X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 💚🍀 •inseminacja 2024 🍷🍀💚
Odpowiedz

💚🍀 •inseminacja 2024 🍷🍀💚

Oceń ten wątek:
  • Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Tak, z tego, co czytałam to jest to co Fertile Chip. U nas niby nie ma problemów z nasieniem więc też zobaczę, co lekarz doradzi jak już przyjdzie, co do czego. 600zł to i tak niezła cena, u nas jest 900zł dlatego się zastanawiam 🫣

Uważam, że jak nie ma problemu z nasieniem to warto się wstrzymać z tym badaniem. Zwłaszcza, że kosztuje to drugie tyle co sam zabieg. I bez tego na pewno uda się zebrać armię silnych żołnierzyków 😁

Karolove lubi tę wiadomość

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - 5.24 - udrożnienie jajowodu
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l
    - 4. 24 - embolizacja żylaków
    - obniżone parametry nasienia (morfo 1-0%)

10.2024 - IUI ❌
  • Karolove Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicee2024 wrote:
    Uważam, że jak nie ma problemu z nasieniem to warto się wstrzymać z tym badaniem. Zwłaszcza, że kosztuje to drugie tyle co sam zabieg. I bez tego na pewno uda się zebrać armię silnych żołnierzyków 😁
    Dziękuję, mocno na to liczę, że tak będzie i nie będzie takiej potrzeby 🤞🏻😊

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI 🤞🏻

♂️ 29l
    Wszystkie badania i parametry w normie 🍀
  • Ewa& Nowa

Wysłany: 31 października, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Jestem tu nowa
    Mam do was pytanko
    Staramy się z mężem o dziecko od 1,5roku z pomocą InviMed
    Jestem po pierwszej inseminacji mam PCOS
    Moj partner ma słabe wyniki jeśli chodzi o plemniki
    Badania MSOME
    Prawidłowe plemniki 0%
    Nieprawidłowe plemniki stopnia 3 - 9%
    Nieprawidłowe stopnia 4- 91%
    *22.10 Bemfola 💉
    *23. 10 Bemfola 💉
    *24.10 Ovitrelle 💉
    3 Pęcherzyki jeden 20.1 mm 19.1mm 21.6mm
    Endometrium 10,4 mm
    *25.11 Inseminacja
    Od 29.11 Utrogestan
    Od 30 cały czas mam stan podgorączkowy i czuje się bardzo osłabiona boli mnie brzuch mam zawroty głowy czy któraś z was też tak miała? Wcześniej 6 razy miałam próby z ovitrelle jednak bez skutku...
    9.11 BetaHCG
    Mam małe załamanie bo już długo się staramy? Czy ktoś z was miał taki przypadek i mu się udało?

• Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:

Trzymam kciuki! ✊🏻
    Ale oczywiście warto to skonsultować z lekarzem. Plan rozszerzenia o to badanie przy ewentualnym 3 podejściu brzmi dobrze. Aczkolwiek liczmy na to, że do niego nie dojdzie 😁

Ja już po zabiegu. Zaczynam najdłuższe 14 dni oczekiwania 🫣

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Dobrze rzuciło mi się w oczy w którymś z postów że konsultujecie się w Lublinie?

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Kam93 Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa& wrote:
    Hej
    Jestem tu nowa
    Mam do was pytanko
    Staramy się z mężem o dziecko od 1,5roku z pomocą InviMed
    Jestem po pierwszej inseminacji mam PCOS
    Moj partner ma słabe wyniki jeśli chodzi o plemniki
    Badania MSOME
    Prawidłowe plemniki 0%
    Nieprawidłowe plemniki stopnia 3 - 9%
    Nieprawidłowe stopnia 4- 91%
    *22.10 Bemfola 💉
    *23. 10 Bemfola 💉
    *24.10 Ovitrelle 💉
    3 Pęcherzyki jeden 20.1 mm 19.1mm 21.6mm
    Endometrium 10,4 mm
    *25.11 Inseminacja
    Od 29.11 Utrogestan
    Od 30 cały czas mam stan podgorączkowy i czuje się bardzo osłabiona boli mnie brzuch mam zawroty głowy czy któraś z was też tak miała? Wcześniej 6 razy miałam próby z ovitrelle jednak bez skutku...
    9.11 BetaHCG
    Mam małe załamanie bo już długo się staramy? Czy ktoś z was miał taki przypadek i mu się udało?
    Hej. Miałam inseminacje w tym samym dniu, może to zwiastun czegoś dobrego wbrew pozorom ? ;)

