X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junioer wrote:
    Dziewczyny, miałyście może robione badanie przeciwciał LE? Byłam wczoraj w diagnostyce zrobić zlecone badania i akurat tego nie mieli w ogóle w katalogu. Próbowałam znaleźć info w internecie, ale też mi się nie udało.

Wszystkie inne badania zrobione, niestety na wyniki trzeba czekac ok. tygodnia.

Miłego dnia!
    A może chodzi o przeciwciała LA, czyli antykoagulant toczniowy, bo te należą do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych, które są zalecane w nawracających poronieniach w zespole antyfosfolipidowym.

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • Junioer Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    pewnie chodziło o przeciwciala ANA, one maja anty -LA, ale jak ta lekarka sie w tym myli...

Jeszcze poszukałam i doszukałam się artykułu na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Lewis_antigen_system, chodzi o Określenie antygenów LEa i LEb.

Teraz musze znaleźć miejsce, gdzie mi zrobią takie badanie - w Diagnostyce brak tego badania z katalogu.

6 nieudanych IUI, 2 nieudane IVF, 1 IVF z KD koniec w 8tc
    21.10. FET sukces!
    e6l0p2.png

• margo001 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Czesc a u mnie jak pisałam iui nieudana bo za pozno zrobiona. Po owulacji. Trudno się mowi.

Dziewczyny czy większość z Was miała iui na peknietym czy niepeknietym pęcherzyku?

Bo jutro mam wizyte u dr i chce być madrzejsza niż jestem. Proszę Was o pomoc.

Też miałam na niepękniętym, ale z tego co wiem to lekarze właśnie różnie robią, u mnie zawsze jest monitoring potwierdzany badaniem hormonów i wtedy decyzja kiedy IUI.

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    układ Lewis

Układ grup krwi Lewis (opisywany symbolem LE) opiera się na dobrze poznanych antygenach, które kodowane są przez geny obecne na ludzkim chromosomie 19. W tym systemie nie bierze się pod uwagę tylko krwi, lecz przede wszystkim inny płyn naszego ciała - ślinę! Wyróżnia się dwa główne rodzaje antygenów w tym podziale: Lewis a oraz Lewis b. Osoby, w których ślinie zawierają się antygeny Lewis a, mają grupę krwi Lewis a+, a ci, których ślina posiada antygeny b, mają krew Lewis b+. Antygeny układu krwi LE mogą dotrzeć do czerwonych krwinek i związać się z nimi, jeżeli trafią do osocza w wystarczającym stężeniu.

Możliwe są cztery rodzaje grupy krwi Lewis: Lewis a+, Lewis b+, Lewis a+b+ lub brak antygenu Lewis (Lewis a-b-). Posiadanie grupy krwi Lewis a+b+ jest zdecydowanie najrzadsze. Co ciekawe, grupa krwi układu Lewis może zmienić się w trakcie ciąży.

Co to te przeciwciala z ukladu Lewis? i co w praktyce dla mnie
    > oznaczaja ??

Będzie lakonicznie.
    Są to przeciwciała przeciw pewnemu typowi antygenów na krwinkach
    czerwonych. Antygenów na krwinkach czerwonych jest mnóstwo, i jedna z
    grup tychże tak akurat sie nazywa.
    A w praktyce oznacza to dla Ciebie tyle, że cięzko by Ci
    bylo dobrac szybko krew bez robienia specjalnych krzyzowek w razie
    czego, więc dobrze by było, gdybyś nosił przy sobie wynik tego badania. Moze oznaczac konflikt serologiczny kiedy sie zajdzie w ciaze.
    No i po co to? jak to nie ma znaczenia dla nieplodnosci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 11:23

• kaka470 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    A robiłaś tego samego dnia test z porannego moczu?

