IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
lobuziaraLILLY wrote:A nie wyklucza tego kariotyp? Bo u mnie i męża kariotypy są ok07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
11.2018 amh 0,86
12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍 -
Miśka06 wrote:Dzięki. Rozumiem, ze gdyby wynik tego chromosomu X był „pozytywny” to jest to informacja, ze dziecko może urodzić się chore, bo dla niskiego amh ten wynik nie ma żadnego znaczenia?
Maja25 lubi tę wiadomość
07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
11.2018 amh 0,86
12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍 -
Miśka06 wrote:Lobuziara, widzę ze walczymy z podobnym „potencjałem”, u nas tez problem po obu stronach, nasienie tragiczne, prawie jakby go nie było... aktualnie jestem po transferze 3dniowego słabego zarodka, beta w walentynki, yeah...
Skittles Twoja wiedza jest nieoceniona. Teraz wszystko jest dla mnie jasneStarania od 10.2016
Ja: niskie AMH, On: słabe nasienie
ICSI 20.12 transfer zarodka 6A
0 śnieżynek -
lobuziaraLILLY wrote:Dzien dobry dziewczęta! Mam pytabko. Z uwagi na niskie AMH, lekarz zalecił zrobienie badania o dziwnej nazwie zespół łamliwego chromosomu X (FMR1). Też miałyście robione?
Lekarza mówią że to jest przyczyną mojego niskiego amh.Trzymam kciuki żeby u Ciebie było wszystko ok
-
Agnieszkaaa88 wrote:Hej ja miałam to badanie robione i niestety wyszło mi że mam permutacje genu fmr1
Lekarza mówią że to jest przyczyną mojego niskiego amh.Trzymam kciuki żeby u Ciebie było wszystko ok
A czy poza niskim amh coś świadczyło o tym, ze możesz mieć te mutacje? Ja chyba tez zrobię to badanie, a tutaj wklejam link o fmr1 gdyby któraś była zainteresowana, namieszał mi w głowie...:
http://psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_5_2017/899Lisik_PsychiatrPol2017v51i5.pdfWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 16:47
-
Agnieszkaaa88 wrote:Hej ja miałam to badanie robione i niestety wyszło mi że mam permutacje genu fmr1
Starania od 10.2016
0 śnieżynek -
lobuziaraLILLY wrote:Hej, strasznie mi przykro ;( i co teraz? Nie masz już szans na własną dzidzię?
Hej Czekam jeszcze na spotkanie z genetykiem Jakie jest ryzyko choroby u dziecka ale się już nie ludze po tym co w Internecie przeczytałam. Jest jeszcze możliwość z kd. -
Miśka06 wrote:A czy poza niskim amh coś świadczyło o tym, ze możesz mieć te mutacje? Ja chyba tez zrobię to badanie, a tutaj wklejam link o fmr1 gdyby któraś była zainteresowana, namieszał mi w głowie...:
http://psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_5_2017/899Lisik_PsychiatrPol2017v51i5.pdf
Nie mam żadnych dolegliwości związanych z tą mutacja Wszyscy byliśmy w szoku bo u mnie w rodzinie nie ma żadnych problemów. Wszyscy zdrowi. -
Agnieszkaaa88 wrote:Nie mam żadnych dolegliwości związanych z tą mutacja Wszyscy byliśmy w szoku bo u mnie w rodzinie nie ma żadnych problemów. Wszyscy zdrowi.
Straszne to... i chyba najgorsze w tym wszystkim, ze nawet jak już człowiek znalazł przyczynę to i tak nie może z tym walczyć, leczyć tego...odezwij się jeszcze, daj znać co powie genetyk. Ja czekam na termin bety i tez lece na badanie!
-
Agnieszkaaa88 wrote:Nie mam żadnych dolegliwości związanych z tą mutacja Wszyscy byliśmy w szoku bo u mnie w rodzinie nie ma żadnych problemów. Wszyscy zdrowi."Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI
08.17r. IUI
09.17r. IUI
10.17r. IUI
11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow
03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie
07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta
01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych
07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
-
Prawdopodobieństwo choroby jest spore z tego co czytałam - nawet 50% w przypadku urodzenia syna, a dodatkowo z każdym kolejnym pokoleniem mutacja jest coraz silniejsza..
