*inseminacja 2025*
-
WIADOMOŚĆ
-
Jupiter wrote:A pozostałe parametry ma w normie? Morfo, HBA, Stres oksydacyjny, koncentracja?
U nas jest pogorszenie w ciągu 3 miesięcy z 26 na 39%, była suplementacja ale właśnie niezbyt precyzyjna i do tego mało ruchu. Wszystkie parametry w ciągu ostatnich pół roku (robiliśmy badanie nasienia 3 razy, w tym dwa razy DFI) bardzo się poprawiły (koncentracja, ilość, ruch). Teraz ma końskie dawki supli, obowiązkowy sport i zobaczymy czy będzie poprawa. Lekarz powiedział żeby po następnym badaniu za 3 miesiące zdecydować co dalej, lekarz skłania się w stronę zabiegu. Moja gin nie widziała jeszcze tych wyników pogorszonych, ale przy 26% mówiła żeby lepiej nie robić zabiegu. Stąd to zainteresowanie Fertile Chip, żeby zrobić selekcję przy IUI.
Kończę drugi cykl starań po drożności, histeroskopii i leczeniu obrazowego stanu zapalenia endometrium. Daje sobie 6 cykli na starania po tych zabiegach (bo tyle ma udowodnione działanie Lipiodol który był podawany przy drożności), ale jak nie zaskoczy to chce iść w IUI.
Wszystkie pozostałe wyniki w normie, ruchliwość jeszcze teraz wzrosła. Podniosło się jedynie ph bo wcześniej było 7,9 a teraz 8,5.
Oki rozumiem. Nie jestem weteranką w staraniach, ale naprawdę polecam ten sok pomidorowy i olej z czarnuszki. Plus jeśli trochę da się wdrożyć tą dietę. Moje odczucia są takie, że to to zrobiło głównie robotę. Bo wcześniej mąż też się suplementował, mniej ale to robił. Co do diety to ja nie wykupiłam ani jednej diety z akademii, tylko znalazłam część darmowych przepisów z innych stron na internecie, a resztę trochę kombinuję jak przełożyć. Także można spróbować, jeśli do tej pory tego nie było. Macie jeszcze trochę czasu więc jest szansa na poprawę. IUI też jest dobrym planem zwłaszcza z tą opcją fertile chip, ale ja właśnie nawet o to nie pytałam bo ucieszyłam się, że możemy chociaż to zrobić na NFZ..
Blondie92, Jupiter lubią tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* cykle i owulacje regularne ☑️
* drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI) -
Kochane dzielne dziewczyny! ❤️
Jutro wigilia, pewnie część z Was spotka się nieprzyjemnymi, a właściwie trudnymi dla nas pytaniami od rodziny.
Życzę Wam wszystkim dużo siły żeby przetrwać te pytania albo siły żeby pocisnąć komu trzeba 😀
Ale najbadziej z całego serca życzę i Wam i sobie, abyśmy w następne święta mogły już trzymać w ramionach nasze małe cuda 🤱
Ściskam was wszystkie mocno.
Fajnie że jesteście
Kejjt, Jupiter, Vendigo lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego dobrego i niech powyższe życzenia spełnią się dla wszystkich ☺️
Jupiter lubi tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* cykle i owulacje regularne ☑️
* drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI) -
Dziewczyny, jesteśmy zdecydowani na inseminację... Myślę, że u nas zwiększy to zdecydowanie szansę. Naszym problemem jest tak naprawdę brak timingu odpowiedniego. Mąż bierze leki, które powodują anorgazmię. Może nie jest tak źle u niego, że w ogóle ma brak orgazmu, ale realnie jest on bardzo rzadko. Może 2-3x w miesiącu a czasem są 2 miesiące że nic... Udało mi się zajść w ciążę, gdy zgranie było idealne, ale niestety była to ciąża biochemiczna. Od tamtego momentu weszły testy owulacyjne, w tym miesiącu monitoring cyklu, ale na nic się to zdało, gdy seks nie kończy się wytryskiem.... Mam wrażenie, że dodatkowo ta presją, że to musi być ten dzień nie działa korzystnie więc pomyśleliśmy o inseminacji. Ale mam kilka pytań technicznych- jak to ogarniacie z pracą? Ja nie mam możliwości brania wolnego na takie procedury, więc pozostaje popołudnie tak naprawdę... A czasem mam doby w pracy, nie wiem czy nam to wyjdzie. Kolejna kwestia- chyba zdecydujemy się na stymulowanie owulacji, chociaż delikatne, bo na pewno część moich cykli jest bezowulacyjna a już na pewno nie są regularne- zdarzają mi się takie trwające nawet 3 miesiące. W tym miesiącu gdy miałam monitoring, to w poniedziałek pęcherzyk miał 19x14 mm a owulacja była już po kilku godzinach (czuję ją zazwyczaj). Obawiam się, że inseminacja dobę po ovitrelle w takiej sytuacji to byłoby za późno.... A jeśli chodzi o badania to one są wymagane w przypadku inseminacji? Nie wiem czy zdecydujemy się na invitro jeśli nie wyjdzie nam w tym przypadku- raczej nie.. resztą ja mam 36 lat, mąż 46 i nie chcemy próbować w nieskończoność. Raczej dajemy sobie max rok.2016 💗 Marysia
10.2025 CB -
Zrobilam z czuciem 10, niestety nie ma drugiej kreski i dostalam wlasnie okresPaulina199012 wrote:@Blondie92 spróbuj może jeszcze ten z czuciem 10. Ja będę testować w środę ale prawdę mówiąc nie robię sobie nadziei.
