INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
Bas- jak u Ciebie? Juz po iui?
India- bardzo mi przykro z powodu wyniku Waszych badan, ale tez zrobilabym tak jak Ty z iui, zeby miec czyste sumienie, ze wszystkie opcje zostały wykorzystane.
Ciekawi mnie jak tam Kasica Lisica- udalo jej sie i sluch zaginal. Kasiu jak tu zagladasz to odezwij sie do nas
Bartusiowa Mamo a Ty jak sie czujesz, jakies objawy ciazowe juz masz?
Starania od II 2014
5x IUI (w tym ciąża biochemiczna)
IVF
Transfer 27.06 2 mrozaczków - hcg 7dpt-87, 9dpt-226, 11dpt- 646
Magdalena 06.03.2017 -
Wszystkie piszecie o badaniach przed iui (kosztownych zreszta) wirusologia itp itd. Ja poszlam do kliniki w pazdzierniku (w listopadzie mialam u nich pierwsza iui) Nikt nie kazal mi tych wszystkich badan robic.
Mialam juz ze soba aktualna cytologie, hormony, tarczyce, hsg i badania meza. Zrobilam u nich tylko amh, zeby zobaczyc ile jeszcze mamy czasu na starania.
Ciekawi mnie dlaczego tak jest, ze u mnie nikt tego nie wymagal a u wielu z Was jest to obowiazkowe?
Starania od II 2014
IVF
Magdalena 06.03.2017 -
Joanna, ja planowałam inseminację w czerwcu i tez nie było badań. Dowiedziałam się od mojego lekarza, że to oczywiście nowy rząd wprowadził nowy porządek w listopadzie. Twierdzi, że pewnie po to, żeby zniechęcać pary do inseminacji. Niektórzy po prostu polegną finansowo i nie będą grzeszyć.
-
Płatku my w tym cyklu wydaliśmy 3 tys, ale to kwota z dojazdami.
Ja pierwszą IUI miałam w lipcu i już wtedy musiałam robić wirusologie w dwóch różnych klinikach to sprawdzali. Teraz niestety badania musieliśmy powtórzyć bo wprowadzono, że obowiązują tylko 3 m-ce. -
Joanna85 wrote:Wszystkie piszecie o badaniach przed iui (kosztownych zreszta) wirusologia itp itd. Ja poszlam do kliniki w pazdzierniku (w listopadzie mialam u nich pierwsza iui) Nikt nie kazal mi tych wszystkich badan robic.
Mialam juz ze soba aktualna cytologie, hormony, tarczyce, hsg i badania meza. Zrobilam u nich tylko amh, zeby zobaczyc ile jeszcze mamy czasu na starania.
Ciekawi mnie dlaczego tak jest, ze u mnie nikt tego nie wymagal a u wielu z Was jest to obowiazkowe?
a czemu u Ciebie nie wymagali? nie wiem- to już problem kliniki, być może każą zrobić później -
hej Kochane
Trzymam kciuki za wszystkie jajca i endometria i jeszcze większe za szczęśliwe plemniki! Niech w styczniu będzie wysyp serduszek
co do badań - to ja do tematu IUI podeszłam w kwietniu 2015, a pierwsza udało się wykonać w czerwcu. Badania trochę czasu zajęły - miałam hormony i tarczycę, ale musiałam wykonać AMH, HSG i ja i mąż całą wirusologię. Tylko że wówczas te badania były ważne przez 6 miesięcy bez sensu że ważność tylko 3 mce zrobili - te badania łacznie tanie nie są 300zł u mnie wyszło (wirusologia 1 kpl)
a u nas chyba dobrze beta z 57 na 370 (po 3 dobach) i dziś po kolejnych 2 dobach - 918. Trochę mnie dziś boli brzuch na okres ale tak tylko co jakiś czas. Poza tym ból piersi a właściwie pachwin - to tak prawie cały dzień i więcej zupełnie nic Zadnych mdłości które męczyły w każdej ciąży. może jeszcze za wcześnie. Wbijam już clexane bez strachu, kompletne zero siniaków z czego bardzo się cieszę Do lekarza zamierzam pójść ok 19-20 stycznia lub nawet tydzień póżniej. POnoć właśnie wtedy już powinno być widoczne serduszko. Chyba poczekam. W aptece na słowo dostałam wystarczający zapas clexane i luteiny, muszę tylko receptę donieść.