Karolove, Ewa& lubią tę wiadomość

Statarania od 10.2022

1 IUI 09.2024 ❌️
    2 IUI 10.2024 ❌️
  • Karolove Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicee2024 wrote:
    Trzymam kciuki! ✊🏻
    Ale oczywiście warto to skonsultować z lekarzem. Plan rozszerzenia o to badanie przy ewentualnym 3 podejściu brzmi dobrze. Aczkolwiek liczmy na to, że do niego nie dojdzie 😁

Ja już po zabiegu. Zaczynam najdłuższe 14 dni oczekiwania 🫣
    Dziękuję! I trzymam kciuki za Twoją udaną IUI. Życzę dużo cierpliwości! 🍀

Alicee2024 lubi tę wiadomość

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕

♂️ 29l
  • Karolove Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicee2024 wrote:
    Dobrze rzuciło mi się w oczy w którymś z postów że konsultujecie się w Lublinie?
    Wiesz co chodzimy do kliniki w Krakowie na co dzień (która nie robi de facto invitro tylko IUI więc później gdyby przyszło, co do czego to i tak będziemy musieli zmienić klinikę ale też w Krakowie). W Lublinie byłam na konsultacji (w sumie 2- jedna przez tel, a druga na miejscu) i zabiegu sHSG na NFZ.

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    AMH 4.51

♂️ 29l
  • Ewa& Nowa

Wysłany: 31 października, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam93 wrote:
    Hej. Miałam inseminacje w tym samym dniu, może to zwiastun czegoś dobrego wbrew pozorom ? ;)
    I rocznik ten sam 93 🙂
    Też bierzesz utrogestan?
    Jak się czujesz?

• Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Wiesz co chodzimy do kliniki w Krakowie na co dzień (która nie robi de facto invitro tylko IUI więc później gdyby przyszło, co do czego to i tak będziemy musieli zmienić klinikę ale też w Krakowie). W Lublinie byłam na konsultacji (w sumie 2- jedna przez tel, a druga na miejscu) i zabiegu sHSG na NFZ.

Aaa, rozumiem 😊
    Może akurat nie będzie konieczna zmiana kliniki 🙏🏻🍀

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Ania 89 Autorytet

Wysłany: 31 października, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny. Ja się dziś umówiłam na pierwszą wizytę w Gamecie odnośnie możliwości podejścia do inseminacji nasieniem dawcy. Wizyta 14 listopada więc jeszcze trochę, choć pełno myśli. Też się zastanawiam co koniecznie będę musiała zbadac a co nie koniecznie. W każdym razie wizytę partnerska mamy ustaloną. Alicee trzymam kciuki za powodzenie:) kiedy najwcześniej możesz testować :)? Mogę do Was dziewczyny dołączyć tak :) choć nie wiem czy na inseminacje w 2024 się załape :)

Licząc na cud, kicia_kocia lubią tę wiadomość

43e007b402535b35389a1a34ce3b22f8.png
  • Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 wrote:
    Hejka dziewczyny. Ja się dziś umówiłam na pierwszą wizytę w Gamecie odnośnie możliwości podejścia do inseminacji nasieniem dawcy. Wizyta 14 listopada więc jeszcze trochę, choć pełno myśli. Też się zastanawiam co koniecznie będę musiała zbadac a co nie koniecznie. W każdym razie wizytę partnerska mamy ustaloną. Alicee trzymam kciuki za powodzenie:) kiedy najwcześniej możesz testować :)? Mogę do Was dziewczyny dołączyć tak :) choć nie wiem czy na inseminacje w 2024 się załape :)

Dziękuję! 🥹
    Rozgosc się 😊 dziewczyny tu są świetne i mają ogromną wiedzę.
    Planuje iść na bete 14go 🤞🏻

Jeżeli mogę zapytać, to skąd wskazanie że IUI nasieniem dawcy? Oprócz badań wskazanych przez lekarza (zakładam że podstawy: panel tarczycowy, hormony, AMH, drożność, wirusowki) ja od siebie polecalabym też badania takie jak: ferrytyna, wit z gr. B i D, kwas foliowy, homocysteina, glukoza, insulina, CRP, próby watrobowe, lipidogram. Badania często pomijane przez lekarzy a odgrywająca dużą rolę w jakości owulacji 😊