Tak pozytywny

30.11.2015 <3 Laurka ,16.02.2017 Anołek 6tc[*], 01.01.2018<3 Tomuś

201511304980.png

201801011678.png
  • Saaba Debiutantka

Wysłany: 27 marca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

Staramy się z mężem o dzidziusia już 2 lata, w tym czasie miałam robione monitoringi, badania, stymulacje - jak widać bez efektów. U mnie niby wszystko ok, armia męża mogła by być lepsza, ale tragedii nie ma.
    Kolejny krok w walce to inseminacja, a wraz z nim nowa nadzieja....może się w końcu uda. :)

W niedziele rano 22.03 - miałam pierwszą IUI na pękającym pęcherzyku (24mm), sam zabieg był dość nieprzyjemny, ma wrażenie, że lekarka trochę mnie w środku drapnęła tym cewnikiem. Od 4 dni mam plamienia brązowo-różowe bardzo delikatne, dziś rano trochę obfitsze, no i brzuch mnie zaczął boleć. Mam nadzieję, że to nie są efekty jakiegoś czającego się zapalenia...

Oczywiście jestem strasznie niecierpliwa....a do testowania jeszcze tak daleko....ech

Kaka470 trzymam kciuki za następna bete!

22.03.15 - 1 IUI - :(
  • BelieveHope Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wczoraj miałam 3iui bardzo spontanicznie. W śr dostałam ovitrelle i w pt miała być iui ale lekarka chciała zobaczyć jak pozostałe pęcherzyki które były za małe czy jest jeszcze szansa żeby urosły i okazało się,że ten główny 22mm już pękł i od razu pochodziła do iui. Ehh teraz najdłuższe 2 tyg.
    Kaka470 trzymam kciuki za przyrost!

1 IUI stymulowana- nieudana :(
    2 IUI (podwójna) stymulowana - nieudana :(
    3 IUI 26.03. stymulowana (z antagonistą) - nieudana :(
    co dalej.... ????
  • BelieveHope Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszynka nadzieja87 przykro mi... Głowa do góry, powodzenia w kolejnym cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 22:25

Nadzieja87, muszynka lubią tę wiadomość

1 IUI stymulowana- nieudana :(
    2 IUI (podwójna) stymulowana - nieudana :(
    3 IUI 26.03. stymulowana (z antagonistą) - nieudana :(
    co dalej.... ????
  • Nadzieja87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BelieveHope wrote:
    Maszynka nadzieja87 przykro mi... Głowa do góry, powodzenia w kolejnym cyklu.
    Dzieki i tobie rowniez.moze z zaskoczenia zaskoczy ;)

My jedziemy po swietach. Ostatnia proba.

BelieveHope lubi tę wiadomość

3x IUI- ☹️
    2016 - syn

11.2020 crio - negatywny
    12.2020 crio- negatywny
    Cdn...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saaba wrote:
    Witajcie dziewczyny :)

Staramy się z mężem o dzidziusia już 2 lata, w tym czasie miałam robione monitoringi, badania, stymulacje - jak widać bez efektów. U mnie niby wszystko ok, armia męża mogła by być lepsza, ale tragedii nie ma.
    Kolejny krok w walce to inseminacja, a wraz z nim nowa nadzieja....może się w końcu uda. :)

W niedziele rano 22.03 - miałam pierwszą IUI na pękającym pęcherzyku (24mm), sam zabieg był dość nieprzyjemny, ma wrażenie, że lekarka trochę mnie w środku drapnęła tym cewnikiem. Od 4 dni mam plamienia brązowo-różowe bardzo delikatne, dziś rano trochę obfitsze, no i brzuch mnie zaczął boleć. Mam nadzieję, że to nie są efekty jakiegoś czającego się zapalenia...

Oczywiście jestem strasznie niecierpliwa....a do testowania jeszcze tak daleko....ech

Kaka470 trzymam kciuki za następna bete!
    zrob sobie po 7 dniach badanie moczu na posiew na wszelki wypadek.

Belive Hope oby nie było za pozno, powodzenia :)

• margo001 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja87 wrote:
    Dzieki i tobie rowniez.moze z zaskoczenia zaskoczy ;)

My jedziemy po swietach. Ostatnia proba.

