X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igiełka wrote:
    A powiedzcie mi dziewczyny czy można kontynuować zajęcia fitness. Do tej pory chodziłam 3x w tygodniu. Niestety z wrażenia chyba zapomniałam zapytać lekarza czy mogę bez problemu chodzić na zajęcia. Czy któraś z was jest aktywna fizycznie mimo planowanych inseminacji?
    Igiełka ja ćwiczyłam codziennie i po IUI pani dr mi nie polecała więc te dwa tyg po zabiegu odpouszczam zawsze.

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Igiełka Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambriel wrote:
    Igiełka ja ćwiczyłam codziennie i po IUI pani dr mi nie polecała więc te dwa tyg po zabiegu odpouszczam zawsze.
    Też tak zrobię, lepiej dmuchać na zimne.

Starania od 4 lat, niepłodność wtórna,
    2017 laparoskopia, usunięty mięśniak
    Żołnierzyki ok
    10.11.2018- I IUI :(
    10.12.2018-II IUI :(
    02.02.2019-III IUI :(
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igiełka wrote:
    Też tak zrobię, lepiej dmuchać na zimne.

A ja w sumie mialam juz 10 IUI i na poczatku nic prawie nie robilam po, bo wszystko moze zaszkodzic. A zaszlam w ciaze jak olalam i zaczelam robic wszystko co mi sprawialo przyjemnosc. I mowie tutaj o duzym wysilku fizycznym. Dziewczyny nie ma zadnych potwierdzonych badan, zeby wysilek fizyczny przeszkadzal w zajsciu w ciaze. Wrecz pomaga. Najwazniejsze jest robic to co sprawia przyjemnosc i nie dac sie zwariowac. Moj lekarz mowil, ze zasada jest taka, ze jesli zawsze cwiczysz to nie musisz przestawac po IUI ani w niepowiklanej ciazy. To samo z praca fizyczna, jesli zawsze tak pracowalas to nie musisz nagle zmieniac pracy. Twoje cialo jest przyzwyczajone. A zdrowemu zarodkowi przez pierwsze 14 dni ( do testu) nie moga zaszkodzic zadne czynniki zewnetrzne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 21:08

Selina, Izaw lubią tę wiadomość

———————————
    Nicola 23.02.2018 (*) 26 tc
    niepłodność idiopatyczna, starania od lipiec 2015
    IVF: 25.02 punkcja 28.02 transfer :) !!! 9 x ❄️
    IUI:
    kwiecień 2017 1 UIU :( maj 2017 2 IUI :(
    Czerwiec 2017 3 IUI :( Lipiec 2017 4 UIU :(
    Sierpień 2017 5 IUI Nicola
    Czerwiec 2018 1 uiu :( Lipiec 2018 2 iui CB
    Sierpień 2018 3 IUI :( Wrzesień 2018 4 IUI :(
    Listopad 2018 5 IUI :( Grudzień 2018 6 IUI :(
  • Igiełka Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xkali masz rację. Odpuszczę sobie w tym cyklu a w kolejnym zaczynam od nowa. Mój organizm już się dopomina ćwiczeń i wiem że będzie mi trudno zrezygnować. A jeśli się uda i będzie dzidziuś to przeniosę się na zajęcia dla ciężarnych

Żołnierzyki ok
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie gin powiedział po inseminacji, żebym zapomniała o wysiłku fizycznym takim, po którym są zakwasy, bo potem krążą w organizmie cytokiny. Prosił, żeby nawet na rowerze za bardzo nie jeździć, ot krótka przejażdżka najwyżej.

Igiełka lubi tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Mnie gin powiedział po inseminacji, żebym zapomniała o wysiłku fizycznym takim, po którym są zakwasy, bo potem krążą w organizmie cytokiny. Prosił, żeby nawet na rowerze za bardzo nie jeździć, ot krótka przejażdżka najwyżej.
    Hejo :) kiedy uderzacie z wizytą do dr L.? Umówiłaś się już?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    Ale jaja!!
    Pojechałam z mężem na monitoring, ja na strasznym kacu!! I co? Okazało się, ze jest jeden duży pęcherzyk 24 mm w 12 dc i lekarka powiedziała, ze w środę (miałam na 14.11 umówiony zabieg AID) może być już po herbacie.. i robimy dziś!!

Szybko zastrzyk ovitrelle, i po jakichś 40 min nasienie!!

Z chęcią dopiszę się na listę 12.11 AID 3!!!!

