X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Ari Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzióbka wrote:
    Życzę powodzenia wszystkim starającym się.
    U mnie z amh 0,26, wiek 36 lat, jeden jajnik niedrożny, dawali mi 5% szansy zajścia w ciążę z in vitro. Z in vitro faktycznie nie wyszło, przy drugim podejściu jak udaliśmy się na punkcję okazało się, że "po ptakach" ponieważ dostałam owulacji więc jak już byliśmy na miejscu decyzja padła na inseminację (bo akurat bąbelek pękł po stronie drożnego jajnika) i.. wyszło - obecnie kończę 33 tydzień - ciąża bliźniacza.

Mam pozostałe leki po stymulacji do in vitro (menopur 75 - 2 ampułki, lutinus 19 sztuk plus nieużyty aplikator, clostilbegyt 5 tabl, betadine 9 globułek) i profertil jeden listek - 20 tab (dla faceta oczywiście). Może komuś by się przydały. Jestem z Warszawy.
    Dziękujemy za wspaniałą,pozytywną wiadomość.Gratulacje🌹🌹

Dzióbka, Dżoana12 lubią tę wiadomość

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    A wiecie, ze w mazowieckim w kolejnym programie dofinansowania inf zniesiono kryterium wieku do 40 lat? Taka czytałam zajawkę na fb.
    Super, może któraś z Was się załapie?

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Może nie proponował dlatego, że może to nie działać na pacjentki z grupy poor responder?
    Pogrzebałam trochę w internecie i faktycznie tak jest...w kilku miejscach widziałam takie stwierdzenia, np:

Program IVF-ET w cyklu naturalnym. Pomimo obiecujących wyników leczenia metodą IVF w cyklu naturalnym u pacjentek z prawidłową odpowiedzią, wydaje się, że zastosowanie tego schematu leczenia pogarsza wyniki w grupie poor responders. W retrospektywnym badaniu przeprowadzonym przez Polyzosa i wsp. stwierdzono zdecydowanie niższy wskaźnik powodzenia w grupie pacjentek ze słabą odpowiedzią, u których zastosowano IVF w cyklu naturalnym. Pomimo, że próba miała charakter retrospektywny, to zastosowanie ścisłych bolońskich kryteriów ESHRE dla poor responders sprawia, że wyniki są w pełni wiarygodne. Wskaźnik żywych urodzeń na cykl był znamiennie niższy w porównaniu z grupą kontrolną i wynosił 2,6 (w grupie kontrolnej 8,9%), P = 0,006, zaś wskaźnik żywych urodzeń na leczoną pacjentkę 7,4 (w grupie kontrolnej 25%), P = 0,005 (51).
    Na tej stronie jest ciekawe porównanie różnych protokołów i technik leczenia dla poor responder w ogóle:
    http://artnewsletter.pl/artykuly/6/7.php
    Wynika z tego, że jedyne, co w moim przypadku może poprawić odpowiedź jest dhea i priming estrogenowy, przy czym obie rzeczy już miałam.
    W poprzednim podejściu rozważaliśmy też zastosowanie hormonu wzrostu, ale zrezygnowaliśmy, bo owszem zwiększa ilość uzyskanych oocytów, jednak nie przekłada się to na ilość ciąż. Mówił mi o tym dr i sama też znalazłam publikacje, które potwierdzały tę tezę.
    Przecież każda z nas jest poor responder.... ja tak miałam wpisane w kartę po 1 inf. 1 inf dl protokół, dwa widoczne pecherzyki a z tego 1 komórka. Potem wzrosło mi amh i było widocznych w sumie 5 pęcherzyków, miałam mieć inf na cyklu naturalnym lekko stymulowanym znowu, ale lekarz zdecydował się na krótki protokół, bo była poprawa. Niestety uzyskaliśmy znowu tylko 2 komórki mimo poprawy amh i większej liczby pęcherzyków. Wtedy lekarz potwierdzil, ze jestem poor responder i wracamy w kolejnym inf na cyklu naturalnym lekko stymulowanym. Leczyłam się w Novum i tam tez na forum Novum w pytaniach do embriologa są zapytania dot najlepszego leczenia przy niskim amh i poor responder. W odpowiedzi jest napisane, ze najlepsza opcja to inf na cyklu naturalnym lekko stym. poprzedzone primingiem estrogenowym, który ma wpływać na lepsza jakość komórek. Ja przed inf brałam cykloprogynove, nie wiem czy to można zaliczyć do primingu..?
    Do mnie bardziej przemawia raczej fakt, ze po co się truć końskimi dawkami lekow jak ten sam efekt można uzyskać na małych dawkach lekow niz te statystki. Do tego oszczędzasz kasę i nie obciązasz organizmu aż tak. Jak zauważyłam duze dawki lekow pomagają kobietom, które mogą wyprodukować z 15 pęcherzyków i z tego nie wiem może 10 komórek. Gdy organizm nie współpracuje i jest szansa na 2 komórki po co podawać konskie dawki? Mi po 1 inf, lekarz proponował podwójna stymulacje i tez hormon wzrostu, tu na forum były dziewczyny, które to stosowały i nie pomogło. Zdecydowałam, ze to nie jest dla mnie dobra opcja, jeśli po 1 inf z dużymi dawkami nic nie wyszło to akurat 2 takie stymulacje pod rząd dobiłyby mój organizm. Dobrze, ze się przeniosłam do Novum, gdzie lekarz zaproponowal racjonalne leczenie I jeszcze do tego 3 miesiaczna przerwe po tym 1 inf konskimi dawkami, zebym sie zregenerowala. W Invicta chcieli leciec od razu z podwojna stymulacja....

