X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2020 👑
Odpowiedz

Inseminacja 2020 👑

Oceń ten wątek:
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CinniMinni wrote:
    Cyprysek i Maryta już odpowiadam. Refundacja w Polsce - a przynajmniej w Warszawie - teraz oznacza, ze do 90% kasy jest placone przez panstwo a my tylko grosze. Jesli chodzi o sam proces to dzis liczylam ze wyjdzie doslownie max ze 2000 za calosc z stymulacja i punkcja i mrożeniem i transferem a leki nie wiem jeszcze ile ale w krotkim protokole duzo mniej niz w dlugim. Jedyne co trzeba to mieszkac w wawie od 2 lat, miec miedzy 25 a 40 lat i amh powyżej 0.7. I chyba trzeba miec 2 iui zrobione albo brak mozliwosci iui (np brak plemnikow w nasieniu i znajdywanie plemników tylko w jadrach za pomoca biopsji lub mala ilosc plemnikow ktora uniemozliwia iui)
    Jak jest w innych miastach niestety nie wiem.
    Jak dla mnie to nie było zalapanie sie na refundacje tylko czysta propozycja od lekarza - "robimy 3 iui czy in vitro?"
    Chcialam poczekac z in vitro ale tak mnie wkurzyl wczorajszy felerny test ze postanowiłam dzialac i probowac z grubszej broni 😁😁😁😅😅😅

To super opcja :) na prawdę :) mało gdzie jest dofinansowanie :) taka kwota to grzechem by było nie skorzystać:)

Teraz nie pozostaje nic innego jak mocno trzymać kciuki :)

Ale jestem na prawdę pod wrażeniem, że tak szybko Wam to pójdzie :) Super!!!

CinniMinni lubi tę wiadomość

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Annn90 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunesila wrote:
    Oboje musieliśmy wykonać:

- Chlamydia
    - Test w kierunku kiły
    - Wirus HIV
    - Wirus zapalenia wątroby typu B: anty-HBc i HBsAg
    - Wirus zapalenia wątroby typu C: anty-HCV

Dodatkowo ja:

Przeciwciała IgM i IgG na:
    - toksoplazmoza
    - cytomegalia
    - różyczka

A przed każdym zabiegiem IUI po miesiączce jak mam monitoring pobierają krew i sprawdzają hormony.

Dziękuje za odpowiedź 😘

Powinnam się martwić, ze lekarz nie zlecił mi tych badań? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 19:49

Lunesila lubi tę wiadomość

InviMed Wrocław 🍀
    9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
    12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
    7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
    28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
    25.03 - Maleństwo 1,8 cm
    28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
    29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻‍🍼
    Podejście nr 2 ♥️
    5.12.2023 - transfer ❄️🍀
    6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
    Mamy ❄️
    event.png
    age.png
  • OlaNova Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunesila wrote:
    Po ostatnich testach dziewczyn nie odważę się robić testu wiec za dwa tyg. pójdę od razu na betę żeby wszystko było jasne 😉

haha to jasne!! 🤞

Każda z nas wie ile % szans daje IUI, ale zawsze coś. Trzeba próbować!

P.S. czy sam zabieg boli? jakie jest uczucie? :D

Mad_red lubi tę wiadomość

f2w33e3kj33m6p5d.png

Ja: 30 lat On: 31 lat
    Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, wszystkie wyniki książkowe (niepłodność idiopatyczna)
    05.2020 - sono-HSG - jeden jajowód niedrożny
    05.2020 - pierwszy cykl stymulowany (nieudany)
    07. i 08. i 09.2020 - 3 x IUI (nieudane)

09.2021 - 1 IVF - krótki - 11 komórek, 2 zarodki, transfer odroczony (hiperka)
    25.10.2021 - FET - blastka 4aa
    6 dpt - pierwsze w życiu II kreski 🎉
    8 dpt - bHCG: 53,2 mIU/ml i dalej beta pięknie rośnie!
    24 dpt - mamy serduszko!!! <3 <3 <3

