X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2025*
Odpowiedz

*inseminacja 2025*

Oceń ten wątek:
  • AaylaSecura Znajoma

Wysłany: 2 grudnia, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Pani doktor powiedziała, że bez podejścia do IUI nie mam co się zapisywać, bo muszę przedłożyć dokumenty potwierdzające starania i IUI jest jednym z nich (pytałam o to zanim w ogóle podeszła do inseminacji). No ale pewnie co przypadek to inna historia...
    Słyszałam, że są tacy lekarze, co wypisują papiery o podejściu do IUI na "gębę", ale ja do takich nie chodzę i nie znam 🤷🏻‍♀️

👱🏻‍♀️ 31 lat
    AMH - 0,82
    Jajowody - drożne
    Pozostałe wyniki badań☑️
    ⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa

🧔🏻36 lat
    Morfologia - 4%
    🦠Dwumiesięczna walka z bakteriami w nasieniu za nami

28.11 - I IUI
    Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞
  • Kejjt Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie jest tak jak mówisz, ale oni te dokumenty sprawdzają na wizycie kwalifikacyjnej. A z tego co mi powiedzieli zapisują właśnie na nią z tej listy rezerwowej dopiero jak będą środki. Czyli jak zapisałabym się w październiku to i tak może np zadzwonili by w lutym w zależności która byłabym na liście. To przez te parę miesięcy w niektórych przypadkach można mieć już i dodatkowe badania i zaświadczenia np o nieudanych inseminacjach. Bo przez telefon nikt o to nie pyta, dopiero jak faktycznie już przychodzisz do kliniki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia, 11:08

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * cykle i owulacje regularne ☑️
    * drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
    🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI)
  • Sasak Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka podeszła do in vitro bez żadnej próby inseminacji (starania 5 lat, wyniki męże fatalne). Pojechała do Krakowa w pierwszych dniach cyklu i jeszcze tego samego miesiąca miała in vitro. Lekarz wpisał ich listę po zobaczeniu samych wyników. Termin ma a 4 grudnia :-)

🤷🏼‍♀️ 33
    👨32
    PCOS - przed lekami miesiączki co 40-50 dni
    Jajowody drożne✅
    Badania nasienia ✅

1. IUI ❌
    2. IUI ❌
    3. IUI in progress
  • Plapart Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam jedno pytanie . Ile trwała u was cała procedura iui z oddaniem nasienia ? W sensie ile godzin po oddaniu nasienia miałyście zabieg ? U mnie wyniosło to ponad 2 godziny i zaczęłam się zastanawiać czy to nie za długo i czy plemniki po tych dwóch godzinach były jeszcze dobre

👩 96 | 🧔92

Starania od 12.2023
    05.2024 👼 💔 Aniołek, ciąża zatrzymana 10+1dc

08.2025 pierwsza wizyta w klinice niepłodności
    09.2025 HSG
  • AaylaSecura Znajoma

Wysłany: 2 grudnia, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plapart wrote:
    Dziewczyny mam jedno pytanie . Ile trwała u was cała procedura iui z oddaniem nasienia ? W sensie ile godzin po oddaniu nasienia miałyście zabieg ? U mnie wyniosło to ponad 2 godziny i zaczęłam się zastanawiać czy to nie za długo i czy plemniki po tych dwóch godzinach były jeszcze dobre

Tyle to trwa ☺️ myśmy czekali niecałe dwa. Wyodrębnienie najlepszych plemników to cały proces, kilka razy na wirówce, analiza laborantów itp. Na pewno martwego nasienia ci nie podali, możesz być spokojna.

👱🏻‍♀️ 31 lat
    AMH - 0,82
    Jajowody - drożne
    Pozostałe wyniki badań☑️
    ⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa

🧔🏻36 lat
    Morfologia - 4%

28.11 - I IUI
  • Paulina199012 Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejjt wrote:
    Generalnie jest tak jak mówisz, ale oni te dokumenty sprawdzają na wizycie kwalifikacyjnej. A z tego co mi powiedzieli zapisują właśnie na nią z tej listy rezerwowej dopiero jak będą środki. Czyli jak zapisałabym się w październiku to i tak może np zadzwonili by w lutym w zależności która byłabym na liście. To przez te parę miesięcy w niektórych przypadkach można mieć już i dodatkowe badania i zaświadczenia np o nieudanych inseminacjach. Bo przez telefon nikt o to nie pyta, dopiero jak faktycznie już przychodzisz do kliniki

@Kejjt jest dokładnie tak jak mówisz. My zapisaliśmy się na listę rezerwową którą uruchomia po tym jak dostaną nowe środki. A do tego czasu podejmiemy próby IUI.

