Inseminacja 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMarilen wrote:Ja doskonale wiem dlaczego nie można ( choć nie jest powodem fakt, że potrzebna jest komórka jajowa) , bo ja nie mówię o samym zapłodnieniu tylko obróbce materiału do zaplodnienia. Już pisałam: pICSI to nie zapłodnienie! zapłodnienie to ICSI, a P oznacza sposób preparowania nasienia a nie sposób zapłodnienia. I to miałam na myśli. Mogliby je preparować w taki sam sposób do IUI, z tą różnicą że tu zapładniali poza organizmem, a tu wpuszczaliby do jamy macicy. Gdybam sobie. e fajnie by było. Mając świadomość, że jeśli byłoby to możliwe to pewnie tak by robili
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 16:39
Bardolka lubi tę wiadomość
-
ależ jestem podekscytowana
nasz plany zaczynają nabierać kształtów i już nie tylko czekanie i myślenie przed nami
w poniedziałek w końcu się zebrałam żeby zrobić wymazy, część wyników już mam, czekam tylko na cytologię i chlamydię, mam nadzieję, że wyjdą tak samo dobrze jak pozostałe i za 2 tyg wizyta w klinice
część z krwi też zrobiłam więc zostało niewiele i zobaczymy co doktorek powie
mąż kończy pół roczne faszerowanie prochami więc liczę że nasienie będzie tylko złe a nie bardzo złe i ruszymy z kopyta w październiku
Lolka30, monik123 lubią tę wiadomość
po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015Invimed Wrocław
powrót po rodzeństwo-
IUI 18.10.2018
IUI 11.2018 odwołana
IUI 12.12.2018 odwołana
11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasyzero mrozaków
ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach -
Selina wrote:Zdajesz sobie sprawę, że to mogłoby kosztować z 2-3tys? Naprawdę chciałabyś tyle dopłacać do IUI, które nie ma dużej skuteczności? Licząc, że często podchodzi się 3x do IUI, to wyszłoby Cię to z lekami, procedurą i tym picsi sporo ponad 10tys... To już lepiej ivf za to zrobić a i jeszcze mać ocenę jakości komórek jajowych i większe szanse
Ale jeśli właśnie w HBA tkwi problem to za 2 tys może udałoby się za pierwszym razem.
Druga sprawa, że są różne przekonania religijne i nie tylko, i ktoś do ivf nie chce podchodzić. I woli nie mieć dziecka niż podejść. Więc to bylaby dla takiej osoby szansa. -
Styczeń 2 udane IUI ( Skuteczność 8 % - 24 IUI )
Luty 7 udanych IUI ( Skuteczność 17,5 % - 40 IUI )
Marzec 6 udanych IUI ( Skuteczność 24 % - 25 IUI )
Kwiecień 7 udanych IUI ( Skuteczność 28 % - 25 IUI )
Maj 4 udane IUI ( Skuteczność 16% - 24 IUI )
Czerwiec 8 udanych IUI ( Skuteczność 21% - 38 IUI )
Lipiec 2 udane IUI ( Skuteczność 9% - 22 IUI )
Sierpień 0 udanych IUI ( Skuteczność 0% - 26 IUI )
Wrzesień :
Frustratio 01.09.( 3 IUI )
Ana ana 03.09.( 1 IUI )
Asha35 03.09.( 1 IUI )
Xkali 04.09.( 4 IUI )
Do87 04.09. ( 4 IUI )
kinga27.30 14.09. ( 1 IUI )
Iga66 15.09. ( 1 IUI )
Maja29 15.09. (3 IUI)
Lenka9419 16.09 ( 2 AID )
Marilen 19.09. ( 2 IUI )
Norwegian_forest 19.09. ( 1 AID )
Natalia_ 22.09. ( 1 IUI )
LKBennett 24.09. ( 3 IUI)
Madixxx 25.09. ( 3 IUI )
Sucharek85 26.09. ( 2 IUI )Lenka9419 lubi tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
Start II procedury, długi protokół
Punkcja 14.02. -
Borówkowa wrote:Dziewczyny, jakie wyniki hba mają wasi partnerzy. Czy jest jakieś minimum do inseminacji?
Mój ma 67% i robił badanie tylko raz.
Od znajomej embriolog z jednej z Klinik wiem, że norma to 80% ( zwykle), ale norma 65% to podawany przez producenta próg poniżej którego zasadne jest zastosowanie pICSI.
