*inseminacja 2025*
-
WIADOMOŚĆ
-
Plapart wrote:Hej

Ja w Tym tygodniu też miałam pierwszą inseminacje , na dwóch dojrzałych pęcherzykach , zastrzyk Ovitrelle z rana dzień przed inseminacja , nie bolało nic a nic
I także mi nikt nic nie mówił aby mieć pełny pęcherz
Co do invitro to obawiam sie tego samego . Jeśli teraz się nie uda mamy mieć jeszcze jedną inseminacje lub dwie i potem invitro .. ale jeśli chodzi o te środki to wydaje mi się , że zależy to od kliniki , skąd jesteście.?
My z Bielska-Białej
Chodzimy do Gyncentrum w Bielsku oraz w Katowicach (procedury tylko w Kato)
A wy? ☺️👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
🦠Dwumiesięczna walka z bakteriami w nasieniu za nami
28.11 - I IUI
Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞 -
Śnieżka u nas ta sama sytuacja jeśli chodzi o morfologię od zabiegu ŻPN niczym nie jesteśmy w stanie podnieść morfologii ale lekarz i androlog dał zielone światło jeśli chodzi o inseminację. Wspomniał też że istnieje możliwości jakoś z dopingowania żołnierzyków przed insemka ale wtedy koszt jest dwukrotny.snieżka wrote:Dodam jeszcze, że bardzo dba o chłodzenie jądra. Całymi dniami chodzi jedynie w luźnych bokserkach, śpi bez, więc właściwie wszystkiego już próbowaliśmy. Oczywiście nie stosuje żadnych używek. Alkohol odstawił jeszcze przed starananiami ponad rok temu. Papierosów nigdy nie palił.
snieżka lubi tę wiadomość
30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI
▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny
ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne -
My z Wrocławia o chodźmy do InvimedAaylaSecura wrote:My z Bielska-Białej
Chodzimy do Gyncentrum w Bielsku oraz w Katowicach (procedury tylko w Kato)
A wy? ☺️
AaylaSecura lubi tę wiadomość
👩 96 | 🧔92
Starania od 12.2023
05.2024 👼 💔 Aniołek, ciąża zatrzymana 10+1dc
08.2025 pierwsza wizyta w klinice niepłodności
09.2025 HSG -
Czy któryś z dziewczyn po inseminacji przepisano progesteron ? Po ilu dniach po odstawieniu go dostałyście miesięczke?👩 96 | 🧔92
Starania od 12.2023
09.2025 HSG -
Ja odstawiłam w sobotę ( wzięłam jeszcze rano przed betą) a okres przyszedł we wtorekPlapart wrote:Czy któryś z dziewczyn po inseminacji przepisano progesteron ? Po ilu dniach po odstawieniu go dostałyście miesięczke?
Plapart lubi tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy , endometriozy i PCOS
💊 Metformina, Endoover , Wit do -
AaylaSecura wrote:Ehhh też mi się wydaje, że to może być kwestia środków jakie ma klinika 😐
Na jakim etapie teraz jesteście?
@AaylaSecura mamy za sobą 2 inseminacje. Jesteśmy umówieni z lekarzem na 3 próby więc jeszcze jedna przed nami ale nie wiem jak to wypadnie w grudniu bo owulacja będzie mi przypadać między 22-24 grudnia mniej więcej. Jeśli ta trzecia próba się nie powiedzie to zostaje nam in vitro. Tutaj tylko pojawia się problem bo w mojej klinice bardzo szybko skończyły się środki w tym roku i sama nie wiem kiedy przyjdzie nasza kolej jak uruchomią środki na 2026. -
snieżka wrote:Cześć dziewczyny, czy myślicie, że inseminacja ma sens w sytuacji, gdy morfologia wynosi 0%?
To 0% jest w zaokrągleniu, a w tym mogą być te 3 plemniki, która są ok i one mogą wystarczyć ☺️ już głowa laboratorium w tym, żeby je wyszukać.
