X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frustratio wrote:
    Miałam robiona histeroskopie w lutym tego roku. Oba jajowody drozne. To podczas hsg wyszło, że niby prawy niedrozny.
    Dr twierdzi, że histeroskopia to nie jest dobre badanie do stwierdzenia drożności. Już sama nic z tego nie wiem.
    Przez przypadek polubiłam post.
    Histero sprawdza przede wszystkim macicę, czy nie ma żadnych wad, czy endometrium jest ok i najlepiej wtedy pobrać jego wycinek i oddać do badania histopatologicznego. Do stwierdzenia drożności owszem, nie jest to najlepsze badaniem ale podczas laparo można obczaic już wszystko łącznie z drożnością.
    Ja po tym co się dowiedziałam, co przeczytałam i po otrzymaniu skierowania na histero nie cofnę się już a już na pewno jeśli decydowalibysmy się na ivf, to mur beton zrobię najpierw laparo

• evkill Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frustratio wrote:
    Dziewczyny u nas nie będzie 4 iui. Dr nie daje nam nadziei skoro 3 iui z bardzo dobrymi parametrami nasienia się nie udały to i 4 się nie uda.
    Powiedział, że może być jakiś głębszy problem. Mimo mojej drożności jajowodow i stwierdzonego droznego lewego jajowodu odradza nam laparoskopie bo będzie to dla mnie bardziej groźne bo być może to nic nie da, a i tak wrócimy do tematu.
    Generalnie mamy się zastanowić nad in vitro. Robimy 2-3 cykle przerwy i być może w grudniu pojedziemy do in vitro. Musimy też troszkę pieniędzy odłożyć, ale już nam powiedział, że koszt w ich klinice to 8-9 tysięcy.
    A jaki jest u Was problem? Może lepiej spróbować jeszcze zasięgnąć opinii innego lekarza? skoro i tak czekacie do grudnia to może spróbuj u chrostowskiego? A finalnie za IVF z lekami itp. to wychodzi okolo 15 tyś.a skutecznośc to 30 %.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen, ale po co takie wywody na temat czegoś co nie jest aktualnie możliwe? Ktoś może źle zrozumieć i mieć pretensje do lekarzy, że ukrywają przed nimi terapie (aż mi się Zięba skojarzył...). Gwoli ścisłości - wiem, że pICSI to normalna docytoplazmatyczna iniekcja plemnika z wcześniejszym sprawdzeniem nasienia pod kątem wiązania hialuronianu. Po prostu po co tak ciągnąć temat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 21:29

• frustratio Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    A jaki jest u Was problem? Może lepiej spróbować jeszcze zasięgnąć opinii innego lekarza? skoro i tak czekacie do grudnia to może spróbuj u chrostowskiego? A finalnie za IVF z lekami itp. to wychodzi okolo 15 tyś.a skutecznośc to 30 %.

Jesteśmy właśnie u dr chrostowieskiego i to jego słowa. U nas jest problem z plemnikami bo są leniuchy i może do tego ten mój niedrozny jajowody dochodzi.
    Dr mówił, że już z lekami stymulujacymi wychodzi 9 tysięcy bo się to o to pytałam bo wiem, że często przewija się ten temat. Być może jeszcze jakieś koszty dojdą, więc kasę w zapasie trzeba mieć.
    Naprawdę ciężko mi podjąć decyzję. Nawet jeśli nic nie postanowimy to ja i tak chce chociaż cykl odpocząć bo się w tym cyklu bardzo źle czuje, chociaż przy dzisiejszym usg nic doktor nie znalazł niepokojącego.

Starania od 2015 r.
    31 lat
    2017 AMH 1,6
    2019 AMH 0,8
    2020 AMH 1,23

KIRY bx
    08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
    02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
    3 x iui nieudane.
    Mąż- słabe nasienie
    11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
    03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
    10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
    11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach- brak komórek

KD Eurofertil Ostrava
    ET 29.04.2021r. I transfer
    Beta➡️
    7dpt 68,8
    9dpt 266
    12dpt 686
    14dpt 965
    19dpt 3554
    23dpt jest ❤ (6 +1)
    Cudzie trwaj...
    ✊✊✊✊
    Czekamy na córeczkę ❤
    Mamy jeszcze ❄❄❄❄

thgfleb4gmkpfdqd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, długo będą mnie bolały jajniki z tymi torbielami? :(

• Marilen Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Marilen, ale po co takie wywody na temat czegoś co nie jest aktualnie możliwe? Ktoś może źle zrozumieć i mieć pretensje do lekarzy, że ukrywają przed nimi terapie (aż mi się Zięba skojarzył...). Gwoli ścisłości - wiem, że pICSI to normalna docytoplazmatyczna iniekcja plemnika z wcześniejszym sprawdzeniem nasienia pod kątem wiązania hialuronianu. Po prostu po co tak ciągnąć temat?