Maggi lubi tę wiadomość

07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Może nie proponował dlatego, że może to nie działać na pacjentki z grupy poor responder?
    Pogrzebałam trochę w internecie i faktycznie tak jest...w kilku miejscach widziałam takie stwierdzenia, np:

Program IVF-ET w cyklu naturalnym. Pomimo obiecujących wyników leczenia metodą IVF w cyklu naturalnym u pacjentek z prawidłową odpowiedzią, wydaje się, że zastosowanie tego schematu leczenia pogarsza wyniki w grupie poor responders. W retrospektywnym badaniu przeprowadzonym przez Polyzosa i wsp. stwierdzono zdecydowanie niższy wskaźnik powodzenia w grupie pacjentek ze słabą odpowiedzią, u których zastosowano IVF w cyklu naturalnym. Pomimo, że próba miała charakter retrospektywny, to zastosowanie ścisłych bolońskich kryteriów ESHRE dla poor responders sprawia, że wyniki są w pełni wiarygodne. Wskaźnik żywych urodzeń na cykl był znamiennie niższy w porównaniu z grupą kontrolną i wynosił 2,6 (w grupie kontrolnej 8,9%), P = 0,006, zaś wskaźnik żywych urodzeń na leczoną pacjentkę 7,4 (w grupie kontrolnej 25%), P = 0,005 (51).
    Na tej stronie jest ciekawe porównanie różnych protokołów i technik leczenia dla poor responder w ogóle:
    http://artnewsletter.pl/artykuly/6/7.php
    Wynika z tego, że jedyne, co w moim przypadku może poprawić odpowiedź jest dhea i priming estrogenowy, przy czym obie rzeczy już miałam.
    W poprzednim podejściu rozważaliśmy też zastosowanie hormonu wzrostu, ale zrezygnowaliśmy, bo owszem zwiększa ilość uzyskanych oocytów, jednak nie przekłada się to na ilość ciąż. Mówił mi o tym dr i sama też znalazłam publikacje, które potwierdzały tę tezę.
    Co moglabym doradzic Tobie to konsultacja z dobrymi specjalistami przed ostatnia proba. Chyba zalezaloby mi na opinii innych lekarzy co by zaproponowali. Poszlabym jednak do tych guru od inf, np do kogos z Bialego, lub do dr L z NOvum, ale tu slyszalam, ze zapisy sa wstrzymane do pazdziernika...