U nas akurat u męża też było nieciekawie. Co prawda armia liczna, ale martwa. Od czerwca podniósł morfologię z 3% do 4% ale reszta parametrów spadła (chociaż u męża były liczne bakterie w nasieniu które trudno było wytępić a one też mocno zaniżają parametry)
Dobrym suplementem jest prenacare start dla mężczyzn. Mój to bierze podwójną dawkę. Urolog mu zalecił inny preparat 3x droższy, ale skład miał taki sam jak prenacare tylko wszystko w nim było x2, więc wciąż się opłacalo brać prena tylko podwójnie ☺️
A u twojego posiew nasienia w normie?
👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
Paulina199012 wrote:@AaylaSecura mamy za sobą 2 inseminacje. Jesteśmy umówieni z lekarzem na 3 próby więc jeszcze jedna przed nami ale nie wiem jak to wypadnie w grudniu bo owulacja będzie mi przypadać między 22-24 grudnia mniej więcej. Jeśli ta trzecia próba się nie powiedzie to zostaje nam in vitro. Tutaj tylko pojawia się problem bo w mojej klinice bardzo szybko skończyły się środki w tym roku i sama nie wiem kiedy przyjdzie nasza kolej jak uruchomią środki na 2026.
Niestety to jest najgorsze, że trzeba czekać na też budżet, a sama impreza jednak tyle kosztuje, że warto mimo wszystko korzystać z refundacji 😐 trzymam za ciebie kciuki, może akurat do trzech razy sztuka 👍🏻
Paulina199012 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
AaylaSecura wrote:To 0% jest w zaokrągleniu, a w tym mogą być te 3 plemniki, która są ok i one mogą wystarczyć ☺️ już głowa laboratorium w tym, żeby je wyszukać.
U nas akurat u męża też było nieciekawie. Co prawda armia liczna, ale martwa. Od czerwca podniósł morfologię z 3% do 4% ale reszta parametrów spadła (chociaż u męża były liczne bakterie w nasieniu które trudno było wytępić a one też mocno zaniżają parametry)
Dobrym suplementem jest prenacare start dla mężczyzn. Mój to bierze podwójną dawkę. Urolog mu zalecił inny preparat 3x droższy, ale skład miał taki sam jak prenacare tylko wszystko w nim było x2, więc wciąż się opłacalo brać prena tylko podwójnie ☺️
A u twojego posiew nasienia w normie?
Posiewu nie badaliśmy, androlog mówił że nie ma takiej potrzeby 🤔👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
To przy inseminacji dokonuje się jakiejś selekcji plemników? Myślałam, że nie👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Tak, przy inseminacji jest wykonywana selekcja plemników, wybierają tylko te najsilniejsze , najlepszej jakości , z prawidłową główką , odrzuca się plemniki nieruchome lub kręcące w miejscusnieżka wrote:To przy inseminacji dokonuje się jakiejś selekcji plemników? Myślałam, że nie
👩 96 | 🧔92
Starania od 12.2023
09.2025 HSG -
Plapart wrote:Tak, przy inseminacji jest wykonywana selekcja plemników, wybierają tylko te najsilniejsze , najlepszej jakości , z prawidłową główką , odrzuca się plemniki nieruchome lub kręcące w miejscu
Dziękuję za wyjaśnienie, dobrze wiedzieć
Tylko, że u nas 100% niby ma nieprawidłową główkę... Porozmawiamy jutro z andrologiem i zobaczymy co nam zaproponuje
Plapart lubi tę wiadomość
👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
snieżka wrote:Posiewu nie badaliśmy, androlog mówił że nie ma takiej potrzeby 🤔
Hmmm 🤔 nie chce podważać decyzji lekarza, ale może sobie dla pewności zrobicie, bo to jest taniocha (w naszej klinice leczenia niepłodności sam posiew nasienia kosztuje to 40zl) a właśnie z posiewu u męża wyszło, że ma bakterie, które właśnie tak zaniżały parametry. A nie było absolutnie żadnych objawów! No i nie przeniósł tych bakterii na mnie a miał ich sporo.
👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
U nas w klinice tego nie badają, ale chyba faktycznie gdzieś pójdziemy to zbadać.AaylaSecura wrote:Hmmm 🤔 nie chce podważać decyzji lekarza, ale może sobie dla pewności zrobicie, bo to jest taniocha (w naszej klinice leczenia niepłodności sam posiew nasienia kosztuje to 40zl) a właśnie z posiewu u męża wyszło, że ma bakterie, które właśnie tak zaniżały parametry. A nie było absolutnie żadnych objawów! No i nie przeniósł tych bakterii na mnie a miał ich sporo.👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Dziewczyny, ja już po IUI ☺️
Była to moja pierwsza. Wzruszyłam się trochę po, jak pielęgniarka mówiła mi, że za dwa dni na USG i za 14 dni beta i oni mnie już traktują po tym zabiegu jak kobietę w ciąży. Wiadomo, to tylko techniczne określenie ale strasznie mnie złapało za serce.
A teraz wracam do rzeczywistości i nie wiąże jednak dużych nadziei.
Trzymam za was kciuki 👍🏻
Choinka123, Carrie12 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
AaylaSecura wrote:Dziewczyny, ja już po IUI ☺️
Była to moja pierwsza. Wzruszyłam się trochę po, jak pielęgniarka mówiła mi, że za dwa dni na USG i za 14 dni beta i oni mnie już traktują po tym zabiegu jak kobietę w ciąży. Wiadomo, to tylko techniczne określenie ale strasznie mnie złapało za serce.
Trzymam za was kciuki 👍🏻
@AaylaSecura trzymam mocno kciuki! Ja czułam się podobnie podczas pierwszego zabiegu. Oby ten był dla Was szczęśliwy 🍀
AaylaSecura lubi tę wiadomość
-
AaylaSecura wrote:Dziewczyny, ja już po IUI ☺️
Trzymam za was kciuki 👍🏻
Powodzenia! 🤞🏼
Ja dziś po monitoringu - pęcherzyk 21mm, dostałam receptę na ovi i duphaston. Jutro rano mamy stawić się w szpitalu i w zależności czy pęcherzyk pęknie inseminacja jutro lub pojutrze. Jako, że to też będzie moja pierwsza. Macie jakieś zdanie na temat czy lepiej inseminacje robić przed pęknięciem pęcherzyka czy po?⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* cykle i owulacje regularne ☑️
* drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI) -
Snieżka ogólnie słabsze nasienie jest wskazaniem do inseminacji. U nas trochę inny problem bo DFI, ale właśnie moja lekarka zaznaczyła jak zaczęłam do niej chodzić, że jeśli wyniki nasienia nie będą dobre a u mnie drożność wyjdzie ok to spróbujemy inseminacji. Także jak macie możliwość to myślę, że jest to dobra opcja by chociaż spróbować.
AaylaSecura, snieżka lubią tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Plapart wrote:My z Wrocławia o chodźmy do Invimed

Widzę po stopce, że w klinice byliście pierwszy raz w sierpniu tak? A ogólnie staracie się od 2lat? To, że macie spróbować 2-3 inseminacji wyszło już na jakiejś wstępnej wizycie na temat invitro? Musieliście przedstawić jakieś wcześniejsze badania jeśli zasugerowano Wam, że to już ostatnie próby przed procedurą? Pytam ponieważ w teorii trzeba mieć rok udokumentowany, a jeśli dołączyliście do kliniki w lato to jestem ciekawa jak na to patrzą. Sama mam przeczucie, że też dopiero invitro może nam pomóc.⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Kejjt wrote:Powodzenia! 🤞🏼
Ja dziś po monitoringu - pęcherzyk 21mm, dostałam receptę na ovi i duphaston. Jutro rano mamy stawić się w szpitalu i w zależności czy pęcherzyk pęknie inseminacja jutro lub pojutrze. Jako, że to też będzie moja pierwsza. Macie jakieś zdanie na temat czy lepiej inseminacje robić przed pęknięciem pęcherzyka czy po?
Oo podpinam się, ponieważ moja dzisiejsza inseminacja była na niepękniętym. Pani doktor sprawdziła na USG i było 28mm więc już całkiem spory i ma lada chwila pęknąć, ale słyszałam, że lepiej robić na pękniętym 🤷🏻♀️👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