A żeby skorzystać z KD trzeba jeszcze mieć silne plemniki, wiec albo KD albo AZ i wtedy pewność ze wadliwy gen nie będzie dalej przekazywany.
-
Miśka06 wrote:Prawdopodobieństwo choroby jest spore z tego co czytałam - nawet 50% w przypadku urodzenia syna, a dodatkowo z każdym kolejnym pokoleniem mutacja jest coraz silniejsza..
A żeby skorzystać z KD trzeba jeszcze mieć silne plemniki, wiec albo KD albo AZ i wtedy pewność ze wadliwy gen nie będzie dalej przekazywany."Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI08.17r. IUI
09.17r. IUI
10.17r. IUI
11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow
03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie
07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta
01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych
07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
-
Miśka06 wrote:Straszne to... i chyba najgorsze w tym wszystkim, ze nawet jak już człowiek znalazł przyczynę to i tak nie może z tym walczyć, leczyć tego...
odezwij się jeszcze, daj znać co powie genetyk. Ja czekam na termin bety i tez lece na badanie!
Moja siostra gdy dowiedziała, się o moim problemie zaproponowała mi, że odda mi swoje komórki. Przez moment to rozważałam, ale nie wiem czy to dobry pomysł...Starania od 10.2016
0 śnieżynek -
lobuziaraLILLY wrote:Miśka trzymam kciuki za Twoją betę. A co do badań zespołu łamliwego chromosomu, to skoro lekarz nie zlecił Ci tego badania to może nie jest Ci ono potrzebne? Znasz przyczynę Twojego niskiego AMH?
Moja siostra gdy dowiedziała, się o moim problemie zaproponowała mi, że odda mi swoje komórki. Przez moment to rozważałam, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
U nas dodatkowo jest tragiczne nasienie wiec lekarz był skupiony na tym żeby jak najszybciej zrobić ivf a nie szukać przyczyny.. z reszta ja tez nie szukałam, myślałam ze mam po prostu mega pecha. jeśli za pare dni okaze się ze się nie udało to nie będę podchodzić do drugiej procedury bez zbadania fmr1. Pytanie, co zrobić jeśli okaze się ze i ten problem nas dotknął... No w naszym przypadku to chyba już tylko AZ
PS. Siostra-aniołWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 14:39
-
Miśka06 wrote:U nas dodatkowo jest tragiczne nasienie wiec lekarz był skupiony na tym żeby jak najszybciej zrobić ivf a nie szukać przyczyny.. z reszta ja tez nie szukałam, myślałam ze mam po prostu mega pecha. jeśli za pare dni okaze się ze się nie udało to nie będę podchodzić do drugiej procedury bez zbadania fmr1. Pytanie, co zrobić jeśli okaze się ze i ten problem nas dotknął... No w naszym przypadku to chyba już tylko AZ
PS. Siostra-anioł
Są tez inne przyczyny niskiego AMH... a w połowie przypadków przycyzna pozostaje nieznana... także bez paniki... np endometrioza jest o wiel częstsza...
A w ogole to uważam, że AZ czy nawet KD to jeszcze nie koniec świata... to jest droga do zostania rodzicami, to nie jest jakaś tam porażka... to wielka szansa - i to jest piękne.klamka lubi tę wiadomość
2020
2023 -
lobuziaraLILLY wrote:Miśka trzymam kciuki za Twoją betę. A co do badań zespołu łamliwego chromosomu, to skoro lekarz nie zlecił Ci tego badania to może nie jest Ci ono potrzebne? Znasz przyczynę Twojego niskiego AMH?
Moja siostra gdy dowiedziała, się o moim problemie zaproponowała mi, że odda mi swoje komórki. Przez moment to rozważałam, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
Mi też siostra proponowała swoje komórki ale potem okazało się, że można je oddać tylko do konkretnego wieku i ze w Polsce nie można oddać komórek ze wskazaniem. Wiecie cis na ten temat?