X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest te AID ?

• pysia Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie tak ciekawi, przy jakiej wielkosci pecherzykow daje sie ten zastrzyk na pekanie i kiedy potem inseminacja

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilam8 wrote:
    Dziewczyny zaczęłam się martwić... Jestem w trakcie stymulacji do 3 IUI. Ponieważ w ostatnim cyklu miałam jeden pęcherzyk lekarz postanowił mi zwiększyć czas stymulacji. Biofę Aromek 2x1 od 2 dc aż do 9. Kazał mi przyjść na kontrolę 9 dc ale postanowiłam iść dziś (7 dc) dla pewności czy wszystko ok. Byłam u innego lekarza bo mojego nie było ale w tej samej klinice. I jaki wynik? Mam 4 pęcherzyki od 12 mm. Cztery! Pytam się czy mam już przestać brać Aromek a on, że nie będzie zmianiał decyzji lekarza prowadzącego i to bardzo ładna stymulacja. No więc pytam czy przy 4 można robić inseminację a on, że nie wiadomo czy wszystkie będą ok. Co myślicie o tej sytuacji? Macie podobne doświadczenia? Boję się przestymulowania, boję się utraty cyklu...
    aromek ma to na celu zeby wyhodowac jeden pecherzyk. Jak masz 4 to nalezy zrobic monit przed IUI i sprawdzic ile jest w miare dojrzałych tzn, o wielkosc 17 mm-18 mm, jezeli bedzie kilka to nalezy odejsc od IUI.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    a mnie tak ciekawi, przy jakiej wielkosci pecherzykow daje sie ten zastrzyk na pekanie i kiedy potem inseminacja
    uznaje sie ze juz od 18 mm sie daje zastrzyk i pozniej w ciagu 36 godzn inseminacja.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:
    A co to jest te AID ?
    inseminacja nasieniem dawcy.

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka wiem ze IVF tez ma jakas skutecznosc i wszytsko zalezy od wielu czynnikow ;)
    dlatyego po porstu sie nie nastawiam ze akurat sie uda czy tez nie..po prstu co ma byc to bedzie :)

Cosma tak jak Aszka napiszala AID to nasienie ndawcy :)

aszka lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Aszka wiem ze IVF tez ma jakas skutecznosc i wszytsko zalezy od wielu czynnikow ;)
    dlatyego po porstu sie nie nastawiam ze akurat sie uda czy tez nie..po prstu co ma byc to bedzie :)

Cosma tak jak Aszka napiszala AID to nasienie ndawcy :)
    no to jasne, ale moze akurat Tobie sie AID uda, dla mnie tez niektore osoby mowily ze to niski % i sie udalo. Nie zawsze wyzszy %oznacza sukces.

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ldatego co ma być to będzie :)
    ja juz pochodze do tego w sposób neutralny.. bo jak zawsze sie nastawialam ze moze cos sieuda..czy to znalezc pem,nieki czy cos..to pozniej rozczarowanie bolało o wiele bardziej :)

aszka, lilou lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha :)

Ja w poniedzialek ide na usg podejrzec czy cos tam dojrzewa i w jakiej ilosci, troche mnie to przeraza, ze moze za duzo dojrzec bo u mnie owulacja normalnie raczej wystepowala a teraz jestem stymulowana niewiadomo po co.
    Dziewczyny czy macie problemy z zasnieciem po tych stymulacjach? Biore od kilku dni gonal f tak o dziewietnastej i popadlam w bezsennosc, nie wiem czy to z tym ma zwiazek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 09:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:

Ja w poniedzialek ide na usg podejrzec czy cos tam dojrzewa i w jakiej ilosci, troche mnie to przeraza, ze moze za duzo dojrzec bo u mnie owulacja normalnie raczej wystepowala a teraz jestem stymulowana niewiadomo po co.
    Dziewczyny czy macie problemy z zasnieciem po tych stymulacjach? Biore od kilku dni gonal f tak o dziewietnastej i popadlam w bezsennosc, nie wiem czy to z tym ma zwiazek
    ja nie miałam.

• lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    prosze tam sa osobne numery tel dla pacjentow z Polski :)

http://www.gyncentrum.com/pl

lekarze mowia plynnie po polsku :) personel tezjak pisalam dmaila to po polsku i tez po polsku mi odpowiedzieli ;)

A czy tam nie pracują tak czasem ci sami lekarze, co w GC w Katowicach? Kiedyś jak się umawiałam na iui, to mi dr z GC Katowic mówiła, że rano nie może, bo musi być w Czechach.
    A w GC w Katowicach spotkałam na korytarzu lekarzy czy embriologów mówiących po czesku.
    Ale cennik faktycznie korzystniejszy niż w PL.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 13:10

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilam8 wrote:
    Dziewczyny zaczęłam się martwić... Jestem w trakcie stymulacji do 3 IUI. Ponieważ w ostatnim cyklu miałam jeden pęcherzyk lekarz postanowił mi zwiększyć czas stymulacji. Biofę Aromek 2x1 od 2 dc aż do 9. Kazał mi przyjść na kontrolę 9 dc ale postanowiłam iść dziś (7 dc) dla pewności czy wszystko ok. Byłam u innego lekarza bo mojego nie było ale w tej samej klinice. I jaki wynik? Mam 4 pęcherzyki od 12 mm. Cztery! Pytam się czy mam już przestać brać Aromek a on, że nie będzie zmianiał decyzji lekarza prowadzącego i to bardzo ładna stymulacja. No więc pytam czy przy 4 można robić inseminację a on, że nie wiadomo czy wszystkie będą ok. Co myślicie o tej sytuacji? Macie podobne doświadczenia? Boję się przestymulowania, boję się utraty cyklu...

Też miałam kiedyś 4 pęcherzyki i do iui miało dojść, nie doszło z innych przyczyn. Ale ja osobiście się cieszyłam, że w końcu wyhodowałam więcej niż 1 pęcherzyk.

Kamilam8 lubi tę wiadomość

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:

U mnie też zawsze naturalnie owu występowała, jednak jak cykl jest stymulowany podobno zwiększa szansę na zajście w ciążę. Ja byłam stymulowana zawsze clo, więc nie wiem jak jest po gonalu.

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    ldatego co ma być to będzie :)
    ja juz pochodze do tego w sposób neutralny.. bo jak zawsze sie nastawialam ze moze cos sieuda..czy to znalezc pem,nieki czy cos..to pozniej rozczarowanie bolało o wiele bardziej :)

Gratuluję podejścia! I tak nie mamy na to wpływu, czy się uda czy nie. Robimy wszystko co w naszej mocy. Trzymam kciuki, niech ta walka o maleństwo już się skończy!

Peonia88
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou na pewno jest u nas w Gyn dr Polacek z Czech :) ale zeby nasi tam leczyli to o tym nie slyszalam- moze sluzbowo ;) on u nas robi punkcje i transfery :)

• lenia Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    mój miał 16 mm, na drugi dzien zlecono zastrzyk Ovitrelle a po 30 h AIH. Za 2 tyg zobaczymy jak poszło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 17:38

aszka lubi tę wiadomość

• bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko - u nas dobrze :) krwawienie (nie plamienie) było raczej nie zagrażające bąbelkowi :) chyba z szyjki... tak czy siak jest OK i po jednorazowym incydencie - jest ok. Wychodzac ze szpitala słyszałam już bijące serduszko :)

Gajo jesli to był 8 dpo.... to czekam na dobre wiadomości bo innej opcji nie przewiduję :) :)

Dziewczyny IUI się udaje! Wierzcie w to. Dużo zależy od samego momentu IUI..

aszka, Amii lubią tę wiadomość

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bartusiowa-mama wrote:

Dziewczyny IUI się udaje! Wierzcie w to. Dużo zależy od samego momentu IUI..

:)

• lenia Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałyście swoich lekarzy jaką żywotność mają plemniki po preparatyce do inseminacji? Ciągle o tym zapominam.

• bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenia słyszałam że ok 48 godzin. Ale komorka jajowa (przewiduje się) ze tylko 12 godzin po owulacji z czego najlepsze są pierwsze 6 godzin. Szczesciary mają komórki dozywajace do 24h. Plemniki natomiast swoją zdolność do zapłodnienia osiągają ok 8 godzin po dotarciu do jajnika. Tyle suchej teorii :)

lenia lubi tę wiadomość

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
‹‹ 841 842 843 844 845 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