27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
2015 - 3 x poronienie
2016 - -
Płatek szkarłatny wrote:Joanna, ja planowałam inseminację w czerwcu i tez nie było badań. Dowiedziałam się od mojego lekarza, że to oczywiście nowy rząd wprowadził nowy porządek w listopadzie. Twierdzi, że pewnie po to, żeby zniechęcać pary do inseminacji. Niektórzy po prostu polegną finansowo i nie będą grzeszyć.Starania od II 2014
IVF
Magdalena 06.03.2017 -
nick nieaktualnyJoanna85 wrote:Bas- jak u Ciebie? Juz po iui?
India- bardzo mi przykro z powodu wyniku Waszych badan, ale tez zrobilabym tak jak Ty z iui, zeby miec czyste sumienie, ze wszystkie opcje zostały wykorzystane.
Ciekawi mnie jak tam Kasica Lisica- udalo jej sie i sluch zaginal. Kasiu jak tu zagladasz to odezwij sie do nas
Bartusiowa Mamo a Ty jak sie czujesz, jakies objawy ciazowe juz masz? -
india wrote:My płacilismy 250 zł + fragmentacja DNA plemnika 500zł, która niestety też wyszła na granicy normy
kurde....przeraża mnie ta ilośc badań..i ich cena, mój mąż dwa razy badał nasienie, ale było to badanie ogólne i ma bardzo dobre wyniki....staramy się o ciąże ponad 2,5 roku, jak na razie nie znaleźliśmy przyczyny niepowodzeń, raz się udało, w listopadzie 2014 ale poroniłam( miałam puste jajo) czy to oznacza że jednak nie ma problemu z tym wiązaniem hialuronianiem?? ech...
Znalazłam coś takiego:
"Badania pokazują, że wyniki testu HBA dodatnio korelują z morfologią plemników – jeśli plemniki nie wykazują zdolności wiązania się z hialuronianem to często mają też pogorszoną morfologię. Zaobserwowano także, że plemniki wiążące się z kwasem hialuronowym mają kilkukrotnie lepsze parametry genetyczne (mniejsza liczba zaburzeń chromosomowych) niż plemniki nie wykazujące wiązania w teście HB"
Mój mąż ma bardzo dobrą morfologie...więc się zastanawiam czy zrobić te badanie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 21:00
-
india wrote:Płatku my w tym cyklu wydaliśmy 3 tys, ale to kwota z dojazdami.
Ja pierwszą IUI miałam w lipcu i już wtedy musiałam robić wirusologie w dwóch różnych klinikach to sprawdzali. Teraz niestety badania musieliśmy powtórzyć bo wprowadzono, że obowiązują tylko 3 m-ce.
3 miesiące??? co prawda zostałam poinformowana że badania te wprowadzili w listopadzie ale powiedzieli mi również że są ważne pół roku -
Ja robiłam wszystkie badania tydzień temu, mój mąż i ja- razem wyszło około 850zł, najdroższa ta chlamydia jest, IGM i IGG każde po około 65zł x 4 ( mąż i ja)to 260zł. Ja przed inseminacją nie mam chyba jako tako monitoringu tzw. zjawiam się w klinice 13 dnia cyklu i wtedy lekarz ocenia czy już zrobić inseminacje czy nie, czy np. na następny dzień. Mi to na rękę, bo nie dałabym rady jeździć do Gdyni kilka razy
-
wirusologia ważna jest 6 miesiecy przynjamnije w Novum ..
chlamydia tez 6 miesiecy , posiew do 2 miesiecy , miesiac biocenoza i rok cytologia
my za jedna IUI zapłącilismy około 2 tys z dojazdami
nie licze badan bo za nie jednorazowo poki co wydałam 600zł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 20:55
-
mkl wrote:Ja robiłam wszystkie badania tydzień temu, mój mąż i ja- razem wyszło około 850zł, najdroższa ta chlamydia jest, IGM i IGG każde po około 65zł x 4 ( mąż i ja)to 260zł. Ja przed inseminacją nie mam chyba jako tako monitoringu tzw. zjawiam się w klinice 13 dnia cyklu i wtedy lekarz ocenia czy już zrobić inseminacje czy nie, czy np. na następny dzień. Mi to na rękę, bo nie dałabym rady jeździć do Gdyni kilka razy
-
mkl wrote:Sorki, mąż miał z krwi IGM i IGG, ja miałam tylko PCR...