Oby ta ostatnia była szczęśliwa, życzę Ci tego z całego serca :)

Nadzieja87 lubi tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saaba, Belive Hope za Was również kciuki, grzecznie czekajcie do testowania :)

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja naprawdę dziwnie się czuje. powtórzylam dziś bete bo jutro wizyta i dr uparl się na to i wyszło 27, 5 jestem w szoku nie wiem co mam o tym myśleć

urocza, Nadzieja87, muszynka, Mallina, Idgie, Asiula86, BelieveHope lubią tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • Nadzieja87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka czyli zapewne sie udalo! ;) dobrze ze podbijacie statystyke. Czyli mamy na razie dwie ciaze, no i czekamy na testujace 13tki?

3x IUI- ☹️
    2016 - syn

11.2020 crio - negatywny
    12.2020 crio- negatywny
    Cdn...
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BelieveHope wrote:
    Maszynka nadzieja87 przykro mi... Głowa do góry, powodzenia w kolejnym cyklu.
    Dziekuje i powodzenia dla Ciebie. Mocno trzymam kciuki!

I procedura :(
    II procedura - beta pozytywna !!!

8599s65g50azui9s.png
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka brawo :) Skladam ciche gratulacje.
    Nadzieja trzynastki testowały, to byłam ja i kaka, która najprawdopodobniej zaciążyła :))
    Dzis dzwoniłam do dr i powiedział, żeby nie sugerować się beta (wynik0,68w 12 dniu) bo jeszcze o niczym nie swiadczy. Nie chce mi się wierzyc żeby cos z tego miało wyjść i pewnie nie wyjdzie bo nawet temp spadla jak na @, która pewnie jutro przyjdzie, ale niech to będzie powiew optymizmu dla innych ze lepiej jednak cierpliwie czekac do @...

8599s65g50azui9s.png
  • vendetta83 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka, Lunka - trzymam kciuki, aby sytuacja się pozytywnie wyklarowała :)

BeliveHope, Niezapominajka - no to w tym samym czasie będziemy testować. Niezapominajka - jak USG?

Dziewczyny, ja byłam dziś na monitoringu (11 dc) i pęcherzyk dominujący miał 18 mm. Lekarz mówił ostatnio, że inseminacja będzie w niedzielę, a dziś po usg powiedział, że jednak jutro, żeby cytuję "nie przedobrzyć". Jutro będzie miał ok 20 mm, czy to nie za mało? Lekarz kazał mi dziś o 18.00 zrobić zastrzyk z Pregnylu. Zabieg będzie jutro o 12.00, czyli 18 godzin po zastrzyku. Wydaje mi się, że to za krótki odstęp czasu (połowa z przepisowych 36!)... Powiedziałam o swoich zastrzeżeniach lekarzowi, a on na to, że plemniki długo żyją i wszystko jest ok. Jakoś nie do końca jestem przekonana... Co o tym sądzicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 18:24

06.2015 - ICSI Novum - udane :)
    29.03.2015 - 3 IUI - nieudane :(
    10.2014 - 2 IUI - nieudane :(
    03.2014 - przedwczesny poród i śmierć córeczki po niespełna 2 miesiącach :(
    10.2013 - 1 IUI - udane...
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co ja miałam pregnyl w dniu IUI pęcherzyk miał 24 mm, a następnego dnia miałam typowy bol owulacyjny wiec jestem prawie pewna ze wtedy pękł to było ok 20h po zastrzyku.

8599s65g50azui9s.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendetta plemniki spreparowane żyją ok 72 godziny także jest trochę czasu, powodzenia jutro.

A ja jutro jadę oglądać czy coś wyhodowałam i się trochę denerwuję, ojej my to ciągle się czymś musimy martwić, a pewnie jak już nam się uda w ciążę zajść to się będziemy denerwować jeszcze bardziej, ale i tak Wam, Nam tego życzę ;)

muszynka lubi tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja87 wrote:
    Lunka czyli zapewne sie udalo! ;) dobrze ze podbijacie statystyke. Czyli mamy na razie dwie ciaze, no i czekamy na testujace 13tki?
    To moze jakas liste zrobimy, bo zaczynam sie gubic ;)

Nadzieja87 lubi tę wiadomość

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