Każda z nas tu sobie gdyba, Matko Boska, po to to forum, żeby żale wylewać, frustracje itd. To już tylko kopiowane z neta informacje się liczą na forum? :D
    Czy gdziekolwiek napisałam, że robią, a nie proponują mi? nie wprowadziłam w błąd, trochę za bardzo się doktoryzujecie nad tym krótkim wątkiem, to było zwykłe przemyślenie. Jak wiele innych.

7u229jcgzsq578gy.png
  • Maja29 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2018, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frustratio wrote:
    Dziewczyny u nas nie będzie 4 iui. Dr nie daje nam nadziei skoro 3 iui z bardzo dobrymi parametrami nasienia się nie udały to i 4 się nie uda.
    Powiedział, że może być jakiś głębszy problem. Mimo mojej drożności jajowodow i stwierdzonego droznego lewego jajowodu odradza nam laparoskopie bo będzie to dla mnie bardziej groźne bo być może to nic nie da, a i tak wrócimy do tematu.
    Generalnie mamy się zastanowić nad in vitro. Robimy 2-3 cykle przerwy i być może w grudniu pojedziemy do in vitro. Musimy też troszkę pieniędzy odłożyć, ale już nam powiedział, że koszt w ich klinice to 8-9 tysięcy.
    A
    Mogę widzieć gdzie wasza klinika się znajduje ? Jakie miasto ?

21.11.2018 mamy serduszko ❤️
    6.11.2018r beta 11841 ❤️
    3.11.2018r beta 4664❤️ Cykl naturalny bez clo
    15.09.18r 3 IUI bez clo :(
    Wrzesień HSG jajowody drożne
    17.08.18 2 IUI z clo :(
    18.07.18 1 IUI :(
    2017 sierp Laparoskopia
    Lipiec2017 poronienie ciąża 10 tydz.
    Endometrioza 2 stopnia
    Starania od wrzesień 2016r
  • frustratio Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja29 wrote:
    A
    Mogę widzieć gdzie wasza klinika się znajduje ? Jakie miasto ?

W Krakowie Artvimed.

Starania od 2015 r.
    31 lat
    2017 AMH 1,6
    2019 AMH 0,8
    2020 AMH 1,23

KIRY bx
    08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
    02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
    3 x iui nieudane.
    Mąż- słabe nasienie
    11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
    03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
    10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
    11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach- brak komórek

KD Eurofertil Ostrava
    ET 29.04.2021r. I transfer
    Beta➡️
    7dpt 68,8
    9dpt 266
    12dpt 686
    14dpt 965
    19dpt 3554
    23dpt jest ❤ (6 +1)
    Cudzie trwaj...
    ✊✊✊✊
    Czekamy na córeczkę ❤
    Mamy jeszcze ❄❄❄❄

thgfleb4gmkpfdqd.png
  • Aneczka2014 Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Dziewczyny, długo będą mnie bolały jajniki z tymi torbielami? :(
    Niestety długo, może boleć nawet do miesiączki. Jak możesz to przypomnij czy coś bierzesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteinę podjęzykową 3x po jednej tabletce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie poczucie jakbym miałam ciągle pełen pęcherz :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was się orientuje może czy można zrobić IUI w tym samym cyklu co histeroskopie? Np.3 dni po? Dajmy na to, że będą usuwane jakieś polipy. Gorzej pewnie jak zciachaja mi endo, bo będą na nim polipy... To pewnie będzie za cienkie. Ale może któraś z Was coś wie więcej?
    Zdałam sobie sprawę, że nie zrobimy IUI w następnym cyklu po histero, bo będziemy na wakacjach...

• kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina, może bezpieczniej bedzie, jak zapytasz lekarza po zabiegu jak to wyglądało. Czy mocno ścięli, czy możesz podejść i czy ewentualnie mogłabyś prosić o usg, żeby sprawdzić grubość endo.? Wtedy będziesz wiedziała, czy się umawiać.

W sumie na logikę, czasami przed ivf robi się rysę endometrium (straching), żeby ułatwić implantację.

Selina lubi tę wiadomość

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak zrobiłam dzisiaj wynik . nic z tego :( 0.60 mIU/ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 10:08

• Marilen Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny czy mi się wydaje, czy nadal ani drgnęło po sierpniowej porażce??

Ja aż się boję kolejnych dni. Czuję, że dupa z tego przez to HBA nieszczęsne, ale nie wiem co dalej. In vitro na razie odpada. Więc już mnie depresja bierze...

7u229jcgzsq578gy.png
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Kochane ja po monitoringu i.... jestem wkurzona. Bo moje cialo postanowilo przy takich samych dawkach gonalu zaszalec. I tak mam 2 pecherzyki 17 mm i 3 14/15 mm. Lekarz probuje ratowac sytuacje przepisujac mi ganirelix (5 zastrzykow). Jutro kolejny monitoring, ale cos czuje ze dupa i nie bede podwojnie wrzesniowa.

