*inseminacja 2025*
-
WIADOMOŚĆ
-
Przytulam. To jest trudny czas do kolejnej inseminacji i kolejnych nadziei.Luizaczek wrote:Ja melduje że 1 inseminacja zakończyła się niepowodzeniem. Wczoraj 14dpo test negatywny i beta<2 odstawiłam proga i czekam grzecznie na okres 😓
Luizaczek lubi tę wiadomość
🤷🏼♀️ 33
👨32
PCOS - przed lekami miesiączki co 40-50 dni
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
Próbujcie naturalnie dziś i jutro, a może akurat jest Wam dane.Paulina199012 wrote:My niestety nie podejdziemy do 3 próby w tym miesiącu
właśnie wysłałam wyniki badań lekarzowi i napisał że inseminacja wypadłaby jutro. Pozostaje próbować naturalnie 🤷🏻♀️🤷🏼♀️ 33
👨32
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
Luizaczek wrote:Ja melduje że 1 inseminacja zakończyła się niepowodzeniem. Wczoraj 14dpo test negatywny i beta<2 odstawiłam proga i czekam grzecznie na okres 😓
@Luizaczek ściskam mocno ❤️ doskonale wiem jak smakuje to uczucie rozczarowania zresztą jak my wszystkie tutaj. Trzymaj się ❤️
A my cóż damy szanse matce naturze może akurat zrobi nam prezent na święta.
Luizaczek lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny, dołączałam do wątku ponieważ w pierwszym tygodniu grudnia podchodzę do pierwszej inseminacji. Czy któraś z Was miałaby chęć i czas opisać jak wygląda cały proces? Może macie już na swoich doświadczeniach jakieś rady? I co dodatkowo i dlaczego przyjmujecie? Pytam ponieważ na razie jeszcze niewiele wiem, a do tej pory działaliśmy z mężem tylko naturalnie i bez „wspomagaczy”. Mam regularne cykle 27-28dni z owulacją, którą monitorowałam. Na ostatniej wizycie u lekarki zapytałam jednak czy jeśli będziemy podchodzić do inseminacji to nie lepiej jakbym jakoś tą moją owulację jeszcze wspomogła. Badałam progesteron w 23dniu cyklu i wydaje mi się niski bo 12,70 ng/ml. Dodatkowo zauważyłam też że moje endometrium przed owulacją ma ok 10-11mm a zaraz po ok 8mm co też mnie trochę zaniepokoiło bo chyba po owulacji powinno jeszcze wzrastać?
Będę wdzięczna za podpowiedzi bo przed samym zabiegiem czeka mnie tylko jeszcze jedna wizyta na monitoring i sama nie wiem o co mogłabym jeszcze dopytać lub zasugerować. Niestety statystyki kojarzę, że nie są super optymistyczne.
Sasak lubi tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* cykle i owulacje regularne ☑️
* drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI) -
Może jest tu też któraś z Was której się udało mimo, że Partner ma kiepskie DFI 🥹⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Hej, witaj w naszym nieszczęśliwym gronieKejjt wrote:Hej Dziewczyny, dołączałam do wątku ponieważ w pierwszym tygodniu grudnia podchodzę do pierwszej inseminacji. Czy któraś z Was miałaby chęć i czas opisać jak wygląda cały proces? Może macie już na swoich doświadczeniach jakieś rady? I co dodatkowo i dlaczego przyjmujecie? Pytam ponieważ na razie jeszcze niewiele wiem, a do tej pory działaliśmy z mężem tylko naturalnie i bez „wspomagaczy”. Mam regularne cykle 27-28dni z owulacją, którą monitorowałam. Na ostatniej wizycie u lekarki zapytałam jednak czy jeśli będziemy podchodzić do inseminacji to nie lepiej jakbym jakoś tą moją owulację jeszcze wspomogła. Badałam progesteron w 23dniu cyklu i wydaje mi się niski bo 12,70 ng/ml. Dodatkowo zauważyłam też że moje endometrium przed owulacją ma ok 10-11mm a zaraz po ok 8mm co też mnie trochę zaniepokoiło bo chyba po owulacji powinno jeszcze wzrastać?
Będę wdzięczna za podpowiedzi bo przed samym zabiegiem czeka mnie tylko jeszcze jedna wizyta na monitoring i sama nie wiem o co mogłabym jeszcze dopytać lub zasugerować. Niestety statystyki kojarzę, że nie są super optymistyczne.