Maggi lubi tę wiadomość

07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Przecież każda z nas jest poor responder.... ja tak miałam wpisane w kartę po 1 inf. 1 inf dl protokół, dwa widoczne pecherzyki a z tego 1 komórka. Potem wzrosło mi amh i było widocznych w sumie 5 pęcherzyków, miałam mieć inf na cyklu naturalnym lekko stymulowanym znowu, ale lekarz zdecydował się na krótki protokół, bo była poprawa. Niestety uzyskaliśmy znowu tylko 2 komórki mimo poprawy amh i większej liczby pęcherzyków. Wtedy lekarz potwierdzil, ze jestem poor responder i wracamy w kolejnym inf na cyklu naturalnym lekko stymulowanym. Leczyłam się w Novum i tam tez na forum Novum w pytaniach do embriologa są zapytania dot najlepszego leczenia przy niskim amh i poor responder. W odpowiedzi jest napisane, ze najlepsza opcja to inf na cyklu naturalnym lekko stym. poprzedzone primingiem estrogenowym, który ma wpływać na lepsza jakość komórek. Ja przed inf brałam cykloprogynove, nie wiem czy to można zaliczyć do primingu..?
    Do mnie bardziej przemawia raczej fakt, ze po co się truć końskimi dawkami lekow jak ten sam efekt można uzyskać na małych dawkach lekow niz te statystki. Do tego oszczędzasz kasę i nie obciązasz organizmu aż tak. Jak zauważyłam duze dawki lekow pomagają kobietom, które mogą wyprodukować z 15 pęcherzyków i z tego nie wiem może 10 komórek. Gdy organizm nie współpracuje i jest szansa na 2 komórki po co podawać konskie dawki? Mi po 1 inf, lekarz proponował podwójna stymulacje i tez hormon wzrostu, tu na forum były dziewczyny, które to stosowały i nie pomogło. Zdecydowałam, ze to nie jest dla mnie dobra opcja, jeśli po 1 inf z dużymi dawkami nic nie wyszło to akurat 2 takie stymulacje pod rząd dobiłyby mój organizm. Dobrze, ze się przeniosłam do Novum, gdzie lekarz zaproponowal racjonalne leczenie I jeszcze do tego 3 miesiaczna przerwe po tym 1 inf konskimi dawkami, zebym sie zregenerowala. W Invicta chcieli leciec od razu z podwojna stymulacja....
    Może chodzi o to, że Wy jesteście poor responder ale adekwatnie do wyników badań, a ja wyniki mam dobre a organizm nie odpowiada? Zapytam się jeszcze o to mojego dr na najbliższej wizycie. Dziękuję Ci za rady 😙

Wiek 41 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Co moglabym doradzic Tobie to konsultacja z dobrymi specjalistami przed ostatnia proba. Chyba zalezaloby mi na opinii innych lekarzy co by zaproponowali. Poszlabym jednak do tych guru od inf, np do kogos z Bialego, lub do dr L z NOvum, ale tu slyszalam, ze zapisy sa wstrzymane do pazdziernika...
    Ja z mojego lekarza jestem zadowolona i nie będę go znowu zmieniać a i też nie mam już czasu na kolejną zmianę i rozpoczynanie od początku. Do tego i Białystok i NOvum są dla mnie problematyczne ze względu na logistykę i przy moim trybie pracy tego nie ogarnę 🙁Przedyskutuję z moim dr jeszcze temat cyklu naturalnego lekko stymulowanego i zobaczymy co mi konkretnie zaproponuje.
    Bardzo Ci dziękuję za wszystko 😙