• Sylaada Autorytet

Wysłany: 3 grudnia, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak wpadne z partyzanta a może raczej na chwilę wrócę z, bo to był pierwszy wątek, gdzie zaczęłam się udzielać na forum😊 Gdyby któraś miała pytania o doświadczenia, kwalifikacje, badania to jestem.

Nam klinika powiedziała, że bez 3 IUI nie dostaniemy kwalifikacji. Nawet po telefonie we wrześniu zanim się umówiłam na wizytę kwalifikacyjną rozmawiałam z doktorem z kliniki i on mówił, aby poczekać i najlepiej zrobić 3 IUI. W końcu poszłam do innej doktor (ta sama klinika) i bez problemu dała kwalifikacje. Jestem pewna, że dałaby bez podejść do IUI. Jeżeli któraś z Was ma kilku lekarzy w klinice i chcecie już iść w te stronę -IVF- to polecam sprawdzić jak ja. Chociaż ten miesiąc czasu i jakiś 1000 zł oszczędziliśmy. A teraz jestem już po punkcji i co prawda transfer za 4 miesiące ..ale już nasze 3 mrozaczki na nas czekają. Oczywiście do IVF też trzeba mieć gotowość. Osobiście żałuję prób IUI, straconego na to czasu. Wolałabym w tym czasie porobić dodatkowe badania.

Paulina199012, Kejjt lubią tę wiadomość

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    IVF, stymulacja start 10.11.25 💉
    19.11.25 Punkcja 3 ❄️❄️❄️4aa
    18.12.25 biopsja CD56, CD138
    Transfer 2026? 🥹

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin + Kwas foliowy 400, Endomesin, Endoover, Ubichinol,
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
  • Kejjt Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylaada wrote:
    Dziewczyny tak wpadne z partyzanta a może raczej na chwilę wrócę z, bo to był pierwszy wątek, gdzie zaczęłam się udzielać na forum😊 Gdyby któraś miała pytania o doświadczenia, kwalifikacje, badania to jestem.

Nam klinika powiedziała, że bez 3 IUI nie dostaniemy kwalifikacji. Nawet po telefonie we wrześniu zanim się umówiłam na wizytę kwalifikacyjną rozmawiałam z doktorem z kliniki i on mówił, aby poczekać i najlepiej zrobić 3 IUI. W końcu poszłam do innej doktor (ta sama klinika) i bez problemu dała kwalifikacje. Jestem pewna, że dałaby bez podejść do IUI. Jeżeli któraś z Was ma kilku lekarzy w klinice i chcecie już iść w te stronę -IVF- to polecam sprawdzić jak ja. Chociaż ten miesiąc czasu i jakiś 1000 zł oszczędziliśmy. A teraz jestem już po punkcji i co prawda transfer za 4 miesiące ..ale już nasze 3 mrozaczki na nas czekają. Oczywiście do IVF też trzeba mieć gotowość. Osobiście żałuję prób IUI, straconego na to czasu. Wolałabym w tym czasie porobić dodatkowe badania.

Dobrze wiedzieć ☺️ a jakie mieliście zrobione badania jak poszliście już do Pani doktor która dała Wam kwalifikacje do IVF? I jakie najlepiej mieć zrobione badania żeby szybko już przejść do procesu w IVF

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
  • Mamoura Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, za nami już prawie rok starań w tym jedno poronienie. Nie chcę zwlekać na dalsze naturalne starania, które ostatecznie mogą skończyć się kolejnym tfu, tfu poronieniem, dlatego wspólnie z mężem zdecydowaliśmy się na wsparcie medyczne.

Jesteśmy zapisani do dwóch klinik na koniec grudnia i stycznia, aby zobaczyć co powie dwóch różnych lekarzy. Do jednego miejsca musiałam mieć skierowanie, do drugiego nie. Czy mogłabym prosić którąś z Was, bardziej doświadczoną o informację, czy w ogóle można tak zrobić, żeby "wizytę konsultacyjną" odbyć w dwóch miejscach?

Drugie pytanko - zauważyłam, że wiele z Was ma negatywny odbiór inseminacji i poczucie straconego czasu, w naszym przypadku mamy wysokie AHM oraz dobre wyniki nasienia, czy w ogóle IVF jest możliwe? Czy próbowałybyście na naszym miejscu inseminacji?

Będę ogromnie wdzięczna za Wasze wsparcie i odpowiedzi bardziej doświadczonych osób.

