INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
Raczej nie zrzucałabym tego na nowy rząd
Ja miałam IUI we wrześniu i też były wymagane te wszystkie badania.
To są raczej wewnętrzne procedury przyjęte przez klinikę w której decydujesz się na leczenie.
W jednej klinice wymagają więcej w innej mniej.
Płatek szkarłatny wrote:Joanna, ja planowałam inseminację w czerwcu i tez nie było badań. Dowiedziałam się od mojego lekarza, że to oczywiście nowy rząd wprowadził nowy porządek w listopadzie. Twierdzi, że pewnie po to, żeby zniechęcać pary do inseminacji. Niektórzy po prostu polegną finansowo i nie będą grzeszyć.
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Dziewczyny, a ja wracam do gry
W styczniu planuję drugą inseminację.
Tym razem z bardzo, bardzo delikatną stymulacją, 1/4 tabl. Clo.
Byłam już u lekarza i ułożyliśmy plan działania na najbliższy miesiąc
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Joanna85 wrote:Bas- jak u Ciebie? Juz po iui?
India- bardzo mi przykro z powodu wyniku Waszych badan, ale tez zrobilabym tak jak Ty z iui, zeby miec czyste sumienie, ze wszystkie opcje zostały wykorzystane.
Ciekawi mnie jak tam Kasica Lisica- udalo jej sie i sluch zaginal. Kasiu jak tu zagladasz to odezwij sie do nas
Bartusiowa Mamo a Ty jak sie czujesz, jakies objawy ciazowe juz masz?
Hejka, nadal proszę o trzymanie kciuków. Wczoraj byliśmy u lekarza i po raz pierwszy widzieliśmy naszą kropeczkę i pulsujące serduszko mdli mnie niemiłosiernie, ale lekarz mówi, że to od wysokiego progesteronu. Dostałam luteinę dopochwowo, bo mam bóle w pachwinach, podobno to oznaka rozciągającej się macicy. Tej luteiny jeszcze nie brałam bo akurat ból się uspokoił. Lekarz jak zobaczył wyniki bety to zaniemówił i zapytał: jak to się stało, a ja na to: normalnie, z mężem Wchodzimy w siódmy tydzień, kolejna wizyta 19 stycznia. Codziennie się modlę, żeby wszystko było dobrze. Dla nas to cud. Mąż gada do brzucha, całuje, ale też się boi. Nawet nie chce patrzeć na rzeczy dla dzieci, żeby nie zapeszać. I ogląda zdjęcia z usg i wzdycha Trzymajcie kciuki,my za Was też trzymamy!Joanna85, Płatek szkarłatny, Rutelka, Blair lubią tę wiadomość
14.10.2015 - 1 IUI
Naturalny cud Córeczka w drodze!
Sierpień 2016 - Nasze 60 cm szczęścia już z nami! Boże, dzięki za ten dar!
Drugie bobo w drodze
-
Kasia no w końcu się odezwałas, kciuki trzymamy nadal, fajnie, że wszystko dobrze.Dawaj znać czasem co u Was!
KasicaLisica lubi tę wiadomość
Starania od II 2014
5x IUI (w tym ciąża biochemiczna)
IVF
Transfer 27.06 2 mrozaczków - hcg 7dpt-87, 9dpt-226, 11dpt- 646
Magdalena 06.03.2017 -
Dzięki kochana! Będę się odzywać Mam dużo sympatii do dziewczyn z tego wątku. Czas strasznie mi się wlecze. Mógłby być już koniec lutego14.10.2015 - 1 IUI
Naturalny cud Córeczka w drodze!
Sierpień 2016 - Nasze 60 cm szczęścia już z nami! Boże, dzięki za ten dar!
Drugie bobo w drodze
-
Kasica Lisica, kciuki zaciśnięte. Ja to super czytać o takich historiach jak twoja. Ja w tym cyklu już komletnie straciłam nadzieję. Jestem załamana. A tu czytam twój wpis, że naturalna ciąża po nieudanej inseminacji. To trochę podnosi na duchu. Może rzeczywiście kiedyś się uda...