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 10:12

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Ja z mojego lekarza jestem zadowolona i nie będę go znowu zmieniać a i też nie mam już czasu na kolejną zmianę i rozpoczynanie od początku. Do tego i Białystok i NOvum są dla mnie problematyczne ze względu na logistykę i przy moim trybie pracy tego nie ogarnę 🙁Przedyskutuję z moim dr jeszcze temat cyklu naturalnego lekko stymulowanego i zobaczymy co mi konkretnie zaproponuje.
    Rozumiem, zaproponowalam konsultacje, by posluchac opini jakie leczenie byloby dla Ciebie najlepsze od innych specjalistow skoro jestes nietypowym przypadkiem z dobrymi wynikami a slaba odp. Po tych konsultacjach mozesz wrocic do swojego lekarza i powiedziec na czym Ci zelezy... moze uzyskasz jakies spojne podejscie, albo moze cos Cie bardziej przekona.... ja zrobilam takie konsultacje po 1 nieudanym inf, bo mialam wrazenie, ze nie byla to dobrze poprowadzona stymuacja.... zwlaszcza, ze jak czytalam na forum to dla Niskiego amh albo stosowano krotki protokol albo na cyklu naturalnym, a ja poszlam dlugim ....

Maggi lubi tę wiadomość

11.2018 amh 0,86
  • Ari Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Na Twoim miejscu też bym chociaż tylko skonsultowala z innym lekarzem.Troche szkoda Twoich dobrych wyników...odnoszę trochę wrażenie,że Twoj lekarz idzie schematycznie i nie ma po prostu pomysłu na Ciebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 10:27

Maggi lubi tę wiadomość

• Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Na Twoim miejscu też bym chociaż tylko skonsultowala z innym lekarzem.Troche szkoda Twoich dobrych wyników...odnoszę trochę wrażenie,że Twoj lekarz idzie schematycznie i nie ma po prostu pomysłu na Ciebie.
    Lekarz lekarzowi nierowny np. tej dziewczynie z fb z b.niskim amh w Warszawie nie mieli na nia pomyslu. W Bialym dr K podobno walczy do konca i sie nie poddaje. Zaproponowala jej leczenie i wspomagacze...Kolejny przyklad to ta pani co miala 15 inf, dopiero u dr L jej sie udalo za 16 razem i jest ona przekonana, ze gdyby trafila do L wczesniej to juz dawno bylaby w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 10:48

Maggi lubi tę wiadomość

11.2018 amh 0,86
  • sisi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    No cóż mam już ustalony termin punkcji na poniedziałek, niestety tym razem nie jest tak kolorowo jak poprzednim... liczymy max na 2 komórki, i prawdopodobnie na jedną dojrzałą...

Trzymajcie kciuki, aby pęcherzyki nie pękneli przed punkcją, żeby w pęcherzykach byli dojrzałe komórki i żeby oni ładnie zaplodniły się...
    Ogromne kciuki ✊✊✊

Liolia lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Rozumiem, zaproponowalam konsultacje, by posluchac opini jakie leczenie byloby dla Ciebie najlepsze od innych specjalistow skoro jestes nietypowym przypadkiem z dobrymi wynikami a slaba odp. Po tych konsultacjach mozesz wrocic do swojego lekarza i powiedziec na czym Ci zelezy... moze uzyskasz jakies spojne podejscie, albo moze cos Cie bardziej przekona.... ja zrobilam takie konsultacje po 1 nieudanym inf, bo mialam wrazenie, ze nie byla to dobrze poprowadzona stymuacja.... zwlaszcza, ze jak czytalam na forum to dla Niskiego amh albo stosowano krotki protokol albo na cyklu naturalnym, a ja poszlam dlugim ....
    Rozumiem ☺️. Jak ja trafiłam do mojego dr nie mialam podejrzeń o poor responder, więc zaproponował długi. Potem jak była klapa zrobił priming estrogenowy, i kombinowaliśmy z tym hormonem wzrostu, teraz wstępnie zaproponował krótki jeśli chcę kolejną stymulację, więc widać, że jest elastyczny i w mojej ocenie właściwie dobiera leczenie, dlatego mu ufam. Przedyskutuję jeszcze z nim ten cykl naturalny, ciekawa jestem co mi odpowie 😏

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Nie wiem, może się nad tym zastanowię, ale ja nie mam wrażenia, że on idzie schematycznie?

