry dziewczęta! Mam pytabko. Z uwagi na niskie AMH, lekarz zalecił zrobienie badania o dziwnej nazwie zespół łamliwego chromosomu X (FMR1). Też miałyście robione?
    Hej ja miałam to badanie robione i niestety wyszło mi że mam permutacje genu fmr1 :( Lekarza mówią że to jest przyczyną mojego niskiego amh.Trzymam kciuki żeby u Ciebie było wszystko ok

• Ajka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie ze względu na operacje jajników nikt nawet nie wpadł na pomysł takich badań, aktualnie AMH 0,9 i 34 lata... no ale były 2 potworniaki na jajnikach...

2020 :)
    2023 :)
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszkaaa88 wrote:
    Hej ja miałam to badanie robione i niestety wyszło mi że mam permutacje genu fmr1 :( Lekarza mówią że to jest przyczyną mojego niskiego amh.Trzymam kciuki żeby u Ciebie było wszystko ok

A czy poza niskim amh coś świadczyło o tym, ze możesz mieć te mutacje? Ja chyba tez zrobię to badanie, a tutaj wklejam link o fmr1 gdyby któraś była zainteresowana, namieszał mi w głowie...:

http://psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_5_2017/899Lisik_PsychiatrPol2017v51i5.pdf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 16:47

Wysłany: 6 lutego 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszkaaa88 wrote:
    Hej, strasznie mi przykro ;( i co teraz? Nie masz już szans na własną dzidzię?

Starania od 10.2016
    0 śnieżynek
  • Agnieszkaaa88 Znajoma

Wysłany: 6 lutego 2019, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobuziaraLILLY wrote:
    Hej, strasznie mi przykro ;( i co teraz? Nie masz już szans na własną dzidzię?

Hej Czekam jeszcze na spotkanie z genetykiem Jakie jest ryzyko choroby u dziecka ale się już nie ludze po tym co w Internecie przeczytałam. Jest jeszcze możliwość z kd.

• Agnieszkaaa88 Znajoma

Wysłany: 6 lutego 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    A czy poza niskim amh coś świadczyło o tym, ze możesz mieć te mutacje? Ja chyba tez zrobię to badanie, a tutaj wklejam link o fmr1 gdyby któraś była zainteresowana, namieszał mi w głowie...:

http://psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_5_2017/899Lisik_PsychiatrPol2017v51i5.pdf

Nie mam żadnych dolegliwości związanych z tą mutacja Wszyscy byliśmy w szoku bo u mnie w rodzinie nie ma żadnych problemów. Wszyscy zdrowi.

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszkaaa88 wrote:
    Nie mam żadnych dolegliwości związanych z tą mutacja Wszyscy byliśmy w szoku bo u mnie w rodzinie nie ma żadnych problemów. Wszyscy zdrowi.

Straszne to... i chyba najgorsze w tym wszystkim, ze nawet jak już człowiek znalazł przyczynę to i tak nie może z tym walczyć, leczyć tego... :( odezwij się jeszcze, daj znać co powie genetyk. Ja czekam na termin bety i tez lece na badanie!

• Ari Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszkaaa88 wrote:
    Trzymam kciuki za Ciebie i za to, bys znalazla dobrego genetyka( sprawdz moze najpierw o nim opinie).

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy posiadaniu tej mutacji przez kobietę jedynym rozwiązaniem jest KD?

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobieństwo choroby jest spore z tego co czytałam - nawet 50% w przypadku urodzenia syna, a dodatkowo z każdym kolejnym pokoleniem mutacja jest coraz silniejsza..
    A żeby skorzystać z KD trzeba jeszcze mieć silne plemniki, wiec albo KD albo AZ i wtedy pewność ze wadliwy gen nie będzie dalej przekazywany.

• Ari Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Prawdopodobieństwo choroby jest spore z tego co czytałam - nawet 50% w przypadku urodzenia syna, a dodatkowo z każdym kolejnym pokoleniem mutacja jest coraz silniejsza..
    A żeby skorzystać z KD trzeba jeszcze mieć silne plemniki, wiec albo KD albo AZ i wtedy pewność ze wadliwy gen nie będzie dalej przekazywany.
    Chyba tylko w stanach mozna wybrac plec dziecka przystepujac do in vitro.

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎

Wysłany: 7 lutego 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Straszne to... i chyba najgorsze w tym wszystkim, ze nawet jak już człowiek znalazł przyczynę to i tak nie może z tym walczyć, leczyć tego... :( odezwij się jeszcze, daj znać co powie genetyk. Ja czekam na termin bety i tez lece na badanie!
    Miśka trzymam kciuki za Twoją betę. A co do badań zespołu łamliwego chromosomu, to skoro lekarz nie zlecił Ci tego badania to może nie jest Ci ono potrzebne? Znasz przyczynę Twojego niskiego AMH?
    Moja siostra gdy dowiedziała, się o moim problemie zaproponowała mi, że odda mi swoje komórki. Przez moment to rozważałam, ale nie wiem czy to dobry pomysł...

Starania od 10.2016
    0 śnieżynek
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobuziaraLILLY wrote:
    Miśka trzymam kciuki za Twoją betę. A co do badań zespołu łamliwego chromosomu, to skoro lekarz nie zlecił Ci tego badania to może nie jest Ci ono potrzebne? Znasz przyczynę Twojego niskiego AMH?
    Moja siostra gdy dowiedziała, się o moim problemie zaproponowała mi, że odda mi swoje komórki. Przez moment to rozważałam, ale nie wiem czy to dobry pomysł...

U nas dodatkowo jest tragiczne nasienie wiec lekarz był skupiony na tym żeby jak najszybciej zrobić ivf a nie szukać przyczyny.. z reszta ja tez nie szukałam, myślałam ze mam po prostu mega pecha. jeśli za pare dni okaze się ze się nie udało to nie będę podchodzić do drugiej procedury bez zbadania fmr1. Pytanie, co zrobić jeśli okaze się ze i ten problem nas dotknął... No w naszym przypadku to chyba już tylko AZ :(

PS. Siostra-anioł :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 14:39

• Ajka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    U nas dodatkowo jest tragiczne nasienie wiec lekarz był skupiony na tym żeby jak najszybciej zrobić ivf a nie szukać przyczyny.. z reszta ja tez nie szukałam, myślałam ze mam po prostu mega pecha. jeśli za pare dni okaze się ze się nie udało to nie będę podchodzić do drugiej procedury bez zbadania fmr1. Pytanie, co zrobić jeśli okaze się ze i ten problem nas dotknął... No w naszym przypadku to chyba już tylko AZ :(

PS. Siostra-anioł :)

Są tez inne przyczyny niskiego AMH... a w połowie przypadków przycyzna pozostaje nieznana... także bez paniki... np endometrioza jest o wiel częstsza...

A w ogole to uważam, że AZ czy nawet KD to jeszcze nie koniec świata... to jest droga do zostania rodzicami, to nie jest jakaś tam porażka... to wielka szansa - i to jest piękne.

klamka lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobuziaraLILLY wrote:

Mi też siostra proponowała swoje komórki ale potem okazało się, że można je oddać tylko do konkretnego wieku i ze w Polsce nie można oddać komórek ze wskazaniem. Wiecie cis na ten temat?

‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