Inseminacja 2020 👑
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKoniczynka28 wrote:UlaFalka wrote:Sztuczny progesteron nie będzie wykrywalny na badaniu laboratoryjnym.
Wysokość progesteronu często przekłada się na liczbę pęcherzyków, które dojrzały i pękły, bo jest produkowany przez ciałko żółte.
Ja na przykład bez jakiejkolwiek stymulacji miałam około 16, a przy IUI w okolicach 30.
Wysoki progesteron daje duże szanse na ciążę, ale nie można postawić między tymi dwoma zjawiskami znaku równości. Masz po prostu bardzo dobre warunki żeby do tej ciąży doszło.
Implantacja zwykle zachodzi między 8 a 12 dniem po owulacji.
Dzieki, rozumiem:) ale mam drobna nadzieje, ze coś się w tym organizmie dzieje. Mialam 1 pęcherzyk. Poprzednie razy tez jeden przy każdym podejściu do IUI i mierzonym progu po 8 dniach. Wiec jest jakoś inaczej
Może po prostu sama owulacja innej jakości. Miałam 2 zastrzyki z bemafola najmniejsza dawek w ramach stymulacji. Przy hasimoto rekomenduje się zastrzyki zamiast tabletek podobno. Przynajmniej może jakaś wskazówka, ze jednak ta stymulacja choćby lekka u mnie ma sens. Bo lekarz mi raczej odradzał. Chciał próbować ciagle w pełni naturalnie.
A jak to było u Ciebie? Miałaś 1 czy więcej pęcherzyków?
Juz nie pamiętam jak było za pierwszym razem, ale ostatnio były dwa. Teraz też dwa, ale proga robię dopiero w poniedziałek. Ja nie biorę sztucznego progesteronu, jedynie jeśli wynik wyjdzie poniżej 10 to mam go suplementowac.
No a generalnie miałam cykl stymulowany Clo a potem Ovitrelle.
Trzymam kciuki żeby się udało 😊Koniczynka28 lubi tę wiadomość
-
UlaFalka wrote:Juz nie pamiętam jak było za pierwszym razem, ale ostatnio były dwa. Teraz też dwa, ale proga robię dopiero w poniedziałek. Ja nie biorę sztucznego progesteronu, jedynie jeśli wynik wyjdzie poniżej 10 to mam go suplementowac.
No a generalnie miałam cykl stymulowany Clo a potem Ovitrelle.
Trzymam kciuki żeby się udało 😊
To trzymamy za siebie wzajemnie! Mój lekarz jest strasznie przezorny i od razu kazał suplementowac. Twierdzi, ze musi być minimum 20, żeby było bezpieczeństwo w zagnieżdżeniu zarodka. Ale widzę strasznie na forum, ze co lekarz, klinika to bardzo różne podejście.niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
-
Koniczynka28 wrote:To trzymamy za siebie wzajemnie! Mój lekarz jest strasznie przezorny i od razu kazał suplementowac. Twierdzi, ze musi być minimum 20, żeby było bezpieczeństwo w zagnieżdżeniu zarodka. Ale widzę strasznie na forum, ze co lekarz, klinika to bardzo różne podejście.
To prawda. Ja mam za sobą 3 IUI i nigdy nie kazano mi badać poziomu progesteronu ani go suplementowaćprzy kolejnej na pewno zapytam o to mojego lekarza..
-
Aneta8 wrote:To prawda. Ja mam za sobą 3 IUI i nigdy nie kazano mi badać poziomu progesteronu ani go suplementować
przy kolejnej na pewno zapytam o to mojego lekarza..
Za coś jednak płacimy. Mamy prawo się dopytywać. Mój lekarz tez nie jest idealny. To ich praca tylko i aż. Robi pomyłki itp. Trzeba się tez trochę samemu pilnować. Ale ja mu ufam. Komuś w sumie musimy ufać. Wujek Google nie może być naszym lekarzem. Ale zawsze między sobą możemy się chociaż skonsultować i wymienić doświadczeniami. -
UlaFalka wrote:Ale lekarz zlecił ci badanie bety 8 dni po IUI?