-
india wrote:Płatku my w tym cyklu wydaliśmy 3 tys, ale to kwota z dojazdami.
Ja pierwszą IUI miałam w lipcu i już wtedy musiałam robić wirusologie w dwóch różnych klinikach to sprawdzali. Teraz niestety badania musieliśmy powtórzyć bo wprowadzono, że obowiązują tylko 3 m-ce. -
mkl wrote:kurde....przeraża mnie ta ilośc badań..i ich cena, mój mąż dwa razy badał nasienie, ale było to badanie ogólne i ma bardzo dobre wyniki....staramy się o ciąże ponad 2,5 roku, jak na razie nie znaleźliśmy przyczyny niepowodzeń, raz się udało, w listopadzie 2014 ale poroniłam( miałam puste jajo) czy to oznacza że jednak nie ma problemu z tym wiązaniem hialuronianiem?? ech...
Znalazłam coś takiego:
"Badania pokazują, że wyniki testu HBA dodatnio korelują z morfologią plemników – jeśli plemniki nie wykazują zdolności wiązania się z hialuronianem to często mają też pogorszoną morfologię. Zaobserwowano także, że plemniki wiążące się z kwasem hialuronowym mają kilkukrotnie lepsze parametry genetyczne (mniejsza liczba zaburzeń chromosomowych) niż plemniki nie wykazujące wiązania w teście HB"
Mój mąż ma bardzo dobrą morfologie...więc się zastanawiam czy zrobić te badanie..
To, co piszesz trochę pociesza. Mój też ma dobrą morfologię - 13%. A twój ile? -
Jak się okazuje morfologia to chyba nie wszystko. Podam przykład mojego męża.
Pierwsze badanie nasienia 10.2014
- morfologia plemników 85% o prawidłowej budowie
Ogólnie całe nasienie ponad normę! Ale teraz już wiem, ze wyniki z miejsca gdzie było robione badanie(ul. Filtrowa w Toruniu) moga posłużyć tylko to podtracia tyłka. Sorki za takie określenie, ale znam wiele przypadków, gdzie tam wyniki były super, a w innych miejscach do bani.
Drugie badanie nasienia 05.2015
- morfologia 12% prawidłowych
Ogólnie nasienie nienajgorsze, do poprawki, ale spokojnie z takimi wynikami zachodzi się w ciązę
Kolejne badania przy każdej IUI (tam sama morfologia podawana nie jest)
A więc nasienie nie takie złe, ale przy poszerzonych badaniach okazuje się, ze fragmentacja DNA na granicy, a test wiązania hialuronianem poniżej normy.
Oczywiście ja nie chce nikogo straszyć czy mieszzać w głowie, bo sami nie spieszyliśmy sie z tymi badaniami, bo przecież nasienie nie takie złe. A teraz jak znam kolejne wyniki żałuję, że się ociągaliśmy i nie posłuchaliśmy lekarza już w sierpniu. -
nick nieaktualnyindia wrote:Jak się okazuje morfologia to chyba nie wszystko. Podam przykład mojego męża.
Pierwsze badanie nasienia 10.2014
- morfologia plemników 85% o prawidłowej budowie
Ogólnie całe nasienie ponad normę! Ale teraz już wiem, ze wyniki z miejsca gdzie było robione badanie(ul. Filtrowa w Toruniu) moga posłużyć tylko to podtracia tyłka. Sorki za takie określenie, ale znam wiele przypadków, gdzie tam wyniki były super, a w innych miejscach do bani.
Drugie badanie nasienia 05.2015
- morfologia 12% prawidłowych
Ogólnie nasienie nienajgorsze, do poprawki, ale spokojnie z takimi wynikami zachodzi się w ciązę
Kolejne badania przy każdej IUI (tam sama morfologia podawana nie jest)
A więc nasienie nie takie złe, ale przy poszerzonych badaniach okazuje się, ze fragmentacja DNA na granicy, a test wiązania hialuronianem poniżej normy.
