X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest te AID ?

• pysia Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie tak ciekawi, przy jakiej wielkosci pecherzykow daje sie ten zastrzyk na pekanie i kiedy potem inseminacja

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilam8 wrote:
    Dziewczyny zaczęłam się martwić... Jestem w trakcie stymulacji do 3 IUI. Ponieważ w ostatnim cyklu miałam jeden pęcherzyk lekarz postanowił mi zwiększyć czas stymulacji. Biofę Aromek 2x1 od 2 dc aż do 9. Kazał mi przyjść na kontrolę 9 dc ale postanowiłam iść dziś (7 dc) dla pewności czy wszystko ok. Byłam u innego lekarza bo mojego nie było ale w tej samej klinice. I jaki wynik? Mam 4 pęcherzyki od 12 mm. Cztery! Pytam się czy mam już przestać brać Aromek a on, że nie będzie zmianiał decyzji lekarza prowadzącego i to bardzo ładna stymulacja. No więc pytam czy przy 4 można robić inseminację a on, że nie wiadomo czy wszystkie będą ok. Co myślicie o tej sytuacji? Macie podobne doświadczenia? Boję się przestymulowania, boję się utraty cyklu...
    aromek ma to na celu zeby wyhodowac jeden pecherzyk. Jak masz 4 to nalezy zrobic monit przed IUI i sprawdzic ile jest w miare dojrzałych tzn, o wielkosc 17 mm-18 mm, jezeli bedzie kilka to nalezy odejsc od IUI.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    a mnie tak ciekawi, przy jakiej wielkosci pecherzykow daje sie ten zastrzyk na pekanie i kiedy potem inseminacja
    uznaje sie ze juz od 18 mm sie daje zastrzyk i pozniej w ciagu 36 godzn inseminacja.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:
    A co to jest te AID ?
    inseminacja nasieniem dawcy.

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka wiem ze IVF tez ma jakas skutecznosc i wszytsko zalezy od wielu czynnikow ;)
    dlatyego po porstu sie nie nastawiam ze akurat sie uda czy tez nie..po prstu co ma byc to bedzie :)

Cosma tak jak Aszka napiszala AID to nasienie ndawcy :)

aszka lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Aszka wiem ze IVF tez ma jakas skutecznosc i wszytsko zalezy od wielu czynnikow ;)
    dlatyego po porstu sie nie nastawiam ze akurat sie uda czy tez nie..po prstu co ma byc to bedzie :)

Cosma tak jak Aszka napiszala AID to nasienie ndawcy :)
    no to jasne, ale moze akurat Tobie sie AID uda, dla mnie tez niektore osoby mowily ze to niski % i sie udalo. Nie zawsze wyzszy %oznacza sukces.

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ldatego co ma być to będzie :)
    ja juz pochodze do tego w sposób neutralny.. bo jak zawsze sie nastawialam ze moze cos sieuda..czy to znalezc pem,nieki czy cos..to pozniej rozczarowanie bolało o wiele bardziej :)

aszka, lilou lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha :)

Ja w poniedzialek ide na usg podejrzec czy cos tam dojrzewa i w jakiej ilosci, troche mnie to przeraza, ze moze za duzo dojrzec bo u mnie owulacja normalnie raczej wystepowala a teraz jestem stymulowana niewiadomo po co.
    Dziewczyny czy macie problemy z zasnieciem po tych stymulacjach? Biore od kilku dni gonal f tak o dziewietnastej i popadlam w bezsennosc, nie wiem czy to z tym ma zwiazek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 09:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:

Ja w poniedzialek ide na usg podejrzec czy cos tam dojrzewa i w jakiej ilosci, troche mnie to przeraza, ze moze za duzo dojrzec bo u mnie owulacja normalnie raczej wystepowala a teraz jestem stymulowana niewiadomo po co.
    Dziewczyny czy macie problemy z zasnieciem po tych stymulacjach? Biore od kilku dni gonal f tak o dziewietnastej i popadlam w bezsennosc, nie wiem czy to z tym ma zwiazek
    ja nie miałam.

• lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    prosze tam sa osobne numery tel dla pacjentow z Polski :)

http://www.gyncentrum.com/pl

lekarze mowia plynnie po polsku :) personel tezjak pisalam dmaila to po polsku i tez po polsku mi odpowiedzieli ;)

A czy tam nie pracują tak czasem ci sami lekarze, co w GC w Katowicach? Kiedyś jak się umawiałam na iui, to mi dr z GC Katowic mówiła, że rano nie może, bo musi być w Czechach.
    A w GC w Katowicach spotkałam na korytarzu lekarzy czy embriologów mówiących po czesku.
    Ale cennik faktycznie korzystniejszy niż w PL.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 13:10

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilam8 wrote:
    Dziewczyny zaczęłam się martwić... Jestem w trakcie stymulacji do 3 IUI. Ponieważ w ostatnim cyklu miałam jeden pęcherzyk lekarz postanowił mi zwiększyć czas stymulacji. Biofę Aromek 2x1 od 2 dc aż do 9. Kazał mi przyjść na kontrolę 9 dc ale postanowiłam iść dziś (7 dc) dla pewności czy wszystko ok. Byłam u innego lekarza bo mojego nie było ale w tej samej klinice. I jaki wynik? Mam 4 pęcherzyki od 12 mm. Cztery! Pytam się czy mam już przestać brać Aromek a on, że nie będzie zmianiał decyzji lekarza prowadzącego i to bardzo ładna stymulacja. No więc pytam czy przy 4 można robić inseminację a on, że nie wiadomo czy wszystkie będą ok. Co myślicie o tej sytuacji? Macie podobne doświadczenia? Boję się przestymulowania, boję się utraty cyklu...

Też miałam kiedyś 4 pęcherzyki i do iui miało dojść, nie doszło z innych przyczyn. Ale ja osobiście się cieszyłam, że w końcu wyhodowałam więcej niż 1 pęcherzyk.

Kamilam8 lubi tę wiadomość

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:

U mnie też zawsze naturalnie owu występowała, jednak jak cykl jest stymulowany podobno zwiększa szansę na zajście w ciążę. Ja byłam stymulowana zawsze clo, więc nie wiem jak jest po gonalu.

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    ldatego co ma być to będzie :)
    ja juz pochodze do tego w sposób neutralny.. bo jak zawsze sie nastawialam ze moze cos sieuda..czy to znalezc pem,nieki czy cos..to pozniej rozczarowanie bolało o wiele bardziej :)

Gratuluję podejścia! I tak nie mamy na to wpływu, czy się uda czy nie. Robimy wszystko co w naszej mocy. Trzymam kciuki, niech ta walka o maleństwo już się skończy!

Peonia88
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou na pewno jest u nas w Gyn dr Polacek z Czech :) ale zeby nasi tam leczyli to o tym nie slyszalam- moze sluzbowo ;) on u nas robi punkcje i transfery :)

• lenia Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    mój miał 16 mm, na drugi dzien zlecono zastrzyk Ovitrelle a po 30 h AIH. Za 2 tyg zobaczymy jak poszło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 17:38

aszka lubi tę wiadomość

• bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko - u nas dobrze :) krwawienie (nie plamienie) było raczej nie zagrażające bąbelkowi :) chyba z szyjki... tak czy siak jest OK i po jednorazowym incydencie - jest ok. Wychodzac ze szpitala słyszałam już bijące serduszko :)

Gajo jesli to był 8 dpo.... to czekam na dobre wiadomości bo innej opcji nie przewiduję :) :)

Dziewczyny IUI się udaje! Wierzcie w to. Dużo zależy od samego momentu IUI..

aszka, Amii lubią tę wiadomość

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bartusiowa-mama wrote:

Dziewczyny IUI się udaje! Wierzcie w to. Dużo zależy od samego momentu IUI..

:)

• lenia Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałyście swoich lekarzy jaką żywotność mają plemniki po preparatyce do inseminacji? Ciągle o tym zapominam.

• bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenia słyszałam że ok 48 godzin. Ale komorka jajowa (przewiduje się) ze tylko 12 godzin po owulacji z czego najlepsze są pierwsze 6 godzin. Szczesciary mają komórki dozywajace do 24h. Plemniki natomiast swoją zdolność do zapłodnienia osiągają ok 8 godzin po dotarciu do jajnika. Tyle suchej teorii :)

lenia lubi tę wiadomość

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
‹‹ 841 842 843 844 845 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