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Ania 89 Autorytet

Wysłany: 31 października, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicee staramy się już praktycznie 7 lat o rodzeństwo dla córci. Którą mamy wspólnie. Od tego czasu 3 razy badanie nasienia wyszło jednoznacznie. Brak plemników w nasieniu. Pojedyncze plemniki po odwirowaniu ale nawet nie były badane że względu na zbyt małą ich ilość. Narzeczony nie uznaje on vitro i zdecydowaliśmy się na inseminacje nasieniem dawcy. Ale stres jest i pełno różnych myśli. Ile u Ciebie zeszło czasu od pierwszej wizyty do inseminacji:)? Dziękuję za odpowiedź:)

43e007b402535b35389a1a34ce3b22f8.png
  • Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 wrote:
    Alicee staramy się już praktycznie 7 lat o rodzeństwo dla córci. Którą mamy wspólnie. Od tego czasu 3 razy badanie nasienia wyszło jednoznacznie. Brak plemników w nasieniu. Pojedyncze plemniki po odwirowaniu ale nawet nie były badane że względu na zbyt małą ich ilość. Narzeczony nie uznaje on vitro i zdecydowaliśmy się na inseminacje nasieniem dawcy. Ale stres jest i pełno różnych myśli. Ile u Ciebie zeszło czasu od pierwszej wizyty do inseminacji:)? Dziękuję za odpowiedź:)

Dluga i ciężka droga za Wami 🥹 jesteście bardzo silni! Domyślam się, że to trudne wybory i przeżycia, ale najważniejsze, że macie wspólny cel 😊
    Od stycznia jesteśmy pod opieką kliniki. Po drodze wyszlo że mam niedrożne jajowody (jeden udrożniony podczas badania HSG, drugi udrożniony metoda sHSG). Meza nasienie też nie jest rewelacyjne. Miał robiona embolizację żylaków co nie poprawiło wyników. Po tych zabiegach próbowaliśmy naturalnie z monitoringiem owulacji, później stymulacja i nic. Więc podjęliśmy decyzję o inseminacji. Dziewczyny tutaj potwierdzają, że ma to sens 😊 dajemy sobie max 3 próby insemki, jak nie wyjdzie, to idziemy w IVF dopóki jest refundacja.

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Kam93 Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa& wrote:
    I rocznik ten sam 93 🙂
    Też bierzesz utrogestan?
    Jak się czujesz?
    Nieee, ja biorę duphaston doustnie. Pierwsze doby w miarę ok, potem coraz bardziej odczuwam kłucie w brzuchu, lekkie wahania nastroju. Jak wzmocnione objawy przedokresowe

Statarania od 10.2022

1 IUI 09.2024 ❌️
    2 IUI 10.2024 ❌️
  • Karolove Przyjaciółka

Wysłany: 1 listopada, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicee2024 wrote:
    Dluga i ciężka droga za Wami 🥹 jesteście bardzo silni! Domyślam się, że to trudne wybory i przeżycia, ale najważniejsze, że macie wspólny cel 😊
    Od stycznia jesteśmy pod opieką kliniki. Po drodze wyszlo że mam niedrożne jajowody (jeden udrożniony podczas badania HSG, drugi udrożniony metoda sHSG). Meza nasienie też nie jest rewelacyjne. Miał robiona embolizację żylaków co nie poprawiło wyników. Po tych zabiegach próbowaliśmy naturalnie z monitoringiem owulacji, później stymulacja i nic. Więc podjęliśmy decyzję o inseminacji. Dziewczyny tutaj potwierdzają, że ma to sens 😊 dajemy sobie max 3 próby insemki, jak nie wyjdzie, to idziemy w IVF dopóki jest refundacja.
    Alice piszesz, że miałaś udrożniony jajowód metodą sHSG- też w Lublinie?😊

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    AMH 4.51

♂️ 29l
  • Alicee2024 Koleżanka

Wysłany: 1 listopada, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Alice piszesz, że miałaś udrożniony jajowód metodą sHSG- też w Lublinie?😊

Tak. Moja pani doktor skierowała mnie do szpitala na Jaczewskiego na sHSG, bo tam też prowadzi konsultacje na NFZ 😊

Starania od 10.2022
    Klinika od 1.2024
    ♀️29 l
    - stymulacja owulacji
    - ureoplasma - wyleczona
    - hormony w normie
    - łuszczyca
    ♂️ 33 l