Oczywiście ja nie chce nikogo straszyć czy mieszzać w głowie, bo sami nie spieszyliśmy sie z tymi badaniami, bo przecież nasienie nie takie złe. A teraz jak znam kolejne wyniki żałuję, że się ociągaliśmy i nie posłuchaliśmy lekarza już w sierpniu.
My właśnie z mężem rozważamy zrobienie tych dodatkowych badań: wiązanie z hialuronem oraz fragmentacji DNA. Mój mąż też ma super wyniki z badania ogólnego. Ja mam wszystkie badania w normie, owulację normalną co miesiąc, regularną i od prawie 2 lat nie możemy zajść w ciążę, również z pomocą IUI.
Mąż ma wizytę u androloga na NFZ 8 lutego, ma zapytać o te badania. Podejrzewam, że na NFZ nam nie zrobią, to chociaż ma posiew nasienia wycyganić. Jeśli nie da się refundować tych badań, w lutym zrobimy na własną kasę. Bo może cała moja dalsza diagnostyka jest niepotrzebna (albo nie jest kluczowa), jeśli okazało by się, że nasienie męża nie rozpoznaje komórki jajowej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2016, 14:36
-
Martoszka wrote:Na nfz nie zrobią, bo u nas mąż tez byl i androloga i tylko prywatnie bysmy mogli zrobic te badania.
Czym jesteście stymulowane do iui?
Ja bylam gonapeptylem i fostimonem a na pekniecie pregnyl.Martoszka lubi tę wiadomość
ponad 3 lata starań...
01.17 IVF- 10 dpt- beta 80, 13 dpt- beta 394, 15 dpt beta 763.
11.01.16 1 IUI , 28.04.16 2 IUI
-
U nas badania ogólne nasienia męża super-tylko zachodzić w ciążę Niestety po morfologii nie byłokuż tak wesoło, bo tylko 1% prawidłowych:'( Lekarz zlecił fragmentację DNAi wyszła w normie.Ponieważ ze mną jest wszystko ok to powiedział, że możemy podejść do IUI.Czekam na @ i będę stymulowana clo tak jak w zeszłym m-cu.
-
Mała Mi u nas jest podobna morfologia 0-1 procent prawidłowych. Wiecie może co u Twojego męża jest przyczyną takich wyników?
-
Niestety nie Kendra.Przypuszczamy , że może praca, bo w hucie szkła potrafi być baaaardzoooo gorąco.Z drugiej strony 1-sze badanie było robione zanim zaczął tam pracę i też było kiepsko. Obecnie minęło 2 lata od jego operacji żylaków powrózka nasiennego.Myśleliśmy że teraz będzie lepiej, ale nie jest:-(
-
Rutelko,Olencjo dojeżdżamy do Wawy z pod Olsztyna.Tu nie ma żadnej przychodni na nfz,niedawno otwarli ale tylko prywatnie można.!Na 1 wizytę byliśmy w czerwcu,mąż u androloga jednocześnie,potem we wrześniu i w październiku.Przedstawiłam dr.Grz.wszystkie moje wyniki które miałam i zlecone przez nią też:wirusologiczne,usg,hsg-drożność,bad krwi,grupa krwi,hormony,cytologia,tarczycowe,amh,no i wiele wiele innych a mąż 2 razy badał nasienie i wirusologię oboje w październiku.Zakwalifikowała nas do inseminacji ale jeździłam przez 2 kolejne cykle i kazano nam naturalnie.Po świętach nie byłam na monitoringu.Od pani dr.Grz. chciałam się dowiedzieć co dalej(październik)to powiedziała że muszę się zapisać na wizytę i dopiero wtedy powie co dalej robimy i że tylko ona może wydać kartkę na monitoring ale na ostatnim i tak dostałam.I teraz nie wiem co robić,czy zapisywać się do niej czy do dr.Sz a wiem że ona przyjmuje tylko w poniedziałki.Dziewczyny poradźcie co robić.Ja już mam mętlik w głowie i nie wiem co robić.Jutro będę wydzwaniać by nas zapisać na wizytę.