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Lekarz lekarzowi nierowny np. tej dziewczynie z fb z b.niskim amh w Warszawie nie mieli na nia pomyslu. W Bialym dr K podobno walczy do konca i sie nie poddaje. Zaproponowala jej leczenie i wspomagacze...Kolejny przyklad to ta pani co miala 15 inf, dopiero u dr L jej sie udalo za 16 razem i jest ona przekonana, ze gdyby trafila do L wczesniej to juz dawno bylaby w ciazy.
    Dokładnie, ale już mój trzeci lekarz, z którego w końcu jestem zadowolona...

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Ogromne kciuki ✊✊✊
    Kciuki, kciuki!!!! 🤞🤞🤞🤞🤞

Liolia lubi tę wiadomość

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Rozumiem ☺️. Jak ja trafiłam do mojego dr nie mialam podejrzeń o poor responder, więc zaproponował długi. Potem jak była klapa zrobił priming estrogenowy, i kombinowaliśmy z tym hormonem wzrostu, teraz wstępnie zaproponował krótki jeśli chcę kolejną stymulację, więc widać, że jest elastyczny i w mojej ocenie właściwie dobiera leczenie, dlatego mu ufam. Przedyskutuję jeszcze z nim ten cykl naturalny, ciekawa jestem co mi odpowie 😏
    Ale czy nie mialas juz wczesniej 2 razy krotkiego? Czy to ktos inny pisal?

11.2018 amh 0,86
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Ale czy nie mialas juz wczesniej 2 razy krotkiego? Czy to ktos inny pisal?
    Tak miałam wcześniej 2 x krótki, ale u innego lekarza. Pierwsze podejście było skopane a w drugim wyjęli 7 dobrych komórek z około 10-12 pęcherzyków, a potem zmieniłam lekarza i miałam długi protokół z którego miałam 2 komórki i priming też zakończony 2 komórkami. Po długim protokole powtórzyłam badania i okazało się, że wyniki spadły, ale nadal nie są beznadziejne, przynajmniej w mojej ocenie ( AMH 0.27 robione zaraz po punkcji, więc nie sądzę, by był to wynik wiarygodny, bo już po 2 tyg było 1.11 i FSH 5.6), do tego niestety ilość antralnych w usg zdecydowanie spadla, bo wcześniej mialam 5-6 na każdym jajniku z tego, co pamiętam, a potem 1-3. Wtedy też zaczęłam akupunkturę i suplementacje i sukcesywnie dołączam kolejne " czary mary".
    No i u obecnego lekarza w końcu czuję się zaopiekowana i widzę, że on jest zaangażowany i gdyby mógł to by i nieba uchylił, więc postanowiłam się już go trzymać do końca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 12:09

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Skittles Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Tak miałam wcześniej 2 x krótki, ale u innego lekarza. Pierwsze podejście było skopane a w drugim wyjęli 7 dobrych komórek z około 10-12 pęcherzyków, a potem zmieniłam lekarza i miałam długi protokół z którego miałam 2 komórki i priming też zakończony 2 komórkami. Po długim protokole powtórzyłam badania i okazało się, że wyniki spadły, ale nadal nie są beznadziejne, przynajmniej w mojej ocenie ( AMH 0.27 robione zaraz po punkcji, więc nie sądzę, by był to wynik wiarygodny, bo już po 2 tyg było 1.11 i FSH 5.6).
    Masz za dobre wyniki na przechodzenie do kd, bo chyba tak Twoj lekarz Ci sugerowal... zgodzil sie na ostatnia probe po Twojej prosbie... jakbym miala tak dobre wyniki wlaczylabym dalej, sklaniam sie ku zdaniu Ari, ze lekarz nie ma pomyslu na Ciebie... oczywiscie bralabym pod uwage wyniki po 2 tyg czyli amh 1,11 a fsh 5,6, ktore sa b. dobre. Jedynie Twoim minusem jest wiek i wierze, ze juz wtedy bardzo chce sie miec juz w koncu dziecko, szczegolnie jesli jest to Pierwsze I nie czekac dalej na kolejna probe na wlasnych.