Życzę Wam wszystkim powodzenia w dalszej drodze i trzymam za każdą z Was kciuki. 🤞🏻🍀

👩🏻 30 l. (Hashimoto 🦋) + 👨🏻‍🦱 30 l. (zdrowy 💪🏻, morfologia 🧬 10%, koncentracja 87mln)

Starania: od 01.2025 🌱
    🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

💊 Suplementy/leki:
    Euthyrox 75 mcg | Wit. D |
    Cytrynian magnezu | Inozytol

🧫 AMH: 5,67 ng/ml (brak PCOS)

W drodze po nasze szczęście... 🍼💖
  • AaylaSecura Znajoma

Wysłany: 3 grudnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamoura wrote:
    Cześć dziewczyny, za nami już prawie rok starań w tym jedno poronienie. Nie chcę zwlekać na dalsze naturalne starania, które ostatecznie mogą skończyć się kolejnym tfu, tfu poronieniem, dlatego wspólnie z mężem zdecydowaliśmy się na wsparcie medyczne.

Jesteśmy zapisani do dwóch klinik na koniec grudnia i stycznia, aby zobaczyć co powie dwóch różnych lekarzy. Do jednego miejsca musiałam mieć skierowanie, do drugiego nie. Czy mogłabym prosić którąś z Was, bardziej doświadczoną o informację, czy w ogóle można tak zrobić, żeby "wizytę konsultacyjną" odbyć w dwóch miejscach?

Drugie pytanko - zauważyłam, że wiele z Was ma negatywny odbiór inseminacji i poczucie straconego czasu, w naszym przypadku mamy wysokie AHM oraz dobre wyniki nasienia, czy w ogóle IVF jest możliwe? Czy próbowałybyście na naszym miejscu inseminacji?

Będę ogromnie wdzięczna za Wasze wsparcie i odpowiedzi bardziej doświadczonych osób.

Życzę Wam wszystkim powodzenia w dalszej drodze i trzymam za każdą z Was kciuki. 🤞🏻🍀

Hej 👋🏻 miło cię poznać 🥰

Ja może jakiegoś ogromnego doświadczenia nie mam, więc wypowiem się jedynie co do inseminacji. Generalnie co przypadek to inna sytuacja. Niestety, ale często jest tak, że wciskają te inseminacje na siłę parom, u których nie ma szans. Ale jak sobie prześledzisz to forum to jest też wiele par, którym się udało ☺️ najważniejsze to trafić na dobrego lekarza.
    U nas sytuacja jest dużo gorsza niż u was, ale tak czy siak próbujemy, bo usłyszeliśmy, że wyniki nie są tragiczne i jest szansa. Ja swojemu lekarzowi ufam, bo nigdy nie zostałam naciągnięta.
    Z jakiego rejonu Polski jesteście?

Mamoura lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 31 lat
    AMH - 0,82
    Jajowody - drożne
    Pozostałe wyniki badań☑️

🧔🏻36 lat
    Morfologia - 4%

28.11 - I IUI
  • Mamoura Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AaylaSecura - dziękuję za odpowiedź, my z Warszawy, a Wy? ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia, 14:13

👩🏻 30 l. (Hashimoto 🦋) + 👨🏻‍🦱 30 l. (zdrowy 💪🏻, morfologia 🧬 10%, koncentracja 87mln)

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

💊 Suplementy/leki:

• Kejjt Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamoura wrote:

Hej Mamoura ☺️ myślę, że dobrze robicie że zaczynacie działać. Nam mija właśnie rok i jeszcze słyszymy głosy, że rok to mało na starania przecież. Ale my już po pół roku zaczęliśmy robić badania i właśnie wyszły kwiatki z nasieniem. Dlatego ja uważam, że każdy powinien się badać nawet kontekście wiedzy czy ma się jakieś bakterie itp.
    konsultacja w dwóch klinikach raczej w niczym nie przeszkadza o ile to nie jest jeszcze jakiś program rządowy. Bo przecież prywatnie możecie chodzić gdzie macie ochotę. Co do inseminacji, to skuteczność nie jest zbyt wysoka i dlatego na pewno takie odczucia. Sama jestem zmieszana. Jednak na pewno jest to krok w poczuciu planu i działania jeśli starało się tylko naturalnie. My dziś jesteśmy po swojej pierwszej i zobaczymy jak to będzie.
    Tylko zanim inseminacja musicie zrobić chociaż część badań jeśli jeszcze ich nie macie -> przede wszystkim drożność jajowodów bo one muszą być drożne do inseminacji :)

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
  • Kejjt Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah widzę teraz, że poroniłaś.. a ja z tą drożnością.. przepraszam. Ale w każdym razie może warto zorientować się jakie badania u Was warto najpierw wykonać

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
  • Mamoura Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejjt wrote:
    Ah widzę teraz, że poroniłaś.. a ja z tą drożnością.. przepraszam. Ale w każdym razie może warto zorientować się jakie badania u Was warto najpierw wykonać

Nic się nie stało, dziękuję za odpowiedź. Obie poradnie są na NFZ, z tym, że do jednej oczekiwali skierowania, a do drugiej nie. Najwyżej zapłacimy za wizytę kwalifikującą, trudno. Chcemy zacząć coś działać, bo docelowo myślimy o dwójce dzieci, no a młodsi nie będziemy.

