Inseminacja 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyFreyja wrote:Jak już plemnik połączy się z hialuronem to jak ma się przyłączyć do komórki? To nie jest tak, że plemnik "wypuści" hialuronian bo poczuje komórkę.
Masz 100% racji, ale tak zabawnie to napisałaś hahahaWyobraziłam sobie takiego plemniora, co to żre sobie hialuronian a tu nagle bęc komórka przed nim i niuch niuch wielkim nosem leci się z nią połączyć
ochh boskie by to było
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 22:02
Freyja, monik123, Lolka30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do obecnie stosowanych metod IVF (ICSI, IMSI, PICSI) plemnik jest od razu wstrzykiwany do komórki jajowej. Czyli przy PICSI może być związany z hialuronianem w celu selekcji plemników, bo one w tej sytuacji już nie muszą mieć zachowanej zdolności związania się z hialuronianem na powierzchni komórki gdyż są do niej "wkładane" mechanicznie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 22:18
-
nick nieaktualnySelina wrote:Przepraszam, ale buchnelam śmiechem
Masz 100% racji, ale tak zabawnie to napisałaś hahahaWyobraziłam sobie takiego plemniora, co to żre sobie hialuronian a tu nagle bęc komórka przed nim i niuch niuch wielkim nosem leci się z nią połączyć
ochh boskie by to było
Staram się tłumaczyć przystępnie i obrazowo, czyli chyba działa?Selina, monik123 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ale kobietki opisalyście się.Sporo się dowiedziałam, np o badaniach Selinki na jakość komórki jajowej dr Przybycień to podał na pierwszy widok do invitro jako powód.Chyba powinnam to sprawdzić.Szykuję się na piątek na monitoring.
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
nick nieaktualnyAmbriel wrote:Ale kobietki opisalyście się.Sporo się dowiedziałam, np o badaniach Selinki na jakość komórki jajowej dr Przybycień to podał na pierwszy widok do invitro jako powód.Chyba powinnam to sprawdzić.Szykuję się na piątek na monitoring.
Kurcze dobrze, że to teraz napisałaś, bo mam dziś 1dc (jeeeea!! w końcu po 58dniach), więc pojutrze muszę gnać je zrobić
-
Selina wrote:Może że dlatego, że jest potrzebna do tego komórka jajowa?
Mam na myśli rzecz jasna, przygotowania nasienie jak w pICSI. Wybrania części plemników, obróbki pod kątem HBA. No przecież pICSI w żaden sposób nie przygotowuje komórki jajowej a nasienie i to właśnie pod kątem HBA. I w taki sam sposób można by przygotowywać nasienie tą metodą do IUI, oczywiście milionow plemników tak nie wybierzesz, ale jakąś ilość...Zawsze większa szansa. -
I dziewczyny pICSI to nie metoda in vitro po prostu, a sposób preparowania nasienia właśnie pod kątem wiązania z hialuronianem. I samo wiązanie nie ma takiego znaczenia jak fakt, że brak tego wiązania wskazuje na niedojrzałość plemnika, który może nie być zdolny do zapłodnienia albo zapłodni, ale jest ""niedorozwinięty" i ciąża może obumrzeć.
Po prostu jak w teście HBA, wrzucają plemniory na szkiełko, patrzą, które się wiążą ( są dojrzałe i popitalają) zasysają i dalej to już ICSI. Ograniczają wówczas ryzyko, że przy negatywnym wyniku HBA, para utopi kasę bo użyją akurat plemnika niedojrzałego ( czego bez próby HBA nie są w stanie wykazać w normalnym ICSI). Dlatego też różnica w cenie tych procedur jest niewielka. -
Selina wrote:ale jak jak? Przybycień kazal Ci zrobić te badania co ja mam zrobić? to dheas i shbg?