10.2024 - IUI ❌
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 1 listopada, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszej wizycie w klinice wiem jedno: w tym roku w ciąży już nie będę. I dobrze, że zrezygnowaliśmy już z iui, bo teraz akurat rosną dwa pęcherzyki po prawej, czyli tej złej stronie więc tak i tak nic by z tego nie było. Mam się do dr odezwać w pierwszym dniu kolejnego cyklu i ustalimy co i jak ze stymulacją do punkcji. Wspomniał, że ivf pewnie zrobimy w styczniu jak dobrze pójdzie…czuję taki lekki niedosyt po wczorajszej wizycie…tzn wiem że na razie nie wiem nic, nie znam dat, nie wiem co kiedy będziemy robić bo „ustalimy” dopiero. Do gabinetu weszłam koło 22 dopiero i już nawet za bardzo nie miałam sił dopytywać, bo byłam tak zmęczona wczorajszym dniem, że po prostu mi się nie chciało. Nie zapytałam nawet czy się łapiemy na ivf w ramach MZ, ale tu raczej problemu nie będzie. Przypomniało mi się już po drodze do domu. Miałam wczoraj zaćmienie totalne. To był dla mnie tak ciężki dzień w pracy, że przyćmił mi wszystko

🙎‍♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
    AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston

👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
  • Pauuulaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:
    Ja po wczorajszej wizycie w klinice wiem jedno: w tym roku w ciąży już nie będę. I dobrze, że zrezygnowaliśmy już z iui, bo teraz akurat rosną dwa pęcherzyki po prawej, czyli tej złej stronie więc tak i tak nic by z tego nie było. Mam się do dr odezwać w pierwszym dniu kolejnego cyklu i ustalimy co i jak ze stymulacją do punkcji. Wspomniał, że ivf pewnie zrobimy w styczniu jak dobrze pójdzie…czuję taki lekki niedosyt po wczorajszej wizycie…tzn wiem że na razie nie wiem nic, nie znam dat, nie wiem co kiedy będziemy robić bo „ustalimy” dopiero. Do gabinetu weszłam koło 22 dopiero i już nawet za bardzo nie miałam sił dopytywać, bo byłam tak zmęczona wczorajszym dniem, że po prostu mi się nie chciało. Nie zapytałam nawet czy się łapiemy na ivf w ramach MZ, ale tu raczej problemu nie będzie. Przypomniało mi się już po drodze do domu. Miałam wczoraj zaćmienie totalne. To był dla mnie tak ciężki dzień w pracy, że przyćmił mi wszystko
    Kochana, glowa do gory!! Idziecie do przodu.... Moze styczeń zeby nie trafic ze srymulacja w przerwe świąteczną 😏
    U mnie pojawily się nowe "strachy",ze iui wypadnie mi na dlugi weekend i du...pa z tego bedzie...

age.png

08.2012 26tc (*)♀️💔

Ona♀️
    pcos❌amh 12,75❌ IO❌HbA1C 5,63%❌
    lewy jajowód niedrożny❌
    kariotyp✅ TSH 1,44✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv 16 (-)✅

On♂️
    azoospermia❌
    kariotyp❌

2020-Cytologia gr3-HPV 16-biopsja -cin3
    11.2021 konizacja szyjki macicy

1iui 04.2022 🥳
    09.05 ⏸️
    Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
    24.05-5t3 jest pęcherzyk z zarodkiem
    07.06 -8t2 ❤️ crl 16 mm.
    24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno 170
    04.07 prenatalne - 12t1-crl 5.16 cm tętno 168 ,NT 1.6 niskie ryzyka
    09.08 17t2 175g ♂️💙
    29.08 - 20t2 połówkowe 🆗 350g 21t3- 392g/24t6-670g / 28t6-1400g/31t2- 1900g /32t3-2100g/35t3-2800g /37t3-3400g

01.2023 -38t6d / 3950g /56cm 👶

Powrót po rodzeństwo
    15.11.24 iui➡️ test 25.11...niech się dzieje magia⏳🤞
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 1 listopada, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:

Nowa to może obie podejdziemy do ivf po nowym roku. Zobaczę co nowy Dr zaproponuje ale będę mówiła otwarcie że chcemy iść w ta stronę. Myślę że się łapiecie na ivf w ramach MZ też przecież długo się staracie. Najważniejsze że idziecie cały czas do przodu a nie stoicie w miejscu 😘 plan jest i to jest ważne ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada, 09:16

Nowa2024 lubi tę wiadomość

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️34 L
    AMH- 3.33, Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️immunosupresja (equoral i encorton)
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-17kg

👨35 L
    bad nasienia ✅️morfo 4%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

19.11.2022 1 IUI ☑️💔
    06.04.2023 2 IUI ❌️
    09.05.2023 3 IUI ❌️
    06.09.2023 4IUI ☑️💔
    Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
    05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
    03.09.2024 IUI ❌️
    30.09.2024 IUI ❌️
    ➡️zmiana kliniki i lekarza
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