U nas wygląda to tak, że od drugiego do szóstego dnia cyklu biorę po dwie tabletki aromku na stymulację wzrostu pęcherzyków (przed inseminacją, czyli od stycznia, podczas naturalnych starań też te tabletki brałam). Następnie dziesiątego/jedynastego dnia cyklu jestem u lekarza prowadzącego USG, żeby sprawdzić liczbę pęcherzyków - przy pierwszej i drugiej IUI miałam ich po dwa. W dniu wizyty (w klinice) lub dzień po wizycie (wieczorem w domu) dostawałam zastrzyk na owulację - zazwyczaj ovitrelle. No i po około 36 godzinach IUI w klinice (mąż zawsze był 2 godziny przede mną, żeby można było przygotować nasienie). Sam zabieg jest bezbolesny, godzinę przed kazano mi ostatni raz skorzystać z ubikacji i pić wodę. Podobno pęcherz naciska na macicę i jest do niej lepszy dostęp. Potem 10 minut leżę jeszcze na fotelu i przychodzi po mnie położna.
Niestety nie wypowiem się na temat kiepskich badań mężczyzny, bo u nas są one bardzo dobre.🤷🏼♀️ 33
👨32
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
@Sasak zaskoczyłaś mnie z tym pełnym pęcherzem 🤗 przy następnej IUI opiję się jak szalona 😅
Sasak lubi tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy , endometriozy i PCOS
💊 Metformina, Endoover , Wit do -
Sasak wrote:Hej, witaj w naszym nieszczęśliwym gronie

U nas wygląda to tak, że od drugiego do szóstego dnia cyklu biorę po dwie tabletki aromku na stymulację wzrostu pęcherzyków (przed inseminacją, czyli od stycznia, podczas naturalnych starań też te tabletki brałam). Następnie dziesiątego/jedynastego dnia cyklu jestem u lekarza prowadzącego USG, żeby sprawdzić liczbę pęcherzyków - przy pierwszej i drugiej IUI miałam ich po dwa. W dniu wizyty (w klinice) lub dzień po wizycie (wieczorem w domu) dostawałam zastrzyk na owulację - zazwyczaj ovitrelle. No i po około 36 godzinach IUI w klinice (mąż zawsze był 2 godziny przede mną, żeby można było przygotować nasienie). Sam zabieg jest bezbolesny, godzinę przed kazano mi ostatni raz skorzystać z ubikacji i pić wodę. Podobno pęcherz naciska na macicę i jest do niej lepszy dostęp. Potem 10 minut leżę jeszcze na fotelu i przychodzi po mnie położna.
Niestety nie wypowiem się na temat kiepskich badań mężczyzny, bo u nas są one bardzo dobre.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 😊 czyli rozumiem, że aromek pobudza wzrost pęcherzyków a ovitrelle ich pęknięcie. Czy one mogą działać też na większe szanse ciąży mnogiej? Słyszałam też, że inseminacja może być wykonana przed owulacją lub tuż po, to prawda?
Mogłabyś jeszcze napisać ile trwa sam zabieg?
I czy przed oraz po wskazane są starania naturalne? Bo nad tym też się zastanawiałam. Czy przed np warto wojowników troskę rozkręcić, a po - zwiększyć szanse. Tylko jakie też jest samopoczucie później? Cokolwiek się odczuwa?
Szykujesz się teraz do kolejnej inseminacji?⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Cześć! Dawno mnie tu nie było, musiałam sobie w głowie poukładać po stracie. Ten cykl planujemy z inseminacja (środa) ale zobaczymy. Dziś 8 dc i dwa pęcherzyki, lewy 17mm, prawy 15 mm, Endo 7,5 mm.
W środę monitoring + ewentualna inseminacja.👩💼31🏋️32
👫9
Starania od październik 2021
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
07.07.2025 - wizyta, 6+1, serduszko i zarodek ❤️
22.07.2025- kolejna wizyta, czekamy ❤️
27.07.2025- zatrzymanie akcji serca. Poronienie/ szpital.
Co dalej ?
26.11.2025 - planowana inseminacja. -
U nas się udało po operacji żylaków powrózka, rowne 6 msc po zaszłam w ciążę, niestety poroniłam. Ale parametry męża polepszyły się bardzo.Kejjt wrote:Może jest tu też któraś z Was której się udało mimo, że Partner ma kiepskie DFI 🥹👩💼31🏋️32
👫9
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
Co dalej ?
Kwiecista94 wrote:U nas się udało po operacji żylaków powrózka, rowne 6 msc po zaszłam w ciążę, niestety poroniłam. Ale parametry męża polepszyły się bardzo.