Implantacja zachodzi między 8 a 12 dniem po owulacji, więc mogło do niej po prostu jeszcze
Jestem przeziębiona i chciałam zrobić zanim wezmę leki przepisane przez lekarza poz. No ale wynik wyszedł jednoznaczny >2 😭 chociaż jak tak piszecie to zaczynam na nowo mieć nadzieje, ze być może jeszcze jest szansa 😭 -
nick nieaktualnyPanipedagog wrote:UlaFalka wrote:Ale lekarz zlecił ci badanie bety 8 dni po IUI?
Implantacja zachodzi między 8 a 12 dniem po owulacji, więc mogło do niej po prostu jeszcze
Jestem przeziębiona i chciałam zrobić zanim wezmę leki przepisane przez lekarza poz. No ale wynik wyszedł jednoznaczny >2 😭 chociaż jak tak piszecie to zaczynam na nowo mieć nadzieje, ze być może jeszcze jest szansa 😭
Ja po prostu twierdzę, że nawet jeśli jesteś w ciąży, to beta może po prostu jeszcze nie wyjść dodatnia. Najbezpieczniej jest poczekać do 14 dnia po IUI.
A te leki co dostałaś to jakieś super niebezpieczne dla kobiet w ciąży? Nie możesz poczekać jeszcze tygodnia? -
Hej Kochane!
Mam pytanie do dziewczyn, które miały IUI. Czy każda z Was miała plamienia? Jak leżę i odpoczywam to jest ok ale jak już zaczynam coś robić pojawia się takie jasnobrązowe plamienie. Myślicie ze to normalne?
Towarzyszy mi tez ból podbrzusza i tak się zastanawiam czy któraś z Was ma coś podobnego 🤔
A dzisiaj mam humor do bani.. dopiero co miałam IUI a już mam wrażenie, ze się nie udało 🥺
Niby wewnętrznie jestem spokojna ale chyba za dużo myśle 🤦🏻♀️InviMed Wrocław 🍀
9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
25.03 - Maleństwo 1,8 cm
28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻🍼
Podejście nr 2 ♥️
5.12.2023 - transfer ❄️🍀
6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
Mamy ❄️
-
Koniczynka28 wrote:Za coś jednak płacimy. Mamy prawo się dopytywać. Mój lekarz tez nie jest idealny. To ich praca tylko i aż. Robi pomyłki itp. Trzeba się tez trochę samemu pilnować. Ale ja mu ufam. Komuś w sumie musimy ufać. Wujek Google nie może być naszym lekarzem. Ale zawsze między sobą możemy się chociaż skonsultować i wymienić doświadczeniami.
Zgadzam się Koniczynko, komuś musimy zaufać. Ale jeśli jesteśmy zdrowi i mamy dobre wyniki, a jednak nadal nie wychodzi uważam, że lekarz powinien głębiej szukać przyczyny i zlecać dodatkowe badania.. Dlatego cieszę, się że trafiłam na to forum (mimo, że dużo się nie udzielam, to grupę na bieżąco czytam), bo mam już krótką listę badań, które chciałabym zrobić.
Moja ginekolog z kliniki ma teraz urlop, więc żeby nie stracić kolejnych dwóch miesięcy (mam drożny tylko jeden jajowód), umówiłam się do mojej dotychczasowej doktor, żeby pogadać i dostać już skierowania na badania. Zobaczymy co powieKoniczynka28, Annn90 lubią tę wiadomość
-
Annn90 wrote:Hej Kochane!
Mam pytanie do dziewczyn, które miały IUI. Czy każda z Was miała plamienia? Jak leżę i odpoczywam to jest ok ale jak już zaczynam coś robić pojawia się takie jasnobrązowe plamienie. Myślicie ze to normalne?
Towarzyszy mi tez ból podbrzusza i tak się zastanawiam czy któraś z Was ma coś podobnego 🤔
A dzisiaj mam humor do bani.. dopiero co miałam IUI a już mam wrażenie, ze się nie udało 🥺
Niby wewnętrznie jestem spokojna ale chyba za dużo myśle 🤦🏻♀️
Hm ja miałam tym razem pierwszy raz plamienie. Ale tylko 1 dzień. Podobno plamienie po inseminacji może się utrzymywać kilka dni. Bez obaw. Mnie po każdym zabiegu boli podbrzusze i jajniki. Niby tam nam nic takiego specjalnego nie robią a jednak boli. Pierwszy raz mnie to stresowało, ale widzę ze to „normalne”Annn90 lubi tę wiadomość
-
Annn90 wrote:Hej Kochane!