Powodzenia wszystkim innym :-)) 12 dni przed nami :-)))
    Podrasowałaś pewnie pęcherzyka tym alko hehe :D super, że już po i tak z zaskoczenia! Trzymam kciuki :) oby to był Twój ostatni kac na najblizsze 9 miesiecy ;)

Iza przykro mi :( napisz nam czy podchodzicie do kolejnej procedury

Norwegian_forest, Izaw lubią tę wiadomość

• Izaw Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wsparcie dziewczyny. Tak Selina, mamy zamiar podejść jeszcze raz i zobaczymy co będzie.

Igiełka ja miałam w zaleceniach przez 7 dni się wstrzymać od wysiłku fizycznego.

Norwegian_forest też uważam że w sumie fajnie tak na spontanie, nie było czasu myśleć i już, oby ta próba była szczęśliwa :P

kahanka lubi tę wiadomość

27 lat
    9cs
  • artam89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xkali wrote:
    A ja w sumie mialam juz 10 IUI i na poczatku nic prawie nie robilam po, bo wszystko moze zaszkodzic. A zaszlam w ciaze jak olalam i zaczelam robic wszystko co mi sprawialo przyjemnosc. I mowie tutaj o duzym wysilku fizycznym. Dziewczyny nie ma zadnych potwierdzonych badan, zeby wysilek fizyczny przeszkadzal w zajsciu w ciaze. Wrecz pomaga. Najwazniejsze jest robic to co sprawia przyjemnosc i nie dac sie zwariowac. Moj lekarz mowil, ze zasada jest taka, ze jesli zawsze cwiczysz to nie musisz przestawac po IUI ani w niepowiklanej ciazy. To samo z praca fizyczna, jesli zawsze tak pracowalas to nie musisz nagle zmieniac pracy. Twoje cialo jest przyzwyczajone. A zdrowemu zarodkowi przez pierwsze 14 dni ( do testu) nie moga zaszkodzic zadne czynniki zewnetrzne.
    Mój gin tez tak mówił. Prosze żyć normalnie. Nawet sie śmiałam potem sama do siebie ze w sumie co 2 tyg nic nie robić potem okres to ja przez 4 dni nie chodze na silownie i zostaje 1.5 tyg na treningi z 4 tyg.
    Mój trener zawsze mi powtarza ze trzeba walczyć z głową (problemami) ćwicząc bo jak sie ćwiczy to i z głową sie wygra...I na mnie to działa

Xkali lubi tę wiadomość

Invimed Wrocław 31lat
    *io, nt, mutacje mthfr i v leiden,
    * małż-slabe nasienie- morfologia 0%
    * Immunologia : KIR AA, NK 12%, ANA dodatnie
    Mąż - c1c2
    3iui nieudane
    1ivf
    10.07 punkcja
    2 śnieżynki ( 3 i 5 doba)
    05.09.19 transfer 3 dniowego zarodka...beta 0.1
    06.12- transfer blastki...0.1 beta

2ivf start 26.06.2020
    3 śnieżynki (2×4aa 1x4ab)
    24.08 transfer 2x4aa
  • Igiełka Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artam89 wrote:
    Mój gin tez tak mówił. Prosze żyć normalnie. Nawet sie śmiałam potem sama do siebie ze w sumie co 2 tyg nic nie robić potem okres to ja przez 4 dni nie chodze na silownie i zostaje 1.5 tyg na treningi z 4 tyg.
    Mój trener zawsze mi powtarza ze trzeba walczyć z głową (problemami) ćwicząc bo jak sie ćwiczy to i z głową sie wygra...I na mnie to działa
    Na mnie tez tak działają treningi, dlatego pytam bo nie wiem co robić żeby potem nie żałować. Póki co zaczekam a od następnego cyklu wracam na siłownię.

artam89 lubi tę wiadomość

Żołnierzyki ok
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Hejo :) kiedy uderzacie z wizytą do dr L.? Umówiłaś się już?
    Tak, 30.11 jestesmy umowieni. Pech chcial, ze akurat wyjazd z pracy mi wypada w ten dzien wiec moze przeloze.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Bogna87 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie dziewczyny w zasadzie 2.
    1- zakładając że nie jestem w ciąży a będę brała dalej dupka to nie dostanę okresu podczas dalszego brania?
    2- zakładając że się udało gdy odstawie dupka to czy coś się złego stanie?.
    Pytam bo nie będę mogła zrobić bety w najbliższe dni i nie wiem co robić dalej z dupkiem
    BARDZO WAS PROSZĘ O POMOC