Czyli teoretycznie poniżej 65% to chyba udana iui to tylko cud...Borówkowa lubi tę wiadomość
-
Borówkowa wrote:Dziewczyny, jakie wyniki hba mają wasi partnerzy. Czy jest jakieś minimum do inseminacji?Ja: AMH 1,59
On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
01.11.18 początek stymulacji
11.11.18 punkcja
16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
chłopiec!!
-
Byliśmy w tamtym tygodniu w szpitalu na Kopernika i tam dr Pabian powiedział, że przy hba poniżej 60% ciąże praktycznie nie występują. Zła jestem trochę na parens, bo przystapilismy tam do 2 iui przy hba 47%. I tam mieliśmy informacje że warto próbować z naszymi wynikami. A teraz jak czytam o tym Hba to zaczynam widzieć, że to było bez sensu. Teraz zrobimy powtórkę Hba, jeżeli nadal jest takie marne, to skłaniam się ku pICSI. I tak trzeba było od początku, a nie tracić kasę i cylke na iui.31lat
2011 córkaciąża naturalna po 3 latach
25.07 iui
26.08 iui -
nam HBA nikt nie zlecił więc jeżeli 2-3 IUI się nie powiodą to chyba sama nam zlecę
Borówkowa lubi tę wiadomość
po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015Invimed Wrocław
powrót po rodzeństwo-
IUI 18.10.2018
IUI 11.2018 odwołana
IUI 12.12.2018 odwołana
11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasyzero mrozaków
ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach -
Borówkowa wrote:Byliśmy w tamtym tygodniu w szpitalu na Kopernika i tam dr Pabian powiedział, że przy hba poniżej 60% ciąże praktycznie nie występują. Zła jestem trochę na parens, bo przystapilismy tam do 2 iui przy hba 47%. I tam mieliśmy informacje że warto próbować z naszymi wynikami. A teraz jak czytam o tym Hba to zaczynam widzieć, że to było bez sensu. Teraz zrobimy powtórkę Hba, jeżeli nadal jest takie marne, to skłaniam się ku pICSI. I tak trzeba było od początku, a nie tracić kasę i cylke na iui.Ja: AMH 1,59
11.11.18 punkcja
chłopiec!!
-
Borówkowa wrote:Byliśmy w tamtym tygodniu w szpitalu na Kopernika i tam dr Pabian powiedział, że przy hba poniżej 60% ciąże praktycznie nie występują. Zła jestem trochę na parens, bo przystapilismy tam do 2 iui przy hba 47%. I tam mieliśmy informacje że warto próbować z naszymi wynikami. A teraz jak czytam o tym Hba to zaczynam widzieć, że to było bez sensu. Teraz zrobimy powtórkę Hba, jeżeli nadal jest takie marne, to skłaniam się ku pICSI. I tak trzeba było od początku, a nie tracić kasę i cylke na iui.Starania od 02.2016
Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
2xIUI
02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
06.2020 pICSI - 8 zarodków
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
Borówkowa wrote:Byliśmy w tamtym tygodniu w szpitalu na Kopernika i tam dr Pabian powiedział, że przy hba poniżej 60% ciąże praktycznie nie występują. Zła jestem trochę na parens, bo przystapilismy tam do 2 iui przy hba 47%. I tam mieliśmy informacje że warto próbować z naszymi wynikami. A teraz jak czytam o tym Hba to zaczynam widzieć, że to było bez sensu. Teraz zrobimy powtórkę Hba, jeżeli nadal jest takie marne, to skłaniam się ku pICSI. I tak trzeba było od początku, a nie tracić kasę i cylke na iui.
Hmm... mąż był w zeszłym roku u dr Pabiana ze wszystkimi wynikami na świeżo, w tym HBA 67% i dr powiedział, że z takimi wynikami to powinien w rok zostać ojcem. Dodam, że wizyta była droga (chyba ze 150 czy 180 zł), a dr nie zlecił ani badań hormonów, ani posiewu, ani w ogóle nawet męża nie zbadał. Skoro twierdzi, że przy HBA poniżej 60% ciąże nie występują to dlaczego nie skomentował wyniku 67%, który jest przecież poniżej normy?
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Anuśla, może nadrobiliscie ilością. U nas jest ok 12mln. Mówił też że jeżeli Hba jest spowodowane uszkodzeniem dna w plemnikach to że suplementacja może pomóc, dlatego zlecił na kolejne badanie, bo może od maja się poprawiło. Wątpię, bo papieros ki tylko ograniczone a nie odrzucone31lat
25.07 iui
26.08 iui -
nick nieaktualnyMarilen wrote:Ale jeśli właśnie w HBA tkwi problem to za 2 tys może udałoby się za pierwszym razem.
Druga sprawa, że są różne przekonania religijne i nie tylko, i ktoś do ivf nie chce podchodzić. I woli nie mieć dziecka niż podejść. Więc to bylaby dla takiej osoby szansa.Freyja, Lenka9419 lubią tę wiadomość
-
Borówkowa wrote:Anuśla, może nadrobiliscie ilością. U nas jest ok 12mln. Mówił też że jeżeli Hba jest spowodowane uszkodzeniem dna w plemnikach to że suplementacja może pomóc, dlatego zlecił na kolejne badanie, bo może od maja się poprawiło. Wątpię, bo papieros ki tylko ograniczone a nie odrzuconeJa: AMH 1,59
11.11.18 punkcja
chłopiec!!
-
Borówkowa wrote:Anuśla, może nadrobiliscie ilością. U nas jest ok 12mln. Mówił też że jeżeli Hba jest spowodowane uszkodzeniem dna w plemnikach to że suplementacja może pomóc, dlatego zlecił na kolejne badanie, bo może od maja się poprawiło. Wątpię, bo papieros ki tylko ograniczone a nie odrzucone
Wtedy było to bodajże 40 mln, czyli też słabo, teraz jest niebo a ziemia. Podejrzewam, że papieroski wpłynęły też na to badanie, bo badał się miesiąc po rzuceniu. Tak że myślę, że je powtórzymy, w sumie chyba z ciekawości. Ponoć ciężko poprawić HBA, no, zobaczymy.
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Dziewczyny u nas nie będzie 4 iui. Dr nie daje nam nadziei skoro 3 iui z bardzo dobrymi parametrami nasienia się nie udały to i 4 się nie uda.
Powiedział, że może być jakiś głębszy problem. Mimo mojej drożności jajowodow i stwierdzonego droznego lewego jajowodu odradza nam laparoskopie bo będzie to dla mnie bardziej groźne bo być może to nic nie da, a i tak wrócimy do tematu.
Generalnie mamy się zastanowić nad in vitro. Robimy 2-3 cykle przerwy i być może w grudniu pojedziemy do in vitro. Musimy też troszkę pieniędzy odłożyć, ale już nam powiedział, że koszt w ich klinice to 8-9 tysięcy.martusiawp lubi tę wiadomość
Starania od 2015 r.
31 lat
2017 AMH 1,6
2019 AMH 0,8
2020 AMH 1,23
KIRY bx
08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
3 x iui nieudane.
Mąż- słabe nasienie
11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach- brak komórek
KD Eurofertil Ostrava
ET 29.04.2021r. I transfer
Beta➡️
7dpt 68,8
9dpt 266
12dpt 686
14dpt 965
19dpt 3554
23dpt jest ❤ (6 +1)
Cudzie trwaj...
✊✊✊✊
Czekamy na córeczkę ❤
Mamy jeszcze ❄❄❄❄
-
nick nieaktualnyfrustratio wrote:Dziewczyny u nas nie będzie 4 iui. Dr nie daje nam nadziei skoro 3 iui z bardzo dobrymi parametrami nasienia się nie udały to i 4 się nie uda.
Powiedział, że może być jakiś głębszy problem. Mimo mojej drożności jajowodow i stwierdzonego droznego lewego jajowodu odradza nam laparoskopie bo będzie to dla mnie bardziej groźne bo być może to nic nie da, a i tak wrócimy do tematu.
Generalnie mamy się zastanowić nad in vitro. Robimy 2-3 cykle przerwy i być może w grudniu pojedziemy do in vitro. Musimy też troszkę pieniędzy odłożyć, ale już nam powiedział, że koszt w ich klinice to 8-9 tysięcy.
Kojarzę, że chodzimy do tej samej kliniki. Ja nie wiem co oni tam mają wklepane do głów, ale jak dr usłyszał, że idę na histero, to sceptyczny był i ze po co, że jak miałam polipowatego endo to może go już nie być, bo się zluszczylo bla bla bla, że zabieg może pomóc ale może zaszkodzić. Śmiech na sali, nie wiem jak zaszkodzić. Skoro idę do lekarza na histero, który się e tym specjalizuje, to przecież krzywdy mi nie zrobi. Wie, że się staramy i nie zciacha mi endo do zera czy nie narobi blizn.
Ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się jednak nad tymi zabiegami co napisałam. Jak będzie wszystko w porządku po tym to ok, można robić ivf (choć często po tym udaje się naturalnie), ale pomyśl: niech ivf się nie uda (tfu tfu), to następny krok, to właśnie laparo i badania genetyczne, immunologia. Jest sens zaczynać niejako od końca nie znając pełnej Twojej diagnostyki? Ja naprawdę czytając to forum widzę ile takie zabiegi mogą pomóc a lekarze tak bardzo starają się je odwlec nie wiedzieć czemu.
Owszem, jeśli masz małe amh, to jest to jakieś o.wskazanie do laparo, ale histero można spokojnie zrobić. Przemyśl to.
Jak coś mogę podać namiary na lekarza, któryw na Kopernika robi te zabiegi -
Anuśla extra sperm mój też bierze, ale jak o tym hba się dowiedziałam to stwierdziłam, że to mało dorzuciłem salfazin, Wit c 1000, Wit z grupy B(podobno wpływają na dna plemników) dorzuciłem jeszcze kwas foliowy i magnes. A niech żre skoro palenia rzucić się nie da.
Frustratio jezeli mielibyśmy podejść do ivf to od razu jeżeli się da, póki cześć badań jest ważna. Np wirusy 6 m-cy a to już parę stowek. Kasę pozyczymy u rodziny i będziemy spłacać z 500+
Przykre to jest, że chęć posiadania dzieci sprowadza się do tego, że trzeba mieć na to kasę i nie chodzi o utrzymanie dziecka, tylko samo zajście w ciążę co większość ludzi dostaje w gratisie, choć czasem nawet nie chcą.31lat
25.07 iui
26.08 iui -
Selina wrote:W jakim sensie laparo może być groźne dla Ciebie? Co on gada? Może zrób lepiej laparo+histero? Albo zacznij od samej histero, która tak inwazyjna nie jest?
Kojarzę, że chodzimy do tej samej kliniki. Ja nie wiem co oni tam mają wklepane do głów, ale jak dr usłyszał, że idę na histero, to sceptyczny był i ze po co, że jak miałam polipowatego endo to może go już nie być, bo się zluszczylo bla bla bla, że zabieg może pomóc ale może zaszkodzić. Śmiech na sali, nie wiem jak zaszkodzić. Skoro idę do lekarza na histero, który się e tym specjalizuje, to przecież krzywdy mi nie zrobi. Wie, że się staramy i nie zciacha mi endo do zera czy nie narobi blizn.
Ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się jednak nad tymi zabiegami co napisałam. Jak będzie wszystko w porządku po tym to ok, można robić ivf (choć często po tym udaje się naturalnie), ale pomyśl: niech ivf się nie uda (tfu tfu), to następny krok, to właśnie laparo i badania genetyczne, immunologia. Jest sens zaczynać niejako od końca nie znając pełnej Twojej diagnostyki? Ja naprawdę czytając to forum widzę ile takie zabiegi mogą pomóc a lekarze tak bardzo starają się je odwlec nie wiedzieć czemu.
Owszem, jeśli masz małe amh, to jest to jakieś o.wskazanie do laparo, ale histero można spokojnie zrobić. Przemyśl to.
Jak coś mogę podać namiary na lekarza, któryw na Kopernika robi te zabiegi
Miałam robiona histeroskopie w lutym tego roku. Oba jajowody drozne. To podczas hsg wyszło, że niby prawy niedrozny.
Dr twierdzi, że histeroskopia to nie jest dobre badanie do stwierdzenia drożności. Już sama nic z tego nie wiem.Selina lubi tę wiadomość
Starania od 2015 r.
31 lat
2017 AMH 1,6
2019 AMH 0,8
2020 AMH 1,23
KIRY bx
08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
3 x iui nieudane.
Mąż- słabe nasienie
11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach- brak komórek
KD Eurofertil Ostrava
ET 29.04.2021r. I transfer
Beta➡️
7dpt 68,8
9dpt 266
12dpt 686