INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
olencja wrote:nie da sie jakos na lewo zlapac tego dawce zabrac co tam ma i sobie w domu wstrzyknac?
co do dawców mozna zamówic takie nasienie do domu i zrobic samemu IUI ale tylko wtedy jak kobieta jest zdrowa :0olencja lubi tę wiadomość
-
sylwiaśta159 wrote:dobrze by było, jakbyście mieli właśnie zamrożony jakis zapas w klinice w razie chęci rodzeństwa np... ale z cenami to przeginka ;/
PS jak słyszę podatek to mną trzęsie...
dlatego zamwiamy 2/3 slomki jak teraz nie wyjdzie tobedzie do IVF -
nick nieaktualnyka_tarzyna wrote:Dziewczyny, a jeszcze chciałam wrócić do tematu stymulacji.
Będę podchodziła do kolejnej IUI w tym miesiącu i lekarz zastosował ten sam schemat - 1/4 tab. CLO + pregnyl.
Od niedawna mam mieszane uczucia odnośnie zastosowanego postępowania.
Przy poprzedniej IUI miałam 2 pęcherzyki z tym, ze jeden zatrzymał się na 14mm i nie rósł, a drugi urósł i pękł. IUI na kilka godzin przed owu i nieudana.
I teraz się tak zastanawiam, bo nie zbadali mi żadnych hormonów przed (teraz też powiedzieli, że się nie bada), a pisałyście, że jeden pęcherzyk może się zluteinizować i zablokować zapłodnienie. I może dlatego ta poprzednia IUI się nie udała.
A poza tym, tak sobie myślę, że jak mają mnie tak marnie stymulować, że nie wszystkie pęcherzyki rosną, to po co to robić. Tylko się za wcześnie z rezerwy wyprzytykam... A mam swoją owu regularnie.
Co o tym myślicie? Świruję już i kombinuję za bardzo, czy może mam trochę racji...?
O zespole LUF Mniej inwazyjnym sposobem diagnozowania jest codzienna obserwacja pęcherzyka w okresie okołoowulacyjnym przy pomocy USG. Jeśli podczas 36h po piku LH (wyrzucie do krwi) nie dojdzie do pęknięcia pęcherzyka, wówczas rozpoznaje się zespół LUF. (czyli jak pisałam dopiero po badaniu lh itd)
Równie dobrą metodą diagnostyczną jest pomiar stężenia progesteronu w płynie otrzewnowym w momencie owulacji. Na skutek pęknięcia pęcherzyka, płyn jamy otrzewnowej zostaje wzbogacony w dużą ilość hormonów. Stężenie progesteronu dosięga tu nawet do 9tys. ng/ml. Jeśli w pobranym podczas punkcji płynie otrzewnowym wartość stężenia progesteronu nie przekracza 80 ng/ml, można stwierdzić brak pęknięcia pęcherzyka.
http://wylecz.to/pl/choroby/ginekologia/zespol-luf-zespol-luteinizacji-niepeknietego-pecherzyka-jajnikowego.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 12:21
olencja, Dani lubią tę wiadomość
-
Tylko przy in vitro badanie ma sens progesteronu ponieważ kliniki przyjmują określone wartości żeby zrobić crio przy niskim progesteronie bo wtedy większy % na przyjęcie. W inseminacji nie praktykuje się badań z progesteronu wcześniej bo nawet jakby był LUF to i tak po pewnym czasie można to stwierdzić na pewno nie na samym początku kiedy pęcherzyk dopiero rośnie a dopiero kiedy będzie widoczne na usg np. to że nie pękł itd, bo w zespole LUF dochodzi do rośnięcia pęcherzyka ale nie do uwolnienia zdolnej do zapłodnienia części komórki, więc skąd wiadomo, że jak pęcherz ma 14 mm i jest np. jedyny to nie urośnie i nie uwolni gamety?
olencja lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:dlatego nastawilismy sie na IVF .. bo IUI nie wychodzi zawsze i mimo iz slomki beda np 3 to nie koniecznie znaczy ze za kazdym razem sie uda
dlatego zamwiamy 2/3 slomki jak teraz nie wyjdzie tobedzie do IVF -
Lunk_a wrote:Nie będę sie stymulować. W tym cyklu robie badania do ivf. W miedzy czasie zrobię usg. Jeśli będzie ładny pęcherzyk zrobimy iui. Brak stymulacji wynika z dwóch faktów-mam Niepekniety pęcherzyk z poprzedniego cyklu i nie wiem czy juz sie wchłonąl czy nie.
Po 2 dr odradzil stymulacje przed ivf. -
Ka.Ma. wrote:Hej
Czas za szybko ucieka bo nawet nie mam kiedy do Was napisać. Co nadrobię i chcę się odnieść to zawsze coś. Widzę, że styczeń kiepski, a ja jeszcze statystki zaniżę. W piątek robiłam HCG wynik <2.00
Joanna trzymam kciuki żeby szybko udało się z ivf. Ile Ty miałaś IUI?
