INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
ja tez trzymam kciuki! dajcie nam siłę napędową do działania! ja jestem super optymistką i założyłam sobie ze do konca tego roku uda mi się zajść pierwsza wiztya dopiero za miesiąc ale jestem dobrej mysli!3x IUI- ☹️
2016 - syn
11.2020 crio - negatywny
12.2020 crio- negatywny
Cdn... -
Nadzieja87 wrote:Witaj AmVormittag! Moze ty mi odpowiesz na pytanie? Jesteś na poczatku drogi a ja wlasnie będę startowac. Ciężko sie wbić na watek gdzie dziewczyny juz czekaja na efekty... Co jest przydatne do pierwszej wizyty? Jakie badania? Jesli chcialabys podzielić się wiedzą to zapraszam,może nawet na priv?
Może opiszę po prostu, jak to wyglądało u mnie. Zanim była w ogól mowa o IUI, miałam sprawdzaną drożność (HSG) - lekarz uznał, że to absolutna podstawa, bo zarówno naturalne starania jak i inseminacja nie mają sensu przy niedrożnych jajowodach. Następnie miałam jeszcze laparoskopię, ponieważ jajowody wyszły drożne, ale w macicy był polip, plus przy okazji niestety wykryto endometriozę ;-(
Z badań z krwi miałam robiony chyba standardowy zestaw wszystkich staraczek, czyli AMH, LH, FSH, TSH, estradiol, prolaktynę i progesteron, badania te miały określić moją rezerwę oraz potwierdzić czy mam owulację.
Dodatkowo jeszcze przed HSG miałam badanie w kierunku chlamydii oraz posiew z pochwy, to ostatnie głównie po to, aby zabezpieczyć się przed "wpuszczeniem" ew. bakterii w głąb ciała.
Przed samą inseminacją muszę zrobić badania w kierunku chorób zakaźnych HIV, antygeny HBS i VSR, przy czym to jest forma zabezpieczenia dla kliniki a nie badania stricte związane z moimi staraniami.
Na wstępie też mąż musiał wykonać badanie nasienia, dopiero potem lekarz "zabrał" się za mnie.
Pamiętaj też, że niestety badania mają określoną ważność, więc zależy kiedy chcesz podejść do inseminacji, jak porobisz teraz, to może okazać się, że np. za 3 m-ce badania stracą aktualność (!!!!)
Wspomniałaś, że część badań chciałabyś zrobić na nfz, ja mam w tym temacie raczej złe doświadczenia, wszystko płacę z własnej kieszeni. jednak warto np. przeglądać strony laboratoriów i różnych klinik, czasem można załapać się na badania zniżkowe lub nawet całkiem za darmo:-) jak masz dalsze pytania pisz też śmiało na pwWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 16:49
Nadzieja87 lubi tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Czuję zbliżającą się @... Francja jedna!!! A tak na poważnie, to doła mam strasznego i nie wiem jak przetrwam ten tydzień do piątkowego (ewentualnego) testowania Tyle pieniędzy, tyle nadziei... Echhh...06.2015 - ICSI Novum - udane
29.03.2015 - 3 IUI - nieudane
10.2014 - 2 IUI - nieudane
03.2014 - przedwczesny poród i śmierć córeczki po niespełna 2 miesiącach
10.2013 - 1 IUI - udane...
-
u mnie tez nic z tego, dzis test negatywny. W srode kolejna wizyta i podejscie nr 3 mam nadzieje dojdzie tym razem do skutku2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA 28.04.2015 - crio 4AA i 4BB 06.08.2015 - 2 x 4BB 08.09.2015 - 4BB i 3BC 06.10.2015 - 2BB i 1BB 11.12.2015 - 2X1BB -
nick nieaktualny
-
Halinka, Piggy, bardzo mi przykro Niesprawiedliwe jest to wszystko... Aga, a jak Twoja beta?06.2015 - ICSI Novum - udane
-
Co zrobić...? takie to życie jest!
Laski a czy któraś z was robiła wymaz z pochwy? ja dzisiaj odebrałam wyniki i mam wszystko ujemne, wiec ok, ale mam dwie bakterie, ktore jak jest napisane wychodowano przez 24h w warunkach tlenowych, czyli co? mam je czy nie mam, bo juz zgłupiałam. Nie wiem czy mam jechac po jakis antybiotyk?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 19:27
Halinka84 -
Dziewczyny, przykro mi, że jednak nic. jesteście bardzo dzielne, że macie w sobie na tyle siły, żeby myśleć o kolejnych próbach. ja jestem przed zabiegiem i wiem, że 1 próba rzadko się udaje, ale obawiam się, że ta porażka już całkiem mnie załamie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 21:36
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
AmVormittag dzieki za konkerty. Jestem na pierwsza wizytę umowiona za miesiąc, do tego czasu zrobię coś na nfz bo i tak idę na kontrole wiec pewnie na cos dostane skierowanie a resztę będę placic-czego i tak nie unikne. Przy rejestracji pani mnie uprzedziła ze taka pierwsza wizta jesli będą brane wymazy moze mnie kosztowac nawet kilkaset złotych O_O
no i myślałam ze sie obędzie bez HSG...
a u ciebie kiedy pierwdza próba?
Dziewczyny nie poddajcie sie i nie rezygnujcie za wcześnie.
Macie o co walczyc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 23:12
kami1 lubi tę wiadomość
3x IUI- ☹️
2016 - syn
11.2020 crio - negatywny
12.2020 crio- negatywny
Cdn... -
Kuciak, bardzo mi przykro Ty teraz zaczynasz przygodę z in vitro, prawda?
Mnie dziś obudziły dolegliwości grypowe, wzięłam Gripex i chyba dziś w łóżku zostanę.06.2015 - ICSI Novum - udane