Ogromnie mi przykro z powodu Twojej straty. Mam nadzieję, że inseminacja będzie dla Ciebie szczęśliwa i smutek zastąpi radość ❤️🩹
A mogłabyś powiedzieć jaki wskaźnik DFI miał Twój mąż przed operacją żylaków i po tych 6 miesiącach? Byliśmy u dwóch andrologów i każdy nam powiedział co innego w temacie operacji. Poczuliśmy się skołowani i na razie zostawiliśmy temat bo jesteśmy umówieni do profesora od niepłodności, który podobno się specjalizuje w tego typu wynikach. Czekamy co on nam powie..
To będzie Twoja pierwsza inseminacja?
Kwiecista94 lubi tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
U mnie dzisiaj przyszedł okres. Trochę mi nie po nosie bo inseminacja nam w tym cyklu nie wypali. Niestety narzeczony nie zdąży przyjechać do mojej owulacji 🥺🥺⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Luizaczek wrote:U mnie dzisiaj przyszedł okres. Trochę mi nie po nosie bo inseminacja nam w tym cyklu nie wypali. Niestety narzeczony nie zdąży przyjechać do mojej owulacji 🥺🥺
Ajj to szkoda, może mimo wszystko owulacja przesunie się o parę dni i się uda. Trzymam kciuki 😊 jakie macie dalsze plany? Ile inseminacji maksymalnie planujecie jeśli by się nie udało z najbliższą?⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Zobaczymy jak to będzie. Szczerze to przy stymulacji aromkiem ciężko mi trafić kiedy może być owulacja.Kejjt wrote:Ajj to szkoda, może mimo wszystko owulacja przesunie się o parę dni i się uda. Trzymam kciuki 😊 jakie macie dalsze plany? Ile inseminacji maksymalnie planujecie jeśli by się nie udało z najbliższą?
Myślę że spróbujemy max 6, a w międzyczasie dieta przeciwzapalna i suple.⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Dziewczyny poprawcie mnie jeśli źle kombinuje. Może macie lepszą wiedzę 🤗 jak pisałam wcześniej mój luby nie zdąży przyjechać na moją stymulowana owulację. Będzie w 16dc a ostatnia owulacja po aromku była 14dc.
Więc postanowiłam że w tym cyklu nie będę brać Aromka tylko zobaczę czy owulacja sama przyjdzie. Zapisałam się na monitoring 14 dc. Myślicie że dobrze robię rezygnując ze stymulacji??⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Tak, Aromek powoduje sam wzrost pęcherzyków, Ovitrelle ich pęknięcie. Przy kilku pęcherzykach zawsze jest szansa ciąży mnogiej, ale ja się o jedną nie mogę doprosić 😀Kejjt wrote:Dziękuję bardzo za odpowiedź 😊 czyli rozumiem, że aromek pobudza wzrost pęcherzyków a ovitrelle ich pęknięcie. Czy one mogą działać też na większe szanse ciąży mnogiej? Słyszałam też, że inseminacja może być wykonana przed owulacją lub tuż po, to prawda?
Mogłabyś jeszcze napisać ile trwa sam zabieg?
I czy przed oraz po wskazane są starania naturalne? Bo nad tym też się zastanawiałam. Czy przed np warto wojowników troskę rozkręcić, a po - zwiększyć szanse. Tylko jakie też jest samopoczucie później? Cokolwiek się odczuwa?
Szykujesz się teraz do kolejnej inseminacji?
Tak, IUI może być wykonywana lekko przed owulacją - wtedy plemniki sobie czekają na komórkę. Właściciwie to zastrzyk powoduje owulację po 36-40 godzinach. I tak przy trzeciej insemnacji jeden pęcherzyk już pękł, a drugi był przed pęknięciem, więc to okno owulacyjne w teorii było dobrze ustawione.
Sam zabieg jest bezbolesny - lekki dyskomfort powoduje umieszczenie, hmm, chyba cewnika? Wiadomo, masz obcy przyrząd w środku. Ale podanie nasienia to po prostu wstrzyknięcie go do środka. Tak jak pisałam, ja jeszcze potem leżę 10 minut, chyba klinika, do której chodzę, ma to w zwyczaju.
Jestem po 5 dni po trzeciej inseminacji, biorę luteinę dopochwowo. Wcześniej brałam progesteron w tabletkach i lekarz powiedział, że teraz coś zmienimy. No więc czekam
Kurcze, nie sądziłam, że stanę się specjalistką w tej dziedzinie..🤷🏼♀️ 33
👨32
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
Kochana, a lekarz nie powiedział Ci, że zamiast od 2 dnia cyklu, możesz brać od 5? Ja tak miałam, gdy wyjeżdżałam w delegację. Aromek miałam przyjmować od 5 do 9 dnia cyklu zamiast od 2 do 6. USG miałam 13-14 dnia cyklu zamiast 10.Luizaczek wrote:Dziewczyny poprawcie mnie jeśli źle kombinuje. Może macie lepszą wiedzę 🤗 jak pisałam wcześniej mój luby nie zdąży przyjechać na moją stymulowana owulację. Będzie w 16dc a ostatnia owulacja po aromku była 14dc.