Niby wewnętrznie jestem spokojna ale chyba za dużo myśle 🤦🏻♀️
Nic się nie bój😉 plamienia po iui normalna rzecz😊 sama je miałam przez jakieś 3 dni.Annn90 lubi tę wiadomość
Ja: 31 lat
On: 34
Amh 5,6
grudzień 2019- stwierdzona azoospermia
marzec 2020- badanie drożności jajowodów, oba drożne
➡korzystamy z nasienia dawcy
13.06.20- I IUI 😥
08.08.20- II IUI 😢
1.10.20- Oviklinika I procedura, stymulacja rekovelle i orgalutran, punkcja
06.10.20- I transfer 3BB😭😭😭
03.12.20- crio 3BB 😢
15.01.2021-Oviklinika START II procedura; stymulacja mensinorm 225 i orgalutran
28.01.21 punkcja, 14 kumulusów, 9 komórek, 7 zarodków; 5 doba 3AC, 7 doba 4BC, mamy ❄❄
25.03.21 test beReady-receptywne
20.04.21 crio blastki 3AC ❤️ AH, embryoglue, Atosiban
8 dpt 49
10 dpt 139
14 dpt 784
16 dpt 2084
6w0d 0,27 cm naszego cudu❤❤
8w0d 1,66 cm 😍
14w1d 9,1 cm ❤ zdrowy chłopak❤
mamy ❄ -
Dziękuje Wam za odpowiedzi!
Jesteście niezastąpione 😘InviMed Wrocław 🍀
9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
25.03 - Maleństwo 1,8 cm
28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻🍼
Podejście nr 2 ♥️
5.12.2023 - transfer ❄️🍀
6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
Mamy ❄️
-
Ja zawsze tak 7 dpo miałam progesteron ok 20-30 czyli jak najbardziej ok, a w cyklu w którym zaszłam w ciążę robiłam betę 12 dpo i progesteron wyszedł mi skandalicznie niski bo 1.3🙄🙄🙈 boże co ja przezylam....🙉 od razu konskie dawki proga i nawet zastrzyki musiałam mieć, ale wszystko wróciło szybko do normy 🙄😉 więc warto badać i warto suplementowac od razu w razie czego!😍✊Koniczynka28 wrote:To trzymamy za siebie wzajemnie! Mój lekarz jest strasznie przezorny i od razu kazał suplementowac. Twierdzi, ze musi być minimum 20, żeby było bezpieczeństwo w zagnieżdżeniu zarodka. Ale widzę strasznie na forum, ze co lekarz, klinika to bardzo różne podejście.
Aneta8, Koniczynka28 lubią tę wiadomość
starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udanajest serduszko❤️✊😊
-
niezapominajka12345 wrote:Super gratulacje!! No to witamy Anielę na pokładzie:)) Ładne imię
Fajnie, że wyszło niskie ryzyko, od razu będziesz spokojniejsza:)
Dziękuję 😘. Tak, odetchnęłam z ulgą 🙂. W poniedziałek będę jechała już na luzie po te wyniki badań prenatalnych. 😁niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
Styczeń 2012 IUI nieudana
Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
-
OlaNova wrote:U nas podobnie. On to robi dla mnie. Gdyby to od niego zależało to pewnie staralibysmy się naturalnie i tyle.
Faceci nie lubia lekarzy, zwłaszcza takich którzy "obdzieraja ich z meskosci". Mój jak 1 raz usłyszał o oddaniu nasienia to był zdegustowany, powiedział że jak już to odda w domu i zawiezie do kliniki. Ale w końcu stwierdził że odda tam. Kolejnym razem już mu było łatwiej. A teraz przed IUI na luzie, traktuje to totalnie zadaniowo 'idę, oddaje, nara". Myślę też że przez te wizyty w klinice już się oswoil z tym i zobaczył że bardzo dużo par przychodzi, że dużo mężczyzn idzie do pokoiku, nie był świadomy że to jest tak duży i powszechny problem.