Kurcze dobrze, że to teraz napisałaś, bo mam dziś 1dc (jeeeea!! w końcu po 58dniach), więc pojutrze muszę gnać je zrobić
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
nick nieaktualnyMarilen wrote:Mam na myśli rzecz jasna, przygotowania nasienie jak w pICSI. Wybrania części plemników, obróbki pod kątem HBA. No przecież pICSI w żaden sposób nie przygotowuje komórki jajowej a nasienie i to właśnie pod kątem HBA. I w taki sam sposób można by przygotowywać nasienie tą metodą do IUI, oczywiście milionow plemników tak nie wybierzesz, ale jakąś ilość...Zawsze większa szansa.
Już Ci napisałam dlaczego nie można tak zrobić, nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć...Selina lubi tę wiadomość
-
Hej, możecie mnie wpisać na listę. Jestem po 2 IUI
Nasienie wprawdzie szału nie robi...no ale może jeden plemnik doleci do celuLKBennett, Lolka30 lubią tę wiadomość
polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm -
Styczeń 2 udane IUI ( Skuteczność 8 % - 24 IUI )
Luty 7 udanych IUI ( Skuteczność 17,5 % - 40 IUI )
Marzec 6 udanych IUI ( Skuteczność 24 % - 25 IUI )
Kwiecień 7 udanych IUI ( Skuteczność 28 % - 25 IUI )
Maj 4 udane IUI ( Skuteczność 16% - 24 IUI )
Czerwiec 8 udanych IUI ( Skuteczność 21% - 38 IUI )
Lipiec 2 udane IUI ( Skuteczność 9% - 22 IUI )
Sierpień 0 udanych IUI ( Skuteczność 0% - 26 IUI )
Wrzesień :
Frustratio 01.09.( 3 IUI )
Ana ana 03.09.( 1 IUI )
Asha35 03.09.( 1 IUI )
Xkali 04.09.( 4 IUI )
Do87 04.09. ( 4 IUI )
kinga27.30 14.09. ( 1 IUI )
Iga66 15.09. ( 1 IUI )
Maja29 15.09. (3 IUI)
Marilen 19.09. ( 2 IUI )
Norwegian_forest 19.09. ( 1 AID )
Natalia_ 22.09. ( 1 IUI )
LKBennett 24.09. ( 3 IUI)
Madixxx 25.09. ( 3 IUI )
Sucharek85 26.09. ( 2 IUI )Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Ja dzisiaj jadę na usg przed kolejną inseminacja, ale mam złe przeczucia. Od 9dc boli mnie podbrzusze jakbym zaraz miała dostać okres. Boje się, że to jakaś torbiel bo od 4 cykli jestem stymulowanie i się przestymulowalam. Dzisiaj się dowiem. Ogólnie to w tym cyklu źle się czuje i jeśli znowu się nie uda to muszę odpocząć od wszystkich stymulacji ☹Starania od 2015 r.
31 lat
2017 AMH 1,6
2019 AMH 0,8
2020 AMH 1,23
KIRY bx
08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
3 x iui nieudane.
Mąż- słabe nasienie
11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach- brak komórek
KD Eurofertil Ostrava
ET 29.04.2021r. I transfer
Beta➡️
7dpt 68,8
9dpt 266
12dpt 686
14dpt 965
19dpt 3554
23dpt jest ❤ (6 +1)
Cudzie trwaj...
✊✊✊✊
Czekamy na córeczkę ❤
Mamy jeszcze ❄❄❄❄
-
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły kilka inseminacji w krótkim odstępie czasu. Czy między tymi zabiegami musiałyście aktualizować część wyników? Bo widzę, że niektóre mają ważność 2 miesiące.Ja: AMH 1,59
On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
01.11.18 początek stymulacji
11.11.18 punkcja
16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
chłopiec!!
-
amalia wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które robiły kilka inseminacji w krótkim odstępie czasu. Czy między tymi zabiegami musiałyście aktualizować część wyników? Bo widzę, że niektóre mają ważność 2 miesiące.
Ja nie musialam aktualizowac3 x nieudane inseminacje
2025 - start IVF -
Freyja wrote:Już Ci napisałam dlaczego nie można tak zrobić, nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć...