Więc postanowiłam że w tym cyklu nie będę brać Aromka tylko zobaczę czy owulacja sama przyjdzie. Zapisałam się na monitoring 14 dc. Myślicie że dobrze robię rezygnując ze stymulacji??🤷🏼♀️ 33
👨32
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
Dziękuję ❤️Kejjt wrote:Ogromnie mi przykro z powodu Twojej straty. Mam nadzieję, że inseminacja będzie dla Ciebie szczęśliwa i smutek zastąpi radość ❤️🩹
A mogłabyś powiedzieć jaki wskaźnik DFI miał Twój mąż przed operacją żylaków i po tych 6 miesiącach? Byliśmy u dwóch andrologów i każdy nam powiedział co innego w temacie operacji. Poczuliśmy się skołowani i na razie zostawiliśmy temat bo jesteśmy umówieni do profesora od niepłodności, który podobno się specjalizuje w tego typu wynikach. Czekamy co on nam powie..
To będzie Twoja pierwsza inseminacja?
Nie pamiętam wskaźnika, ale jutro zajrzę w wyniki i postaram się znaleźć. Mężowi androlog mówił, że można czekać, jednak klinika zarekomendowała działać , wcześniej ponad 4 lata bezsensownych starań, a właśnie po ruszyło. No i wyniki męża poszły w górę znacząco, dorzucił też wtedy na maksa suplementy. Bal się zabiegu, 3 msc abstynencji, po 3 msc piereesnie badania nasienia było i już było lepiej, ale najbardziej właśnie w 5 miesiącu po poszybowało.
Wcześniej już mieliśmy inseminacje, Ale nie wychodziło. Udało się naturalnie po właśnie kolejnej klapie z inseminacja
Jutro ma być kolejna bardziej po to by odbębnić i dostać się do programu in vitro refundowanego
Ale jutro lekarz zadecyduje po monitoringu co robimy
Nie trzymamy teraz abstynencji przed inseminacja, lekarz rekomendował działać wczoraj i dziś (pierwszy raz ), zawsze te dwa dni przed mieliśmy czekać do inseminacji
👩💼31🏋️32
👫9
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
Co dalej ?
U mnie zawsze z kolei wczesniej wszystko ma miejsce, od 2-7 dc biorę po 2 tabletki aromku dziennie. Zazwyczaj w 8dc pęcherzyki były takie 10-12 maks, w tym cuklu coś wystrzeliło i właśnie większe są.Sasak wrote:Kochana, a lekarz nie powiedział Ci, że zamiast od 2 dnia cyklu, możesz brać od 5? Ja tak miałam, gdy wyjeżdżałam w delegację. Aromek miałam przyjmować od 5 do 9 dnia cyklu zamiast od 2 do 6. USG miałam 13-14 dnia cyklu zamiast 10.
W ostatnim też były duże i owulacja przychodzi „szybciej”
Po łyżeczkowaniu mi się „zmieniło” tak jakby
Ale zawsze startujemy z monitoringiem od 8 dc i potem w zależności od wielkości były w 10 dc lub 11 maks 12 dc
👩💼31🏋️32
👫9
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
Co dalej ?
Luizaczek wrote:Dziewczyny poprawcie mnie jeśli źle kombinuje. Może macie lepszą wiedzę 🤗 jak pisałam wcześniej mój luby nie zdąży przyjechać na moją stymulowana owulację. Będzie w 16dc a ostatnia owulacja po aromku była 14dc.
Więc postanowiłam że w tym cyklu nie będę brać Aromka tylko zobaczę czy owulacja sama przyjdzie. Zapisałam się na monitoring 14 dc. Myślicie że dobrze robię rezygnując ze stymulacji??
Czasami też warto dać odpocząć organizmowi od stymulacji. Może też naturalnie ssma się przesunąć
Warto próbować ! Monitoring nie zaszkodzi
Najwyżej gin podejmie decyzję o zastrzyku jeśli w 14 dc pęcherzyki będą ok a będziecie mieć możliwość 16 dc👩💼31🏋️32
👫9
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
Co dalej ?
26.11.2025 - planowana inseminacja.