———————————
    Nicola 23.02.2018 (*) 26 tc
    niepłodność idiopatyczna, starania od lipiec 2015
    IVF: 25.02 punkcja 28.02 transfer :) !!! 9 x ❄️
    IUI:
    kwiecień 2017 1 UIU :( maj 2017 2 IUI :(
    Czerwiec 2017 3 IUI :( Lipiec 2017 4 UIU :(
    Sierpień 2017 5 IUI Nicola
    Czerwiec 2018 1 uiu :( Lipiec 2018 2 iui CB
    Sierpień 2018 3 IUI :( Wrzesień 2018 4 IUI :(
    Listopad 2018 5 IUI :( Grudzień 2018 6 IUI :(
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka9419 wrote:
    Jednak zrobiłam dzisiaj wynik . nic z tego :( 0.60 mIU/ml

Lenka bardzo mi przykro ! Podchodzicie dalej?

———————————
    IUI:
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    W jakim sensie laparo może być groźne dla Ciebie? Co on gada? Może zrób lepiej laparo+histero? Albo zacznij od samej histero, która tak inwazyjna nie jest?
    Kojarzę, że chodzimy do tej samej kliniki. Ja nie wiem co oni tam mają wklepane do głów, ale jak dr usłyszał, że idę na histero, to sceptyczny był i ze po co, że jak miałam polipowatego endo to może go już nie być, bo się zluszczylo bla bla bla, że zabieg może pomóc ale może zaszkodzić. Śmiech na sali, nie wiem jak zaszkodzić. Skoro idę do lekarza na histero, który się e tym specjalizuje, to przecież krzywdy mi nie zrobi. Wie, że się staramy i nie zciacha mi endo do zera czy nie narobi blizn.
    Ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się jednak nad tymi zabiegami co napisałam. Jak będzie wszystko w porządku po tym to ok, można robić ivf (choć często po tym udaje się naturalnie), ale pomyśl: niech ivf się nie uda (tfu tfu), to następny krok, to właśnie laparo i badania genetyczne, immunologia. Jest sens zaczynać niejako od końca nie znając pełnej Twojej diagnostyki? Ja naprawdę czytając to forum widzę ile takie zabiegi mogą pomóc a lekarze tak bardzo starają się je odwlec nie wiedzieć czemu.
    Owszem, jeśli masz małe amh, to jest to jakieś o.wskazanie do laparo, ale histero można spokojnie zrobić. Przemyśl to.
    Jak coś mogę podać namiary na lekarza, któryw na Kopernika robi te zabiegi

Sekinka ja was zawsze czytam o tym histero i postanowilam dzisiaj zapytac mojego lekarza o to badanie. Uslyszalam, ze przy leczeniu nieplodnosci w Holandii juz sie odchodzi od tego badania. Podobno bylo wykonane wielkie studium bodajze w Wielkiej Brytanii i obalono teze jakoby histeroskopia wplywala na zwiekszone powodzenie przy problemach z poczeciem. Moj lekarz byl zaskoczony kiedy powiedzialam, ze w Polsce sie zaleca i bardzo czesto stosuje to badanie. Ja (niedowiarek) poprosilam o przygotowanie dla mnie tych materialow, bo chce to sama przeczytac. Jak tylko cos wiecej bede wiedziec lub dostane te materialy to obiecuje sie podzielic.

Selina lubi tę wiadomość

———————————
    IUI:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xkali wrote:
    Lenka bardzo mi przykro ! Podchodzicie dalej?
    Tak. Ostatni raz. Potem in vitro ale to dołożymy na późniejsze lata

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xkali wrote:
    Sekinka ja was zawsze czytam o tym histero i postanowilam dzisiaj zapytac mojego lekarza o to badanie. Uslyszalam, ze przy leczeniu nieplodnosci w Holandii juz sie odchodzi od tego badania. Podobno bylo wykonane wielkie studium bodajze w Wielkiej Brytanii i obalono teze jakoby histeroskopia wplywala na zwiekszone powodzenie przy problemach z poczeciem. Moj lekarz byl zaskoczony kiedy powiedzialam, ze w Polsce sie zaleca i bardzo czesto stosuje to badanie. Ja (niedowiarek) poprosilam o przygotowanie dla mnie tych materialow, bo chce to sama przeczytac. Jak tylko cos wiecej bede wiedziec lub dostane te materialy to obiecuje sie podzielic.
    Wiesz co czysto diagnostycznie, to może nie zawsze jest sens. Jednak jak czytam historię na forum, to widzę że to często pomaga. Usuwa się polip a później pyk ciąża, więc widocznie przeszkadzał on w zapłodnieniu/zagnieżdżeniu. U innej dziewczyny wyszło,, że ma przegrodę macicy i przez to mogła wcześnie ronic każdą ciążę, tak twierdzą lekarze.
    Ja nie twierdzę, że to jakaś cudowna metoda jednak jak usłyszałam o tym moim problemie z endometrium i lekarz mi zlecił to badanie, to postanowiliśmy spróbować tym bardziej że 3 IUI nie dały efektu. Zobaczymy przede wszystkim czy coś dr znajdzie u mnie ;)

‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