*inseminacja 2025*
-
WIADOMOŚĆ
-
Luizaczek to chyba całkiem dobry pomysł z tym pokombinowaniem w tym cyklu 😄 skoro i tak w standardowym rozkładzie luby wróci później niż owulacja to nic nie stracisz, nawet jeśli nie trafisz z dniami bądź w tym miesiącu nie będzie owulacji⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* cykle i owulacje regularne ☑️
* drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI) -
Sasak wrote:Tak, Aromek powoduje sam wzrost pęcherzyków, Ovitrelle ich pęknięcie. Przy kilku pęcherzykach zawsze jest szansa ciąży mnogiej, ale ja się o jedną nie mogę doprosić 😀
Tak, IUI może być wykonywana lekko przed owulacją - wtedy plemniki sobie czekają na komórkę. Właściciwie to zastrzyk powoduje owulację po 36-40 godzinach. I tak przy trzeciej insemnacji jeden pęcherzyk już pękł, a drugi był przed pęknięciem, więc to okno owulacyjne w teorii było dobrze ustawione.
Sam zabieg jest bezbolesny - lekki dyskomfort powoduje umieszczenie, hmm, chyba cewnika? Wiadomo, masz obcy przyrząd w środku. Ale podanie nasienia to po prostu wstrzyknięcie go do środka. Tak jak pisałam, ja jeszcze potem leżę 10 minut, chyba klinika, do której chodzę, ma to w zwyczaju.
Jestem po 5 dni po trzeciej inseminacji, biorę luteinę dopochwowo. Wcześniej brałam progesteron w tabletkach i lekarz powiedział, że teraz coś zmienimy. No więc czekam
Kurcze, nie sądziłam, że stanę się specjalistką w tej dziedzinie..
Haha u nas z tym proszeniem równie ciężko, ale byłam ciekawa bo jak widać wielu rzeczy jeszcze nie wiem. A też fajnie w razie czego mieć świadomość z czym to się wiąże ☺️ dziękuję za cały opis i informacje! Chyba mało która na początkach podejrzewa, że stanie się specjalistką w tego typu problemach. Oby w tym cyklu ta droga edukacyjna się skończyła byś mogła cieszyć się z dwóch kresek 🤞🏼🤞🏼trzymam kciuki! Zapytam o ten progesteron moją ginekolog⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Kwiecista94 wrote:Dziękuję ❤️
Nie pamiętam wskaźnika, ale jutro zajrzę w wyniki i postaram się znaleźć. Mężowi androlog mówił, że można czekać, jednak klinika zarekomendowała działać , wcześniej ponad 4 lata bezsensownych starań, a właśnie po ruszyło. No i wyniki męża poszły w górę znacząco, dorzucił też wtedy na maksa suplementy. Bal się zabiegu, 3 msc abstynencji, po 3 msc piereesnie badania nasienia było i już było lepiej, ale najbardziej właśnie w 5 miesiącu po poszybowało.
Wcześniej już mieliśmy inseminacje, Ale nie wychodziło. Udało się naturalnie po właśnie kolejnej klapie z inseminacja
Jutro ma być kolejna bardziej po to by odbębnić i dostać się do programu in vitro refundowanego
Ale jutro lekarz zadecyduje po monitoringu co robimy
Nie trzymamy teraz abstynencji przed inseminacja, lekarz rekomendował działać wczoraj i dziś (pierwszy raz ), zawsze te dwa dni przed mieliśmy czekać do inseminacji
Jak uda Ci się znaleźć ten wskaźnik przed i po to będę bardzo bardzo wdzięczna ☺️ my właśnie ostatnie miesiące bardzo wzięliśmy się za dietę przeciwzapalną i suplementy, odstawienie alkoholu. W piątek mąż ma powtarzać wyniki nasienia i zobaczymy jakie będą rezultaty. Ale mam też trochę obawy bo teraz będzie robił inną metodą to badanie na DNA, niby jakąś dokładniejszą, więc biorę pod uwagę że te wyniki mogą być nawet gorsze niż wtedy.. bo zwyczajnie była brana pod uwagę za mała próbka.