U mnie bylo 5 iui, w tym cyklu miala byc szosta i ostatnia ale w 11 dc wyszedl mi podwyzszony progesteron i dr stwierdzil ze i tak sie nie uda wiec odstapilismy.juz wiecej nie bedziemy probowac, jutro mam wizyte wiec dowiem sie wszystkiego co i jak z ivf.Starania od II 2014
5x IUI (w tym ciąża biochemiczna)
IVF
Transfer 27.06 2 mrozaczków - hcg 7dpt-87, 9dpt-226, 11dpt- 646
Magdalena 06.03.2017 -
cześć wszystkim
Jestem 5 dni po inseminacji czuje się bardzo dobrze - przy pierwszej bolał mnie brzuch wieczorem ( teraz się domyslam, że to może była dopiero owulacja? ).
Jak pojechaliśmy z mężem na inseminację w drodze czułam ból podbrzusza myślałam, że to może stres? Azle w sumie się nie stresowałam - po czum lekarz mnie uświadomił, że własnie pękł mi pęcherzyk zrobiliśmy inseminację i od razu wyjechaliśmy na mazury. Tam zabraliśmy się do roboty - w ogóle nie myslałam o niczym, zrelaksowałam się i zapomniałam całkowicie o inseminacji. Teraz też staram się nie myśleć, ale biorąc luteinę 2x dziennie po 1 tabletce czuje jak pracuja mi jajniki, podbrzusze i troche piersi mi dokuczają - w poprzednim cyklu było tak samo.
Mam nadzieję, że już niedlugo nam wszystkim uda się zostać szcześliwymi mamusiami małych zdrowych bobasków
miłęj nocki8 stycznia 2016 - pierwsza IUI ;-(
5 luty 2016 - druga IUI ;-(
4 marca 2016 - planowana 3IUI -
nick nieaktualnyWitajcie dziewczyny, pisze do Was bo w kwietniu podchodzimy z mezem do inseminacji pierwszej. Staramy sie od 1,5 roku. Wyniki dobre, tylko niedobor witaminy D. Maz ogolne badanie nasienia dobre. Tylko ponizej normy ma koncentracje nasienia. Kazano mi brac od 2 do 9 dc zastrzyki Merional i wizyta i zobaczymy co dallej... oczywiscie przed musimy zrobic badania typu hiv, hcv, wr przeciwciala rozyczkowe.
Postanowilam napisac bo potrzebuje Waszego wsparcia w tym. Czy slyszalyscie o tym leku, moze jakies rady mozecie mi " sprzedac" milego dnia wszystkim -
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny
Miałam robione 2 Inseminacje:
- pierwsza odbyła się 27.06.2016 r. w Naszą Pierwszą Rocznicę Ślubu (tak się trafiło hehe) i niestety nie powiodła się
- druga odbyła się niedawno, bo w ten poniedziałek tj. 25.07.2016 r. i czekam razem z Mężem na efekty...
Ogólnie trwa to bardzo krótko i bezboleśnie. -
Hej dziewczyny Nie wiem gdzie i kogo tu na forum mogłabym zapytać o parametry nasienia do inseminacji, może wy się orientujecie czy z takimi parametrami wgl nas zakwalifikują do inseminacji? Nie chce sobie robić nadzieji.. lekarze często albo mnie zbywają ze względu na mój młody wiek mówiąc że mam czas i przyjść jak przez kolejne 3 lata nie wyjdzie (mam 21 lat) albo nie chce im się babrać z moim problemem (mam PCOS)...
Stwierdziliśmy z mężem że jeśli mamy być tylko we dwoje to będziemy, ale tak sobie ostatnio myślę czy by nie spróbować inseminacji jednak parametry nasienia męża mnie martwią i takie mam pytanie.
Czy z takimi parametrami mamy wgl tam się po co pchać?
Liczba dni od ostatniej ejakulacji: 3
Barwa: szara
Upłynnienie: 30min
Objętość: 4,4ml
Lepkość: 6cm
pH: 8,1
Koncentracja: 23mln/ml
Ruch postępowy: 3%
Ruch całkowity: 40%
Brak ruchu: 60%
Całkowita liczba pl.w ejakulacie: 101,2mln
WBC: 0mln/ml
Morfologia: 3%
Żywe plemniki: 55%
Aglutynacja: 0
Komórki okrągłe: 1mln/ml
Inne: - -
Niki wyniki tragiczne nie są.tylko ten ruch - jesli chodzi o IUI
ale najpierw zróbcie posiew nasienia i usg jader macie dosyc wysokie ph, lepkosc, komórki okrągłe a to moze dawac sygnał że jest jakas infekcja w ukł moczowo-płciowym , albo zylaki.. a jesli jest to któryś z tych czynników to właśnie tłumaczy obinżoną morfologie i ruch -
Witam,
Pisze pierwszy raz bo prawdopodobnie będziemy z mężem zmuszeni do inseminacji maz ma slabe nasienie.