• zolwik85 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogna nie mam pojęcia,aż taka doświadczona nie jestem,ale pewnie któraś zaraz odpisze z odpowiedzią.
    I odpowie też na moje pytania. Byłam rano u gina. Chciał wiedzieć czy po wczorajszej iui pękł pęcherzyk, ale nadal nic :-(, dostałam kolejny zastrzyk z overtilu i jutro wieczorem mam znowu jechać. Czy możecie mi powiedzieć ile po zabiegu pękają wam pęcherzyki? Wiem że plemniki żyją nawet do 4dni, ale takie super,a nasze raczej do nich nie należą. Przy pierwszej iui rano po zabiegu już było po pęknięciu, dlatego teraz nabrałam złych myśli.

M: słabe nasienie: ilość , ruch
    1IUI 15.10.2018 :(
    2IUI 12.11.2018 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Możesz zacząć miesiączkę w trakcie brania duphastonu, ale raczej przesuniesz ją o tych kilka dodatkowych dni przyjmowania leku.
    2. Podobno spadek progesteronu na wczesnym etapie może spowodować poronienie, więc jeśli nie masz pewności to nie odstawiaj duphastonu.

• Bogna87 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    1. Możesz zacząć miesiączkę w trakcie brania duphastonu, ale raczej przesuniesz ją o tych kilka dodatkowych dni przyjmowania leku.
    2. Podobno spadek progesteronu na wczesnym etapie może spowodować poronienie, więc jeśli nie masz pewności to nie odstawiaj duphastonu.
    Czyli jeśli nie mogę jechać na betę to lepiej brać dalej dupka do dnia aż będę mogła pojechać tak?

• Bogna87 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile wcześniej @ nie przyjdzie

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Jestem po swojej pierwszej Iui na niepękniętym pęcherzyku. IUI miałam 14 dni temu ,lekarz kazał jutro testować. Rozumiem, że jeśli test jutro nie wyjdzie, szanse na to, że IUI się powiodła jednak jest bliskie zeru? Jestem na encortonie, duphastonie ( 2 x dziennie) i luteinie dopochwowej 2x3 dziennie. Jestem zupełnie skołowana. Objawów nie doszukuję się, gdyż od 4rech cykli jestem stymulowana i za każdym razem zupełnie inaczej się czuję. Powiedzcie mi, czy jeśli test wyszedł negatywny odstawiałyście wszystkie leki?

• Bogna87 Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak ciągle mam jakieś pomarańczowe plamienia... To chyba nie wskazuje niczego dobrego co?

• kahanka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogna87 wrote:
    Czyli jeśli nie mogę jechać na betę to lepiej brać dalej dupka do dnia aż będę mogła pojechać tak?
    Bogna, a ile tego dupka bierzesz? Jeśli masz niewielką dawkę i nie jesteś w ciąży, to możesz dostać okres nawet w trakcie jego przyjmowania. Natomiast jeśli jesteś w ciąży, to odstawienie niewielkiej dawki dupka nie powinno spowodować poronienia. Niemniej jednak najpierw zrobiłabym sikańca na Twoim miejscu dla świętego spokoju.

38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    2019: IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11.219 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    2020: II IVF (Artvimed) - długi protokół:
    zamrożone 10 oocytów
    19.10.21 histero - znowu antybiotyki...
  • kahanka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi86 wrote:
    Hej Dziewczyny. Jestem po swojej pierwszej Iui na niepękniętym pęcherzyku. IUI miałam 14 dni temu ,lekarz kazał jutro testować. Rozumiem, że jeśli test jutro nie wyjdzie, szanse na to, że IUI się powiodła jednak jest bliskie zeru? Jestem na encortonie, duphastonie ( 2 x dziennie) i luteinie dopochwowej 2x3 dziennie. Jestem zupełnie skołowana. Objawów nie doszukuję się, gdyż od 4rech cykli jestem stymulowana i za każdym razem zupełnie inaczej się czuję. Powiedzcie mi, czy jeśli test wyszedł negatywny odstawiałyście wszystkie leki?
    Niby 14 dni po IUI test już powinien coś pokazać, ale bywały przypadki, że nie pokazywał, a beta wychodziła pozytywna. Tak na prawdę tylko wynik bety prawdę Ci powie, więc może wstrzymaj się do jutra z wszelkimi decyzjami.

38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    2019: IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11.219 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    2020: II IVF (Artvimed) - długi protokół:
    zamrożone 10 oocytów
    19.10.21 histero - znowu antybiotyki...
‹‹ 1009 1010 1011 1012 1013 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