Ja doskonale wiem dlaczego nie można ( choć nie jest powodem fakt, że potrzebna jest komórka jajowa) , bo ja nie mówię o samym zapłodnieniu tylko obróbce materiału do zaplodnienia. Już pisałam: pICSI to nie zapłodnienie! zapłodnienie to ICSI, a P oznacza sposób preparowania nasienia a nie sposób zapłodnienia. I to miałam na myśli. Mogliby je preparować w taki sam sposób do IUI, z tą różnicą że tu zapładniali poza organizmem, a tu wpuszczaliby do jamy macicy. Gdybam sobie. e fajnie by było. Mając świadomość, że jeśli byłoby to możliwe to pewnie tak by robili -
amalia wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które robiły kilka inseminacji w krótkim odstępie czasu. Czy między tymi zabiegami musiałyście aktualizować część wyników? Bo widzę, że niektóre mają ważność 2 miesiące.
Cytomegalia mi się kończy właśnie, i już mi zapowiedzieli, że jeśli będę chciała podchodzić jeszcze raz, to muszę donieść wynik. -
nick nieaktualnyLolka30 wrote:Styczeń 2 udane IUI ( Skuteczność 8 % - 24 IUI )
Luty 7 udanych IUI ( Skuteczność 17,5 % - 40 IUI )
Marzec 6 udanych IUI ( Skuteczność 24 % - 25 IUI )
Kwiecień 7 udanych IUI ( Skuteczność 28 % - 25 IUI )
Maj 4 udane IUI ( Skuteczność 16% - 24 IUI )
Czerwiec 8 udanych IUI ( Skuteczność 21% - 38 IUI )
Lipiec 2 udane IUI ( Skuteczność 9% - 22 IUI )
Sierpień 0 udanych IUI ( Skuteczność 0% - 26 IUI )
Wrzesień :
Frustratio 01.09.( 3 IUI )
Ana ana 03.09.( 1 IUI )
Asha35 03.09.( 1 IUI )
Xkali 04.09.( 4 IUI )
Do87 04.09. ( 4 IUI )
kinga27.30 14.09. ( 1 IUI )
Iga66 15.09. ( 1 IUI )
Maja29 15.09. (3 IUI)
Marilen 19.09. ( 2 IUI )
Norwegian_forest 19.09. ( 1 AID )
Natalia_ 22.09. ( 1 IUI )
LKBennett 24.09. ( 3 IUI)
Madixxx 25.09. ( 3 IUI )
Sucharek85 26.09. ( 2 IUI )2 AID
w piątek ide na bete
Edit.
2 IUI 16 wrzesniaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 14:07
sucharek85 lubi tę wiadomość
-
Mam takie pytanie bo widzę że trochę rozkrecil się temat metod zapłodnienia przy ivf. Dziewczyny a kto w ogóle ustala którą metodą będą zapladniane komórki jajowe? Lekarz, embriolog,a może my sami? Wiem że między tymi metodami jest różnica w cenie ale jak to wygląda z praktycznego podejścia?Cs kto by liczył
Niepłodność idiopatyczna
Podejście do 1 IUI - 05.03.18r ( clo + ovitrelle)
06.2018 Udało się!-->02.07 puste jajo
Wracamy do walki !!!!
IVF start 03.2019 Transfer 30.03.2019 beta -
Pionerka wrote:Mam takie pytanie bo widzę że trochę rozkrecil się temat metod zapłodnienia przy ivf. Dziewczyny a kto w ogóle ustala którą metodą będą zapladniane komórki jajowe? Lekarz, embriolog,a może my sami? Wiem że między tymi metodami jest różnica w cenie ale jak to wygląda z praktycznego podejścia?
jest
IVF - klasyczne
ICSI selekcja plemników
IMSI - bardzoej zaawansowana selekcja plemników
PICSI przy problenie z HBAPionerka lubi tę wiadomość
moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"