Dodam że nie bylam jeszcze w klinice nieplodnosci ( leczymy sie u mojego endo)
chcialam sie dowiedzieć jak to wyglada cenowo i ogolnie procedura.Zgłaszam sie do kliniki i mowie ze chce inseminacje? i co pewnie kosztowne badania trzeba przejść boje sie ze nie zdołamy finansowo..tego ogarnać. Jeszcze raz przepraszam ze wcinam sie wam w dyskusjeStarania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)
04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
14.02.2021 kolejna procedura
03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
08.12.2022 5 transfer
6 dpt 33 8dpt 103.8 10 dpt 252 12 dpt 470 20 dpt 1631 22 dpt 389 😭
30.10.2023 laparoskopia podejrzenia wodniaka niestety sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje...
06.08 6 transfer blastka 4.1.2 8dpt 86 10dpt 208 12 dpt 418 15 dpt 1144... czekamy -
tuonela wrote:Witam,
Pisze pierwszy raz bo prawdopodobnie będziemy z mężem zmuszeni do inseminacji maz ma slabe nasienie.
Dodam że nie bylam jeszcze w klinice nieplodnosci ( leczymy sie u mojego endo)
chcialam sie dowiedzieć jak to wyglada cenowo i ogolnie procedura.Zgłaszam sie do kliniki i mowie ze chce inseminacje? i co pewnie kosztowne badania trzeba przejść boje sie ze nie zdołamy finansowo..tego ogarnać. Jeszcze raz przepraszam ze wcinam sie wam w dyskusje
Na wstępie napiszę, że tzw procedury poszczególnych klinik mogą sie odrobinę od siebie różnić. Koszt inseminacji to 600-800zł. Ja badań jakiś dodatkowych nie musiałam robić (hormony miałam zrobione, mąż badał nasienie). Gdy zgłosisz się do kliniki, przed cyklem w którym będzie inseminacja. Zazwyczaj zalecana jest stymulacja w celu wywołania owulacji. Lekarz zapisze Ci odpowiednie tabletki, które będziesz brała od początku kolejnego cyklu. Ok. 11dc konieczny jest monitring (usg) żeby określić jakiej wielkości są pęcherzyki i wyznaczyć dzień w którym przyjmiesz zastrzyk na pęknięcie. Ok 36 godzin pozniej zgłaszasz się do kliniki z mężem. On oddaje nasienie, klinika je odpowiednio "preparuje"i przez cewnik podają je Tobie. Zabieg jest bezbolesny. Oprócz kosztów samej inseminacji dochodzą tylko leki (parędziesiąt zł). Jak masz więcej pytań, to pytaj Mam 4 inseminacje za sobą -
nick nieaktualny"Zgłaszam sie do kliniki i mowie ze chce inseminacje " ?
Umów się do jakiegoś doktora w klinice na wizytę i jemu powiedz ,że chcesz spróbować inseminacji. Będzie chciał Twoje wyniki badań ( progresteron, prolaktyna ,tsh ,może coś jeszcze i wyniki nasienia męża) . Być może będzie chciał obserwować chociaż jeden cykl tak jak u mnie. Potem przepisze Ci leki na stymulacje i reszta tak jak llallka pięknie napisała -
maz powtórzył badania i naprawdę sytuacja zaczęła mnie przerażać zwłaszcza ze brał witaminy i był dwa miesiące na CLO;/ i nie wiem cy sie wogole do inseminacji nadajemy..a z drugiej strony czy to sie powiedzie...
wyniki jedne z konca czerwca /no i teraz
czas trwania abstynecji 5 dni/5 dni
czas upłynnienia 60 minut/60 minut
objetość ejakujatu 3 ml /4 ml
ph 8/8
liczba plemników w 1 ml 36.30 mln norma >15 drugi wynik 31.40
liczba plemników w ejakujacie 108.90 mln norma >39 drugi wynik 125.60
liczba komórek okrągłych 3.2 mln norma<5 drugi wynik 0.2
plemniki żywe 8 % norma >58 drugi wynik 11%
plemniki martwe 92 % drugi wynik 89 %
plemniki o szybkim ruchu 0% drugi wynik 2%
plemniki o wolnym ruchu 1% drugi wynik 0%
plemniki o ruchu nie postepowym 1% drugi wynik 0%
plemniki nieruchome 99% drugi wynik 97%
średnia prędkość przecietnego toru 20.9 norma >34 drugi wynik 55,9
średnia prędkość ruchu postępowego 17.2 norma >27 drugi wynik 53.6
średnia prędkość względem zarejestrowanego toru 35.7 norma > 46 drugi wynik 73.1
średnia amplituda bocznych odchyleń głowki plemnika 0 norma 3.1-4.5 drugi wynik 2.4
prostoliniowość 81% norma > 74 drugi wynik 95 %
Liniowość ruchu 49% norma > 54 drugi wynik 72%
średni współczynnik kształtu 74 % norma 67-79 drugi wynik 69%
test hyposomatyczny 10% norma 58 drugi wynik 10%
Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)
04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
14.02.2021 kolejna procedura
03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
08.12.2022 5 transfer
6 dpt 33 8dpt 103.8 10 dpt 252 12 dpt 470 20 dpt 1631 22 dpt 389 😭
30.10.2023 laparoskopia podejrzenia wodniaka niestety sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje...
06.08 6 transfer blastka 4.1.2 8dpt 86 10dpt 208 12 dpt 418 15 dpt 1144... czekamy