No nie lubią lekarzy to fakt. Ale moj mąż jak poznał mojego ginekologa przed IUI to powiedział odrazu : podoba mi się możesz do niego chodzić 😁🤣 I Pan od „mieszania nasienia” tez jest spoko zawsze coś tam żartują sobie jak go prowadzi do tej trzepalni 😅
Balbineczka, OlaNova, Natalik, Ilona1807 lubią tę wiadomość
ONA: 29 lat
ON:26 lat
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
Panipedagog wrote:Pierwsze podejście, z aromkiem i ovitrelle. Dziś 8 dzień po owulacji. Czuję taką pustkę, taki żal i rozczarowanie 😭
Zdecydowanie za wcześnie! 13 lub 14 dzień po IUI jest w miarę miarodajny. Szkoda, że nie podpytalas tutaj na forum. Niepotrzebnie stres sobie zafundowalas, a to ostatnia rzecz, jakiej Ci teraz potrzeba. Wyluzuj i powtórz wynik za 4-5 dni. Trzymam kciuki za pozytywną betę 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚Koniczynka28 lubi tę wiadomość
Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
-
Aneta8 wrote:To prawda. Ja mam za sobą 3 IUI i nigdy nie kazano mi badać poziomu progesteronu ani go suplementować
przy kolejnej na pewno zapytam o to mojego lekarza..
ONA: 29 lat
ON:26 lat
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
niezapominajka12345 wrote:Mad_red jeśli można spytać ile kg od początku ciąży masz na plusie?? 🤔 że lekarz każe się pilnować.
Zaczynałam od 58kg, ale byłam wyposzczona bo miałam robiona kolonoskopię i miałam post. Moja standardowa waga to 59-60kg. Teraz dobilam do 63kg, czyli 5 kg do przodu. Przez plamienie i leżenie mało ruchu. W sumie im mniej przytyję tym będzie mi łatwiej schudnąć po porodzie. Lekarz czepia się czasu, w którym przytyłam- dużo w krótkim czasie. Ogólnie to takie skoki przy profilaktyce nadciśnienia w ciąży są bardzo ważne, więc chyba stąd jego troska.niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
-
nick nieaktualnyCiekawe tematy tutaj ostatnio, miło poczytać o tym co mi też zaprząta głowę bo na codzień nie mam za bardzo z kim pogadać, nie chce ludzi zamęczać naszym problemem bo w większości i tak nie zrozumieją...
U mnie kolejny miesiąc się nie udałoLekarz po tym jak trzeci test PCT wyszedł pozytywny stwierdził że szanse na naturalne zapłodnienie (stymulowane zastrzykami i Ovitrelle) są takie same jak przy IUI i że mamy jeszcze 2-3 miesiące spróbować ze stymulacja, a jeśli się nie uda to dopiero wtedy IUI. Niby ok że nie napiera na IUI lub in vitro odrazu i daje nam czas ale z drugiej strony bardzo już bym chciała żeby się udało...
Co myślicie o takim podejściu? Czy znacie historie że komuś się udało tylko dzięki stymulacji i Ovitrelle i staraniach naturalnych?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 20:59
-
Olalalalaa wrote:U mnie za to - zawsze musiałam brać a nigdy nie miałam badanego 😁 mówił ze od przybytku głowa nie boli a szkoda kasy na badanie proga
Przy tych wydatkach, to jedno badanie w tą czy drugą stronę nie ma już znaczenia 😅
Widzę Olalalalaa, że przed Wami też już 4 IUI. Trzymam kciuki i niech do 4 razy sztuka! Jeśli u mnie owulacja pójdzie z prawidłowego jajnika to pod koniec lipca też będziemy podchodzić 🤞🏻🤞🏻🤞🏻 -
Dzisiaj rano miałam zastrzyk ovitrelle ( przed 6 rano) a jutro o 10 iui czyli pewnie koło południa zanim przygotują wszystko
jest to druga iui a sie stresuje bardzo 🙊 jeśli tym razem nie wyjdzie to chyba pomyślimy o in vitro
niezapominajka12345, Kika, Koniczynka28, Ewelin@@@, Annn90 lubią tę wiadomość