1 mrozaczek 4aa na zimowisku <3
  • Natalik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja już po wizycie . Nie będę miała Gdy tylko HyCoSy taka drożność jajników ( powiedział że HSg nie jest wymagane do ewentualnej inseminacji).
    Będę miała to 8 czerwca i będziemy jeszcze przez 3 miesiące próbować naturalnie bo często po drożności zachodzi się w ciążę. Także u nas temat IUI wróci dopiero we wrześniu. No chyba że sie do tego czasu uda naturalnie.

CinniMinni lubi tę wiadomość

Starania od 11.2018
    03.2019 ciąża biochemiczna
    Niedoczynność tarczycy
    Słabe wyniki partnera
    08.06.2020 HyCoSy
    10.2020 betaHCG 417 po48h 909🤞🙏

• Mad_red Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CappuccinoBoo wrote:
    Hej dziewvzyny!
    Z dobrych wieści u mnie- dzwoniłam dzisiaj do koordynatorki i raczej IUI w tym cyklu się obędzie- mam tylko 3 badania z krwi do powtórzenia, wiec w piątek planuje wybrać się do kliniki, żebym była przygotowana :D reszta na szczęście jeszcze nie straciła ważności!
    Z dziwnych wieści u mnie- mój okres jest strasznie dziwny... jest pełny skrzepów, w ogóle nie jest go za dużo i ten dziwny ból brzucha- zupełnie inny niż zwykle. W ogóle ten cykl był taki jakiś inny, zawsze czułam brzuch przed @, w tym nie, dlatego ta kreska na teście była dla mnie taka możliwa, bo nie czułam się jak na okres. Dziwne.. oczywiście bety nie zrobiłam i już chyba żałuje, bo miałabym czarno na białym, czy to nie czasami sprawka ciąży biochemicznej. Co myślicie? Dziewczyny, które to przeszły - ten okres po był inny? Były skrzepy? Dziwne, dziwne to wszystko. Nie ukrywam, ze CB zmieniłaby trochę- przynajmniej wiedziałabym, ze może się udać.. wiec może dlatego mam takie myślenie. Dobrze wiem, ile można sobie wmówić. No ale tej kreski, ani skrzepów sobie nie wmowilam😅

Cappuccino, ja po cb miałam skrzepy, ale bardziej bolał mnie brzuch niż zazwyczaj. Choć okres był za to krótszy 🤷.
    Myślę, że masz dobry plan, więc patrz w przyszłość. I nie miej do siebie pretensji, że nie zrobiłaś bety bo i tak tego nie zmienisz. 🙂. Będziemy dopingować Cię w tym cyklu 🍀🤞💚😘

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • CappuccinoBoo Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Cappuccino, ja po cb miałam skrzepy, ale bardziej bolał mnie brzuch niż zazwyczaj. Choć okres był za to krótszy 🤷.
    Myślę, że masz dobry plan, więc patrz w przyszłość. I nie miej do siebie pretensji, że nie zrobiłaś bety bo i tak tego nie zmienisz. 🙂. Będziemy dopingować Cię w tym cyklu 🍀🤞💚😘

Dziękuje❤️ Mam nauczkę, ale czuje, ze to mogła być CB. Mój okres jest naprawdę dziwny... ale jak sie skończy to dopiero będę mogła ocenić. I na pewno w przyszłym tygodniu na wizycie dopytam gina, czy to możliwe, czy to się tak objawia. Ewentualnie jakie są inne powody tych skrzepów.
    Było trzeba Was słuchać!😂 ale tak szczerze, słuchając intuicji to mogło się coś zadziac. Miałyście dziewczyny jeszcze jakieś objawy przy CB?