Osobiście nie jestem jakoś optymistycznie nastawiona do inseminacji, ale przekonało mnie że można spróbować na NFZ. Podświadomie czuję że ta droga jednak też będzie prowadzić do in vitro. Bo może i mamy szansę na naturalną ciążę, ale pewnie potrzeba na to lat, a ja nie chciałabym już tyle czekać. Tym bardziej że nie wiem czy kiedyś nie chcielibyśmy rodzeństwa dla maluszka..
eh a byliśmy tacy przekonani, że akurat nam to się uda od razu.. człowiek naiwny i głupi 😝
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
My dziś inseminacja. Prawy wstrzymał wzrost, został na 15 mm, lewy wzrósł do 20, i za 2 h wracamy do kliniki i działamy.
Kejjt, Choinka123 lubią tę wiadomość
👩💼31🏋️32
👫9
Starania od październik 2021
2021- nic
22.06.2025 - II
23.06.2025 - beta 79.50
25.06.2035 - beta 203
07.07.2025 - wizyta, 6+1, serduszko i zarodek ❤️
22.07.2025- kolejna wizyta, czekamy ❤️
27.07.2025- zatrzymanie akcji serca. Poronienie/ szpital.
Co dalej ?
26.11.2025 - planowana inseminacja. -
Trzyman kciuki!Kwiecista94 wrote:My dziś inseminacja. Prawy wstrzymał wzrost, został na 15 mm, lewy wzrósł do 20, i za 2 h wracamy do kliniki i działamy.
Dziewczyny, ja w sumie nie pytałam, czy Wy macie po progesteronie bóle w podbrzuszu? Ja mam takie od wczoraj czyli od piątego dnia po owulacji. Typowe bóle jak przed miesiączką, ale nie chce ich wiązać jeszcze z miesiączką, bo w teorii wczoraj byłam 9 dni przed. Ktoś coś?
Kwiecista94 lubi tę wiadomość
🤷🏼♀️ 33
👨32
PCOS - przed lekami miesiączki co 40-50 dni
Jajowody drożne✅
Badania nasienia ✅
1. IUI ❌
2. IUI ❌
3. IUI in progress -
Kwiecista94 wrote:My dziś inseminacja. Prawy wstrzymał wzrost, został na 15 mm, lewy wzrósł do 20, i za 2 h wracamy do kliniki i działamy.
Powodzenia! Niech to będzie szczęśliwy strzał 🤞🏼
Kwiecista94 lubi tę wiadomość
⏳01.2025 👩🏽💻32 👨🏽💻33
* DFI 40% ✖️
* żylaki powrózka ✖️
🔜 inseminacja?
Trzymam mocno kciuki ✊💪 PowodzeniaKwiecista94 wrote:My dziś inseminacja. Prawy wstrzymał wzrost, został na 15 mm, lewy wzrósł do 20, i za 2 h wracamy do kliniki i działamy.
Kwiecista94, Carrie12 lubią tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy , endometriozy i PCOS
💊 Metformina, Endoover , Wit do -
Ja na szczęście jestem już szczęśliwym Ojcem. Walczę o drugie dziecko. Wszystkie badania nasienia oprócz ostatnich robiłem w mniejszym ośrodku. Najgorsza opcja jaka miałem i to przy badaniach CASA to asthenozoospermia. Zmniejszona ruchliwość plemników. Ale później wielokrotnie powtarzałem badanie. Pojechałem do Bociana do Łodzi, a tu zonk morfologia 0 procent. Zrobiłem również defragmentację wyszła 22 procent. Obecnie mocno się suplementuje. Chce sprawdzić wyniki w styczniu. W życiu wszystko zmieniłem na lepsze, oprócz wieku. Jak ktoś chce podpisać to piszcie na priv.
-
Hej dziewczyny 👋🏻
Przeglądam forum od jakiegoś czasu i w końcu przyszedł czas na mój wpis 🙏🏻
W poniedziałek czeka nas pierwsza inseminacja.
Ja już lecę trzeci cykl na Lamettcie (3-7dc)+ Miovelia NAC. Przy pierwszych dwóch wyszło, że mąż ma bakterie w nasieniu. Dwa miesiące z nimi walczyliśmy (jak wyleczył jedna to pojawiła się druga). Na szczęście po mega silnym antybiotyku wytępilismy wszystko i startujemy. 💨
Probowalam znaleźć odpowiedzi na moje pytania, ale jest tylko wpisów, że nie przebrnęłam 🙈