Maggi lubi tę wiadomość

11.2018 amh 0,86
  • Ari Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Nie wiem, może się nad tym zastanowię, ale ja nie mam wrażenia, że on idzie schematycznie?
    Bardzo dobrze,że możesz na niego liczyć i czujesz,ze się stara.Tylko te Twoje wyniki...takie ładne,ze az szkoda...Chodzi o sama konsultacje u innego,żeby sprawdzić tylko jaka wizje na Ciebie ma inny lekarz( co by zaproponowal).

Maggi lubi tę wiadomość

• Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Masz za dobre wyniki na przechodzenie do kd, bo chyba tak Twoj lekarz Ci sugerowal... zgodzil sie na ostatnia probe po Twojej prosbie... jakbym miala tak dobre wyniki wlaczylabym dalej, sklaniam sie ku zdaniu Ari, ze lekarz nie ma pomyslu na Ciebie... oczywiscie bralabym pod uwage wyniki po 2 tyg czyli amh 1,11 a fsh 5,6, ktore sa b. dobre. Jedynie Twoim minusem jest wiek i wierze, ze juz wtedy bardzo chce sie miec juz w koncu dziecko, szczegolnie jesli jest to Pierwsze I nie czekac dalej na kolejna probe na wlasnych.
    Dopisałam jeszcze w poprzednim poście, w między czasie, że obraz usg się również pogorszył. Te obecne wyniki są jakoś z połowy marca tego roku, później już ich nie powtarzałam, to było przed ostatnią stymulacją. Przed pierwszym krótkim protokołem w tamtym roku miałam AMH 2,32, a jeszcze pół roku wcześniej 2,07.
    Może dlatego, że te wyniki nie są takie złe, dr proponuje krótki a nie cykl naturalny? Myślę, że musi być tego jakaś przyczyna?? Porozmawiam z nim o tym i na pewno mi wszystko wyjaśni ☺️
    Jesteśmy zakwalifikowani do AZ, bo nie reaguję na leki...no a ja chciałabym jeszcze raz spróbować tego krótkiego, żeby się przekonać już ostatecznie, tym bardziej, że już kilka ładnych miesięcy biorę suple i chodzę na aku od początku marca... Niestety wiek mnie bardzo ogranicza, postanowiłam, że tak czy siak, że na swoich komórkach będę się starać do 40-tki, potem bym się bała...straszny cykor ze mnie...
    Dziewczyny, a szczególnie Skittles, Ari - bardzo Wam dziękuję raz jeszcze, że macie cierpliwość do mojego marudzenia ☺️
    A jak myślicie, lepiej rokuje transfer mrozaka czy świeżaka?

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Bardzo dobrze,że możesz na niego liczyć i czujesz,ze się stara.Tylko te Twoje wyniki...takie ładne,ze az szkoda...Chodzi o sama konsultacje u innego,żeby sprawdzić tylko jaka wizje na Ciebie ma inny lekarz( co by zaproponowal).
    No to mnie najbardziej dobija, że wyniki ładne a efekty bardzo kiepskie... gdybym miała na papierze, że jest lipa to łatwiej mogłabym się pogodzić z rzeczywistością. Dwie ostatnie stymulacje były przeprowadzone prawidłowo i nie było żadnych błędów i do niczego nie mogę się przyczepić...
    A jakiego lekarza mogły byście polecić do tej konsultacji, tak, żeby móc się do niego dostać w ciągu 2 tygodni?

Niedrożny prawy jajowód
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    03.2019 AMH 1.16
    9ewnflw1wegxal6g.png
‹‹ 895 896 897 898 899 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