• Fragola_95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CappuccinoBoo wrote:
    Hej dziewvzyny!
    Z dobrych wieści u mnie- dzwoniłam dzisiaj do koordynatorki i raczej IUI w tym cyklu się obędzie- mam tylko 3 badania z krwi do powtórzenia, wiec w piątek planuje wybrać się do kliniki, żebym była przygotowana :D reszta na szczęście jeszcze nie straciła ważności!
    Z dziwnych wieści u mnie- mój okres jest strasznie dziwny... jest pełny skrzepów, w ogóle nie jest go za dużo i ten dziwny ból brzucha- zupełnie inny niż zwykle. W ogóle ten cykl był taki jakiś inny, zawsze czułam brzuch przed @, w tym nie, dlatego ta kreska na teście była dla mnie taka możliwa, bo nie czułam się jak na okres. Dziwne.. oczywiście bety nie zrobiłam i już chyba żałuje, bo miałabym czarno na białym, czy to nie czasami sprawka ciąży biochemicznej. Co myślicie? Dziewczyny, które to przeszły - ten okres po był inny? Były skrzepy? Dziwne, dziwne to wszystko. Nie ukrywam, ze CB zmieniłaby trochę- przynajmniej wiedziałabym, ze może się udać.. wiec może dlatego mam takie myślenie. Dobrze wiem, ile można sobie wmówić. No ale tej kreski, ani skrzepów sobie nie wmowilam😅

Początkowo było plamienie lekko brazowe, potem czerwone, 3 lub 4 dnia nie było plamien przez cały dzień a wieczorem poleciało dużo krwi i to ze skrzepami. Poza tym plamienie/krwawienie utrzymywało się bardzo długo bo chyba z 8-9 dni (zazwyczaj trwa 4 dni). Brzuch lekko pobolewal.

Starania od stycznia 2018
    👩‍🦰27 lat
    👱29 lat
    Od września 2019 GAMETA GDYNIA
    1.02.2020 - IUI 😔
    29.02.2020 - IUI cb ☹️
    Maj 2020 - operacja ŻPN
    09.11.2020 - IUI 😔
    Grudzień 2020 - start IVF 🍀🍀🍀
    Marzec 2021 - FET ☹️☹️☹️
    Kwiecień 2021 - FET beta 7dpt - 74;10dpt - 266; 18dpt - 3139
    10 tc poronienie :(
    Styczeń 2022 - FET puste jajo 😔
    Maj 2022 zmiana lekarza i kliniki na medi-medic
    Lipiec 2022 - IUI ❤️
    Kwiecień 2023 - urodzenie synka ❤️
  • Lunesila Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annn90 wrote:
    Dziękuje za odpowiedź 😘

Powinnam się martwić, ze lekarz nie zlecił mi tych badań? 🤔

Jeśli jest decyzja o IUI to powinien zlecić, nam mówili, że to podstawa. Na wynik chlamydii trochę się czeka, my czekaliśmy 3 tyg i pierwszą IUI lekarz zrobił bez wyniku, bo byśmy stracili cykl, ale im wcześniej zrobi się te badania tum szybciej będzie można przystąpić do IUI.

10.17-12.18 - bezowocne starania naturalne
    01.19 - diagnoza cykli bezowulacyjnych, rozpoczęcie stymulacji Letrozole
    06.19 - HSG jajowody drożne
    AMH - 3,6
    Wszystkie hormony w normie
    02.20 - wizyta w klinice Invicta
    Test PCT - wrogi śluz
    17.04.20 - I IUI nieudana 🙁
    13.05.20 - II IUI nieudana 🙁
  • Lunesila Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    haha to jasne!! 🤞

Każda z nas wie ile % szans daje IUI, ale zawsze coś. Trzeba próbować!