1. Czy inseminacja was bolala? Podobno trzeba przyjść z pełnym pęcherzem, ale nikt mnie nie poinformował 😐
2. Wiecie czy budżety na invitro startują od stycznia? Zastanawiamy się czy zdążymy?
Generalnie mamy mieć 2 inseminację, maks 3 i lecimy z invitro jak nie wyjdzie, także zależy nam na czasie. Już i tak mieliśmy długi poślizg związany z leczeniem męża i wakacjami...👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
🦠Dwumiesięczna walka z bakteriami w nasieniu za nami
28.11 - I IUI
Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞 -
AaylaSecura wrote:Hej dziewczyny 👋🏻
Ja już lecę trzeci cykl na Lamettcie (3-7dc)+ Miovelia NAC. Przy pierwszych dwóch wyszło, że mąż ma bakterie w nasieniu. Dwa miesiące z nimi walczyliśmy (jak wyleczył jedna to pojawiła się druga). Na szczęście po mega silnym antybiotyku wytępilismy wszystko i startujemy. 💨
To możliwe, że będziemy podchodzić do inseminacji tego samego dnia. Powodzenia!
31 👩🦰
Endometrioza + Trombofilia
12.2023 - początek starań -
Carrie12 wrote:To możliwe, że będziemy podchodzić do inseminacji tego samego dnia. Powodzenia!

Trzymam za ciebie kciuki 👍🏻👍🏻 daj znać po, jak się czujesz ❤️
Carrie12 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
⏳Podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego - czekam na wizytę u hematologa i imnunologa
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞 -
AaylaSecura - i wzajemnie! Daj znać po! Ja mam mieć inseminację na pękniętym pęcherzyku/pęcherzykach, dlatego ovitrelle wzięłam wczoraj o 22.00 i zobaczymy jak będzie wyglądała sytuacja w poniedziałek rano.31 👩🦰
AaylaSecura wrote:Hej dziewczyny 👋🏻
Probowalam znaleźć odpowiedzi na moje pytania, ale jest tylko wpisów, że nie przebrnęłam 🙈
1. Czy inseminacja was bolala? Podobno trzeba przyjść z pełnym pęcherzem, ale nikt mnie nie poinformował 😐
2. Wiecie czy budżety na invitro startują od stycznia? Zastanawiamy się czy zdążymy?
Generalnie mamy mieć 2 inseminację, maks 3 i lecimy z invitro jak nie wyjdzie, także zależy nam na czasie. Już i tak mieliśmy długi poślizg związany z leczeniem męża i wakacjami...
Hej @AaylaSecura trzymam kciuki żeby to był szczęśliwy początek grudnia ❤️
Odpowiadając na stówie pytania
1. Nie, nie boli a cały zabieg trwa 3 min. Co do wypełnionego pęcherza to w mojej klinice nie było takich rekomendacji. Mój lekarz powiedział że to częściej jest zalecane przy invitro. Ja mam za sobą 2 inseminacje i nie miałam pełnego pęcherza.
2. Tu chyba mamy podobne zmartwienie. My jesteśmy zapisani na jakąś listę rezerwową i nie wiem prawdę mówiąc jak to będzie wyglądało gdy uruchomią środki na 2026 rok. Martwi mnie to bo boję się że będziemy musieli długo czekać na naszą kolej
-
Cześć dziewczyny, czy myślicie, że inseminacja ma sens w sytuacji, gdy morfologia wynosi 0%?👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
snieżka wrote:Cześć dziewczyny, czy myślicie, że inseminacja ma sens w sytuacji, gdy morfologia wynosi 0%?
Małe szanse (ale do zapłodnienia potrzebny jest tylko 1 plemnik). Mimo wszystko, ja bym spróbowała trochę podnieść morfologię.
Co suplementuje twój partner? Czy problemem są inne czynniki?
Mój podniósł z 0% do 4% dzięki regularnemu piciu soku z pomidorów, aktywności fizycznej (siłownia) oraz suplementacji TenFertil, Q10, nac + glutation i DHA.
Powyżej 4% morfologii nie ruszyło ale trzyma się tej granicy i póki co - nie spada.31 👩🦰
HejAaylaSecura wrote:Hej dziewczyny 👋🏻
Generalnie mamy mieć 2 inseminację, maks 3 i lecimy z invitro jak nie wyjdzie, także zależy nam na czasie. Już i tak mieliśmy długi poślizg związany z leczeniem męża i wakacjami...