Trzymam kciuki za Twoją inseminację, musi być dobrze! 🍀

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

💊 Suplementy/leki:

• Kejjt Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamoura wrote:
    Nic się nie stało, dziękuję za odpowiedź. Obie poradnie są na NFZ, z tym, że do jednej oczekiwali skierowania, a do drugiej nie. Najwyżej zapłacimy za wizytę kwalifikującą, trudno. Chcemy zacząć coś działać, bo docelowo myślimy o dwójce dzieci, no a młodsi nie będziemy.

Trzymam kciuki za Twoją inseminację, musi być dobrze! 🍀

A to może już okazać się na miejscu, ale jak NFZ i chociaż w tej jednej macie wymagane skierowanie to powinno obejść się bez płatności.
    My mamy podobnie, rozważamy dwójkę więc po 30 już szkoda troszkę czasu by tak zwlekać. Bo jak widać zanim z 1wszym się uda to zegarek może szybciej tykać.
    Dziękuję 🌸🌸

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
  • Vendigo Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam na tym wątku, ale melduję że druga IUI niestety się nie udała, beta negatywna. Jak dostanę @ do niedzieli, to próbujemy z trzecim (i ostatnim) podejściem przed świętami. Szanse są nikłe, znamy statystyki IUI, ale chce spróbować i zamknąć ten rozdział starań.
    Ściskam Was wszystkie mocno i trzymam kciuki, za te które czekają na testowanie 🤗

♀️91 ♂️87

Starania od: 01.2024

♀️AMH 4.17 (06.2024) ✅, TSH 1.00 (09.2024)=> 2.91 (01.2025)=>2.21 (09.2025) ✅, celiakia✅, V Leiden ✅, Protrombina ✅, Kariotyp ⏳
    Sono HSG (obydwa jajowody drożne) ✅, biopsja endometrium✅, cykle regularne ✅
    💊olej z wiesiołka (do owu) , zioła ojca sroki (do owu), NAC (3dc-7dc),inozytol 4000 mg, Wit D, omega 3, kwas foliowy, magnez, koenzym Q10

♂️ ŻPN (II stopień) ❌, morfologia 3.7% (06.2024) => 3% (09.2024) ❌, fragmentacja DNA ✅, przewlekłe niebakteryjne zapalenie prostaty ❌, nadciśnienie ❌
    💊olej z czarnuszki, Wit D, koenzym Q10, prostamol uno, triplixam, zioła na prostatę, Omnic ocas

04.2025 stymulacja I Lametta+Zivafert+Luteina ❌
    05.2025 stymulacja II Lametta+Zivafert+Luteina ❌

29.09.2025 IUI 1 ❌
  • Paulina199012 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dawno się nie odzywałam na tym wątku, ale melduję że druga IUI niestety się nie udała, beta negatywna. Jak dostanę @ do niedzieli, to próbujemy z trzecim (i ostatnim) podejściem przed świętami. Szanse są nikłe, znamy statystyki IUI, ale chce spróbować i zamknąć ten rozdział starań.
    Ściskam Was wszystkie mocno i trzymam kciuki, za te które czekają na testowanie 🤗

@Vendigo przykro mi, że się nie udało :(
    Jesteśmy dokładnie w tym samym miejscu. My również mam nadzieję przystąpimy w tym miesiącu do ostatniej 3 próby. Też nie wiąże z tym dużych nadziei ale
    Mam podobne podejście czyli zamknąć ten rozdział i podejść z czystą głową do invitro.

Vendigo lubi tę wiadomość

• Kejjt Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi dziewczyny 👐🏼 mimo wszystko mam nadzieję, że trzeci i ostatni strzał w tym rozdziale stanie się dla Was szczęśliwy 🤞🏼🍀

Paulina199012, Vendigo lubią tę wiadomość

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
  • Sasak Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam wynik ujemnej bety po trzeciej inseminscji (15 dpo, a miesiączki nie ma). Pani doktor powiedziała, że tak bywa, czekamy na miesiączkę i od drugiego dnia zaczynamy kolejną stymulacje do czwartej inseminacji. Wcześniwj stawialiśmy na sześć, ale czuję że zaczyna uciekać nam czas..

🤷🏼‍♀️ 33
    👨32
    PCOS - przed lekami miesiączki co 40-50 dni
    Jajowody drożne✅
    Badania nasienia ✅

1. IUI ❌
    2. IUI ❌
    3. IUI in progress
  • Kasiaxx2406 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Podpowiedzcie czy nie za niska beta HCG.
    12 dni po inseminacji - 7,5
    14 dni po inseminacji - 17,89

To moja druga inseminacja. Po pierwszej 12 dni po miałam betę <0,2 czyli całkowity negatyw.

‹‹ 157 158 159 160 161
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