P.S. czy sam zabieg boli? jakie jest uczucie? :D

Samo wprowadzenie cewnika nie boli, w ogóle tego nie czuć ☺ najgorszy jest wziernik... 😐 przy pierwszym podejściu czułam lekki dyskomfort i małe ukłucie, o którym mnie lekarz uprzedził jak blokował wziernik, ale trwało to kilkanaście sekund i było po wszystkim 😊 a dzisiaj coś mu nie poszło i tak mi nakręcił tym wziernikiem 🤦 bolało 🙁 ale nie aż tak nie do zniesienia 😉

OlaNova lubi tę wiadomość

10.17-12.18 - bezowocne starania naturalne
    01.19 - diagnoza cykli bezowulacyjnych, rozpoczęcie stymulacji Letrozole
    06.19 - HSG jajowody drożne
    AMH - 3,6
    Wszystkie hormony w normie
    02.20 - wizyta w klinice Invicta
    Test PCT - wrogi śluz
    17.04.20 - I IUI nieudana 🙁
    13.05.20 - II IUI nieudana 🙁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wczoraj jednak nie miałam IUI dopiero dzisiaj o 16 :) a zastrzyk robiłam o 4 w nocy. Wczoraj jeden pęcherzyk 21 mm a drugi 18 mm. Ja się nie znam na tych wielkościach ale mam nadzieje ze dzisiaj to nie będzie za późno 🙈

OlaNova lubi tę wiadomość

• Natalik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CappuccinoBoo wrote:
    Hej dziewvzyny!
    Cappuccino super że będziesz miała iui w tym cyklu 🤞
    Jeżeli chodzi o ciążę biochemiczna to ja taka miałam. U mnie wyglądało to następująco . Moment kiedy dochodzi do usunięcia wszystkiego z organizmu to jakaś masakra. Ja osobiście dostałam takich skurczy że płakałam z bólu. Dużo mocniejsze niż przy @.
    Mnie się wydawało że to trwa wieczność, mój partner powiedział że 10-15 minut to trwało jak się zwijalam i ledwo przytomna chodziłam między toaletą a sypialnia( były momenty że on musiał mi pomagać się podnieść) .
    Czujesz kiedy wychodzi z Ciebie dużo większy skrzep niz zawsze. Po tym wszystko juz bylo ok.
    Ja miałam wtedy betę 80.

Starania od 11.2018
    Niedoczynność tarczycy
    Słabe wyniki partnera
    08.06.2020 HyCoSy

• Natalik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalalalala wrote:
    No i wczoraj jednak nie miałam IUI dopiero dzisiaj o 16 :) a zastrzyk robiłam o 4 w nocy. Wczoraj jeden pęcherzyk 21 mm a drugi 18 mm. Ja się nie znam na tych wielkościach ale mam nadzieje ze dzisiaj to nie będzie za późno 🙈
    Trzymam mocno 🤞

Starania od 11.2018
    Niedoczynność tarczycy
    Słabe wyniki partnera
    08.06.2020 HyCoSy

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunesila a Ty jak wczoraj ? I jakie miałaś pecherzyki i czy był zastrzyk ? Jeśli tak to ile godzin przed IUI ? Ja dzisiaj to czuje się jakby miały mi te pecherzyki wybuchnąć, coś mi się tam kotłuje od rana 😁

• CappuccinoBoo Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalik wrote:
    Cappuccino super że będziesz miała iui w tym cyklu 🤞
    Jeżeli chodzi o ciążę biochemiczna to ja taka miałam. U mnie wyglądało to następująco . Moment kiedy dochodzi do usunięcia wszystkiego z organizmu to jakaś masakra. Ja osobiście dostałam takich skurczy że płakałam z bólu. Dużo mocniejsze niż przy @.
    Mnie się wydawało że to trwa wieczność, mój partner powiedział że 10-15 minut to trwało jak się zwijalam i ledwo przytomna chodziłam między toaletą a sypialnia( były momenty że on musiał mi pomagać się podnieść) .
    Czujesz kiedy wychodzi z Ciebie dużo większy skrzep niz zawsze. Po tym wszystko juz bylo ok.
    Ja miałam wtedy betę 80.

Dziękuje za Twoja historie🙈 skonsultuje to z lekarzem w przyszłym tygodniu, na pewno napisze co on mi powiedział. Ja miałam ból inny, ale nie taki, żebym się zwijała. Ale jeśli to była CB to na baaardzo wczesnym etapie. Ale może jest inny powód tych skrzepów.
    W ogóle czytam Twoja stopkę i mamy nawet podobna historie! Tylko nie mam problemów z tarczyca. A co to znaczy u Was zła jakość nasienia? Jaka macie ilość i morfologię?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalik 😘
    Jakieś mam wewnętrzne przeczucie ze jeszcze dluuuuga droga przedemna, no ale zobaczymy może akurat :)

• OlaNova Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunesila wrote:
    Jeśli jest decyzja o IUI to powinien zlecić, nam mówili, że to podstawa. Na wynik chlamydii trochę się czeka, my czekaliśmy 3 tyg i pierwszą IUI lekarz zrobił bez wyniku, bo byśmy stracili cykl, ale im wcześniej zrobi się te badania tum szybciej będzie można przystąpić do IUI.

co więcej, mi mówili, że to tych badań wymaga ustawa o leczeniu niepłodności, ale nie czytałam - ok 60 stron :P i że bez aktualnych badań nie można być dopuszczonym do IUI ani in vitro. Ale to w Polsce, nie wiem gdzie koleżanka Annn90 mieszka :) :)

f2w33e3kj33m6p5d.png

Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, wszystkie wyniki książkowe (niepłodność idiopatyczna)

• OlaNova Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalalalala wrote:
    Natalik 😘
    Jakieś mam wewnętrzne przeczucie ze jeszcze dluuuuga droga przedemna, no ale zobaczymy może akurat :)

Ja też mam takie przeczucie, aczkolwiek co miesiąc wstępuje we mnie nowa nadzieja, że może a nuż ten cykl będzie tym szczęśliwym :)

A od kiedy się staracie?

Trzymam mocno kciuki za IUI <3 powodzenia żołnierze! 🤞

f2w33e3kj33m6p5d.png

Starania od lipca 2019

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie ile placilyscie za te badania przed IUI i co musialyscie zrobić.? Nie wiem czy udźwigniemy te koszty w tym miesiącu a jednak zależy nam na czasie. Sama inseminacja u nas kosztuje 700zl. Jeśli chodzi o stymulację to wiem jak to wygląda, ale nie wiem jak z badaniami.
    A jeśli chodzi o badania na toksoplazmoze , cytomegalie i różyczka to jak długo są ważne?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    Ja też mam takie przeczucie, aczkolwiek co miesiąc wstępuje we mnie nowa nadzieja, że może a nuż ten cykl będzie tym szczęśliwym :)

A od kiedy się staracie?

Trzymam mocno kciuki za IUI <3 powodzenia żołnierze! 🤞

Staramy się od października 2019, Najpierw nie miałam owu, mieliśmy z gin nadzieje ze tylko to jest przyczyna po dwóch miesiącach nie udanych z clostilbegyt zrobił badanie na wrogi śluz - niestety pozytywny i od tamtej pory już tylko w miarę możliwość IUI, raz miałam wyjazd to jedno odpadło, później koronawirus no i teraz lecimy z drugą ale jak nie wyjdzie próbujemy jeszcze 3-4 razy już co miesiąc i jak nie to odrazu in vitro

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    co więcej, mi mówili, że to tych badań wymaga ustawa o leczeniu niepłodności, ale nie czytałam - ok 60 stron :P i że bez aktualnych badań nie można być dopuszczonym do IUI ani in vitro. Ale to w Polsce, nie wiem gdzie koleżanka Annn90 mieszka :) :)

Kurcze ja miałam tylko badanie na wrogość i absolutnie nic więcej, dzisiaj druga IUI - no ale z tego co wiem to lekarz dobry wiec może jednak wie co robi 🙈

‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