Ja w Tym tygodniu też miałam pierwszą inseminacje , na dwóch dojrzałych pęcherzykach , zastrzyk Ovitrelle z rana dzień przed inseminacja , nie bolało nic a nic
I także mi nikt nic nie mówił aby mieć pełny pęcherz
Co do invitro to obawiam sie tego samego . Jeśli teraz się nie uda mamy mieć jeszcze jedną inseminacje lub dwie i potem invitro .. ale jeśli chodzi o te środki to wydaje mi się , że zależy to od kliniki , skąd jesteście.?👩 96 | 🧔92
Starania od 12.2023
05.2024 👼 💔 Aniołek, ciąża zatrzymana 10+1dc
08.2025 pierwsza wizyta w klinice niepłodności
09.2025 HSG -
Carrie12 wrote:Małe szanse (ale do zapłodnienia potrzebny jest tylko 1 plemnik). Mimo wszystko, ja bym spróbowała trochę podnieść morfologię.
Co suplementuje twój partner? Czy problemem są inne czynniki?
Mój podniósł z 0% do 4% dzięki regularnemu piciu soku z pomidorów, aktywności fizycznej (siłownia) oraz suplementacji TenFertil, Q10, nac + glutation i DHA.
Powyżej 4% morfologii nie ruszyło ale trzyma się tej granicy i póki co - nie spada.
Mój narzeczony po prawie roku suplementacji, zdrowej diety, przyjmowania leku Pentohexal, zrezygnował zgodnie z sugestią androloga z większości suplementów - został tylko Prosperm, Q10, witamina D. Przez ostatnie 2,5 miesiąca jednak przyjmował zastrzyki Bemfola. Spróbowaliśmy tego bez wiary, że się uda coś poprawić, bo wcześniej tylko spadały wyniki pod wpływem wszystkich działań i od nowego roku mieliśmy przygotowywać się do ivf. Tym razem jednak mamy ogromną poprawę (możecie zobaczyć w stopce), jedynie morfologia się nie podniosła. Jednak ponad miesiąc temu doszło do zapłodnienia, więc to oznacza, że jakieś plemniki o prawidłowej budowie są. Niestety doszło do poronienia
Ale zastanawiam się czy właśnie ta inseminacja mogłaby ułatwić zapłodnienie skoro już raz się udało naturalnie.
Nie znaleziono przyczyny słabych wyników, hormony wszystkie ma super. Po części jednak może być winny fakt, że ma jedno jądro (jedno zostałe usunięte z powodu skrętu i zamartwicy ok. 15 lat temu). Sok z pomidorów pił codziennie przez wiele miesięcy, biegał regularnie co drugi dzień - nadal to robi, ale może trochę mniej regularnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada, 18:49
👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Dodam jeszcze, że bardzo dba o chłodzenie jądra. Całymi dniami chodzi jedynie w luźnych bokserkach, śpi bez, więc właściwie wszystkiego już próbowaliśmy. Oczywiście nie stosuje żadnych używek. Alkohol odstawił jeszcze przed starananiami ponad rok temu. Papierosów nigdy nie palił.👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Ja bym mimi wszystko zaryzykowała. Przecież u Ciebie Śnieżko coś jednak kliknięło mimo złych parametrów nasienia. A przecież do inseminacji wybierają jak ja to mówię tylko wyselekcjonowane nasienie.snieżka wrote:Cześć dziewczyny, czy myślicie, że inseminacja ma sens w sytuacji, gdy morfologia wynosi 0%?
snieżka, Carrie12 lubią tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy , endometriozy i PCOS
💊 Metformina, Endoover , Wit do -
Paulina199012 wrote:Hej @AaylaSecura trzymam kciuki żeby to był szczęśliwy początek grudnia ❤️
Odpowiadając na stówie pytania
1. Nie, nie boli a cały zabieg trwa 3 min. Co do wypełnionego pęcherza to w mojej klinice nie było takich rekomendacji. Mój lekarz powiedział że to częściej jest zalecane przy invitro. Ja mam za sobą 2 inseminacje i nie miałam pełnego pęcherza.
2. Tu chyba mamy podobne zmartwienie. My jesteśmy zapisani na jakąś listę rezerwową i nie wiem prawdę mówiąc jak to będzie wyglądało gdy uruchomią środki na 2026 rok. Martwi mnie to bo boję się że będziemy musieli długo czekać na naszą kolej
Ehhh też mi się wydaje, że to może być kwestia środków jakie ma klinika 😐
Na jakim etapie teraz jesteście?👱🏻♀️ 31 lat
AMH - 0,82
Jajowody - drożne
Pozostałe wyniki badań☑️
🧔🏻36 lat
Morfologia - 4%
28.11 - I IUI
Pęcherzyk 28mm (nie pęknięty) podczas inseminacji - pękł tego samego dnia 🤞