czy te okresy po nieudanej IUI sa normalne jak zwykle?
Jestem zalamana to moja druga IUI
W pierwszej poronilam w 6tc ;( -
Blondie92 wrote:Zrobilam z czuciem 10, niestety nie ma drugiej kreski i dostalam wlasnie okres
czy te okresy po nieudanej IUI sa normalne jak zwykle?
Jestem zalamana to moja druga IUI
W pierwszej poronilam w 6tc ;(
Strasznie mi przykro
Jak też jestem po dwóch nieudanych IUI ale nie zauważyłam aby okres jakoś odbiegał od normalnych.
Blondie92 lubi tę wiadomość
-
Ja jutro robię test (11 dzień po inseminacji), po 4. IUI. Trochę za wcześnie na test. Ale mam nadzieję
Paulina199012 lubi tę wiadomość
🤷🏼♀️ 33
👨32
PCOS - przed lekami miesiączki co 40-50 dni
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI ❌ -
Ja melduję, że w moim przypadku 3 IUI zakończona niepowodzeniem - beta negatywna. Mąż nie chce IVF, więc nie wiem co dalej robić. Nie zdecydujemy się już na kolejne IUI, ani na stymulacje. Zostają nam starania naturalne, ale skoro przez 2 lata się nie udało, to czemu teraz miałoby się udać? Ciężko mi się z tym pogodzić, że być może nie będziemy mieli dzieci 😭♀️91 ♂️87
Starania od: 01.2024
♀️AMH 4.17 (06.2024) ✅, TSH 1.00 (09.2024)=> 2.91 (01.2025)=>2.21 (09.2025) ✅, celiakia✅, V Leiden ✅, Protrombina ✅, Kariotyp ⏳
Sono HSG (obydwa jajowody drożne) ✅, biopsja endometrium✅, cykle regularne ✅
💊olej z wiesiołka (do owu) , zioła ojca sroki (do owu), NAC (3dc-7dc),inozytol 4000 mg, Wit D, omega 3, kwas foliowy, magnez, koenzym Q10
♂️ ŻPN (II stopień) ❌, morfologia 3.7% (06.2024) => 3% (09.2024) ❌, fragmentacja DNA ✅, przewlekłe niebakteryjne zapalenie prostaty ❌, nadciśnienie ❌
💊olej z czarnuszki, Wit D, koenzym Q10, prostamol uno, triplixam, zioła na prostatę, Omnic ocas
04.2025 stymulacja I Lametta+Zivafert+Luteina ❌
05.2025 stymulacja II Lametta+Zivafert+Luteina ❌
29.09.2025 IUI 1 ❌ -
Vendigo wrote:Ja melduję, że w moim przypadku 3 IUI zakończona niepowodzeniem - beta negatywna. Mąż nie chce IVF, więc nie wiem co dalej robić. Nie zdecydujemy się już na kolejne IUI, ani na stymulacje. Zostają nam starania naturalne, ale skoro przez 2 lata się nie udało, to czemu teraz miałoby się udać? Ciężko mi się z tym pogodzić, że być może nie będziemy mieli dzieci 😭
Strasznie mi przykro
Czy mogę zapytać dlaczego mąż nie chce invitro? Być może jest jeszcze jakaś szansa aby go przekonać. -
Vendigo wrote:Ja melduję, że w moim przypadku 3 IUI zakończona niepowodzeniem - beta negatywna. Mąż nie chce IVF, więc nie wiem co dalej robić. Nie zdecydujemy się już na kolejne IUI, ani na stymulacje. Zostają nam starania naturalne, ale skoro przez 2 lata się nie udało, to czemu teraz miałoby się udać? Ciężko mi się z tym pogodzić, że być może nie będziemy mieli dzieci 😭
@Vendigo u mnie to samo dziś. Zrobiłam test ale wymarzonej drugiej kreski brak
to była 3 i ostatnia próba IUI. Mam nadzieję że program szybko ruszy od nowego roku bo w mojej klinice nie było już środków i jesteśmy na jakiejś liście rezerwowej.
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH